על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בין-לאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● טיסות לא רשומות מקפריסין: כך משגרת ארה"ב טונות של נשק לישראל
● ישראל כבר חיסלה 14 מפקדי חמאס. מי הבא בתור?
1הלקח שישראל יכולה ללמוד ממלחמת לבנון הראשונה
"זה התחיל במתקפת טרור, שגררה תגמול צבאי מסיבי, מצור על עיר, מותם של אלפי אזרחים והרס וזעם עולמי. אם המבצע הצבאי היה הצלחה במונחים טקטיים, הוא הוביל לכשלים אסטרטגיים שצילקו את האומה והאזור במשך עשרות שנים קדימה", נכתב בגרדיאן. "נשמע מוכר? 42 שנים מאוחר יותר, כאשר סכסוך חדש מתנשא בגבולותיה הצפוניים של ישראל, היסטוריונים ואנליסטים וותיקים של מלחמת לבנון הראשונה ב-1982 מחפשים לקחים ואזהרות מאותה מלחמה רחוקה".
נכתב כי "האיום העיקרי על ישראל מעבר לגבולה הצפוני היה אש"ף. לצד הבדלים רבים ברורים, יש גם כמה הקבלות ברורות. תוך 10 ימים מיום הפלישה ללבנון, הצבא הישראלי הגיע אל מחוץ לביירות, והקיף למעשה את ערפאת ופעילי אש"ף שלו. הפצצה עזה הופנתה לעבר השכונות המערביות של העיר, מעוז אש"ף. 'עשינו בביירות בדיוק מה שעושים [הישראלים] בעזה. סגרנו את המים, את החשמל, הכל. אבל לא הייתה מדיה חברתית, אז אנשים לא ידעו כל כך הרבה', אמר ד"ר אהרון ברגמן, מומחה בקינגס קולג' בלונדון ששירת כחייל ישראלי במהלך הסכסוך ב-1982. אריאל שרון הכריז על 'תבוסה המוחצת' שנגרמה לאש"ף".
אבל כל חגיגות היו קצרות מועד, נכתב. "פצצה סורית הרגה את בשיר גמאייל, מצביא נוצרי שנבחר לאחרונה לנשיא לבנון ושרון קיווה שישלוט בה. 48 שעות לאחר מכן, כוחות הפלנגות הנוצריות טבחו בין 700 ל-3,500 אזרחים פלסטינים במחנות סברה ושתילה. מה שקרה אחר כך באזור מציע לקח חשוב, אומרים לוחמים לשעבר, אנליסטים והיסטוריונים. תוך שנה נמשך הצבא הישראלי למלחמה אכזרית חדשה נגד כוח מתקומם. 'הלקח זהה אז כמו היום: אם אתה לא יכול לראות איך נראה ניצחון, לא יכול להיות ניצחון', אמר חיים הר-זהב, ששירת בלבנון בסוף שנות ה-90 וכתב ספר על השנים המאוחרות יותר והנשכחות של הסכסוך".
מתוך הגרדיאן, מאת ג'ייסון ברוק. לקריאת הכתבה המלאה.
2גרמניה עצרה אדם שרכש רכיבי מזל"ט בשביל חיזבאללה
"שלטונות גרמניה עצרו אדם ממוצא לבנוני שהואשם ברכישת רכיבי מזל"ט עבור חיזבאללה", נכתב בכותרת של כתבה שפורסמה אמש באתר החדשות AP. נכתב כי "אדם ממוצא לבנוני שהואשם בהיותו חבר בארגון הטרור חיזבאללה ורכש רכיבי מזל"טים שהיו אמורים להיות מיוצאים לשימוש בהתקפות נגד ישראל נעצר בגרמניה, כך מסרו התובעים ביום שני". נכתב כי "החשוד, שזוהה רק כפאדל ז' בהתאם לכללי הפרטיות הגרמניים, נעצר בזלצגיטר שבצפון גרמניה ביום ראשון, אמרו התובעים הפדרליים בהצהרה".עוד נכתב כי "החשוד הצטרף לחיזבאללה בלבנון עד קיץ 2016, אמרו התובעים. השנה, לכאורה, הוא החל לרכוש רכיבים בגרמניה להרכבת מל"טים צבאיים, במיוחד מנועים, בהוראת הארגון. 'הם היו אמורים להיות מיוצאים ללבנון, שם היו מיועדים לשמש לפיגועים נגד ישראל', אמרו התובעים. ביום שני הובא פאדל ז' בפני שופט, שהורה על מעצרו עד להגשת כתב אישום אפשרי".
מתוך אתר החדשות AP. לקריאת הכתבה המלאה.
3מה הוביל לכישלון המביך של ארה"ב בעזה
"230 מיליון דולר שילמה ארה"ב לבניית מזח צף כדי לסייע בהכנסת סיוע הומניטרי לעזה, כי אפילו הנשיא ג'ו ביידן לא הצליח לשכנע את ישראל להאיץ את תהליך הסיוע", נכתב בפייננשל טיימס. "אבל לאחר שניזוק על ידי הרוחות הקלות של הקיץ הים תיכוני, היה סגור במשך רוב אורך חייו בני החודשיים סה"כ, וכעת יצא מכלל שימוש לפני תום פריסתו המתוכננת, המזח הפך לסמל של אימפוטנציה בינלאומית מול ההתנגדות הישראלית". נכתב כי המזח "היה אמור למנוע את הרעב בעזה. אבל במהלך חודשיים של פעילות לסירוגין הוא סיפק אספקה שוות ערך לכמה ימים בודדים מהסיוע שזרם למובלעת לפני המלחמה".
לאחר הופעת הבכורה הגדולה שלו, שהוכרזה על ידי ביידן והוצגה בטלוויזיה האמריקאית, "הסיוע הקטן שנמסר - פחות מ-600 משאיות, על פי הערכות הפייננשל טיימס - נערם על החוף ונרקב בשמש הקיץ". אך "מדוע היה צורך בסיוע לעבור מאות קילומטרים בים מקפריסין, לפריקה אל מזח צף יקר ומורכב, כאשר נמל אשדוד נמצא במרחק של שעה נסיעה צפונה בלבד, והצבא הישראלי שולט בכמה נקודות כניסה לעזה? 'ארה"ב רצתה להראות שהיא עושה משהו כדי לסייע למאמץ ההומניטרי, ובכל זאת לא הצליחה לדחוף את ישראל לעשות את הדבר ההכרחי הברור ביותר - שהוא לאפשר גישה מלאה דרך המעבר היבשתי, או לאפשר גישה מהשווקים הישראלים ושהגדה המערבית', אמרה טניה הארי, מנכ"לית גישה, ארגון זכויות אדם ישראלי שהגיש תביעה משפטית נגד הצבא הישראלי סביב הסיוע. 'אז זה הוביל לפתרון היקר להפליא והלא יעיל הזה, שבסופו של דבר התברר כבזבוז כסף הרסני לחלוטין, ובנוסף כישלון ענק ומביך'".
מתוך הפייננשל טיימס, מאת מהול סריבסטבה, פליסיה שוורץ. לקריאת הכתבה המלאה.
4יהודים באירופה מסתירים את זהותם בשל אנטישמיות
"שלושה רבעים מהקהילה היהודית באירופה מסתירה את זהותה מחשש להטרדה או תקיפה על ידי אנטישמים", נכתב בטלגרף בעקבות ממצאים של סקר שנערך לאחרונה על ידי סוכנות לזכויות של האיחוד האירופי. "יהודים במדינות החברות באיחוד האירופי סובלים מ'גל גואה של אנטישמיות", אמרה סוכנות. נכתב כי "ברחבי אירופה, 76% אמרו בסקר שהם הסתירו את זהותם היהודית 'מדי פעם', בעוד 34% אמרו שהם דאגו להימנע מאירועים או מקומות יהודיים מכיוון שהם לא מרגישים בטוחים שם.
צוין כי המחקר של הסוכנות, שאסף נתונים מ-12 ארגונים יהודיים, "מצא כי 96% מיהודי אירופה נתקלו באנטישמיות ב-2023. הרוב המכריע של נתוני הסקר נאספו לפני הטבח בחמאס ב-7 באוקטובר". עניין מיוחד עלה צרפת, שבה 74% מהנשאלים אמרו כי הם חשים שהמלחמה המתמשכת בעזה משפיעה על תחושת הביטחון שלהם. 80% מהנשאלים אמרו שהם חשים שהאנטישמיות החמירה בשנים האחרונות ושסטריאוטיפים שליליים או תיאוריות קונספירציה לגבי יהודים מהווים דאגה הולכת וגוברת, כמו הטענות שהם 'מחזיקים בכוח ובשליטה בפיננסים, בתקשורת, בפוליטיקה או כלכלה'".
סירפה ראוטיו, מנהלת הסוכנות של האיחוד האירופי לזכויות יסוד (FRA), הזהירה כי 'אפקט הגלישה של הסכסוך במזרח התיכון שוחק את ההתקדמות שנעשתה במאמץ לצמצם את האנטישמיות ברחבי אירופה'. היא הוסיפה כי 'היהודים מפוחדים יותר מאי פעם' וכי האנטישמיות הגוברת עלולה גם לשבש את האסטרטגיה הראשונה אי פעם של האיחוד האירופי לטיפול בנושא".
מתוך הטלגרף, מאת ג'יימס רות'וול. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.