סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:30
יום המסחר בתל אביב ננעל בירידות שערים חדות. מדד ת"א 35 ירד ב-1.3%, ות"א 90 השיל מערכו כ-2%. מדד ת"א נדל"ן ירד בכ-2.2%, ומדד הבנקים ירד ב-1.8%.
מחזור המסחר הסתכם בכ-1.76 מיליון שקל.
בלטו לשלילה מניות משק אנרגיה , מלם תים , דלק רכב , אמות ווואן טכנולוגיות .
מנגד, אופקו הלת' , קמטק , אנרג'יאן ופריורטק ננעלו בעליות שערים.
בשוק החוב המקומי, מדדי התל בונד הקונצרניים ננעלו בירידות שערים. תשואות האג"ח הממשלתיות עלו במהלך המסחר. התשואה ל-10 שנים קפצה ב-11 נקודות בסיס ונסחרה סביב 4.73% והתשואה לשנתיים עלתה ב-9 נקודות בסיס ועמדה על 4.11%.
16:13
הירידות בתל אביב ממשיכות. מדד ת"א 35 יורד ב-1% ות"א 90 משיל מערכו כ-1.8%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א נדל"ן מוביל את המגמה השלילית ויורד במעל ל-2%. גם ת"א בנייה יורד ב-2%.
חברת זוז פאוור , העוסקת בפיתוח מערכות אגירת אנרגיה קינטית, מרכזת עניין לאחר שדיווחה כי ארז צימרמן מונה לתפקיד מנכ"ל החברה, לאחר שדיווחה בחודש מאי האחרון על סיום כהונת בועז וייזר כמנכ"ל.
15:02
מניית מיטב טרייד עולה היום במסחר בעקבות פרסום תוצאות הרבעון השני. החברה דיווחה על עלייה של 8% בהכנסות לסכום של 44.6 מיליון שקל ברבעון השני של השנה, לעומת 41.2 מיליון ברבעון המקביל בשנת 2023, גם הרווח הנקי של החברה שנשלטת ע"י מיטב השקעות עלה משמעותית ל-11 מיליון שקל לעומת 8.2 מיליון ברבעון המקביל. החברה הכריזה על חלוקת דיבידנד בהיקף של 8.3 מיליון שקל (21 אגורות למניה). לעומת זאת יש לציין את הצניחה בתזרים המזומנים מפעילות שוטפת, ברבעון השני מדובר על 112 אלף שקל בלבד לעומת 99.6 מיליון אשתקד.
14:48
המסחר בתל אביב מוסיף ומתנהל בירידות שערים - מדד ת"א 35 יורד ב-1%, מדד ת"א 90 ב-1.9% ומדד הבנקים בכ-1.6%, מדדי הבנייה והקלינטק יורדים ב-2%. נזכיר שמחר לא יתקיים מסחר ויתכן שמספר לא מבוטל של משקיעים מעדיפים לסגור פוזיציות מחשש להסלמה בטחונית.
13:21
במסחר במט"ח הדולר נחלש כעת מול המטבעות המובילים בעולם אך מתחזק מול השקל ב-0.75%. שער השקל עומד כעת על 3.77 שקלים לדולר ועל 4.12 שקלים לאירו.
במסחר בשוק ההון המדדים מוסיפים לרדת - מדד ת"א 35 יורד ב-1.3%, מדד ת"א 90 ב-1.9% ומדד הבנקים בכ-1.6%, מדד הבנייה יורד ב-2%.
בשוק החוב נרשמים היום היצעים - תשואת איגרת החוב הממשלתית ל-10 שנים עולה ב-9 נקודות בסיס ל-4.7% ותשואת האיגרת הממשלתית לשנתיים ל-4.06%. מדדי האג"ח הקונצרניות, תל בונד 20, 40 ו-60 יורדים בכ-0.2%.
12:04
המסחר בת"א מוסיף ומתנהל בירידות שערים - מדד ת"א 35 יורד ב-1.3%, מדד ת"א 90 ב-1.8% ומדד הבנקים בכ-1.6%, מדד הבנייה יורד ב-2%, בולטות בו דוניץ , שיכון ובינוי וישראל קנדה .
11:45
בנק הפועלים הותיר את המלצת "תשואת יתר" והעלה את מחיר היעד למניית נובה מ-224 דולר ל-252 דולר. האנליסט שי זיגלמן כתב בתגובה לדוחות החברה, העוסקת בתחום בדיקות ייצור השבבים, כי נובה מספקת תוצאות ותחזיות מצוינות וטובות באופן ניכר מהצפי.
זיגלמן מפרט שורת גורמים שמובילה לצמיחה בפעילות נובה, ולדבריו, "אנו מעריכים כי הצמיחה המחודשת בפעילות נובה השנה מושפעת מהגורמים הבאים: 1. התאוששות הביקוש לשבבים ב-2024 כשהמלאים של לקוחות התעשייה מתחילים לקטון. 2. תוכניות התמיכה של ממשלת סין (35% מהכנסות נובה ממכירת מערכות אשתקד) והמערב (15%) בתעשיות השבבים המקומיות. 3. הגידול בכמות השבבים ומארזי השבבים המתקדמים פר יחידת מכשיר, במגוון תחומים טכנולוגיים צומחים ומשמעותיים, כגון הבינה המלאכותית (AI), הרכב החכם והחשמלי, תעבורת המידע הגוברת הענן והדאטה סנטרס, האינטרנט של הדברים והיישומים התעשייתיים".
10:51
הירידות בבורסה מחריפות כעת - מדד ת"א 35 יורד ב-1.2%, מדד ת"א 90 ב-2% ומדד הבנקים בכ-1.6%.
10:45
מניית נקסט ויז'ן יורדת בחדות הבוקר לאחר שדיווחה את דוחותיה הרבעוניים. הכנסות החברה הביטחונית רשמה ברבעון השני הכנסות של 28.1 מיליון דולר, בהשוואה ל-12.2 מיליון דולר ברבעון המקביל, ובמחצית הראשונה ההכנסות צמחו מ-20.7 מיליון דולר ל-55.3 מיליון דולר. במקביל, שיעורי הרווחיות עלו ביחס לתקופה המקבילה. ברמת המחצית, החברה הגדילה את הוצאותיה התפעוליות ב-48.2% ל-5.3 מיליון דולר, והיא מסבירה זאת בין היתר בגיוס עובדים להגברת מאמצי המכירה ועדכון הסכמי תגמול הנהלה.
בשורה התחתונה נקסט ויז'ן רשמה רווח נקי רבעוני של 15.9 מיליון דולר, גידול של 159% לעומת הרבעון המקביל, ובמחצית הראשונה הרווח הסתכם ב-30.4 מיליון דולר, כמעט פי 3 לעומת התקופה המקבילה ב-2023. במהלך המחצית החברה ייצרה מזומנים בסך של 37.2 מיליון דולר מפעילות שוטפת ובסוף התקופה יתרת המזומנים שלה עמדה על 89.1 מיליון דולר.
מתחילת השנה המניה טיפסה ב-50.4%, אם כי בחודשים האחרונים המניה נחלשה מהשיא ב-25.7%. מחיר המניה כיום משקף לחברה שווי שוק של 3.6 מיליארד שקל.
10:23
השקל נחלש הבוקר בכ-0.25% ל-3.75 שקלים לדולר, האירו ב-4.09 שקלים לאירו. יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו ניהול סיכונים פיננסים מסביר: "פעילות המגזר העסקי ממשיכה להזרים מט"ח ולגרור לעודפי היצע ולייסוף השקל. החשש מהסלמה קרובה גורר לפיחות השקל בחזרה מרמות השפל אל מעל לרמת 3.75 שקל לדולר. הצמצום החד והמהיר בהיצע חברות התעופה הזמינות לנופשים ישראלים, תורם לירידה בהיקף הביקוש למט"ח לחופשות".
"אין שינוי בהערכתנו, לפיה הסלמה רחבה תתמוך בהגברת התנודתיות ובביקוש ער לדולר, דבר שעשוי להזניק את שערו לרמת מעל ל-3.8 שקל לדולר, כבר בטווח הקצר", מוסיף פריימן. "על רקע התרחבות הגרעון והחולשה במדדים הכלכליים, גובר החשש מהפחתת דירוג האשראי של ישראל, מהלך אשר ייקר את עלות האשראי בו מגייסת הממשלה מימון בשוקי חו"ל וינגוס נתח גדול יותר מתקציב המדינה", מציין פריימן.
10:04
המסחר בת"א נפתח הבוקר במגמה שלילית כשמדד ת"א 35 יורד ב-0.9%, מדד ת"א 90 ב-1.2% ומדד הבנקים בכ-1.3%.
חברת עין שלישית , המפתחת מערכות אלקטרואופטיות המשלבות יכולות בינה מלאכותית, מדווחת כי קיבלה הזמנה מלקוח ה חדש ה החברה ב ארגון נאט"ו בסך כולל של 150 אלף יורו . ההזמנה כוללת מערכת מתקדמת לגילוי רחפנים ותסופק בתוך מספר שבועות ללקוח. החברה מעריכה כי ההזמנה חשובה לבניית מערכת יחסים ו הזמנות המשך מאותו לקוח וכן להזמנות ממדינות נוספות החברות בארגון נאט"ו בהיקפים הולכים וגדלים.
מדובר בהזמנה שנייה בתוך שבועיים ממדינה החברה בארגון נאט"ו לאחר שעין שלישית דיווחה בסוף חודש יולי על השלמת מסירה של מערכות ראשונות לאיתור רחפנים למדינה נוספת החברה בארגון , בתמורה לסך של כ-3 מיליון שקל. המערכות, המיועדות לאיתור רחפנים , מבוססות על ליבת הטכנולוגיה של עין שלישית.
08:15
1. שוק המניות
המסחר בבורסת תל אביב צפוי להיפתח הבוקר במגמה מעורבת עם נטייה לעליות, זאת כל עוד אין חדשות ביטחוניות מדאיגות. המשקיעים קשובים ודרוכים לגבי המשך השבוע - מצד אחד, יש אומרים שזהו שבוע קריטי לעסקת החטופים ואם כך גם לשוק, לכאן או לכאן. אל זה יש להוסיף את הציפייה לתגובה איראנית שתוביל מצידה לתגובה שכנגד, או תגובה של החיזבאללה ותגובה שכנגד. לצד זאת, השוק יושפע גם מהנעשה בוול סטריט, שם מצפה שבוע תנודתי נוסף. מחר (ג') לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל תשעה באב.
אתמול, בהמשך למגמה החיובית שנרשמה בסוף השבוע האחרון בבורסות העולם, גם המסחר בת"א התנהל בעליות שערים. המדדים המרכזיים נסחרו בעליות של כ-1% שבסיום המסחר התמתנו, כך שמדד ת"א 35 הוסיף 0.3%, ות"א 90 התחזק 0.2%. את המגמה החיובית הוביל מדד ת"א בנקים שטיפס בכ-1.1%.
מניית השבבים נובה זינקה ב-7%, לאחר שהציגה ביום חמישי האחרון דוח רבעוני חזק עם הכנסות שיא. גם התחזית לרבעון השלישי שהציגה נובה היא מעל קונצנזוס תחזיות האנליסטים.
נייס צללה ביותר מ-7% לאחר שירדה בכ-8% בוול סטריט בשישי שעבר לאחר פרסום דוח רבעוני מאכזב של אחת ממתחרותיה, Five9 שצללה בכ-27%. אבל הצניחה המתמשכת נזקפת גם לאי הוודאות באשר לזהות המנכ"ל הבא והמימוש ע"י בלקרוק, ירידה של 50% מהשיא בנובמבר 2021, ולמעשה, המניה חזרה לרמת המחירים בה היא נסחרה לפני למעלה מארבע שנים והפכה לחברה הישראלית השישית בגודלה בוול סטריט. נייס תפרסם את דוחותיה ביום חמישי.
מניית חברת טקטונה זינקה בכ-21% לאחר שהחברה, הפועלת בתחום הבלוקצ'יין והנכסים הדיגיטליים, דיווחה על גיוס של 13.4 מיליון שקל.
לפני שנה היא הייתה אמורה קבוצת בלדי להיכנס לבורסה דרך מיזוג לתוך SPAC, אלא שהמהלך נכשל לבסוף ביולי אשתקד. כעת החליטה חברת המזון לגייס באג"ח מאות מיליוני שקלים במסלול רגיל. בלדי פרסמה בסוף השבוע האחרון טיוטת תשקיף ראשונה, במטרה לגייס סכום שעשוי להגיע ל-300 מיליון שקל באגרות חוב.
חברת המיקרו-מוביליטי מיה דיינמיקס דיווחה על מהלך אסטרטגי משמעותי להרחבת נוכחותה באירופה, באמצעות הסכם להקמת חברה משותפת עם חברת דנוקי, אשר לה מעל 14 שנות ניסיון בתחומי התיירות.
● המניה הישראלית שהגיעה לשפל בוול סטריט, וזו שזינקה ב-15%
המסחר באסיה מתנהל הבוקר ברובו בעליות שערים וזאת בהמשך למומנטום החיובי מסוף השבוע שעבר - מדד קוספי הדרום קוריאני עולה ב-כ1%, מדד שנחאי נסחר ביציבות וללא שינוי ומדד הנג סנג יורד ב-0.2%. ביפן, היום יום ההר, לא מתקיים מסחר.
בארה"ב החוזים העתידיים על המדדים העתידיים בוול סטריט נסחרים הבוקר ביציבות ובשינויים מזעריים. בשווקים יחכו השבוע לכמה נתונים חשובים שישליכו מן הסתם על מתווה הורדת הריבית - נתוני האינפלציה ונתוני המכירות הקמעונאיות. עדות למצב הכלכלי בארה"ב תגיע גם מהדוחות הרבעוניים של כמה מהקמעונאיות הגדולות בארה"ב.
בוול סטריט, בסוף השבוע האחרון, מדד הדאו ג'ונס עלה ב-0.1%, ה-S&P 500 עלה בכ-0.5%, הנאסד"ק ננעל גם הוא בעלייה של כ-0.5%. בסיכום שבועי, מדד ה-S&P500 נותר יציב, מדד הנאסד"ק ירד ב-0.2%, והדאו-ג'ונס ירד ב-0.6%.
כאמור, בשבוע הקרוב יתפרסמו בוול סטריט דוחות של לא מעט חברות, ביניהן הקמעונאיות ווולמארט והום דיפו , סיסקו ואפלייד מטריאלס .
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב המקומי, מדדי התל בונד הקונצרניים נסחרו בעליות קלות ביום א'. התשואות על אג"ח ממשלת ישראל ירדו קלות: התשואה ל-10 שנים הייתה סביב 4.61% ובאיגרת לשנתיים עמדה על 4.01%.
בלידר שוקי הון מציינים בסקירתם כי הם ממשיכים להעדיף את האפיקים הצמודים הקצרים תוך ציפייה כי מדד חודש יולי יעלה ב-0.6%, ברף הגבוה של הציפיות. "הפער בין אג"ח ל-10 שנים בישראל לזו של ממשלת ארה"ב ירד לכיוון 0.6%, מרמה של 1%, מה שמקטין את הפוטנציאל לאפסייד באפיק, אלא אם מתמחרים הפסקת אש בקרוב", מסבירים בלידר.
בשוק החוב האמריקאי, במהלך השבוע החולף נרשמה עליית תשואות לכל אורך העקום, כאשר התשואה לאיגרת הממשל ל-10 שנים עלתה ב-14 נקודות בסיס לרמה של 3.94%.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
בשוק המט"ח המקומי, השקל התחזק ביום שישי האחרון לאור העליות החדות שנרשמו במסחר בוול סטריט ביום חמישי. הדולר נחלש לשער של 3.72 שקלים והאירו נסחר ב-4.06 שקלים.
במיטב מציינים ש"השקל, שהפך לאחרונה לסמן של פרמיית הסיכון של ישראל, התחזק בכ-2.5% מהשיא בשבוע שעבר. ניתן לייחס את התחזקות השקל גם לשינוי בכיוון של שוק המניות בארה"ב במחצית השנייה של שבוע שעבר. גם הירידה במרווח בין האג"ח הדולרי של ישראל לאג"ח האמריקאי מ-2% ל-1.8% (אג"ח 10 שנים) משקפת ירידה בסיכון".
בשוק הסחורות, מחירי הנפט קפצו בסוף השבוע. מחירה של חבית מסוג WTI עלה ב-1% ועמד על 77 דולר, והנפט מסוג ברנט טיפס ב-0.4% למחיר 79.5 דולר לחבית.
בבנק הפועלים ציינו כי בסיכום שבועי מחיר הנפט טיפס ב-3.7%, גם בשל עליית המתיחות הגאו-פוליטית במזה"ת וגם על רקע דוח ה-EIA (מנהל המידע של מחלקת האנרגיה בממשל ארה"ב) שהצביע על ירידה שבועית שישית ברציפות במלאים בארה"ב, לרמה הנמוכה ביותר מאז פברואר השנה.
4. מאקרו
מאחר והמלחמה נמשכת כל כך הרבה זמן, הציבור אט אט החל לסגל לעצמו שגרה שבסיגמא בית השקעות מכנים אותה "שגרה זהירה". "השגרה הזו באה לידי ביטוי באופי ואופן הצריכה, בין שזו צריכה שוטפת או של רכישות גדולות כמו נדל"ן ורכב", מציין עידן אזולאי, מנהל ההשקעות הראשי בחברה.
"אלא שלאורך זמן השגרה מתחילה לתת את אותותיה על מצב המאקרו של המשק כולו. מאחר והמלחמה צורכת מהמשק משאבים כספיים עצומים שנאמדים עד כה בכ-200 מיליארד דולר וזה עוד מבלי שהחלה המערכה בגבול הצפוני , הרי שהיקף הפעילות הנוכחי במשק אינו מסוגל לייצר מספיק הכנסות כדי לממן את צורכי הביטחון. ביום חמישי פורסמו נתוני הגירעון אשר הראו על זינוק לשיעור של 8.1% מהתוצר. מה שיותר מטריד משיעור הגירעון זה ששיעור הכנסות המדינה כאחוז מהתוצר נותר ללא שינוי ברמה של 23.2% בעוד ששיעור ההוצאות המשיך לעלות והוא ניצב כעת על 31.3%. במילים אחרות, קצב גידול ההכנסות לא עומד בקצב גידול ההוצאות".
"בדרך כלל נהוג שבמצב הזה, משרד האוצר מתכנס בראשות השר הממונה ומציע לממשלה תוכנית להתמודדות עם הגירעון. אבל כזו כלל לא קיימת ואף לא עלתה על שולחן הדיונים. יתרה מכך, אפילו הטיוטה הראשונה של התקציב של השנה הבאה לא פורסמה ( בגלל שאין דיוני תקציב) למרות שאמצע אוגוסט כבר כאן".
"הבעיות לא יכולות להיפתר מעצמן. ללא תוכנית ברורה ומסודרת וככל שהמערכה נמשכת, המשק עלול למצוא את עצמו בחודשים הקרובים במצב שנגדיר אותו בעדינות אתגרי מאוד, בלשון המעטה. זו העת להחלטות אמיצות כמו אלו שהתקבלו ב 2003 ואיפשרו לישראל להיחלץ מאחד המשברים הכלכליים הקשים אי פעם".
"לציפיות לעסקת חטופים שהיוו זרז לחלק מירידת התשואות בחודש שעבר יש אפקט אמוציונלי רב, אבל היא לא יכולה לכסות גירעון. עד שנראה שהאוצר מציע פתרונות להתמודדות עם סוגיית הגירעון נשאר בפוזיציה דפנסיבית בתיק האג"ח שלנו".
● ראיון | צמיחה של 4%-5% בשנה: הכלכלן שבטוח - כך ייראה הריבאונד הכלכלי של אחרי המלחמה
בהמשך השבוע צפויים להתפרסם מספר נתוני מאקרו שעשויים להשפיע על מתווה הריבית בארה"ב - ברביעי יתפרסם בארה"ב מדד המחירים לצרכן ומדד המחירים ליצרן לחודש יולי, התמ"ג ביפן, שיעור האבטלה וכן התמ"ג בגוש האירו. גם בישראל יתפרסם השבוע מדד המחירים לצרכן.
5. תחזית
כאמור, ביום חמישי צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל. מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס, מעריך שמדד יולי יעלה ב-0.5% והאינפלציה השנתית תטפס מ-2.9% ל-3.1%: "הסעיפים שצפויים לבלוט בתרומתם לעליית המדד הם דיור, מזון, פירות וירקות, ובנוסף תחבורה ותקשורת - שיתייקרו בעקבות העלייה במחיר הדלק ובהוצאות על נסיעות לחו"ל".
לגבי ארה"ב, אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מיטב, מצביע על נתון נוסף שמעיד על מיתון קרב - "בשבוע שעבר הצגנו את מה שנקרא Sahm Rule שקובע שהעלייה בשיעור האבטלה בארה"ב מתחתית של 12 חודשים ביותר מ-0.5% כמעט תמיד קרתה בעבר לקראת או בתוך מיתון בכלכלה האמריקאית".
"יש עוד אינדיקאטור בשוק העבודה שידע לחזות מיתון בצורה לא פחות מדויקת", כתב זבז'ינסקי, "בשנה האחרונה גדל מספר המפוטרים והעובדים שסיימו עבודה זמנית בכ-30%. זה קרה בכל 8 המיתונים שהיו בארה"ב מאז 1996 אף פעם לא קרה מחוץ למיתון. כמובן לא מדובר בחוקי טבע והפעם זה יכול להיות שונה מבעבר בשל השפעות הקורונה על שוק העבודה, ההגירה המוגברת לארה"ב בשנים האחרונות או סיבות אחרות. יחד עם זאת, המשקיעים צריכים לקחת בחשבון שהסיכון למיתון בכלכלה האמריקאית עלה משמעותית".
לגבי האינפלציה בארה"ב טוען זבז'ינסקי שמודל הפד לחיזוי מדדי המחירים הקרובים צופה עלייה באינפלציה. "החוזים מגלמים ירידה של כ-1% בריבית עד סוף השנה. למרות נתוני שוק העבודה האחרונים, חברי הוועדה המוניטארית של הפד שהתבטאו בשבוע האחרון לא נשמעו מאוד לחוצים להוריד ריבית. יתכן שהחלטת הבנק המרכזי ב-18 לספטמבר תהיה מאתגרת ולא רק בגלל המצב הכלכלי שצפוי להמשיך ולהיחלש, אלא גם עקב ההתלבטויות ביחס לאינפלציה".
"מבחינת השווקים, הישארות אינפלציה ברמה גבוהה כאשר הכלכלה נחלשת משקפת סיכון גם לאפיק המנייתי וגם לאג"ח", מסכם זבז'ינסקי.