רצועת האדמה הסלעית הזו, הממוקמת כ־32 קילומטר מהחוף, עדיין מראה את הצלקות שהותיר המאמץ העיקש של אוקראינה להשיבה. האי הזה בים השחור מכוסה בשרידים של ציוד צבאי רוסי, מבנים שהפכו לשלדים וערימות של הריסות.
● ממשלת יפן רצתה לשמור על החקלאים וגרמה למחסור לאומי ולזינוק מחירי האורז
● ישראל סיפקה ספינות מלחמה למדינה באסיה
לפני קצת יותר משנתיים, שני חיילי קומנדו אוקראינים טסו מעל האי בהליקופטר ובחנו את ההרס, לפני שהחלו במשימה קטנה אך חשובה. במשך שבועות, אוקראינה הפציצה את הכוחות הרוסים שנותרו על האי באמצעות ארטילריה וטילים, עד שלבסוף אילצה אותם לסגת. ימים ספורים לאחר הנסיגה הגיעו אנשי הקומנדו והניפו את דגל אוקראינה.
וול סטריט ג'ורנל ערך ביקור נדיר ב"אי הנחש" בתחילת החודש ודיבר עם קצינים מיחידת טימור, יחידה עילית של סוכנות הביון הצבאי האוקראינית, שהשתתפו בכיבוש מחדש של השטח בקיץ 2022. הם חשפו פרטים חדשים על אחד הפרקים החשובים במלחמה בין המדינות.
יותר מניצחון סמלי
אוקראינה עדיין קוצרת את פירות כיבוש האי, אשר העניק לה דריסת רגל בים השחור והיה חבל הצלה לכלכלה הנאבקת שלה בכך שפתח מחדש יצוא בשווי מיליארדים. בשעות הבוקר המוקדמות של אחד הימים השמשיים האחרונים, היה ניתן לראות קו של אוניות תבואה המתפתלות לאורך החוף מנמל אודסה הראשי של אוקראינה מתוך כלי שיט קטן שהפליג לכיוון האי.
כיבוש האי מחדש היה גם ניצחון סמלי עבור אוקראינה. השטח של 40 דונם צבר מעמד אייקוני ביום הראשון של המלחמה, כאשר ספינות קרב רוסיות התקרבו ודרשו מהמשמר האוקראיני להיכנע. הכוחות האוקראינים השיבו ברדיו כי הספינות "יכולות ללכת לעזאזל", מעשה התנגדות שאפיין את רוח הלחימה של אוקראינה והונצח מאוחר יותר על בול ובשירים.
רוסיה עדיין מתנגדת לאחיזת אוקראינה באי. ב־24 באוגוסט, יום העצמאות האוקראיני, מוסקבה אף שיגרה טילים לעבר הכוחות בשטח, והותירה מספר חיילים עם זעזוע מוח. הג'ורנל ביקר באי באישור הצבא האוקראיני והסכים שלא להציג אתרים צבאיים רגישים שעלולים לסכן את הביטחון.
''אי הנחש'' הפך לסמל במלחמה / צילום: מתוך ויקיפדיה
שליטה על הים
אי הנחש היה במשך מאות שנים שנוי במחלוקת בין מעצמות הים השחור בשל מיקומו האסטרטגי. לאחר שאוקראינה הכריזה על עצמאותה מברית המועצות בשנת 1991, קייב חיזקה את נוכחותה באי כדי לתמוך בטענתה על המים סביבו. זה כלל גם בניית מוזיאון ללוחם היווני המיתולוגי אכילס, שלפי האגדה נקבר באי. "כפי שאומר הפתגם ההיסטורי, 'מי ששולט ב'אי הנחש', שולט בים'", אמר קצין בסוכנות הביון הצבאי של אוקראינה בראיון. בהתאם, לאחר שכבשה אותו בפברואר 2022, רוסיה מיהרה להעביר לאי טילים נגד מטוסים ומערכות שיגור רקטות.
מאמצי אוקראינה לכבוש מחדש את האי החלו באפריל עם טביעתה של ה"מוסקבה", ספינת הדגל של הצי הרוסי בים השחור. אז החלה אוקראינה להפציץ את השטח באינטנסיביות, הטביעה ספינות רוסיות והשמידה מסוק מיד לאחר נחיתתו. "מהרגע שהתחלנו לעבוד בצורה שיטתית מאמצע יוני 2022, לקח שבועיים עד שהם נאלצו לנטוש את האי", אמר קצין המודיעין הצבאי האחראי על הפעולה, הידוע בכינויו 'שייקספיר'.
'מחווה של רצון טוב'
ב-30 ביוני, מוסקבה הודיעה כי היא מוציאה את כוחותיה מהאזור, במה שכינתה "מחווה של רצון טוב". אז, שלח שייקספיר את שני אנשי הקומנדו בהליקופטר, כולל קצין בן 38 הידוע בכינויו 'רעמסס', לבדוק אם הרוסים אכן עזבו. הם בחרו בכלי שיט קטן, כי היה קשה לזהות אותו במכ"ם והוא נשא רק אקדחים. הם לבשו מכנסיים קצרים וחולצות הוואי כדי להעמיד פנים שהם תיירים אם ייתפסו או יגיעו למים הרומניים. סיגנל מהרדיו הראה כי כוחות מיוחדים רוסיים עדיין נמצאים על האי, אך הם לא פתחו באש ופונו מאוחר יותר בסירה. רעמסס והטייס חזרו במהרה והפילו את הדגל.
זהו סוג הגישה הלא קונבנציונלית שהמודיעין הצבאי האוקראיני ידוע בו. הסוכנות מנוהלת על־ידי לוטננט גנרל קירילו בודאנוב, קצין בקבע בן 38 שמוערך על־ידי אנשיו בזכות פשיטות הקומנדו שלו בחצי האי קרים, לאחר שרוסיה השתלטה עליו ב-2014.
זמן קצר לאחר טיסת הגירוקופטר, כוחות מיוחדים אוקראיניים נחתו לזמן קצר על האי והניפו דגל אוקראיני בחלקו התחתון, לפני שרוסיה הפציצה את האזור בטילים ממטוס קרב.
רעמסס, איש צבא בקבע, יחד עם חמישה אנשי קומנדו נוספים מיחידת טימור, חזרו למשימה חשאית יותר, כדי להבטיח את שליטת אוקראינה על האי. הם התקרבו לצוק בצידו המערבי של האי, בכלי שיט נמוך בשעות החשכה. ארבעה מהם, בהנהגת רעמסס, טיפסו על הצוק והתקדמו באיטיות דרך מבנים וציוד שהיו ממולכדים בקפידה על־ידי הרוסים הנסוגים. באמצע הגשם והערפל, הם החלו בפינוי מוקשים ואספו מסמכים שנותרו בחופזה. רעמסס מצא מחדש את הדגל שהפיל והניף אותו.
מזג האוויר החריף בזמן שהיו על החוף. בדרכם חזרה ליבשה, גלים אלימים השביתו את שני המנועים של הסירה ואז הציפו אותה, ואילצו אותם לעבור לכלי שיט מתנפח ללא מנוע, עם משוטים בלבד. הסירה נסחפה במהרה לים, לכיוון אסדות קידוח הגז בהן חנו חיילים רוסים. רעמסס ניסה לעודד את אנשיו במצב שנראה חסר־תקווה. "חבר'ה, אני צריך לגדל את הבן שלי", הוא אמר. "אני לא אוותר כל כך בקלות. אף אחד לא ייכנע בלי קרב".
צוות הקומנדו בילה את הלילה בריקון מים ששטפו את דפנות הסירה וניפוח תדיר של הסירה במשאבה. חייל אחר, המוכר בשם הנטר, ניסה לקרוא לעזרה בקשר. בעודם עומדים על מזח ביבשה, שייקספיר שמע מסר קצר ומקוטע: "כאן הנטר, מישהו שומע אותי?". שייקספיר השיב וקיבל מיקום משוער.
ללא עזרה בהישג יד, וכשהסירה עדיין נסחפת לכיוון אסדות הקידוח המוחזקות בידי הרוסים, שאל רעמסס את שאר האנשים כמה מחסניות יש להם לרובים שלהם. לכל אחד היו בערך שלוש או ארבע מחסניות, שזה בקושי מספיק כדי להתמודד עם מעוז רוסי.
"אני אהיה קבוצת ההסתערות", אמר רעמסס, מנסה להקליל את המצב. "אתם יכולים לגבות אותי".
אז, בשמיים שמעל ראשם, הם ראו ג'ירוקופטר שנשלח על־ידי שייקספיר כדי לחפש אותם. הם שיגרו זיקוק, והטייס לבסוף זיהה אותם והכווין סירה להציל אותם, לאחר 28 שעות בים. רעמסס חזר מאוחר יותר לאי עם צוות, כדי להשלים את ניקוי המוקשים ולהקים מוצב. החיילים מקבלים אספקה על־ידי סירות מהירות קטנות שקופצות מפסגות הגלים ומתנפצות אל העמקים, מטלטלות את השטים בהן, היושבים על הרצפה ואוחזים בחבלים.
למרות ההרס ברחבי האי והאיום הרוסי המתמשך, ישנם רגעים של שלווה. באחד הימים האחרונים, שחו החיילים במים החמים שהיו צלולים מספיק כדי להבחין ברכב משוריין רוסי שטבע.
ההריסות באי, לאחר הקרבות / צילום: ap, Ukrainian Defence Ministry Press Office
הקרב הגדול באזור זה של הים השחור מתנהל כעת על כמה אסדות קידוח ממזרח לאי. אוקראינה נלחמת לגרש כוחות רוסים שהציבו שם ציוד כדי לעקוב אחרי הכוחות האוקראינים ואחרי טילים ומזל"טים שאוקראינה משתמשת בהם כדי לפגוע בחצי האי קרים הכבוש.
יחידת טימור המיוחדת שלחה לאחרונה כתריסר סירות מהירות לתקוף את האסדות, כשהיא יורה ממכונות ירייה ומפילה מטוס קרב רוסי מודרני מסוג Su-30SM, לפני שנסוגה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.