ותודה למבצעים בשוק הדיור: המשכנתאות זינקו ביולי לשיא של שנתיים

לפי נתוני בנק ישראל, ביולי רוכשי דירות לקחו משכנתאות בסכום כולל של 9.06 מיליארד שקל - היקף שלא נראה כמותו מאז הרבעון האחרון של 2022 • המשכנתאות הדחויות הן אלה שאחראיות לחלק ניכר מהקפיצה, שנלקחות במסגרת המבצעים הפיננסיים שעורכים יזמים לאחרונה

המשכנתאות זינקו לשיא של שנתיים ביולי
המשכנתאות זינקו לשיא של שנתיים ביולי

שוק המשכנתאות רשם קפיצה משמעותית בחודש שעבר, שעה שרוכשי דירות לקחו משכנתאות בסכום כולל של 9.065 מיליארד שקל - כך עולה מנתוני בנק ישראל. מדובר היקף שלא נראה כמותו מאז הרבעון האחרון של 2022. הנתונים אינם מפורטים, אך נראה כי המגזר שהשפיע באופן הבולט ביותר על קפיצת המדרגה הזו, הוא רוכשי דירות חדשות שלקחו משכנתאות בולט ובלון, כלומר משכנתאות דחויות, וזאת במסגרת המבצעים הפיננסיים שעורכים באחרונה יזמים.

ת"א חזרה ובגדול: מה קרה בשוק הדירות החדשות במחצית הראשונה?
ניתוח גלובס | מידע ותמריצי מס: כך תעודד המדינה בעלי דירות להשכיר לטווח ארוך
סקירת האוצר: תושבי גבול הצפון רוכשים פחות, אך מתחזקים בחיפה

בשבעת החודשים הראשונים של השנה, נלקחו משכנתאות בהיקף של כ-45 מיליארד שקל. היקף זה הוא הדגמה נוספת לעלייה שנרשמה ב-2024 בשוק הנדל"ן, לעומת 2023. מדובר בעלייה של כ-4% בהיקף המשכנתאות שנלקחו בשבעת החודשים הראשונים של השנה, לעומת משכנתאות שנלקחו בשבעת החודשים הראשונים של שנה שעברה. עם זאת, מספר זה נמוך ביותר מ-40% מהמשכנתאות שנלקחו ב-2022 באותם שבעת חודשים.

כאמור, המשכנתאות הדחויות הן אלה שאחראיות לחלק ניכר מהקפיצה הזו. ביולי, נלקחו משכנתאות כאלה בהיקף של כמיליארד וחצי שקל, שיעור כמעט כפול מזה שנלקחו בחודש ינואר השנה, ונראה כי המבצעים הפיננסיים של יזמי הנדל"ן לא נפסקו עקב התרעות שהגיעו מבנק ישראל.

המבצע הנפוץ ביותר מכונה "20-80", לפיו רוכשי דהירות משלמים 20% ממחירן בעת החתימה על חוזה המכר ואת היתרה - בעת איכלוסו, זאת ללא תוספות הצמדה. מבצעים אלה יכולים לגלם הנחות מחיר של 10% ויותר והם אטרקטיביים במיוחד, משום שהם מאפשרים לרוכשים גמישות שמסלולים סטנדרטיים של רכישת דירה לא מאפשרים להם.

אולם, בנק ישראל התריע על סיכונים שטמונים במסלול זה, בין היתר, בגין רוכשים שלא יוכלו לעמוד בתשלומים, וגם בגין הכנסות נדחות שחברות יזמיות יקבלו לידיהן. למרות זאת, היזמים לא הפסיקו עם המבצעים, וזאת לאור מלאי הדירות הגדול שהם מחזיקים בידיהם. על־פי הלמ"ס, בסוף יוני, המלאי עלה על 67 אלף דירות, מהן כשמינית בתל אביב, והם מתקשים להיפטר ממנו.