הסיקור על חיסול הנייה: "פירצה ביטחונית שמערערת את טהרן"

דיווחים בעולם טוענים כי בכירים איראניים נמצאים "בהלם מוחלט" בעקבות ההתנקשות בהנייה • החיסול, ויותר מכך - הדרך שבה הוא נעשה, מסבים מבוכה עצומה לכוחות הביטחון האיראניים ולתדמית הביטחונית שלה

איסמעיל הנייה נראה בקהל בהשבעתו של הנשיא החדש של איראן, אתמול לפני החיסול / צילום: Reuters,  Fatemeh Bahrami / Anadolu
איסמעיל הנייה נראה בקהל בהשבעתו של הנשיא החדש של איראן, אתמול לפני החיסול / צילום: Reuters, Fatemeh Bahrami / Anadolu

כמו בישראל, גם בעולם עקבו אחרי סדרת ההתנקשויות המיוחסות לישראל ביממה האחרונה, באחד מבכירי חיזבאללה ברובע דאחיה שבביירות ובמנהיג חמאס איסמעיל הנייה בטהרן. בעוד דמותו של פואד שוכר מחיזבאללה הייתה בלתי מוכרת עד לחיסול, למרות פרס של 5 מיליון דולר שהציעה ממשלת ארה"ב בעבור מידע שיוביל למעצרו, זו של הנייה מוכרת היטב למערכות כלי התקשורת. 

עבד כנער בישראל, מקורב מאוד לארדואן: מי היה מנהיג חמאס איסמעיל הנייה?
מנהיג חמאס איסמעיל הנייה חוסל בטהרן
מקורב לסולימאני ונחשב לרמטכ"ל חיזבאללה: זה הבכיר שצה"ל חיסל 

הסיקור המתגלגל של ה"גרדיאן", עוד בשעות הבוקר, הציג את הנייה באופן בלעדי כמנהיג פוליטי, והשמיט את העובדה כי הוגדר כמנהיג טרור עוד ב־2008 על ידי מחלקת המדינה האמריקאית, כמו גם העובדה כי חמאס מוגדר כארגון טרור באירופה ובבריטניה. כתבי העיתון דיווחו על ילדותו בעזה, כיצד מנהיג חמאס השייח יאסין "טיפח אותו" וכיצד בני משפחתו מתו בעזה כתוצאה מהתקפות ישראליות בחודשים האחרונים. תמונות מתקופת הכהונה שלו כמנהיג הפוליטי של חמאס בעזה פורסמו.

"פירצה ביטחונית שתעורר ספקות באיראן"

רוב כלי התקשורת הזכירו את העובדה כי הנייה חוסל בטהרן אחרי שהשתתף ביום שלישי בטקס השבעת נשיא איראן החדש. בדרך כלל, הנייה התגורר בקטאר, עם ביקורים ממושכים בטורקיה. התמונה האחרונה שלו, דיווח ה"ניו יורק טיימס", היתה בפארק "ציר ההתנגדות" בטהרן, שם הצטלם לצד מודל של מסגד אל־אקצה ביחד עם מנהיג ג'יהאד איסלמי זיאד אל־נחלה ובכירים אחרים. בעיתון נכתב כי "פירצה ביטחונית ברמה כזו באיראן תעורר ספקות בנוגע לביטחונם של המנהיגים העליונים באיראן, שנפגשו עם הנייה שעות בלבד לפני ההתנקשות בו".

כתבת העיתון דיווחה כי בכירים איראניים נמצאים "בהלם מוחלט" בעקבות ההתנקשות בהנייה, משום שהדבר מסב "מבוכה עצומה לכוחות הביטחון האיראניים ולתדמית הביטחונית שלה, בדיוק בעת שבה הרפובליקה האיסלמית מנסה לחזק את מעמדה באזור ולשדר עוצמה".

פרשן ה־BBC, ג'רמי בוון, כתב כי "בעוד שלא היה אפשרי פוליטית לישראל להתנקש בהנייה בקטאר, החיסול באיראן שולח מסר ברור בנוגע לידה הארכה של ישראל, מסר שאף אחד אינו בטוח מפניה". הרשת הבריטית העריכה כי ההתנקשות תפגע במאמצים להסכם לשחרור החטופים.

ארה"ב מיהרה להבהיר כי תגן על ישראל במקרה של התקפה כוללת, אך הבהירה כי היא מנסה להרגיע את המצב במזרח התיכון. שר ההגנה האמריקאי לויד אוסטין קיים מסיבת עיתונאים בפיליפינים שבה נמנע מלהתייחס לחיסולים, אך אמר כי להערכתו מלחמה "אינה בלתי נמנעת".

אוסטין שב והצהיר כי ארה"ב תיחלץ לעזרתה של ישראל במקרה של מלחמה. "אנחנו לא רוצים לראות את זה קורה", אמר, "ואנחנו הולכים לעבוד קשה כדי להבטיח שמה שאנחנו עושים יוריד את הטמפרטורה, ויטפל בנושאים בדרכים דיפלומטיות". ביום שלישי דיווח ערוץ טלוויזיה סעודיה כי ארה"ב מקרבת כוחות ימיים לאזור.

שר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן הבהיר כי ארצו לא היתה מעורבת בחיסול. "לא ידענו על כך מראש". הוא הוסיף כי "קשה מאוד להעריך" כיצד המצב יתפתח כעת.

מי שמיהרה לגנות את החיסול של הנייה היא קטאר, המשמשת כמתווכת ביחד עם ארה"ב ומצרים בשיחות על הסכם לשחרור החטופים המוחזקים ברצועה בתמורה להפסקת אש. ראש ממשלת קטאר ושר החוץ שלה, מוחמד בין אל־תאני, המעורב אישית במגעים, גינה בחריפות את החיסול ואמר כי "כיצד תיווך יכול להצליח כאשר צד אחד מתנקש בנושא ונותן מהצד השני?". קטאר גם אמרה כי המהלך מהווה "הסלמה מסוכנת" של המצב. מצרים וירדן הזהירו מפני ההשלכות של ההתנקשות על המצב במזרח התיכון.

גם טורקיה, אחד מהיעדים בהם הנייה היה יכול לשהות בבטחה בשנים האחרונות גינתה. "מדובר בהוכחה נוספת לעובדה שהממשלה הישראלית בראשות נתניהו אינה מתכוונת לכונן שלום", נמסר בהודעה של משרד החוץ הטורקי. רוסיה גינתה את החיסול, וסגן שר החוץ הרוסי הגדיר אותו כ"רצח פוליטי בלתי מתקבל על הדעת". גם רוסיה אירחה בעבר את הנייה ומשלחת של חמאס.

אוסטרליה הביעה תמיכה בישראל

בעוד הפוליטיקאים האירופים שותקים עוד מיום שלישי, בהמתנה לראות אם בכיר חיזבאללה אכן חוסל בביירות, הפוליטיקאי האנטי־אסלאמי ההולנדי חירט וילדרס כתב ביום רביעי ברשת החברתית X "ברוך שפטרנו".

גם אוסטרליה הביעה תמיכה בישראל. "הבכיר הזה היה מרכזי לפעילות שקרתה מאז ה־7 באוקטובר, פעילות שאנחנו גינינו באופן עקבי", אמר שר ההגנה האוסטרלי. הוא אמר כי אוסטרליה שואפת לקדם הפסקת אש וכי "אינה רוצה לראות הסלמה במזרח התיכון".