הבורסה לא פועלת היום ועוד 4 דברים שכדאי לדעת על השווקים

היום אין מסחר בבורסה בת"א לרגח תשעה באב • פיץ' הורידה את דירוג האשראי של ישראל מרמה של A+ לרמה של A • השקל מתחזק מול המטבעות הזרים • בפועלים מעריכים כי הסיכוי להורדת ריבית בישראל נמוך • מנגד, בבנק אוף אמריקה מעריכים כי נתוני האינפלציה בארה"ב שיתפרסמו מחר יתמכו בהפחתת ריבית הפד בספטמבר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

12:25

בשוק המט"ח המקומי, השקל מתחזק בשעה זו מול המטבעות הזרים. מול הדולר השקל מתחזק ב-0.5% ונסחר סביב 3.75 שקלים. האירו נחלש מול השקל בשיעור דומה ונסחר סביב 4.09 שקלים.

08:00


1 הבורסה סגורה היום

הבורסה בתל אביב לא תפעל היום לרגל תשעה באב. מחר בבוקר יתחדש המסחר.

2 מדד ת"א 90 צלל ב-2% אמש, בוול סטריט נרשמה מגמה מעורבת

המסחר בתל אביב התנהל במגמה שלילית ביום שני. מדד ת"א 35 ירד ב-1.3%, ות"א 90 השיל מערכו כ-2%. מדד ת"א נדל"ן ירד בכ-2.2%, ומדד הבנקים ירד ב-1.8%. התנודתיות בשבוע המסחר המקוצר הזה לא מפתיעה, בין ציפייה לעסקת הפסקת אש והשבת חטופים לחשש מפני מתקפה מאיראן ומחיזבאללה גם יחד. לצד אלו, הבורסה כאן תושפע גם מהנעשה בוול סטריט, שם צפוי שבוע תנודתי נוסף.

"יש עוד בשר לעלייה במניות": מנהל ההשקעות שבטוח שהנפילות בשווקים לא יגיעו 

מניית נקסט ויז'ן  בלטה בירידה, למרות דוח רבעוני מצוין שפרסמה בבוקר שני. ההכנסות הגיעו ל-28.1 מיליון דולר, בהשוואה ל-12.2 מיליון דולר ברבעון השני אשתקד, ובשורה התחתונה נקסט ויז'ן רשמה רווח נקי רבעוני של 15.9 מיליון דולר, גידול של 159% לעומת הרבעון המקביל. הנתון שאכזב את המשקיעים הוא צבר ההזמנות - אשר ירד ל-79.1 מיליון דולר, לעומת 91.7 מיליון דולר ברבעון הקודם. יצרנית המצלמות המיוצבות לכלי רכב וכלי טיסה, הונפקה בתל אביב ב-2021 ומאז הניבה תשואה גבוהה במיוחד. מתחילת השנה המניה טיפסה בכ-50%, אם כי בחודשים האחרונים נחלשה מהשיא בכ-26% ונסחרת כיום בשווי שוק של 3.6 מיליארד שקל.

רוחות המלחמה בבורסת ת"א: מה עומד מאחורי הירידות ולאן יילך השקל? 

בשוק החוב המקומי בלטו היצעים. כך תשואת איגרת החוב הממשלתית ל-10 שנים עלתה ב-9 נקודות בסיס ל-4.7% ובאיגרת לשנתיים עמדה התשואה על 4.06%. מדדי הקונצרניות תל בונד נחלשו בכ-0.2% בצהרי שני.

סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית פיץ' הודיעה אמש לילה (ב') על הורדת דירוג האשראי של ישראל מרמה של A+ לרמה של A, תוך קביעת תחזית שלילית. החלטה זו של פיץ' מצטרפת להורדות הדירוג שנקבעו לישראל מצד שתי חברות הדירוג מודי'ס ו-S&P.

בהודעתה, מציינת פיץ' כי "הורדת הדירוג לרמה של A משקפת את ההשפעה של המשך המלחמה בעזה, סיכונים גאו-פוליטיים מוגברים ופעולות צבאיות במספר חזיתות". הסוכנות מדגישה את ההשלכות הכלכליות של המצב הביטחוני, צופה גירעון תקציבי בשיעור של 7.8% מהתוצר בשנת 2024, ומעריכה כי יחס החוב-לתוצר יישאר מעל לשיעור של 70% בטווח הבינוני.

הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים במגמה מעורבת. הניקיי מזנק במעל ל-3%, ההנג סנג עולה ב-0.1%, בורסת שנגחאי יורדת ב-0.1% והקוספי יורד בשיעור דומה.

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בעליות קלות.

יום המסחר בוול סטריט ננעל אמש (ב') במגמה מעורבת. הנאסד"ק עלה ב-0.2%, ה-S&P 500 נסחר סביב רמות הבסיס והדאו ג'ונס ירד ב-0.4%. 

בלטה לחיוב מניית מאנדיי.קום  שהמשיכה במומנטום החיובי וזינקה אמש בכ-15%. זאת לאחר שהחברה פרסמה דוחות רבעוניים מוקדם יותר היום והעלתה את התחזית השנתית. מאנדיי, שפיתחה מערכת הפעלה ארגונית שמטרתה לסייע בניהול תהליכים בעבודה, רשמה ברבעון השני של 2024 הכנסות של 236 מיליון דולר, צמיחה של 34.4% ביחס לרבעון המקביל אשתקד וגבוה מתחזיות האנליסטים. מתחילת השנה ההכנסות הסתכמו ב-453 מיליון דולר, צמיחה של 34.1%. 

3 השקל נחלש בחדות, מחירי הנפט קפצו ב-3%

במסחר במטבע חוץ, הדולר נחלש מול המטבעות המובילים בעולם אמש (ב') אך התחזק מול השקל ב-0.75% ונסחר בשער של 3.77 שקלים. האירו נסחר בשני תמורת 4.12 שקלים.

גם הבוקר (ג'), השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים. שער הדולר-שקל נסחר סביב 3.78 שקלים ושער האירו-שקל נסחר סביב 4.13 שקלים.

יוסי פריימן מקבוצת פריקו מסביר כי "החשש מהסלמה קרובה גורר פיחות בשקל בחזרה לרמה שמעל 3.75 שקלים לדולר. הסלמה רחבה תתמוך בהגברת התנודתיות ובביקוש ער לדולר, מה שעשוי להזניק את שערו לרמה שמעל ל-3.8 שקלים כבר בטווח הקצר".

אמיר כהנוביץ, המשנה למנכ"ל וכלכלן ראשי בפרופיט פיננסים, מסביר מה גורם להערכתו להתחזקות הדולר מול השקל: "כנראה שמדובר בתנועות הון שיצאו מהמדינה בצורה חריגה וזה מחליש את השקל. החשוד המיידי זה בעיקר ההסלמה הביטחונית, כאשר אנחנו לא מצליחים לזהות גורמים אחרים. אבל אם לא היה חשש מהסלמה, היינו אולי מזהים משהו אחר יותר בקלות. אנחנו כישראלים יותר מיומנים בהתמודדות עם מצבים ביטחוניים. ככל שהמצב הביטחוני יירגע, השקל יתחזק.

"מנגד, זה שהאמריקאים מזרימים כוחות צבאיים כל-כך גדולים לאזור, אתה שואל את עצמך - מה הם יודעים שאנחנו לא יודעים? כך שאי-הוודאות הזו מתורגמת לאנשים שאומרים לעצמם 'בוא אני אוציא קצת כסף לחו"ל'. זו טעות למהר ולפעול ככה בתוך אירוע. את הפעולות האלה צריך לבצע לפני האירוע, כשבונים את תיק ההשקעות. בתוך האירוע אתה פועל מאמוציות והניסיון מראה שזה לא נותן תוחלת תשואה טובה כל-כך".

היחלשות השקל כתוצאה מהחשש הביטחוני לדברי כהנוביץ היא קצרת-מועד, בהנחה שתגיע רגיעה בהמשך. "תנועות הון מאוד קל להפוך. ובסוף אנשים יצטרכו להחזיר את הכסף כדי לחיות בישראל. אחרי מלחמות ואחרי שדברים נרגעים יש בדרך-כלל תקופה של שגשוג, ולכן לא צריך בבהלה להוציא את כל הכספים לחו"ל, אלא להיות מפוזר בצורה נכונה. נקודה נוספת היא שבגלל אי-ודאות, בנק מרכזי (בנק ישראל) נמנע בדרך-כלל מהפחתות ריבית. כך שברגע שהתשואות על האג"ח של ממשלת ישראל עולות זה ימנע מהשקל מ'להתפרק' יותר בהמשך".

מחירי הנפט עלו בכ-3% אמש (ב'), על רקע החששות מתקיפה איראנית בישראל. מחירה של חבית מסוג ברנט קופץ לרמה של 81.9 דולרים ומחירה של חבית מסוג WTI נסחר סביב 79.6 דולרים. כזכור, בשבוע שחלף ירדו מחירי הנפט על רקע דיווחים בדבר המשך ההאטה בפעילות הכלכלית בסין, ובהמשך דחפו מספר גורמים לעליית המחיר, וביניהם היחלשות הדולר בעולם והמשך ירידת מלאי הנפט הגולמי בארה"ב, לצד התגברות המתיחות הגאו-פוליטית במזרח התיכון.

4המשקיעים ממתינים לנתוני האינפלציה בארה"ב

בבנק אוף אמריקה מעריכים כי מדד המחירים לצרכן של יולי בארה"ב שיתפרסם מחר (ד') ב-15:30 שעון ישראל, צפוי להיות טוב מספיק בשביל לתמוך בהורדת ריבית בספטמבר: "אנו צופים כי מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.3% בחודש יולי, בעיקר בשל עלייה באינפלציית הליבה של שירותים ובמחירי האנרגיה. זה ישאיר את השיעור השנתי ללא שינוי על 3.0%. אנו צופים אינפלציית ליבה של 0.2% והשיעור השנתי ללא שינוי על 3.3%. אמנם זה לא נמוך כמו בחודש יוני, אבל זה אמור לעמוד בנקודת הייחוס של הפד לתחילת הורדות ריבית בספטמבר".

5 "הסיכוי להורדת ריבית בישראל נמוך"

בבנק הפועלים מדגישים כי להערכתם, הסיכוי להורדת ריבית בהחלטות הקרובות נמוך על רקע הציפייה לעליית האינפלציה אל מעל לרף העליון של היעד במדד המחירים לצרכן שיתפרסם ביום חמישי הקרוב, פרמיית הסיכון הגבוהה מאד של ישראל (למרות הירידה בשבוע האחרון), והמדיניות הפיסקאלית המרחיבה מאד של הממשלה.

עוד צוין מטעם הבנק כי: "השוק מתמחר הורדת ריבית בחודש אוקטובר בהסתברות של 30-40% (ביום שני השוק תמחר הסתברות של 100%). ל- 12 החודשים הקרובים השוק מתמחר כ- 3 הורדות ריבית (לרמת ריבית של 3.75%), על רקע הציפייה לסיום המלחמה בשנה הקרובה, והתגברות הציפיות לרצף הורדות ריבית חד בארה"ב ובאירופה. נזכיר כי תחזית חטיבת המחקר של ב"י צופה ריבית של 4.25% ברבעון השני של 2025".