בורסות עולם | סיקור שוטף

נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בירידות חדות; השווי של "שבע המופלאות" נחתך בכ-750 מיליארד דולר

מדד S&P 500 ירד ב-3%, אנבידיה ירדה ב-7% • מדד הפחד עלה ב-65% • בחברת ההשקעות הבינלאומית Leverage Shares הסבירו את הירידות: "התפכחות כואבת מאופוריית ה-AI. התיקון המתבקש הגיע" • וואליו השקעות מתקדמות: "מה שקרה ביפן נוצר ככל הנראה מהחלטה של הבנק המרכזי, שהצטרפה לחולשה שחוותה וול סטריט" • הביטקוין נסחר סביב 53 אלף דולר למטבע

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים 

 

 

23:01

יום המסחר בוול סטריט ננעל בירידות שערים חדות: מדד הנאסד"ק ירד בכ-3.4%, ה-S&P 500 השיל מערכו 3% והדאו ג'ונס ירד ב-2.6%.

שווי השוק של שבע המופלאות אלפאבית (גוגל) , אמזון.קום , אפל , מטא (פייסבוק) , מיקרוסופט , אנבידיה  וטסלה , נחתך בכ-753 מיליארד דולר.

על רקע ירידות השערים החדות, החששות כי החברות לא מצליחות לתרגם את השקעותיהן ב-AI לרווחים, לצד הדאגה ממיתון אפשרי בארה"ב לאור נתוני מאקרו חלשים שפורסמו בסוף השבוע האחרון.

22:04

אלפאבית (גוגל)  מרכזת עניין לאחר שדווח כי בית המשפט הפדרלי כי החברה נקטה בצעדים לא חוקיים כדי לשמר את המונופול שלה במנועי החיפוש. המניה יורדת בכ-5% בעקבות ההודעה.

על פי בית המשפט, גוגל הפרה את חוק ההגבלים העסקיים בארה"ב לאחר שהחברה הוציאה עשרות מיליארדי דולרים על חוזים בלעדיים כדי להבטיח עמדה דומיננטית כספקית החיפוש המוגדרת כברירת מחדל בעולם הסמארטפונים ודפדפני אינטרנט. אותם חוזים העניקו לה את האפשרות לחסום יריבים פוטנציאליים כמו Bing ו-DuckDuckGo של מיקרוסופט.

21:45

הירידות בוול סטריט מתחזקות: מדד הנאסד"ק יורד בכ-3.5%, ה-S&P 500 משיל מערכו 3% והדאו ג'ונס יורד ב-2.5%.

בשוק האג"ח האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות נסחרות במגמה מעורבת. התשואה ל-10 שנים יורדת קלות ונסחרת סביב 3.76% והתשואה לשנתיים עולה ב-4 נקודות בסיס ונסחרת סביב 3.9%.

20:47

מדד הנאסד"ק יורד בכ-2.8%, ה-S&P 500 משיל מערכו 2.5% והדאו ג'ונס יורד ב-2.3%.

הירידות במחיר הביטקוין גם מתמתנות ומחירו יורד כעת ב-5% לרמה של 54,923 דולר, לאחר שמוקדם יותר ירד מתחת ל-50 אלף דולר. בהמשך לכך, מניות הקריפטו רושמות ירידות שערים בשעה זו.  רובין הוד   יורדת בכ-7%, מיקרו-סטרטג'י  יורדת ב-8%, קוינבייס  יורדת ב-5% ומרתון דיגיטל הולדינגס  משילה מערכה כ-3%. 

20:02

בניגוד לירידות בוול סטריט, מניית חברת המזון והחטיפים, קלנובה (קלוג)  מזנקת ב-13%, והגיעה לשיא חדש של 52 שבועות במהלך, בעקבות דיווחים שיצרנית הממתקים מארס בוחנת השתלטות על החברה. 

גם מניית טייסון פודס  עולה בכ-3.5%, בעקבות דוח רבעוני חזק. טייסון פודס רשמה ברבעון השלישי רווח למניה של 87 סנט, יותר מהרווח של 67 סנט למניה שצפו האנליסטים של FactSet. ההכנסות הסתכמו בכ- 13.35 מיליארד דולר, לעומת התחזיות שהסתכמו בכ-13.21 מיליארד דולר. 

19:20

התמתנות נוספת בירידות בוול סטריט: הנאסד"ק יורד בשעה זו בכ-2.7%, ה-S&P 500 יורד ב-2.3% והדאו ג'ונס מאבד מערכו כ-2%.

גם הירידות בענקיות הטק והשבבים מתמתנות: אנבידיה  יורדת במעל ל-5%, אפל  משילה מערכה כ-3.5%, טסלה  יורדת ב-3%, מיקרוסופט  ב-2% ומטא  בכ-1.7%. בניגוד לירידות, מניית AMD  עולה בכ-3.6%.

בשוק הסחורות, מחירי הנפט נסחרים ביציבות בשעה זו. מחירה של חבית מסוג ברנט עומד על 76 דולרים ומחירה של חבית מסוג WTI נסחר סביב 73 דולרים.

18:39

הירידות בוול סטריט ממשיכות להתמתן. הנאסד"ק יורד בשעה זו בכ-3%, ה-S&P 500 יורד ב-2.4% והדאו ג'ונס מאבד מערכו כ-2%.

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי, מזרחי טפחות מתייחס לירידות החדות בבורסות הגלובלאיות:

"שוקי המניות בעולם מגיבים בירידות לשורה של גורמים, שפועלים יחד בכיוון שלילי ומכאן עוצמת הירידות. מדובר בעיקר בדוחות כלכליים מארצות הברית - דוח תעסוקה חלש, קפיצה מפתיעה באבטלה ועלייה נמוכה בשכר, יחד עם נתון על התכווצות חודש רביעי ברציפות בפעילות התעשייה. שילוב של האטה אפשרית בצריכה הפרטית והתכווצות של הפעילות היצרנית הפתיע את השווקים ומכאן הירידות.

"לכך יש להוסיף בנפרד את המצב ביפן, היכן שהריבית עלתה ומחזקת את היין, שעלה ב-11% מול הדולר בחודש האחרון. זו תוצאה שלילית מבחינת השוק היפאני שהוא מוטה יצוא. עוד גורם מחולל תנודתיות - התקרבות בחירות בארה"ב, כשהצטרפות סגנית הנשיא האריס למאבק גרמה לסקרים להיות צמודים יותר. כמובן הגורם הזה ימשיך ללוות את השווקים בחודשים הקרובים. שוקי המניות בעולם קשורים זה לזה, מגיבים זה לזה במהירות ולכן לא מפתיע שהירידות היו גלובאליות.

"הטענה הפופולארית כעת היא כי מדיניות ה higher for longer של הפד נמשכה זמן רב מדי, אם כי הפד אמר כל הזמן שהוא נוקט זהירות, כל עוד האינפלציה לא חוזרת לאזור רמת היעד של 2 אחוזים. נתון כזה טרם ראינו.

"נראה כי שילוב של הפוגה מהייפ ה-AI , נתוני המאקרו האמורים והעליות הנאות שהיו קודם לכן (מדד S&P 500 עדיין בעלייה של 15.3% בשנה האחרונה) היוו טריגר למימוש הרווחים, מה עוד שאנו לאחר עונת דוחות וחלק מחברות הטכנולוגיה הציגו דוחות פושרים. אם לא הנתון הזה, ייתכן כי היה זה טריגר אחר.

"חרף האמור לעיל, כלכלה לא עוברת מצמיחה לצניחה במהירות גבוהה כל כך כמו השווקים, שמושפעים מאלמנט החששות (זינוק מדד הפחד), הסנטימנט והמומנטום (ירידות חדות נוטות להימשך זמן מה בהיעדר טריגר חיצוני שיפסיק זאת). מה שקורה כאן זה שהשוק "מאותת" לפד היכן הוא רוצה לראות את הריבית. גם הפיחות בשער הדולר מול האירו מראה זאת, אך כאן יש לציין: במקרה של תחושת חירום גלובאלית הדולר נוטה להתחזק, דווקא, בהיותו מטבע חוף מבטחים קלאסי. הפעם הדולר דווקא נחלש מול האירו (למרות שהריבית בגוש האירו כבר ירדה) וזה אוצר שמה שמשפיע כרגע זה אלמנט הירידה הצפויה בריבית ולא תחושת חירום כלכלית.

"לירידות בשוקי המניות ולעליות החדות במקביל בשוק איגרות החוב האמריקאיות קוראים בכלכלה behind the curve כלומר: השוק דוחק את הפד ולא מגיב לאיתותיו. זו מצב בעייתי כי הדרך בה "מכוון" הפד את ריביות השוק היא באמצעות כלי הריבית (וכן מכירה ורכישה של אג"ח). הפד לא רוצה להיראות מובל ע"י השוק.

"מבחינת בנק מרכזי, זה כמובן מצב לא רצוי ולכן יהיה עליו לנקוט עמדה. שורה של דוברים יעלו ויסבירו מה המצב, אך אין לשלול גם התכנסות לא מן המניין. נזכיר כאן כי אך לפני שנה וחצי היה משבר מניות הבנקים בארה"ב, בשוק חששו מירידות חדות והיה צורך בפעולה מידית משולבת של שרת האוצר ילן, הנגיד פאוול והרשות לני"ע. ההמשך ידוע - השווקים שינו כיוון ודהרו קדימה.

"לכן, השוק לא בהכרח בדרכו להמשך ירידות. אם הפד ינקוט מהלך להרגעת הרוחות, הירידות הללו עשויות להתקזז. אלא שיהיה עליו לעשות זאת בחוכמה ולהסביר היטב כל צעד. הורדת ריבית מידית של חצי אחוז, למשל, לא תיתפס בהכרח בצורה טובה, כי עד לפני מספר ימים שידר הפד בבירור כי טרם השתכנע שהאינפלציה ירדה מספיק והתייצבה על רמה נמוכה! זה עלול להיות מהלך שיראה כי הפד שגה בהערכותיו וכל שינוי כיוון פתאומי שלו יראה על מבוכה.

"אולי דווקא אמירה שהמצב הכלכלי לא מחייב מבחינת הפד שינוי מידי בריבית יסייע להרגעת הרוחות. כך גם הצהרה לדוגמא של הפד והאוצר האמריקאי כי במקרה שתתפתח האטה חדה מהצפוי - תינתן תמיכה לכלכלה, כל אחד בתחומו.
מנגד, יש תקדימים כמו למשל הורדת הריבית במכה אחת באחוז שלם עם פרוץ מפת הקורונה.בשורה התחתונה, במצב דברים כזה לא רצוי לפעול בחופזה. התנודתיות הגבוהה תימשך כנראה מספר ימים ולא מן הנמנע כי הירידות החדות שראינו מהוות תגובת יתר שתתוקן".

באירופה, מדדי המניות המרכזיים ננעלו בירידות שערים. הדאקס ירד בכ-1.9%, הפוטסי איבד מערכו כ-2% והקאק הצרפתי ירד ב-1.6%.

18:06

המדדים המרכזיים בוול סטריט נסחרים בירידות שערים. גם הבורסות באירופה נסחרות במגמה אדומה.

מומחה השוק הידוע ג'רמי סיגל, קורא לבנק המרכזי בארה"ב להוריד את הריבית ב-75 נקודות בסיס לאחר דוח המשרות המאכזב של חודש יולי שפורסם ביום שישי. לטענתו, דוח המשרות הפנויות הראה צמיחה איטית מהצפוי וזאת לצד שיעור אבטלה שעלה ל-4.3%, הגבוה מאז אוקטובר 2021. סיגל מציין כי שיעור האבטלה "עבר" את יעד שיעור האבטלה של הבנק המרכזי שעומד על 4.2%. נוסף על כך, הוא מציין כי האינפלציה ירדה ב-90% לקראת יעד יציבות המחירים של הפד שעומד על 2% ולטענתו "זה לא הגיוני בכלל" שהפד לא הזיז את הריבית מאז. 

בשוק הקריפטו, מחיר הביטקוין יורד בשעה זו בכ-10% ועומד על כ-53,950 דולר. 

17:19

הירידות בוול סטריט ממשיכות להתמתן. הנאסד"ק יורד בשעה זו בכ-3.5%, ה-S&P 500 יורד ב-3% והדאו ג'ונס מאבד מערכו כ-2.3%.

16:49

הירידות בוול סטריט מתמתנות מעט. הנאסד"ק יורד בשעה זו בכ-4%, ה-S&P 500 יורד ב-3.2% והדאו ג'ונס מאבד מערכו כ-2.3%.

מניית אפל  יורדת ב-5%, לאחר שבסוף השבוע נודע שברקשייר האת'ווי דיווחה על מכירה מסיבית של מניות החברה במהלך הרבעון האחרון. על פי הדיווח, החזקותיה באפל עמדו בסוף הרבעון השני של 2024 על כ-84.2 מיליארד דולר, לעומת כ-172.5 מיליארד דולר בהן החזיק קודם לכן. כלומר, שחברת ההחזקות מכרה כ-49% ממניותה באפל. עם זאת, גם לאחר המכירה, אפל היא ההחזקה הגדולה ביותר של ברקשייר. 

16:34

יום המסחר בוול סטריט מתנהל לפי שעה בירידות שערים חדות. מדד נאסד"ק צולל בשעה זו בכ-5%, ה-S&P 500 נופל ב-4% והדאו ג'ונס מאבד מערכו כ-3%.

בקרב ענקיות הטק והשבבים, אנבידיה  צוללת בכ-9%,  אמזון   יורדת בכ-7%, אפל  יורדת בשיעור דומה, טסלה  צוללת בכ-11%, ברודקום  ב-8%, AMD  בכ-6% ואינטל  בכ-6%.

אוקטאי קברק אסטרטג מוצר בחברת ההשקעות הבינלאומית Leverage Shares מסביר מה עומד מאחורי המגמה השלילית היום ברחבי העולם: "אנחנו עדים להתפכחות כואבת מאופוריית ה-AI ומהתקווה שהכלכלה האמריקאית תנחת 'נחיתה רכה'. אבל זו רק חצי מהתמונה. החצי השני קשור להתערערות המצב הגאו-פוליטי במזרח התיכון. נראה כי הירידה החדה אינה ביטוי של פאניקת-יתר אלא של שינוי בפוזיציות של המשקיעים. לאור המחירים הגבוהים שבהם היו מניות הטכנולוגיה, נראה כי היה גל של מימושי רווח ופוזיציות שנסגרו בפקודות להגבלת הפסד (סטופ).

"לאור העובדה כי ה-VIX קפץ ב-135% והחוזים העתידיים צופים כעת הפחתת ריבית של חצי אחוז בספטמבר - נראה כי הדעה הרווחת בשווקים היא כי נגיד הפד פאוול איחר בהפחתות הריבית. איננו סבורים כי הירידות מסמנות שינוי מגמה בטווח הארוך, אלא תיקון מתבקש שהיה אמור להגיע מזמן".

15:59

המגמה האדומה בחוזים העתידיים בוול סטריט ובבורסות באירופה נמשכת.

בשוק האג"ח האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות צוללות. התשואה ל-10 שנים יורדת ב-10 נקודות בסיס ונסחרת סביב 3.67%. התשואה לשנתיים נופלת ב-19 נקודות בסיס ועומדת על 3.67%.

15:27

בוול סטריט החוזים העתידיים על מדדי נאסד"ק ו-S&P 500 יורדים כעת ב-5% וב-4% בהתאמה. דאו ג'ונס בכ-2.3%. בנוסף, מדד הפחד מזנק כעת בכ-180% ל-65 נקודות. 

את וול טסריט מושכות למטה ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה  משילה במסחר המוקדם 14% ומוחקת כ-375 מיליארד דולר, טסלה  ב-11%, מטא פלטפורמס (פייסבוק)  ב-9% ואפל  ב-10%. 

המסחר באירופה מוסיף ומתנהל כעת בירידות שערים חדות - דאקס יורד ב-3.2% קאק ופוטסי יורדים כעת ב-2.6%. 

החששות הגדלים והולכים ממיתון גלובלי מפילים כעת את החוזים העתידיים בוול סטריט. וזאת בעקבות הירידות החדות היום באסיה ובאירופה. מדד ניקיי צלל הבוקר ב-13.5%, היום הכי גרוע של המדד מאז "יום שני השחור" ב-1987 אז ירד ב-14.9%. הניקיי מחק למעשה את כל העליות מאז תחילת השנה, גם הין היפני התחזק לרמתו הגבוהה ביותר מאז ינואר, כ-142 ין לדולר אחד. 

14:29

הירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט נמשכות - מדד נאסד"ק שכבר ירד הבוקר ב-5% במסחר המוקדם יורד כעת ב-4%, מדד S&P 500 יורד ב-2.7% והחוזים על הדאו ג'ונס נחלשים בכ-2%, הירידות הן בהובלת מניות השבבים. 

המסחר באירופה מוסיף ומתנהל כעת בירידות שערים חדות - המדדים המובילים, דאקס, קאק ופוטסי יורדים כעת ב-2.3%. 

13:10

החששות ממיתון בארה"ב והירידות באסיה מושכים את המסחר באירופה לירידות -  המדדים המובילים, דאקס, קאק ופוטסי יורדים כעת במעל 2%. הירידות נרשמות בעיקר אצל מניות הטכנולוגיה והגז. 

הירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט נמשכות - מדד נאסד"ק שכבר ירד הבוקר ב-5% במסחר המוקדם יורד כעת ב-4%, מדד S&P 500 יורד ב-2.5% והחוזים על הדאו ג'ונס נחלשים בכ-1.6%, הירידות הן בהובלת מניות השבבים, אנבידיה יורדת ב-9% בטרום מסחר, אינטל ב-5%.

מניית אפל יורדת במסחר המוקדם ב-8%, בסוף השבוע נודע שברקשייר האת'ווי דיווחה על מכירה מסיבית של מניות החברה במהלך הרבעון האחרון. על פי הדיווח, החזקותיה באפל עמדו בסוף הרבעון השני של 2024 על כ-84.2 מיליארד דולר, לעומת כ-172.5 מיליארד דולר בהן החזיק קודם לכן. כלומר, שחברת ההחזקות מכרה כ-49% ממניותה באפל. עם זאת, גם לאחר המכירה, אפל היא ההחזקה הגדולה ביותר של ברקשייר. 

11:35

המסחר באירופה מוסיף ומתנהל כעת בירידות שערים חדות - המדדים המובילים, דאקס, קאק ופוטסי יורדים כעת במעל 2%. 

הירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט מתמתנות מעט כעת - מדד נאסד"ק שכבר ירד הבוקר ב-5% במסחר המוקדם יורד כעת ב-3%, מדד S&P 500 יורד ב-2.8% והחוזים על הדאו ג'ונס נחלשים בכ-1%.

הבוקר בנוסף למדדים המובילים באסיה, גם מדד המניות של טייוואן ירד בחדות. הירידה, 8.4% היתה הירידה החדה ביותר שלו מאז 1967, את הירידות הובילה יצרנית השבבים TSMC שהשילה 10%, גם לה היה זה היום הגרוע בתולדותיה. 

10:20

בעקבות הירידות החדות בכל העולם הבוקר ובפרט באסיה, המסחר באירופה נפתח בירידות חדות - קאק ופוטסי יורדים במעל 2.5%. מדד דאקס יורד ב-1%. 

הירידות בשווקים מגיעות גם למטבעות הקריפטו. הביטקוין נופל היום ב-14% לרמה של 52 אלף דולר למטבע. הרמה הנמוכה ביותר בה נסחר המטבע מזה כ-5 חודשים. מטבע האית'ריום נופל ב-22% לרמה של 2.2 אלף דולר למטבע.

באסיה כאמור ננעל המסחר בירידות חדות ובעיקר מדד ניקיי שצלל ב-13.5%, היום הכי גרוע של המדד מאז "יום שני השחור" ב-1987 אז ירד ב-14.9%. הניקיי מחק למעשה את כל העליות מאז תחילת השנה, גם הין היפני התחזק לרמתו הגבוהה ביותר מאז ינואר, כ-142 ין לדולר אחד. 

להערכת רמי דרור, מנכ"ל משותף בוואליו השקעות מתקדמות, מה שקרה ביפן נוצר ככל הנראה מהחלטה של הבנק המרכזי, שהצטרפה לחולשה שחוותה וול סטריט מנתוני מקרו חלשים בסוף השבוע האחרון. בשבוע שעבר העלה הבנק המרכזי של יפן את הריבית על היין לרמה של 0.25%, מטווח של 0% עד 0.1% שבו היתה. היתה זו העלאה מתונה לכאורה שבוצעה בפעם השנייה לאחר 17 שנה שבה לא העלה הבנק את הריבית. "היפנים באובר-ריאקשן בגלל שינוי אסטרטגיה של הבנק המרכזי ביפן, והעלאת הריבית", אומר דרור. "התקופה בה הריבית היתה אפסית הובילה את היפנים ללוות חוב של טריליון דולר. סכום שמסתובב בעולם והושקע בעידן הריביות האפסיות."

ההשלכה של המפולת בטוקיו היתה אזורית, גם מדד הקוספי בבורסה הקוריאנית בסיאול צלל הלילה (לפי שעון ישראל) ב-9%, ובמדדים נוספים נרשמה מגמה שלילית חזקה.

09:40

מדד הניקיי ביפן ננעל בהתרסקות של 13.5%. זהו יום המסחר הגרוע ביותר במדד מאז 1987. בנוסף, בעקבות הירידה החדה היום נמחקו כל העליות מתחילת השנה במדד.

מדד קוספי הדרום קוריאני ננעל בירידה של כ-8.8%, ובעקבות הנפילות המסחר בו נעצר לכ-20 דקות מוקדם יותר היום.

09:10

הירידות בבורסות אסיה הבוקר מושכות למטה גם את החוזים העתידיים על הבורסה בניו יורק. מדד נאסד"ק מאבד 5% במסחר המוקדם, מדד S&P 500 יורד ב-2.8% במסחר המוקדם, והחוזים על הדאו ג'ונס נחלשים בכ-1%.

08:53

הירידות באסיה הולכות ומחריפות - הניקיי יורד בחדות ב-15%, קוספי הדרום קוריאני יורד ב-10%, בסין מדד שנחאי יורד ב-1.5% ומדד הנג סנג ב-2.3%. 

07:51

המסחר באסיה החל השבוע בירידות שערים חדות - הניקיי יורד בחדות ב-11%, קוספי הדרום קוריאני יורד ב-8%, בסין יותר רגוע - שנחאי נסחר ללא שינוי והנג סנג ב-0.3%. 

החוזים העתידיים בוול סטריט מצביעים על ירידות חדות - נאסד"ק ב-2.6%, S&P 500 ב-1.5% ודאו ג'ונס ב-0.7%. 

בוול סטריט יפתח היום שבוע המסחר לאחר רכבת ההרים של השבוע שעבר, הן הדוחות הרבעוניים המאכזבים של ענקיות הטכנולוגיה והן נתוני המאקרו כלכליים המדאיגים גרמו לפחות גדול בשווקים. וכך, ביום שלישי ירד מדד הנאסד"ק ב-3%, עלה ב 2.6% ביום רביעי, ירד ב 2.3% בחמישי וסגר את השבוע בירידה של 2.4%.

ברביעי הוסיפה אנבידיה  330 מיליארד דולר לשוויה, תוספת הערך היומית הגדולה ביותר אי פעם למניה בודדת, אבל בחמישי השילה 270 מיליארד מערכה. תנודה של כמעט 600 מיליארד דולר ביומיים.

אינטל  בתגובה לאזהרת רווח איבדה ביום שישי האחרון 26% משווייה. כתוצאה מכך  תחל היום החברה (ב') בגל הפיטורים והקיצוצים שישפיע על מעל ל-17 אלף עובדים, כך נודע לגלובס. עובדי אינטל בכל העולם, בהם באתרים כגון הודו, ישראל וארה"ב יושפעו ממה שעשוי להיות גל הקיצוצים והפיטורים הגדול ביותר באינטל מאז ומעולם. 

ניתוח | "הפד שוב בפיגור": מה עומד מאחורי הירידות בוול סטריט והאם ארה"ב בדרך למיתון?  

בארה"ב - בשבוע שעבר התשואה ל-10 שנים ירדה ב-0.4%, הירידה השבועית החזקה ביותר מאז דצמבר 2008כאשר ה- FED הפתיע עם הורדת ריבית ב-0.75% לרמה של 0.25%. הירידה בתשואות בשבוע שעבר התרחשה תוך עלייה בתלילות עקום התשואות לרמה הגבוהה ביותר מאז 2022 כשריבית ה- FED עמדה על 1.75%. ציפיות האינפלציה הגלומות לשנתיים ירדו ל-1.5%.

בהתייחס לנפט בבנק השווייצרי, לומברד אודייר, רואים המשך תמחור ברמה של 80-90 דולר לחבית, למרות רמות המלאי הנמוכות שהשוק הגיע אליהן ביוני.

במקביל, בלומברד אודייר שוריים על הזהב וצופים רמות של 2600 דולר לאונקייה בתוך שנה: "למרות שהזהב נסחר בסביבת 2350 דולר לאונקייה בחודש האחרון, השהיית הציפייה להורדת ריבית של הפד מנעה ממנו לעלות.

בחודשים הקרובים התחזית צפויה להיות קונסטרוקטיבית יותר עבור הזהב בעקבות הציפייה להורדת ריבית ע"י הפד החל מספטמבר, ביקוש פיזי איתן מצד הבנקים המרכזיים וביקוש של משקיעים רבים לזהב ככלי גידור בפני אי הוודאות הגאו-פוליטית שנמצאות על הפרק. בטווח של 12 חודשים צופי בלומברד אודייר לראות את הזהב ברמות של כ-2,600 דולר לאונקייה".

בארה"ב, ברביעי שעבר עם פרסום החלטת הריבית של הפדרל ריזרב (ללא שינוי) אמר יו"ר הפד ג'רום פאוול שלמרות שהאינפלציה בדרך הנכונה אל היעד (2%) הוא מבקש לראות נתונים נוספים שיבססו את בטחונו לפני הורדת הריבית - בשישי הוא קיבל נתון בדיוק כזה. דוח התעסוקה הצביע על תוספת מועסקים של 114 אלף, הרבה פחות מהצפי. גם הגידול בשכר העבודה התמתן ל-3.6% בחישוב שנתי לעומת 3.9% בחודש שעבר.

במיטב מציינים ש"בסיכוי גבוה המשק האמריקאי יכנס למיתון או שהוא כבר נמצא בתוכו. סדרה של נתונים חלשים בארה"ב בשבוע שעבר הגבירה חששות שהכלכלה נחלשת במהירות . את "המכה" האחרונה והחזקה ביותר נתנו נתוני שוק העבודה ש לא מותירים ספק שהוא מתקרר ואף במהירות. עובדה זו בא ה לידי ביטוי כמעט בכל אינדיקאטור - עלייה בשיעור האבטלה ובתביעות דמי אבטלה, ירידה בתוספת המשרות, ירידה בקצב גידול השכר הממוצע ובאינדיקאטורים רבים נוספים". 

במשך כל השנה האחרונה, בשוק התעודדו מנתונים כלכליים חלשים, כל עוד אלה העלו את הציפיות להורדת ריבית, או כפי שנהגו לומר: "חדשות רעות הן חדשות טובות". במיטב מציינים ששוק המניות כבר לא עובד לפי הנוסחה הזו. לאחרונה השוק עבר לירידות למרות התגברות משמעותית בציפיות להורדת הריבית בארה"ב. 

"בעקבות עלייה בסיכון למיתון בחנו מה עשו המניות בתקופות של מיתון בעבר", כתב זבז'ינסקי ממיטב, "בדקנו את הירידה המקסימלית של S&P 500 בכל אחת מתקופות המיתון שהיו בארה"ב מתחילת שנות ה-60. מתברר שטווח הירידה המקסימלי של S&P 500 נע בין 14% במיתון בשנת 1960 ועד לירידה של 57% במיתון שהתחיל ב-2007. בממוצע של כלל תקופות המניות ירדו ב-32%, עד עתה ירד S&P 500 מהשיא בכ-6% בלבד. לפיכך, יש לו עוד לאן לרדת. בשורה תחתונה: אנחנו ממשיכים להמליץ להקטין חשיפה למניות". 

בנוסף, במיטב מציינים שהתחזקות המהירה של הין היפני מגבירה סיכון לשווקים בעולם. "המהלכים האגרסיביים של BOJ בשבוע שעבר העלה במפתיע את הריבית בפעם השנייה השנה ל-0.25% וצמצום רכישות האג"ח היפניות תפסו את המשקיעים ברמות שיא בפוזיציות שורט על הין. השינוי הוביל לסגירת הפוזיציות ולהתחזקות של כ-10% בשערו של הין מהשפל שנקבע במחצית הראשונה של חודש יולי". 

"ההתחזקות המהירה של הין עלולה לפגוע בשווקים הפיננסיים מחוץ ליפן בכמה דרכים: הירידות בשוק המניות היפני בגלל התחזקות הין (כ-15%) מגבירות ירידות שערים מחוץ ליפן. המוסדיים היפניים מחזיקים נכסים רבים בחו"ל. ההתחזקות המהירה של הין ועליית התשואות בשוק האג"ח היפני לעומת הירידה בתשואות במדינות האחרות עשויה לגרום למכירת נכסים בחו"ל והעברתם ליפן. צפויה סגירה מאסיבית של פוזיציות Carry trade בין, מה שיוביל למכירת נכסים של משקיעים שמומנו בהלוואות זולות ביפן בשנים האחרונות, כאשר פערי הריביות בין יפן לשאר העולם היו גבוהים במיוחד".