החיסול של ראש הלשכה המדינית של חמאס באיראן איסמעיל הנייה מעלה את השאלות לגבי ההשפעות הצפויות על שוקי הנפט. טהרן היא אחת מיצואניות הנפט הגדולות בעולם, ולה השפעה רבה על תפוקת הנפט העולמית.
● לאחר שני החיסולים: השקל נחלש מול הדולר והאירו
● עבד כנער בישראל, מקורב מאוד לארדואן: מי היה מנהיג חמאס איסמעיל הנייה?
הבוקר (ד') מחיר הנפט הגולמי מזנק ב-2% למחיר של 76 דולר לחבית, גם מחיר נפט מסוג ברנט קופץ ב-1.8% ועומד על שער של כ-80 דולר לחבית. האם מחירי הנפט ימשיכו לטפס?
"חשש משיבושים בהיצע הנפט"
"מטבע הדברים, תרחיש אפשרי של התרחבות המלחמה במזרח התיכון כתוצאה מהאירועים האחרונים לא יתקבל בברכה בשוק הנפט העולמי". אומר רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות, "אנו עדים לעלייה של 1.8% במחיר הברנט ביממה האחרונה, כשיש לקחת בחשבון כי בשבוע האחרון דווקא ירד המחיר ב-2.3% ובחודש האחרון לבדו איבד 6.9%. לכן השוק בהחלט שינה כיוון נוכח האירועים".
החשש לדברי מנחם הוא משיבושים בהיצע הנפט במקרה של התלקחות אזורית. עם זאת, יש לזכור כי מוקדם לקבוע איך יתפתחו הדברים.
ד"ר גיל בפמן הכלכלן הראשי של בנק לאומי אומר ש"בטווח המיידי, נראה שהסיכון במזרח התיכון גדל עקב התעצמות הסכסוכים הגאו-פוליטיים, ומהלכי החיסול שהתבצעו במהלך היממה האחרונה". בפמן מוסיף שהחרפת המצב הגיאו-פוליטי משפיעה "במישרין ובעקיפין על מדינות רבות שהן רלוונטיות לתחום הנפט והגז". הסלמה רחבה, לדבריו עלולה להביא ל"חשש מפני מצב שבו מקורות האנרגיה של המזרח התיכון והמפרץ הפרסי חשופים לפגיעה, זאת כפי שקרה בחודש האחרון בנמל חודדה בתימן וגם בבתי זיקוק רוסיים".
חן הרצוג, כלכלן ראשי ב- BDO מעריך כי ההשפעה על מחירי הנפט תלויה ברמת ההסלמה. "בזמן המתקפה האיראנית על ישראל בחודש אפריל ההשפעה על מחירי הנפט הייתה נמוכה יחסית". הוא מציין כי הידרדרות למצב מלחמה ופתיחת זירה נוספת עלול להביא לתרחיש של סגירת מיצרי הורמוז. "במצב של חסימת מעבר נפט במיצרי הורמוז צפוי שיבוש משמעותי ביכולות יצוא הנפט ממדינות המפרץ הפרסי שעלול להביא לעלייה חדה במחירי הנפט".
הרצוג מזכיר שבתחילת מלחמת רוסיה-אוקראינה "ראינו את מחירי הנפט מטפסים לרמה של 120 דולר לחבית, ובמצב של חסימת מיצרי הורמוז עלולים להגיע לרמת מחירים דומה. דרך מיצרי הורמוז עובר כל יום נפט בשווי של כ-1.4 מיליארד דולר".
השפעות נוספות בשוק הנפט
למרות החששות הכבדים העולים מהחיסול באיראן, יש לזכור שהיא אחת מיני רבות בשוק הנפט. מנחם מסביר שהמזרח התיכון אינו הגורם היחיד המשפיע על שוק הנפט בימים אלו: "אנו עדים לירידה של מלאי הנפט למסחר בארצות הברית בשבוע האחרון, מה שתומך גם כן בהתייקרות הנפט. הירידה הזו נמשכת כבר למעלה מחודש ואין להתעלם ממנה.
מנגד, סין, צרכנית נפט גדולה, מתקשה להתאושש ויחד עם התחזקות אפשרית של הדולר במקרה שהמתיחות באזורנו תגבר (הדולר נחשב מטבע חוף מבטחים ומרכז ביקושים בתקופות כאלו) הם יהוו גורם שיוכל למתן התייקרות יתר בטווח הקצר".
מנחם מסכם כי חלק ניכר מהיצע הנפט מגיע מקרטל מדינות OPEC. "אם שם יחשבו שההתייקרות חדה מדי של הנפט תפגע בביקוש, הם יכולים להגדיל את ההיצע".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.