בסוף השבוע, חלו שני אירועים גיאו-פוליטיים כבדי משקל: מתקפה ראשונה של החות'ים על תל אביב, שבוצעה ביום שישי, במהלכה נהרג יבגני פרדר מפיצוץ כטב"ם, ומתקפת נגד חסרת-תקדים של חיל האוויר בתימן, אמש (ש'). יעד התקיפה של המטוסים הישראליים היה נמל בעיר חודיידה ומתקני נפט באזור.
● ארבעה גרפים מספרים מה קרה לכלכלה מתחילת המלחמה
● בנק ישראל לא יוריד את הריבית בזמן המלחמה
כבר ביום שישי, התגובה בשווקים הייתה זינוק בשער הדולר לעומת השקל, אשר הביא את שער המטבע ל-3.66. עם זאת, השקל התחזק בהמשך יום המסחר ביום שישי, ונסגר ב-3.64. כעת, נשאלת השאלה: האם צפויה עלייה במחירי הנפט כתוצאה מתקיפה הישראלית בתימן?
אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים, מעריך כי בהנחה סבירה וריאלית לפיה מדובר בתקיפה נקודתית, שלא תתפתח לעימות רחב בין ישראל למורדים החות'ים, "הרי שהתגובה בשווקים צפויה להיות גם היא נקודתית וקצרת-טווח: עלייה נקודתית צפויה בשער הנפט, עלייה מסוימת בשערי המט"ח (שקרתה כבר לאחר פגיעת הכטב"ם), ואולי לחץ נקודתי קצר-טווח גם בשוק המניות". פוריה הוסיף כי צפויה השפעה בשוק ההון, שלאו דווקא תהיה קשורה להתקפות: "חל רצף של שלושה ימי ירידות חדות ביחס לתקופה בארה"ב, כך שקיים סנטימנט שלילי עולמי, שהשפיע בסוף השבוע גם על המניות הישראליות שנסחרות בארה"ב, וצפויות להשלים את הפערים בישראל".
חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO, סבור גם הוא כי שוקי הנפט לא יושפעו בחדות מהתקיפה. "תימן איננה יצואנית נפט משמעותית, ולכן לפגיעה בתשתיות בחודיידה לא צפויה השפעה ישירה על שוק הנפט העולמי". הרצוג הוסיף כי בתרחיש קיצון של חסימה מוחלטת של המיצרים, תתחייב הארכת נתיב השיט של מיכליות הנפט מסביב לאפריקה. עם זאת, "שוק הנפט נמצא כיום במצב של מלאים גבוהים יחסית, ולכן אין חשש לאספקת נפט למדינות המערב", ציין הרצוג. כתוצאה מכך, בשוק לא נרשמה עליית מחיר בחוזים העתידיים על הנפט.
חשש מהסלמה אזורית
רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות, מחזיק בגישה שונה: "זה זמן מה שמחירי הנפט מתמחרים את החשש מהסלמת המצב, וכמובן שהפעילות של החות'ים היא בין הגורמים המשמעותיים לכך. מכיוון שהחודשים האחרונים נעים בין אופטימיות לפסימיות באשר להשגת הסכמות במסגרת המשא ומתן לעסקת חטופים, מן הסתם, הדבר משפיע גם על תנודתיות השוק".
לפי מנחם, מתקפת החות'ים והמענה הישראלי בתימן עלולים להוות התפתחות שלילית בהקשר זה. "חשוב לציין כי החות'ים רואים את מאבקם לא רק ישירות נגד ישראל, אלא גם נגד הקואליציה בהנהגת ארה"ב ובריטניה שהוקמה מולם. בנוסף, חשש מכך שתגובות החות'ים תתועלנה גם לכיוון סעודיה, מפיקת הנפט הגדולה בקרטל OPEC, לא מוסיף בריאות לשוק. החות'ים תקפו את הממלכה הסעודית בעבר. כך, ב-2019, לקחו החות'ים, הנתמכים על-ידי איראן, אחריות על תקיפה של שני מתקני נפט גדולים בסעודיה, באמצעות מל"טים".
מנחם מזהיר גם מבריחה אל עבר הדולר כמקום מבטחים בשל התקיפה בתימן: "הסלמה באזור ועלייה בשנאת הסיכון, גוררת לרוב ביקוש לדולר של ארה"ב ומעלה את ערכו. אגב, גם הירידות בשוקי המניות של ארה"ב עשויות להוביל לכך. מכיוון שהנפט מתומחר בדולרים, עלייה בערכו תייקר עוד יותר את מחירו". ואכן, הדולר התחזק בחדות בעקבות התקיפה של החות'ים בישראל, כפי שמראה מדד ה-DXY, האומד את ביצועי הדולר לעומת סל המטבעות המרכזיים בעולם.
מנחם הוסיף: "ככל שהתקיפה החות'ית והמענה הישראלי יתפתחו, חלילה, לכדי סבב של מהלומות וייצרו למעשה זירה נוספת, ובהינתן הירידה החדה של מחירי הנפט בסוף השבוע, הסיכוי לשינוי כיוון חד בתחילת השבוע - לפחות לטווח הקצר - גבוה. במבט להמשך, הרגישות לסביבה הגיאו-פוליטית נמשכת כל הזמן. אם המצב לא יסלים, מחיר הנפט יכול גם לחדש את מגמת הירידות".
פוריה, מצדו, מסכם בתקווה אופטימית כי "השוק הישראלי עודנו נמצא בתמחור חסר משמעותי, כאשר האירוע המשמעותי יותר הוא ההתקדמות של עסקת החטופים, שצפויה להביא גם לסיום המלחמה. עסקה כזו עשויה להביא לתחילת מהלך של השלמת פערים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.