העיתון הטורקי שמציע לפעול נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בעולם מסקרים את ההפגנות ואת השביתה הכללית בישראל, העיתון הטורקי שמקורב לארדואן מציע להטיל מצור על ישראל, וההורים של החטוף עידן אלכסנדר בטור בניו יורק טיימס • כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

אדמירל אמריקאי: ישראל קרובה להשמדת חמאס
צינור החמצן של חמאס: המחלוקת סביב ציר פילדלפי  

1ההפגנות והשביתה הכללית בכותרות הראשיות בעולם

הפגנת הענק בישראל אמש והקריאה לשביתה כללית היום תפסו כותרות גם ברחבי העולם. הבוקר נכתב בגרדיאן כי "השביתה הכללית הארצית הראשונה של ישראל מאז התקפות חמאס ב-7 באוקטובר יצאה לדרך, על רקע זעם ציבורי נרחב על טיפול הממשלה במלחמה בעזה לאחר גילוי גופותיהם של ששת החטופים בסוף השבוע. משרדי הממשלה והעירייה היו אמורים להיסגר, כמו גם בתי ספר ועסקים פרטיים רבים". "נמל התעופה בתל אביב מפסיק את הטיסות כחלק מהשביתה הארצית", נכתב בכותרת ב-CNN.

ברויטרס נכתב כי "ראש איגוד העובדים הגדול בישראל קרא לשביתה כללית ביום שני כדי ללחוץ על ממשלתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו להחזיר את החטופים הישראלים שעדיין מוחזקים בידי חמאס בעזה, בזמן שאלפי מפגינים יצאו לרחובות". הקריאה לשביתה כללית בת יום אחד של ארנון בר-דוד, "שאיגוד ההסתדרות שלו מייצג מאות אלפי עובדים, זכתה לגיבוי של היצרנים והיזמים העיקריים בישראל בענף ההייטק", נכתב.

ב-BBC צוין כי "הממשלה הגיבה בזעם לפעולת האיגוד, כששר האוצר מהימין הקיצוני בצלאל סמוטריץ' האשים אותה בכך שהיא משחקת לידי חמאס". עוד נכתב כי "ההפגנות ביום ראשון היו ברובן שלוות - אך המונים פרצו את קווי המשטרה וחסמו כביש מהיר מרכזי בתל אביב. חלק מהאנשים טיפסו על אוטובוסים כדי להשיג נקודת תצפית, בעוד שאחרים נראו מקיפים אדם לבוש במסכה של נתניהו, בקריאות: 'בחיים, בחיים, אנחנו רוצים אותם בחיים'". בניו יורק טיימס נכתב כי "המחאות הזועמות" היו "מהגדולות שראתה המדינה במשך חודשים של משא ומתן כושל".

מתוך ה- CNN, מאת אירן נסר. לקריאת הכתבה המלאה. 
מאמר מערכת מתוך הגרדיאן. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך רויטרס, מאת אמילי רוז, סטיבן שיר. לקריאת הכתבה המלאה. 

מתוך ה-BBC, מאת רוברט פלאמר. לקריאת הכתבה המלאה. 
מאמר מערכת מתוך הניו יורק טיימס. לקריאת הכתבה המלאה. 

2העיתון שמקורב לארדואן: מדינות האיסלאם חייבות לפעול נגד ישראל

"מדינות האיסלאם חייבות כעת לפעול כדי לעצור את ישראל, שהרגה יותר מ-40 אלף אזרחים פלסטינים ב-11 חודשים עם תמיכה בלתי מוגבלת מארה"ב", נכתב בעיתון הטורקי 'ייני שאפאק', המקורב לארדואן, בכתבה שקוראת להקים צבא מוסלמי משותף שיטיל מצור על ישראל, "ולסיים את הזוועה בעזה תוך 5 ימים". נכתב כי הדרך היעילה ביותר "לשתק את ישראל" היא "להטיל עליה סנקציות שימנעו מעבר של כלי טיס מסחריים ואזרחיים, ספינות וכלי רכב. אנחנו יכולים לעצור ספינות שיוצאות להפלגה מנמלי ישראל או בדרכן לשם. מדינות האיסלאם צריכות לאסור על ספינות אלו להיכנס לנמליהן". נכתב כי "ישנן 57 מדינות חברות בארגון לשיתוף פעולה אסלאמי (OIC). אם מדינות אלו יחליטו במשותף לתמוך במאבק הפלסטיני, הן יכולות לשתק את רשתות התחבורה של ישראל".

עוד נכתב כי "אם החות'ים בתימן יכולים להשפיע באופן משמעותי על ישראל על ידי חסימת ספינות משא, סביר להניח שמצור רחב יותר יהיה יעיל אף יותר. פעולותיהם של החות'ים בים האדום הביאו להפחתה של 85% בסחר דרך תעלת סואץ, והדגישו את ההשפעה הפוטנציאלית של מצור מקיף".

נכתב כי מסלול הים האדום, שמדינות רבות במזרח התיכון, אירופה, אסיה ואפריקה תלויות בו הן ליצוא והן ליבוא, חשוב במיוחד ליצוא נפט מהמזרח התיכון לאירופה ומרוסיה לאסיה. "המסלול עובר במדינות כמו ערב הסעודית ותימן בחוף המזרחי ומצרים, סודן, אריתריאה וג'יבוטי בחוף המערבי. בשל מיקומן, אם מדינות מפתח כמו מצרים וסעודיה ינקטו עמדה נגד ישראל, זה עלול להפעיל לחץ משמעותי על ישראל להפסיק את האלימות בפלסטין".

צוין כי "גם לעמדות וליכולות של איחוד האמירויות הערביות, כווית, עיראק ואיראן, הממלאות תפקיד חשוב בסחר האזורי, יש חשיבות חיונית בהפסקת הסחר עם ישראל". בנוסף, נכתב כי "מדינות מוסלמיות צריכות לסגור לחלוטין את המרחב האווירי שלהן לטיסות האזרחיות והצבאיות של ישראל. צעד זה יבודד את המשטר הציוני מהעולם".

מתוך 'ייני שאפאק הטורקי, מאת מוחמד ופה הירטד, עיסמאיל קוקטן. לקריאת הכתבה המלאה.

3הורי החטוף: "האם הבן שלי יהיה הבא בתור?"

אמש פרסם הניו יורק טיימס מאמר מאת יעל ועדי אלכסנדר, הוריו של החייל הבודד עידן אלכסנדר שהגיע לארץ מניו ג'רזי ונחטף ב-7 באוקטובר לעזה. "במשך 11 חודשים גייסה משפחתו של הרש גולדברג-פולין מאגרי כוח שרוב האנשים לעולם אינם צריכים לגייס. צפינו בזה ממקור ראשון, כהורים של חטוף בעצמנו. בננו בן ה-20 עידן, אזרח אמריקאי שסיים את לימודיו בתיכון בניו ג'רזי, שירת בצה"ל ליד עזה כאשר נחטף על ידי חמאס ב-7 באוקטובר", כתבו ההורים. "במשך 331 ימים, העולם אכזב את בננו ואת חבריו החטופים: ממשלת ישראל נטשה אותם, יותר מדי מדינות העלימו עין, ולמרות שאנו אסירי תודה על תמיכתה האיתנה של ממשלת ארה"ב, מאמציה עדיין לא הניבו תוצאות. בלב כבד, צפינו בנאום של הוריו של הרש ביום ראשון, שעות לאחר שנודע לעולם כי גופותיהם של הרש וחמישה חטופים נוספים נמצאו על ידי צה"ל בעזה. התוצאה של האכזריות של חמאס ואדישות ישראל הגיעו כעת לידי ביטוי, ושני אנשים שהפכו לנו למשפחה שילמו את המחיר האולטימטיבי".

עוד הוסיפו ההורים וכתבו כי "הריגתו האכזרית של הרש גורמת לנו צער רב על בני הזוג גולדברג-פולין וחשש שמא עידן שלנו יפגוש בקרוב את אותו גורל. אנו חיים בייסורים כל יום שעובר ללא בננו", כתבו. "עד אתמול, נאחזנו בתקווה ששאר החטופים בחיים. ידענו שהתקווה אינה מבטיחה דבר. ידענו שאנחנו קרובים יותר לאבד אותה בכל פעם שסבב ​​אחר של משא ומתן נכשל. אך כפי שאמרה רחל גולדברג: 'תקווה היא חובה'. אנחנו עדיין מאמינים בזה היום, אבל התקווה שלנו אוזלת". בני הוזג אלכסנדר פנו לראש הממשלה נתניהו: "אדוני ראש הממשלה, אנו דורשים ממך לשמור על ערכינו היהודיים המשותפים ולתת עדיפות לחטופים, שחייהם נותרו בידיך".

מתוך הניו יורק טיימס, מאת יעל ועדי אלכסנדר. לקריאת הכתבה המלאה. 

4 מאמר דעה: ביידן צריך לדאוג קודם לחטופים האמריקאים

"כשאנו מתקרבים לציון שנה מאז האירועים הנוראיים של ה-7 באוקטובר 2023, הגיע הזמן להכיר בכך שהשיטות שבעזרתן ניסו עד כה להשיג את שחרורם של 101 החטופים הנותרים המוחזקים ברצועת עזה - כולל ארבעה אזרחים אמריקאים - לא עובדות", כתב במאמר דעה בפורן פוליסי מיקי ברגמן, המנכ"ל של Global Reach, עמותה שעוזרת להחזיר אמריקאים שנחטפו או נעצרו שלא כדין בחו"ל למשפחותיהם. "שני דברים צריכים להיות ברורים לכל", כתב ברגמן: "ראשית, חמאס והמנהיג הבכיר שלו, יחיא סינוואר, אחראים לסבל המתמשך של החטופים בעזה; ושנית, לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו יש את הכוח להבטיח את שחרורם, אך הוא בחר שוב ושוב שלא לעשות זאת. בזמן שנתניהו נותן מס שפתיים לחטופים ולמאמציו של ביידן למענם, הוא מחבל באופן פעיל בכל סיכוי לעסקה".

עוד כתב ברגמן כי הוא "מעורב במו"מ על החטופים כבר הרבה זמן, ולכן אני יכול להגיד: כשיש פערים בין הצדדים ואתה רוצה שהמשא ומתן יצליח, אתה מדגיש את המשותף בדבריך הפומביים. אם אתה רוצה שהמשא ומתן ייכשל, אתה מדבר בפומבי על הפערים. קשה להתעלם מהעובדה שנתניהו מדבר רק על הפערים". ברגמן הוסיף וכתב כי "מבחוץ זה בהחלט מרגיש כמו מבוי סתום. אבל יש דרך אחרת. ביידן צריך לשים בצד, לעת עתה, את המאמץ להגיע לעסקת חטופים מקיפה ולהתמקד בהחזרת הביתה של ארבעת האמריקאים המוחזקים בעזה, ומהר, לפני שגם הם יהרגו כתוצאה ממדיניותו של נתניהו. הגנה על ביטחונם של אזרחים אמריקאים היא המטרה העליונה של כל נשיא ארה"ב. בניסיון להשיג עסקה מצומצמת יותר, ביידן יכבד את המנדט הזה - אבל הוא עלול גם לשבור את המבוי הסתום ולדחף את הצדדים לעבר עסקה רחבה יותר. לשים את החטופים הישראלים בצד לעת עתה ולכוון להסכם הרבה יותר קטן יהיה בהחלט כואב. שמרתי על קשר קבוע עם משפחותיהם של רבים ממהחטופים. כאזרח ישראלי, אני שותף לייסוריהם - ואני הרוס מגילוי ששת החטופים ההרוגים".

זה גם יהיה מסובך, כתב ברגמן. "ארה"ב מגדירה את חמאס כארגון טרור ויש לה מדיניות ללא ויתורים בכל הנוגע לחטופים אמריקאים. כל מו"מ צריך להיות עקיף. אבל השיחות הנוכחיות כבר עקיפות - בתיווך קטאר ומצרים. בניית ערוץ תקשורת היא לרוב החלק הקשה ביותר במשא ומתן. במקרה הזה, זה כבר קיים. בנוגע לתנאי ההסכם, הבית הלבן עשוי לתהות מה הוא יכול להציע לחמאס בתמורה לאמריקאים. ארה"ב לא יכולה לעצור את המלחמה, וגם אין לה שבויים של חמאס לשחרר. זה המקום שבו אינטליגנציה רגשית תהיה המפתח. סוג זה של עסקה לא יהיה על מה שארה"ב יכולה להציע לחמאס - אם כי סיוע הומניטרי לפלסטינים בעזה יכול להיכלל בחבילה. במקום זאת, הוא יעסוק באילו הישגים אסטרטגיים חמאס עומד להשיג על ידי עשיית הסכם עם ארה"ב".

מתוך פורן פוליסי, מאת מיקי ברגמן. לקריאת הכתבה המלאה.