דוח חדש חושף את התלות של תעשיית הטק המקומית בסייבר הישראלי

לפי דוח שפרסם ארגון Startup Nation Central, למרות שהסכום הכולל של סך המיזוגים והרכישות במחצית השנה הנוכחית עומד על 4.1 מיליארד דולר - סכום שיא בשש השנים האחרונות, מספר העסקאות נמוך • עם זאת, המימון הפרטי במחצית הראשונה של השנה הנוכחית רשם עלייה של 31% בהשוואה למחצית השנייה של 2023

עסקאות הענק בסייבר הישראלי הן האחראיות להזנקת הנתונים כלפי מעלה / אילוסטרציה: Shutterstock, PeopleImages.com - Yuri A
עסקאות הענק בסייבר הישראלי הן האחראיות להזנקת הנתונים כלפי מעלה / אילוסטרציה: Shutterstock, PeopleImages.com - Yuri A

דוח סיכום המחצית הראשונה של השנה הנוכחית בהייטק הישראלי מטעם ארגון Startup Nation Central, שפורסם היום (ד'), ונערך על בסיס ניתוח נתונים ותובנות מפלטפורמת המידע Finder, חושף מספר מגמות מקומיות, כשהעיקרית שבהן היא אולי המרכזיות והחשיבות של הסייבר להייטק הישראלי.

להימכר לגוגל זה לא תמיד קל, תשאלו את Waze 
מנתח הלב שעשה אקזיט של יותר מ-300 מיליון דולר: "היו לנו גם אכזבות בדרך" 

לפי הנתונים, למרות שהסכום הכולל של סך המיזוגים והרכישות במחצית השנה הנוכחית עומד על 4.1 מיליארד דולר, מה שמהווה סכום שיא בשש השנים האחרונות, מספר העסקאות נמוך. דבר זה מלמד בין היתר כי עסקאות הענק בסייבר הישראלי הן האחראיות להזנקת הנתונים כלפי מעלה.

הדוח מציג ניתוח של האקוסיסטם המקומי, הכולל בחינה של המימון הפרטי בהשוואה גלובלית, כמו גם מבט על המיזוגים והרכישות והפעילות של חברות ציבוריות. לפי הנתונים, הסייבר הישראלי עומד על 52% מסך המימון הפרטי במחצית הראשונה של השנה הנוכחית, מה שמדגיש ביתר שאת את חשיבות הסקטור בהייטק הישראלי.

עלייה במימון 

לפי הדוח, המימון הפרטי במחצית הראשונה של השנה הנוכחית רשם עלייה של 31%, זאת בהשוואה למחצית השנייה של 2023, ועומד על סכום של 5.1 מיליארד דולר במסגרת 322 סבבים. ההערכות מצביעות על כך שסכום זה עשוי להגיע גם ל-6.7 מיליארד דולר, זאת אם כוללים סבבים שלא דווחו וסכומים שלא נחשפו.

הרבעון השני של השנה הנוכחית היה חזק במיוחד, כאשר המימון עלה מ-1.8 מיליארד דולר ברבעון הראשון ל-3.3 מיליארד דולר במהלכו. עוד מצא הדוח כי 14 סבבי ענק, הנחשבים לכאלו כאשר הם מעל ל-100 מיליון דולר, הוסיפו לחישוב 2.8 מיליארד דולר - המהווים 56% מכלל המימון הפרטי.

כאמור, הדוח מצא כי תחום הסייבר מהווה חלק דומיננטי הולך וגובר בפעילות הטק הישראלית. זאת משום שתחום זה מחזיק ב-52% מהמימון הפרטי במחצית הראשונה של שנה זו. הדוח מציין גם את סבב הגיוס שובר השיאים של וויז, שגייסה מוקדם יותר השנה כמיליארד דולר - מה שמהווה את הגיוס הגדול ביותר של חברה ישראלית אי פעם. בנוסף, מצא הדוח כי עסקאות מיזוגים ורכישות בתחום הסייבר הסתכמו ב-1.5 מיליארד דולר, זאת במסגרת 9 עסקאות, המהוות 35% מהאקזיטים כולם במהלך המחצית הראשונה של שנה זו.

פער משמעותי בין ארה"ב לישראל

במסגרת הדוח נערכה גם השוואה למגמות עולמיות, ביניהן גם חשיבות הסייבר באקוסיסטם המקומי, ונמצא כי ישנו פער משמעותי בין ארה"ב לישראל. "בשנת 2018, תחום הסייבר היווה 20% מפעילות ההשקעות בשני האקוסיסטמים. לאורך השנים, השיעור בארה"ב ירד לכ-13%, בעוד שבישראל הוא צמח ל-25%. במחצית הראשונה של 2024, מימון הסייבר בישראל זינק ליותר מ-50%", נכתב. ממצאים אלו, כך לפי הדוח, מדגישים את החשיבות הקריטית של הסייבר עבור הטק הישראלי ואת האטרקטיביות של התחום למשקיעים. כמו כן נכתב כי "מגמות קונסילידציית שירותי סייבר בעולם הובילה לגל רכישות מצד החברות המובילות בתחום - פעילות שבאה לידי ביטוי ביתר שאת בישראל לאור דומיננטיות הסייבר".

לבסוף, מצוין בדוח כי "תלות יתר בסייבר בטווח הארוך עלולה לבוא על חשבון מגמות והזדמנויות משמעותיות אחרות לאקוסיסטם".

מבחינת השוואת המימון הגלובלית, נמצא כי המימון הפרטי בישראל צמח ב-31% במחצית הראשונה של השנה הנוכחית, מה שעולה על המתרחש באזורים אחרים. לראייה, בארה"ב נרשמה עלייה של 28%, בעוד שבאירופה ובאסיה נרשמו בכלל ירידות, בגובה של 6% ו-18%, בהתאמה. כמו כן נמצא זינקו בהיקף המיזוגים והרכישות, זאת למרות המספר הנמוך של העסקאות.

בין היתר נמצא כי היקף האקזיטים בחברות הפרטיות במחצית הראשונה של 2024, עומד על 4.1 מיליארד דולר, עלייה של 70% לעומת המחצית השנייה של שנת 2023. יתרה מזאת, זהו ההיקף הגבוה ביותר מאז שנת 2018, זאת להחריג את המחצית השנייה של 2021. בנוסף, עסקאות בולטות כללו שני אקזיטים שכל אחד מהן עלה על מיליארד דולר, הכוללים את רכישתה של חברת WalkMe על ידי SAP, ו-Resident Home שנרכשה על ידי Ashley Home. אזי סך כלל העסקאות, כאמור כולל כל פעילות המיזוגים והרכישות, מגיע ל-7.1 מיליארד דולר.

עוד מצא הדוח כי המשקיעים הגלובליים חזרו להיות דומיננטים, זאת בין היתר כאשר סך ההשקעות בוצעו על ידי 217 משקיעים פעילים, כש-54% מהם הם משקיעים ישראלים. משקיעים גלובליים השתתפו בסבבים שהיוו 93% מכלל המימון, מה שמהווה שיא של שבע שנים. משקיעים גלובליים מובילים, ביניהם Insight Partners ו-NFX Capital, השתתפו כל אחד בשבעה סבבים, בעוד ש-Sequoia ו-Benchmark פתחו מחדש משרדים מקומיים.

במקביל מצא הדוח, בהתבסס על מדד Finder Nasdaq, מדד המבוסס על חברות טכנולוגיה ישראליות הנסחרות בנאסד"ק, כי ישנה התאוששות במימון הפרטי בשנה הנוכחית. לפי מחברי הדוח, "המדד עשוי לשמש כאינדיקטור מוקדם למערכת המימון הפרטי בישראל 6-12 חודשים מראש, ולספק למשקיעים ולבעלי עניין מערכת התראה מוקדמת לחזות שינויים בענף".

הקשר לרפורמה המשפטית ולמלחמה

עוד נכתב בדוח כי "בחינה מעמיקה של השינויים במדד חושפת פער משמעותי המתלכד עם הצגת הרפורמה המשפטית על ידי הממשלה, ולאחר מכן ביצועים נמוכים נוספים עקב מלחמת חרבות ברזל. הביצועים הנמוכים הקשורים למלחמה הצטמצמו, והגיעו לשוויון עם מדד נאסד"ק EW עד מרץ 2024". לצד זאת ציינו מחברי הדוח כי "בעקבות הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי S&P, הפער התרחב שוב, מה שמדגיש את האתגרים הגיאופוליטיים והכלכליים שעומדים בפני חברות הטכנולוגיה הישראליות".

אבי חסון, מנכ"ל SNC, מסר כי "גיוסי הענק, מגה-סבבים והפעילות בתחום אבטחת הסייבר הצליחו להאפיל על הסיכון האזורי בישראל. אפשר היה לצפות של'פקטור הישראלי' תהיה השפעה חזקה יותר על פעילות ההייטק הישראלית, אבל הנתונים מראים אחרת".

עוד אמר חסון לגלובס כי "בסוף אנחנו שוב מגלים כי המשתנים שהכי משפיעים על ביצועי ההייטק הישראלי הם גלובליים ולא לוקליים, אלו מחזורי העסקים החמים, התאבון להשקעות, השוק הציבורי, האינפלציה וסביבת הריבית. כלו אלו הרבה יותר משפיעים על מה שמתרחש בישראל מאשר הפרמטרים המקומיים". לדבריו, מבחינת הנקודות המדאיגות כי רואים את "הקושי של סקטורים אחרים שמחוץ לסקטורים החמים, להם קשה לגייס כסף, כמו גם העבודה שבאופן כללי התמעטות המשקיעים במיוחד משפיעה על סקטורים כאלו, כי אם מלכתחילה סקטור סובל ממיעוט משקיעים אז כל משקיע שיורד האפקט עליו הרבה יותר גדול.

"כמו כן, קיים עדיין הקושי לחברות בשלבים המוקדמים באופן כללי, והכי חשוב אלו הגורמים החוץ ענפיים, כלומר אי הוודאות, המלחמה וכל הדברים שמשפיעים על מיצוב ישראל, על דירוג ישראל ועל תיאבון המשקיעים", הוסיף חסון. "בעוד שחלק מהמשקיעים מהססים, אחרים מגדילים את ההשקעות שלהם לאור הערכות שווי אטרקטיביות וטכנולוגיה ייחודית". לדבריו, "מגמות גלובליות בתחום הסייבר, השקעות ועסקות M&A בולטות שבוצעו לאחרונה בחברות כמו WIZ, Palo Alto Networks, CrowdStrike, Nvidia ועוד, מדגישות את החשיבות והאטרקטיביות הקריטית של הטק הישראלי למשקיעים וחברות הגלובליות".