בורסות עולם | סיקור שוטף

נעילה אדומה בוול סטריט; דאו ג'ונס ירד ב-1.3%, נאסד"ק ב-0.7%

מדד הנאסד"ק ירד ב-0.7% • אירופה ננעלה במגמה מעורבת • המסחר באסיה ננעל במגמה מעורבת • הבנק המרכזי של גוש האירו הותיר את הריבית על כנה ברמה של 4.25%, בהתאם לצפי •  נאסד"ק נסחר אמש ביום הגרוע מאז דצמבר 2022, אנבידיה צללה ב-7% • למרות הירידות החדות אמש, TSMC הציגה הבוקר דוח רבעוני חזק

וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt
וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt
 

 

23:05

לאחר הפתיחה האופטימית, המסחר בוול סטריט ננעל גם הלילה בירידות שערים. המשקיעים ממשיכים לממש את מניות הטכנולוגיה. נאסד"ק ירד ב-0.7%, דאו ג’ונס ב-1.3% ו-S&P 500 ב-0.8%.

היתכנות הגוברת של הורדת ריבית קרובה העלתה את האופטימיות ואת הפריזמה של המשקיעים אל עבר המניות הקטנות, שהן הנהנות הגדולות מהורדת הריבית. המעבר אל המניות הקטנות הגיע לשיא אתמול (ד') כשמדד הנאסד"ק ירד ב-2.8%, ביום הכי גרוע שלו מאז סוף 2022; זאת, בעוד שהדאו ג’ונס שבר שיא נוסף. אבל היום, הירידות כללו לא רק את מניות הטכנולוגיה, ואפילו המניות הקטנות שבמדד ראסל 2000 ספגו ירידות לא קטנות, לאחר שישה ימים בו עלה המדד בכ-7%. היום הוא השיל 2%.

סקטור השבבים קיבל אמנם היום עידוד לאחר הדוחות הטובים של TSMC הטייוואנית, אך זה לא עזר לכל מניות השבבים היום, שנסחרו במגמה מעורבת - אנבידיה  ואינטל  עלו, כאשר מנגד, ירידות נרשמו שוב במניות AMD , מיקרון , סופר מיקרו קומפיוטר  ו-ASML . מדד השבבים SOX סיים בעלייה קלה של 0.3%, לאחר שאתמול השיל 3%.

22:30

הירידות בוול סטריט מתחזקות: מדד הנאסד"ק יורד בכ-1.1%, הדאו ג'ונס משיל מערכו כ-1.3% וה-S&P 500 נסוג בכ-1%.

21:45

מדדי המניות ממשיכים בירידה, בעוד שהם מממשים את מניות הטכנולוגיה. נאסד"ק יורד זה היום השני ב-0.8% ו-S&P 500 ב-0.7%, הדאו ג'ונס משיל 1%. היום, לאחר שישה ימים רצופים של עליות, גם מדד המניות הקטנות ראסל 2000 יורד, 1.27%.

מטא  החלה במגעים לרכישת 5% מיצרנית המשקפיים האירופאית אסילור לוקסוטיקה , בעליה, בין היתר, של מותג המשקפיים היוקרתי ריי באן. מטא שיתפה בעבר פעולה עם החברה במטרה להשיק משקפי הריי באן חכמים, איתם יכולים המשתמשים יכולים לצלם תמונות ולהאזין למוזיקה בזמן שהם מרכיבים את המשקפיים. בשנה שעברה, החברה השיקה בספטמבר דור שני למשקפיים החכמים שכולל עוזרת בינה מלאכותית במחירים של 300-380 דולר ומקווה להשיק את הדור השלישי בתחילת 2025. במידה שהעסקה בשווי של 5 מיליארד דולר תצא לפועל, יהיה זה צעד נוסף של מטא בשוק המשקפיים החכמים בעלי יכולות AI.

20:30

בוול סטריט נמשכות הירידות - נאסד"ק יורד ב-0.5%, S&P 500 ב-0.4%, הדאו ג’ונס ב-0.4%. על נאסד"ק מעיבות כעת ארבע מתוך שבע המופלאות - מיקרוסופט, אפל וגוגל.

מניות השבבים מוסיפות ויורדות גם היום, שתיים מהן שבכל זאת עולות הן אנבידיה  ואינטל  שמזנקת. TSMC, המניה של יצרנית הטייוואנית שנמצאת מאז אתמול בלב הסערה, נסחרת ללא שינוי. אגב, החברה אותה ייסדו גורדון מור ורוברט נויז חוגגת בדיוק היום יום הולדת 56 שנה.

בלקסטון , ענקית ההשקעות האמריקאית, דיווחה היום על ירידה ברווח הרבעוני. החברה מניו יורק דיווחה על אפשרות של סטגנציה בשווקים וסך ההשקעות שלה עמד על 53 מיליארד דולר ברבעון, פחות בהרבה ממה שציפתה. הרווח שלה ברבעון השני היה 444 מיליון דולר, הרבה פחות מה-601 מיליון שהרוויחה ברבעון המקביל אשתקד, לעומת זאת הנכסים הפיננסיים בניהול החברה עומדים על 1.08 טריליון לעומת טריליון דולר לפני שנה.

18:30

לאחר הפתיחה החיובית, המסחר בוול סטריט עובר כעת לירידות, בהובלת מניות הטכנולוגיה. נאסד"ק משיל 1%, דאו ג’ונס 0.4% ו-S&P 500 0.5%.

המסחר באירופה ננעל הערב במגמה מעורבת - דאקס הגרמני ירד ב-0.2%, מדדי הקאק הצרפתי והפוטסי הבריטי עלו ב-0.2%.

מניית וולוו  זינקה ב-6% לאחר שהחברה דיווחה על זינוק ברווח ברבעון השני. הרווח התפעולי של החברה עמד על כ-780 מיליון דולר, ב-28% יותר מהרבעון המקביל בשנה שעברה. זהו הנתון הרבעוני הגבוה ביותר אי פעם, נמסר מהחברה. המכירות של החברה צמחו ב-15% לעומת הרבעון המקביל, החברה מסרה 205 אלף מכוניות, את הזינוק הזה מייחסת החברה למכירות המכוניות ההיברידיות והחשמליות.

חברת תחליפי הבשר ביונד מיט  צוללת במסחר היום. לפי הוול סטריט ג’ורנל, החברה החלה בשיחות עם מחזיקי אגרות החוב של החברה - החברה עומדת בפני מצוקת מזומנים קשה וברבעונים האחרונים, היא הולכת ושורפת את המזומנים שבקופתה. מחזיקי החוב של החברה, בן 1.1 מיליארד דולר, של אג"ח להמרה, עובדים מול עורכי הדין, ואולי החברה בדרך לפשיטת רגל. אגרות החוב של החברה נסחרת בתשואת זבל וב-20 אגורות לדולר אחד, המניה ירדה בכ-50% בשנה האחרונה.

17:00

לאחר הפתיחה המעורבת, המסחר בוול סטריט מתנהל כעת בעליות קלות בכל המדדים - נאסד"ק עולה ב-0.2%, כך גם S&P 500, דאו ג’ונס עולה ב-0.1%.

סיבה נוספת לאופטימיות בשוק הגיעה אחר הצהריים עם פרסום נתונים משוק העבודה בארה"ב - מספר הבקשות הראשוניות לעבודה הגיע לשיא מאז נובמבר 2021 (1.87 מיליון) ומסמן שדורשי העבודה מתקשים למצוא משרה. הנתון הזה מוסיף לאופטימיות בקשר להורדת הריבית הצפוייה בארה"ב.

אופקו הלת'  מזנקת ב-8% במסחר לאחר שהודיעה הבוקר על רכישה עצמית של מניות בסך של 100 מיליון דולר מקופת החברה. סכום הרכישה מהווה כ-10% משווי השוק של החברה.

16:55

באירופה מניית וולוו מזנקת בחדות לאחר שהחברה דיווחה על זינוק ברווח ברבעון השני. הרווח התפעולי של החברה עמד על כ-780 מיליון דולר, ב-28% יותר מהרבעון המקביל בשנה שעברה. זהו הנתון הרבעוני הגבוה ביותר אי פעם, נמסר מהחברה. המכירות של החברה צמחו ב-15% לעומת הרבעון המקביל, החברה מסרה 205 אלף מכוניות, את הזינוק הזה מייחסת החברה למכירות המכוניות ההיברידיות והחשמליות.

16:35

המסחר בוול סטריט נפתח אחר הצהריים במגמה מעורבת. נאסד"ק עולה ב-0.7%, ודומה שיש שישנה התאוששות מסויימת לאחר הירידות של אתמול, בעיקר במדד נאסד"ק, שהשיל 2.7% ביום הכי גרוע שלו מאז 2022. S&P 500 עולה ב-0.3% ודאו ג’ונס יורד ב-0.2% ונסוג מעט משיא כל הזמנים שקבע אתמול.

עיקר ההתאוששות נרשמת במניות השבבים אנבידיה , AMD , ברודקום .

הסיבה לאופטימיות הזהירה היא התוצאות הרבעוניות של TSMC , יצרנית השבבים הטייוואנית, שהפתיעו לטובה לאחר שזו צללה אתמול במסחר. TSMC השילה גם הבוקר באסיה 2% נוספים ובסך הכל 40 מיליארד דולר משוויה ביומיים לאחר הערותיו הניציות של דונלד טראמפ על הדומיננטיות הלא מקובלת כביכול שלה בשוק השבבים. אך למרות המתח, העסקים של החברה הם כרגיל טובים הודות לביקוש לשבבי AI ולטכונולוגיה המתקדמת שלה. לאחר נעילת המסחר בטייוואן, החברה דיווחה על גידול של 36% ברווח הרבעוני ואף העלתה את תחזית הרווח לשנה כולה.מניית החברה (ADR) בארה"ב עולה ב-4%לאחר שהתרסקה ב-8% אתמול.

היום דיבר יו"ר החברה סי.סי ווי. הוא נמנע אמנם מתגובה ישירה לטראמפ אך הרחיב אודות ההתרחבות הגלובלית של החברה בכל העולם ובכך למעשה החברה מגיבה למתח הגיאופוליטי אשר ברקע דבריו של טראמפ, החברה לפי ווי משקיעה רבות במפעלים בארה"ב, יפן ואירופה. במפעל באריזונה משקיעה החברה 65 מיליארד דולר.

15:35

מניית דומינו'ס פיצה יורדת ב-12% בטרום מסחר בעקבות הדוח הרבעוני שלה. הרווח הנקי זינק ב-30% ל-142 מיליון דולר והרווח למניה ל-4.03 דולר למניה, ההכנסות צמחו ב-7% ל-1.1 מיליארד דולר, אבל בשוק ציפו ממנה ליותר. מניית רשת הפיצות הגדולה בעולם עלתה ב-12% ב-12 החודשים האחרונים, תת-מדד המסעדות של S&P 500 ירד באותה תקופה ב-8%.

15:15

הבנק המרכזי של גוש האירו, ה-ECB, הותיר את הריבית על כנה ברמה של 4.25%, בהתאם לצפי המוקדם. עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, צפה כי הריבית תיוותר ללא שינוי והסביר כי הסיבה המרכזית להחלטת הבנק היא האינפלציה בגוש האירו שעדיין גבוהה מהיעד (2.5% ביוני): "ללא מוצרי המזון והאנרגיה האינפלציה עמדה על 2.8% בהובלת אינפלציית השירותים הגבוהה על 4.1% לאור המשך עליית השכר המהירה ביבשת".

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי, מזרחי טפחות, בתגובה להודעת הריבית בגוש האירו: "בהתאם לציפיות, הריבית בגוש האירו נותרה ללא שינוי על רמה של 4.25%. לדברי הבנק המרכזי של אירופה, אין שינוי בהמשך ההתכנסות ההדרגתית של האינפלציה לרמת היעד, כפי שצפה לפני חודש, כשהריבית ירדה ב-0.25%, כך שאת התאוצה הקלה באינפלציה בחודש מאי, שפורסם בינתיים, הוא מייחס לגורמים חד פעמיים. גם השפעת לחצי השכר על האינפלציה רוככה על ידי הרווחים שהשיגו החברות".

14:15

חברת אמדוקס  נערכת החברה לעוד סבב פיטורים, במסגרתו לפי ההערכות היא תיפרד מ-5%-10% מעובדיה, בהם גם עובדים מישראל. נכון לספטמבר 2023 אמדוקס העסיקה ברחבי העולם 30,695 עובדים כך שמדובר על פיטורים צפויים של כ-1,500-3,000 עובדים, אם כי המספרים עדיין לא נקבעו.

14:00

המדדים המרכזיים באירופה נסחרים לפי שעה בעליות קלות. הדאקס עולה ב-0.2%, הקאק מוסיף לערכו 0.6% והפוטסי הבריטי עולה ב-0.7%.

נוקיה  מרכזת עניין ויורדת בשעה זו ב-5% בבורסה בפינלנד לאחר שהחברה הפינית דיווחה על ירידה של 32% ברווח התפעולי ברבעון השני על רקע ביקוש חלש למוצרי ה-5G שלה. החברה דיווחה כי הרווח התפעולי שלה ירד ל-423 מיליון אירו (462 מיליון דולר) ברבעון השני, ירידה של כמעט שליש מ-619 מיליון אירו בתקופה המקבילה אשתקד. מטעם החברה הסבירו כי ​​"חולשת שוק מתמשכת", הובילה לירידות במכירות החברה ב-18% ל-4.47 מיליארד אירו - הרמה הנמוכה ביותר שהציגה מאז הרבעון הרביעי של 2015.


12:25

המסחר באירופה עבר לעליות: דאקס מוסיף 0.3%, קאק עולה ב-0.6% ופוטסי מטפס ב-0.8%.

מחירי הנפט נסחרים לפי שעה ביציבות. מחירה של חבית מסוג ברנט עומד על 85 דולרים ומחירה של חבית מסוג WTI נסחר סביב 81.4 דולרים.

נורברט ריקר, ראש מחלקת כלכלה ומחקר ביוליוס בר, מעריך כי במבט קדימה, מחירי הנפט צפויים לרדת: "המדינות המפיקות נפט ניצבות מול תחרות בבמת פוליטיקת הנפט העולמית. עם עליית הסיכויים לנשיאות נוספת של טראמפ, ההשפעות הפוטנציאליות על שוקי האנרגיה בארה"ב מתחילות לקבל תשומת לב. למרות ההבטחות לתמוך בהפקת נפט באמצעות הקלה ברגולציות כדי להוזיל את עלויות הדלק, הפרטים המלאים של מדיניות האנרגיה עדיין אינם ידועים ברובם.

"הפחתת הרגולציה על קידוחים עשויה להתבטא בצורות שונות. פתיחת שטחים נוספים למכרזי חכירה לקידוחים במים פדרליים או בצפון אלסקה תשפיע על האספקה רק בטווח הארוך, וככל הנראה לא בצורה מרשימה במיוחד. הקלה בכללים המגבילים את פליטות המתאן עשויה להיות חיובית עבור חלק מהיצרנים הקטנים, אך לא צפויה להשפיע משמעותית על רוב ייצור הנפט והגז בארה"ב. סוגיית דליפת המתאן זוכה לתמיכה רחבה מצד היצרנים הגדולים, בשל לחץ ציבורי ומעורבות בעלי מניות, ומתאן עצמו הוא מוצר בעל ערך כלכלי.

"עסקי הנפט והגז בארה"ב מונעים בעיקר על ידי השוק. מחירי הנפט העולמיים, עלויות התשומות, ההתפתחויות הטכנולוגיות ומצב הרוח העסקי הכללי קובעים במידה רבה את רמות האספקה. כיום, אנו עדים לעסקי פצלי שמן המתמקדים ברווחיות במקום בצמיחה. מחירי הנפט מעל 70 דולר לחבית נשארים אטרקטיביים לתמיכה בקידוחים. השנה, תפוקת פצלי השמן בשוליים הפתיעה לטובה. הגברת ההיצע תדרוש שינוי גישה מחזרה לצמיחה ליתר זהירות בהשקעות.

"האמביציות האנרגטיות הפוליטיות כפופות למציאות השוק, הכלכלה והטכנולוגיה, כפי שניסיון הממשל הראשון של טראמפ הוכיח. מעבר לפוליטיקה האמריקאית, אנו רואים שוק נפט מסופק היטב עם קיפאון בביקושים בעולם המערבי ובסין, והמשך גידול בתפוקה בארה"ב. לקראת 2025, דפוס שוק הנפט עשוי להשתנות ככל שהמלאים יצטברו בהדרגה וגורמים כלכליים עולמיים ישפיעו, מה שידחוף את המחירים כלפי מטה".

11:25

המגמה המעורבת באירופה נמשכת. פוטסי עולה ב-0.7%, קאק נסחר ללא שינוי ודאקס יורד ב-0.2%.

מניית וולוו מזנקת בכ-7% בבורסה בלונדון לאחר שהחברה דיווחה על זינוק ברווח התפעולי השנתי ברבעון השני הרווח שהסתכם ב-8.2 מיליארד קרונות שוודיות (776 מיליון דולר), גידול של 28% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. עוד נמסר מטעם החברה כי מדובר ברווח התפעולי הגבוה ביותר שרשמה החברה אי פעם.

10:40

למרות הירידות החדות שנרשמו אמש בוול סטריט והבוקר באסיה, נראה כי הסנטימט השלילי חלף מעל המדדים המרכזיים באירופה: בשעה זו מדד הדאקס יורד ב-0.2%, הפוטסי הבריטי עולה בכ-0.8% והקאק הצרפתי נסחר סביב רמות הבסיס.

באסיה, המדדים המובילים ננעלו הבוקר במגמה מעורבת: הניקיי צללה בכ-2.5% בהמשך למגמה האדומה שנרשמה במניות השבבים בוול סטריט אמש. מנגד, בורסת שנגחאי עלתה בכ-0.5%, מדד ההנג סנג עלה ב-0.3% והקוספי ירד ב-0.8%.

בארה"ב, החוזים העתידיים נסחרים במגמה מעורבת.

9:00

בעקבות הירידות החדות שנרשמו אמש בוול סטריט על רקע הדיווחים כי ממשל ביידן צפוי להטיל על חברות שבבים אמריקאיות מגבלות ייצוא לסין, תגובת השווקים בשוק המניות באסיה הבוקר לא איחרה להגיע. הבוקר (ה') הניקיי צלל בכ-2.5%, הקוספי יורד ב-1.3%, ומדד שנזן סין מאבד מערכו 0.2%.

הסנטימנט השלילי באסיה מגיע לאחר שאמש בוול סטריט, הנאסד"ק ירד בכ-2.8%, ורשם את היום הגרוע ביותר מאז דצמבר 2022. בקרב מניות השבבים אנבידיה  צללה בכ-7%, AMD  ירדה במעל ל-10%, וברודקום  ירדה בכ-8%. מנגד, מניית אינטל  נסחרה במהלך המסחר בעלייה של 5% אך ננעלה בעלייה של 0.4%.

גם מניית טייוואן סמיקונדקדטור , יצרנית השבבים הגדולה בעולם, השילה מערכה כ-8% לאחר שטראמפ ציין אמש בתגובה לשאלה האם הוא יגן על טייוואן מפני סין כי "טייוואן צריכה לשלם לארה"ב עבור ההגנה שלה, מכיוון שהיא לא נותנת כלום למדינה". הבוקר, במסחר בטייוואן - טייוואן סמיקונדקדטור ירדה בכ-3%, וגררה את מדד הדגל של טייוואן למטה ב-1.7%.

מנגד, מניית אינטל  נסחרה במהלך המסחר בעלייה של 5% אך ננעלה בעלייה של 0.4%. אינטל נתפסת כאלטרנטיבה עתידית ל-TSMC, היות והיא מגייסת עשרות מיליארדי דולרים מהממשל האמריקאי כדי להקים מפעלי שבבים במדינות כמו אוהיו, אריזונה ואורגון. ייתכן כי המשקיעים מבינים שענקית השבבים האמריקאית היא הקרובה ביותר ליהנות מהמשך הסיוע של טראמפ, למרות שטכנולוגיית הייצור שלה רחוקה עשרות מונים מזו של המתחרה מטייוואן. יתר על כן, לאחרונה התחייבה TSMC לייצר לאינטל את השבב המתקדם ביותר שלה למחשב האישי.

מניות השבבים הגדולות נפלו, חוץ מאינטל. זו הסיבה 

במקביל, הבוקר טייוואן סמיקונדקדטור מרכזת עניין לאחר שדיווחה את תוצאותיה הכספיות לרבעון בהן היכתה את התחזיות המוקדמות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות: הכנסות החברה הסתכמו בכ-673.51 מיליארד וואן קוראיני (20.82 מיליארד דולר) לעומת התחזיות שציפו כי ההכנסות יעמדו על 657.58 מיליון וואן קוראיני. הרווח למניה הסתכם בכ-247.85 מיליארד וואן קוראיני.

לצד זאת, מניית חברת השבבים היפנית, טוקיו אלקטרון, צנחה בכ-10%, בעוד שמניות אסייתיות אחרות הקשורות לתחום שבבים כגון Advantest ו- Organo יורדות ביותר מ-5% ו-2%, בהתאמה.

הבוקר בארה"ב, החוזים העתידיים נסחרים בעליות קלות.

בשוק החוב האמריקאי, תשואות הממשלתיות עולות הבוקר (ה'). התשואה ל-10 שנים נסחרת ברמה של 4.16%, והאיגרת לשנתיים עומדת על 4.45%.

בשוק הסחורות, מחיר הנפט מסוג ברנט עולה הבוקר קלות ל-85.5 דולר לחבית, והנפט הגולמי נסחר בכ-82 דולר לחבית.

מחיר הזהב שובר שיא נוסף ברמה של 2,469 דולר לאונקיה. בבנק יוליוס בר כותב כריסטיאן מנקה, ראש תחום המחקר, כי "מחפשי המקלט הבטוח במערב חוזרים לשוק הזהב". לאחר שבמחצית הראשונה של השנה בלטו בשוק בעיקר ביקושים סיניים ורכישות של בנקים מרכזיים, כעת המצב משתנה, ולהתאוששות במחירי הזהב הובילה גם התמקדות בנתונים כלכליים חלשים יותר בארה"ב שהובילה גם להפחתת הציפיות להורדת ריבית קרובה מצד הבנק המרכזי.

בגזרת המאקרו, היום (ה') בשעה 15:15 תתקיים החלטת הריבית של הבנק המרכזי באירופה. עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים מסביר כי "אנו צופים שהבנק המרכזי בגוש האירו יותיר את הריבית ללא שינוי על 4.25%, זאת לאחר שהפחית אותה בהחלטה הקודמת ביוני. זאת בעיקר לאור העובדה האינפלציה עדיין גבוהה מהיעד (2.5% ביוני). ללא מוצרי המזון והאנרגיה האינפלציה עמדה על 2.8 אחוזים בהובלת אינפלציית השירותים הגבוהה על 4.1% לאור המשך עליית השכר המהירה ביבשת".