גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטייקון שהימר נכון וזכה בגדול: מה ירוויח אילון מאסק?

התמיכה הבלתי מסויגת במועמד לנשיאות עשויה לקרב את מאסק למסדרונות השלטון, וכמובן להניב לחברות שבבעלותו 'בונוסים' ישירים ועקיפים משמעותיים בשנים הקרובות ● ואיפה הוא עלול להיתקל במשוכות רגולטוריות? ● מדריך לניגוד עניינים

מאסק בעצרת בחירות של טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci
מאסק בעצרת בחירות של טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

האבק טרם שקע על המהומה הפוליטית של מערכת הבחירות בארה"ב, אולם כבר עכשיו אפשר לסמן את אילון מאסק, יו"ר טסלה, כאחד המרוויחים הפוטנציאליים הגדולים מניצחונו של דונלד טראמפ.

טראמפ חוזר לבית הלבן, ואת המשקיעים מעניינת בעיקר הבטחה אחת שלו
חזרתו של טראמפ לבית הלבן מקפיצה את הדולר בעולם, אז למה דווקא השקל שומר על יציבות?

מאסק הימר "על כל הקופה" שטראמפ יהיה המנצח, ומדובר בקופה גדולה מאוד - הן בהקשר התרומות הישירות שלו לקמפיין הבחירות של המועמד הרפובליקני, והן ברתימת השפעתו יוצאת הדופן ברשתות החברתיות ובמדיה לטובת הנשיא לשעבר (ולעתיד).

לא מעט פרשנים ציינו את הדמיון בין שני המיליארדרים בכל הנוגע לקווי אופי והשקפת עולם, לדוגמה בסוגיית הקורונה. אחרים ציינו הבטחות של טראמפ לשילובו הישיר של מאסק בתפקיד "משפיע" בממשל החדש. ספק אם זה יקרה, אולם אין ספק שהאימפריה העסקית של מאסק עשויה לגזור לא מעט קופונים בהינתן אוזן קשבת, סימפתיה ודלת פתוחה בבית הלבן.

הקופונים האלה מתרכזים בשלושה תחומים. הראשון הוא תחום הרכב החשמלי, שבו טסלה שולטת כבר היום ללא עוררין בשוק האמריקאי עם נתח של כ-48% מסך המכירות. אבל ממשל "אוהד" עשוי לסייע לה לחזק עוד את אחיזתה ולהפוך לכמעט מונופול בשוק הזה, שצפוי לצמוח בשנים הבאות.

מהלך אחד בכיוון, שהחל כבר בתקופת ממשל ביידן, הוא הטלת מכסים כבדים על כלי רכב חשמליים וסוללות לרכב חשמלי שאינם מיוצרים בארה"ב. זאת במקביל לשלילה של הטבות המס הפדראליות בגובה 7,500 דולר מדגמי רכב חשמלי שאינם מיוצרים בארה"ב.

המהלך הזה כבר צמצם משמעותית את כמות המתחרים הישירים של טסלה בארה"ב, ובשנים הבאות הוא עתיד לחסום בצורה אפקטיבית גם את היבוא למדינה של רכבים חשמליים מתוצרת סין. ייתכן שגם מתוצרת מקסיקו, שחתומה על הסכם סחר עם ארה"ב. בכך יימנע מצב של מלחמת מחירים ופגיעה בנתח השוק של טסלה מול מתחרים זולים, כפי שקרה בשוק הסיני.

בעוד שלא מעט יצרני רכב מקומיים וזרים שואפים לפתוח בארה"ב קווי ייצור לרכב חשמלי בשנים הבאות, הרי שהם נמצאים בנחיתות מבחינת זמן והשקעה מהותית ביותר בהשוואה לטסלה.

טראמפ, אגב, ביצע לאחרונה תפנית חדה בעמדתו לגבי כלי הרכב החשמליים שאותם כינה בעבר "הדרך לגיהנום". הוא אף לא הסתיר את הסיבה ובנאום בחירות באטלנטה באוגוסט אמר לקהל "אני בעד רכב חשמלי. אני חייב להיות כי, אתם יודעים, אילון תמך בי בצורה חזקה". ייתכן שזו הייתה בדיחה אבל אולי רמז לבאות.

ה-Cybertruck האוטונומית של טסלה / צילום: ap, David Zalubowski

בוסט לחזון האוטונומי

התחום השני הוא תחום הרכב האוטונומי, שגם עליו צפויה טסלה להמר בצורה משמעותית בשנים הקרובות. רק לפני מספר שבועות הציגה טסלה את חזונה באמצעות אבות טיפוס של "מוניות אוטונומיות", לצד מודל עסקי המדבר על ייצור סדרתי שלהן במהלך השנתיים הקרובות. המשקיעים לא התלהבו מההצגה הזו, בלשון המעטה.

אולם אם ממשל טראמפ יחליט להוציא מהמגירה את הרגולציה שמאפשרת נסיעה של כלי רכב אוטונומיים בבעלות פרטית על כבישים ציבוריים בארה"ב, ואולי על הדרך גם יחסום מסיבות של "ביטחון לאומי" את הפעילות של כלי רכב אוטונומיים של יצרניות זרות, זה עשוי להביא את משקיעי טסלה לתמחר את החזון בצורה נדיבה. נציין, שגם ביחס לרכב האוטונומי התבטא טראמפ בעבר בקרירות, ובכהונתו הקודמת לא התאמץ לקדם את הרגולציה.

הקופון השלישי מסתתר בחלל - או ליתר דיוק בקשרים בין הממשל האמריקאי ונאס"א לבין "קבלנית החלל" SpaceX של מאסק. לחברה יש כבר חוזים במיליארדי דולרים עם הממשל, אך אלה עשויים לצמוח משמעותית בשנים הבאות, ייתכן שגם על חשבון תקצוב פרויקטים יוקרתיים של נאס"א.

כך או כך, "ברית המיליארדרים" עשויה להניב בשנים הבאות הרבה פרויקטים מעניינים שיחזקו עוד את כוחו והשפעתו, ואולי גם את הונו, של האיש העשיר ביותר בעולם.

שר לקיצוצים וייעול?

עד לכניסתו בסוף חודש ינואר 2025 לבית הלבן, צפוי טראמפ לגבש את כוורת הממשל שלו, השרים והיועצים שיסייעו לבסס את מדיניותו. זהותו של אחד מהם כבר ידועה - החבר המיליארדר מאסק.

מי שנולד בדרום אפריקה והפך לאזרח אמריקאי רק ב-2002, צפוי לחבור לממשל ולפעול "לייעול האפקטיביות" שלו. קדמה לכך כאמור תמיכתו הבלתי מעורערת בקמפיין של טראמפ, שכללה גם שכנוע עשירים ובעלי השפעה אחרים לתרום למועמד לנשיא.

תרומתו שלו עצמו לקמפיין של טראמפ, בהופעות ובמימון נאמדת במעל 118 מיליון דולר, באמצעות העמותה הפוליטית שלו (PAC).

מאסק בכלל הצהיר בעבר שהוא "דמוקרט מתון", אך במהלך כהונתו של ביידן כנשיא הפך למבקר חריף של המפלגה הדמוקרטית והממשל. עם זאת, הוא לא תמך באופן פומבי בטראמפ עד לאחרונה. לפני שנתיים אף המליץ לו "לתלות את הכובע ולנסוע לעבר השקיעה". הנשיא לשעבר מצידו האשים את מאסק כי שיקר בשאלה למי הצביע בבחירות הקודמות.
המהפך ביחסים החל כאשר מאסק, שרכש את רשת טוויטר (כיום X), הסיר את החסימה שהוטלה על חשבונו עתיר הסערות של הנשיא לשעבר. יומיים אחרי ניסיון החיסול הכושל של טראמפ, בחודש יולי השנה, מאסק הביע בו תמיכה פומבית. כך החל שיתוף הפעולה ההדוק בין השניים.

טראמפ אמר בעבר כי יקים ועדת יעילות ממשלתית שתבצע ביקורת על כל הממשל הפדרלי - רעיון שהוצע על ידי מאסק, שאף יעמוד בראשה. בהזדמנויות אחרות אמר טראמפ כי מאסק יהיה השר "לענייני קיצוץ עלויות" אך לא יהיה חבר בקבינט. בכל מקרה, מינוי מאסק לשר עלול לעורר בעיות משפטיות רבות בשל ניגוד העניינים המובהק שעלול להיווצר מכך. את טראמפ ומאסק זה לא ממש מדאיג כרגע.

עד החלל ובחזרה

בהיבט העסקי, היתרונות הפוטנציאליים מהחברות הזו עבור מאסק וחברות הענק שהוא עומד בראשן הם אדירים. בין היתר הם יגעו בסוגיות רגולטוריות כמו דיני עבודה והגנת הסביבה, שיעורי מס נמוכים יותר והזדמנות ליותר חוזים ממשלתיים עבור חברת החלל שלו, SpaceX.

לצד זאת, השקעותיו העסקיות בחו"ל - במיוחד בסין, בשילוב עם חוזים רגישים של החברה עם צבא ארה"ב בתוכנית החלל, מעלים שאלות כבדות משקל לגבי ניגוד עניינים שעלול לסכן את ביטחון המדינה, כך לפי גורמים רשמיים ואנשי מקצוע.

אך לא רק זאת; לאימפריה של מאסק היו צרות רבות עם הממשל היוצא. לחברות שלו ולמאסק אישית היו 19 מאבקים עם הרשויות הרגולטוריות בארה"ב, מהם 10 עדיין מתנהלים, כפי שפורסם ב-CNBC. המאבקים נוגעים כאמור לפעילות של חברת החלל אך גם לזו של טסלה, בין שלרכב החשמלי או לרכב האוטונומי העתידי שהיא מפתחת. גורמים רגולטוריים ציינו כי ממשלו של טראמפ בהחלט עשוי להטות את המדיניות לטובת המיליארדר. למניית טסלה זה כבר הספיק להתחזק יפה במסחר המאוחר (ג') בארה"ב.

עוד כתבות

שי סנדלר, מנכ''ל Vega Security (משמאל) ואלי רוזן / צילום: Ohad Kab

4 חודשים אחרי הסבב הקודם: סטארט־אפ הסייבר וגה מגייס שוב, ומכפיל את השווי ל־800 מיליון דולר

החברה גייסה 120 מיליון דולר בהובלת אקסל, ארבעה חודשים בלבד אחרי הסבב הקודם ● סך הגיוסים עומד על 185 מיליון דולר, והשווי כמעט הוכפל בתוך פחות משנתיים מהקמתה

המדינה שפלירטטה עם ישראל ועכשיו מפנה לנו עורף

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מומחה אמריקאי במדיניות חוץ מזהיר שאיראן חלשה עלולה להוביל לישראל מבודדת יותר במזרח התיכון ומסביר למה סעודיה מתרחקת מנורמליזציה, בעולם מגנים את אישור ההחלטות להעמקת סיפוח שטחים ביהודה ושומרון, ובאיזה מדינות באירופה מודאגים מאנטישמיות • כותרות העיתונים בעולם

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

כך מתכננת אל על להילחם בקנס הענק שהוטל עליה

אחרי שרשות התחרות הודיעה כי תשקול לקנוס את החברה ב-121 מיליון שקל בגין הזינוק במחירים במלחמה, באל על ינסו לשכנע בשימוע כי המחירים עלו באופן מתון - לעתים מסיבות שלא בשליטתם ● אך הקנס כבר נותן רוח גבית לתביעות ענק מצד לקוחות

יגאל זמיר, מנכ''ל תאת טכנולוגיות / צילום: באדיבות תאת טכנולוגיות

"מניה מאוד מעניינת": הפרשן שהקפיץ חברה ישראלית לשווי של מעל 2 מיליארד שקל

מניית משפצת המטוסים תאת זינקה במעל 10% בוול סטריט, לאחר שג'ים קריימר, פרשן בכיר ב-CNBC, החמיא לה וציין כי הוא חושב שהיא "בדיוק המקום להיות בו" ● החברה כבר שווה כפול ממחירה באקזיט של קרן פימי

מדד ת''א שובר שיא חדש / צילום: Shutterstock

שוב שוברת שיאים: הכוחות שמזניקים את הבורסה

הבורסה בת"א כבר עלתה ב־15% מתחילת השנה - הרבה מעל השווקים בעולם ● המומחים מסבירים זאת במכלול סיבות - משובם של הזרים, דרך התנפלות הציבור בישראל ועד היחלשות איראן ● מדוע המניות הגדולות מובילות את העליות, ולמי מומלץ "לקחת חלק מהכסף הביתה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו, מליאת הכנסת, 19.01.26 / צילום: איל יצהר

נתניהו צודק לגבי התחנות שהקים ביישובים הערביים. מה היה לפניו?

תחת ממשלות בראשונת נתניהו הוקמו 16 תחנות משטרה ביישובי ערביים • אבל זה לא נכון שלפניו הייתה רק תחנה אחת • המשרוקית של גלובס 

רונן חורי, מנהל דסק בחדר עסקאות ני''ע זרים בבינלאומי / צילום: מעיין חיים כחלון

מנהל ההשקעות שמסביר: כך אפשר לנצח ירידות חדות

רונן חורי, מנהל דסק ני"ע זרים בבינלאומי, "קלע" בתחזית האופטימית שנתן לפני שנה וחצי, כעת הוא ממליץ להיות בשבבים ובאנרגיה, מזהה הזדמנות בסייבר ומסביר איך לנצל את התנודתיות בשווקים ● חרף העדפה לענקיות הטק, הוא מזהיר: "זה לא הזמן להרפתקאות בקוונטום"

אילוסטרציה: Shutterstock

מחצית מהבית הפרטי תועבר לגבר, למרות שהוא רשום על שם האישה בלבד

בית המשפט קבע כי על אף שהבית רשום על שם האישה בלבד, המעורבות המשותפת ברכישה, בהלוואות ובחובות העסקיים של הבעל מעידים על כוונת שיתוף, ולכן מחצית מהזכויות תועבר לבעל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה שלילית בוול סטריט; ספוטיפיי זינקה ב-15%, הישראליות שירדו

נאסד"ק ירד ב-0.6%, דאו ג'ונס בשיא ● מנכ"ל סטרטג'י: “אם הביטקוין יירד ב־90%, נממן מחדש את החוב" ● קוקה קולה יורדת בעקבות הדוחות ● האיחוד האירופי אישר את עסקת הרכישה של אלפאבית את וויז ● טראמפ: הכלכלה האמריקאית יכולה לצמוח בלפחות 15% אם קווין וורש יעמוד בראש הפד ● הצריכה בארה"ב הואטה בחדות בעונת הקניות של חגי דצמבר, על רקע רצף של מזג אוויר קשה ואינפלציה שנותרה גבוהה

תמונה מתוך הפרסומת של קמפיין ''ברית הריבוע הכחול נגד שנאה'' / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"מביכה" ו"הרסנית": פרסומת נגד אנטישמיות גרמה לסערה בארה"ב

בסופרבול הוקרנה השבוע פרסומת נגד אנטישמיות - והרוחות סערו ● וגם: מה עשויה לסמל השתלטות הבינה המלאכותית על הפרסומות המוקרנות במשחקי הגמר של האליפות האמריקאית

חיילי מילואים בצפון הארץ / צילום: דובר צה''ל

הסוף לשכר הכפול: המגבלה החדשה על עובדי המדינה

בהתאם להחלטת נציבות שירות המדינה, עובדי המדינה המשרתים במילואים יוגבלו ל־40 שעות עבודה בחודש ● לאחרונה הוחלט גם להגביל את היקף גיוס המילואים ל־40 אלף משרתים בכל זמן נתון ונקבעה מכסה של 55 ימי מילואים בשנה ללוחמים ● בסקטור הפרטי המצב נותר ללא שינוי

תחרות הסנובורד בליוויניו, איטליה / צילום: ap, Gregory Bull

חגיגה של מיליארדים: כמה באמת עולה לארח את המשחקים האולימפיים של החורף?

איטליה נבחרה לארח את המשחקים האולימפיים של החורף והם מתקיימים בו זמנית בארבעה אתרי תחרות מרכזיים והעלויות האמירו ל-1.7 מיליארד דולר ● אך הסכום אינו כולל תוספת של עוד כ-4.2 מיליארד דולר שנועדו לשיפור התשתיות, שיפוץ מרכז ההחלקה ובניית אולם ההוקי קרח ● כמה מרוויחים הספורטאים וכמה עולים הכרטיסים לתחרויות?

מייסדי וויז. מימין: רועי רזניק, עמי לוטבק, אסף רפפורט, וינון קוסטיקה / צילום: אבישג שאר הישוב (עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי)

הדד ליין הגיע - האם האקזיט הגדול בתולדות המדינה יאושר סופית?

היום צפויה ועדת ההגבלים של האיחוד האירופי להחליט האם לאשר את עסקת הרכישה של וויז הישראלית ע"י גוגל ● במקרה הטוב: היום הזה ייזכר כיום היסטורי כאשר ארבעת היזמים יצפו להכנסה של יותר מ-2 מיליארד דולר לפני מסים ● במקרה הרע: האיחוד האירופי יפתח בחקירת הגבלים עסקיים שעלולה לקחת חודשים

אילוסטרציה: Shutterstock

בזכות המבצעים והדולר הנמוך: עלייה של 17% ברכישת הטיסות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עליות בתעופה, אחרי שבועיים של ירידות, אך לא במוצרי החשמל

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בסיור בעוטף עזה / צילום: דוברות משרד מבקר המדינה

כוונות טובות, כישלון בביצוע: מבקר המדינה בדוח חריף על מנהלת תקומה

בדוח שמתפרסם היום מציין המבקר כי התוכנית להקים את מנהלת תקומה הייתה נבונה, אך היא יושמה באופן חלקי ● פערי זמנים, חוסר סנכרון עם המועצה האזורית, מחלוקות על אופן השימוש בתקציב ואי בהירות בתחומי האחריות - גרמו לכך שהמנהלת לא תמיד פעלה בצורה שמתואמת עם צרכי התושבים ● המבקר אף מזהיר: השקעה בחבל תקומה בלבד, בלי התייחסות למטרופולין באר שבע, עלולה להסיט את הצמיחה למרכז הארץ

מניית אלפאבית בנאסד''ק / צילום: ap, Richard Drew

20 מיליארד דולר: גוגל ממשיכה לגייס כסף להשקעה בבינה מלאכותית

על פי דיווחים, ענקית הטכנולוגיה אלפאבית, מכרה אג"ח בשווי של 20 מיליארד דולר על מנת לממן את ההוצאות הרבות שלה בתשתית הבינה המלאכותית ● החברה מתכננת, כך על פי הדיווח, מכירת אג"ח ל-100 שנה כחלק מגיוסי החוב המסיביים שהיא מבצעת

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

הטבות בשכר תמורת מס על קרקעות? הדיל של חוק ההסדרים הולך ומסתבך

באוצר בנו על "מס רכוש" שיממן את ריווח מדרגות המס, אך מכבש הלחצים בוועדת הכספים מאיים להשאיר את הממשלה עם בור תקציבי ● הכלכלן הראשי דורש למנוע החרגות, ומודה: המטרה של מיסוי הקרקעות היא פיסקלית נטו, ולא תמרוץ בנייה ● אלו הפשרות שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מדד ת"א 35 עלה ב-1.8% לשיא; מדד הביטוח זינק ב-4.5%, הדולר בשפל של 4 שנים

מדד ת"א 125 עלה ב-1.6%, גם כן לשיא ● השקל מתחזק בעקבות החלשות הדולר בעולם ● מניית גילת צנחה בכ-18% בעקבות הדוח הרבעוני ● מניות מנורה ועזריאלי טיפסו במעל 6% ● מניית אמות נפלה בעקבות הדוח הרבעוני המאכזב ● ישראכרט צפויה להכיר ברווח של 60-90 מיליון שקל ממכירת השליטה ב-BUYME להפניקס

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

האקזיט הגדול בתולדות המדינה מקבל את האישור הסופי

ועדת ההגבלים של האיחוד האירופי אישרה את עסקת הרכישה ההיסטורית של וויז הישראלית בידי גוגל ב-32 מיליארד דולר ● מדובר ברכישה הגדולה ביותר אי-פעם בישראל, ועסקה שתהפוך את ישראל למרכז פיתוח ומכירות אסטרטגי למוצרי סייבר בסביבת הענן של גוגל

מארק בניוף, מנכ''ל סיילספורס / צילום: ap, Markus Schreiber

מעל 1,400 עובדי סיילפורס במכתב נגד סוכנות ההגירה האמריקאית

עובדי החברה דורשים מהמנכ"ל מארק בניוף לבטל את כל הקשרים העסקיים הפוטנציאליים עם ICE, לאחר שהתבדח על נוכחות סוכניה בכנס החברה בלאס וגאס ● מחאת העובדים מתפרצת בנקודת זמן רגישה עבור ענקית התוכנה, שמנייתה איבדה כ-27% מתחילת 2026