פאוול לאחר הורדת הריבית: "לבחירות אין השפעה על מדיניות הפד בטווח הקצר"

כצפוי, הפדרל ריזרב הוריד את הריבית ב-0.25% לרמה של 4.75% • יו"ר הבנק ג'רום פאוול: "הכלכלה חזקה והתקדמנו לעבר יעדנו, אך אינפלציית הליבה נותרה גבוהה, שוק העבודה אינו מקור ללחצים אינפלציונים" • כשנשאל פאוול האם בכוונתו להתפטר במידה ויתבקש ע"י טראמפ, לכך ענה: "לא" • כשנשאל האם לנשיא יש את הסמכות לפטר אותו, ענה: "פעולה זו אינה חוקית"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press
יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

בתום ישיבה בת יומיים החליטו חברי ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב (FOMC) כצפוי, על הורדת הריבית בארה"ב בפעם השנייה ברציפות והפעם בשיעור של 0.25% לרמה של 4.75%%.

המניות שירוויחו ואלו שצפויות להפסיד: איך ישפיע ניצחון טראמפ על השווקים?  
איך ישפיע טראמפ על ענף ההייטק, ושתי החברות הביטחוניות שצפויות להרוויח בגדול 

הורדת הריבית היום באה לאחר הורדת הריבית החדה (0.5%) בספטמבר שהיתה הראשונה מאז מרץ 2020. קדם לה גל בן 11 העלאות הריבית שהחל במרץ 2022 והיה החד והמהיר ביותר בהיסטוריה - מרמה של 0% עד 5.25%-5.5% שנקבעה ביולי 2023, הרמה הכי גבוהה בארה"ב מזה 23 שנה. אך באוגוסט האחרון בישר יו"ר הבנק ג'רום פאוול על שינוי כיוון מוניטרי כשאמר במהלך כנס הנגידים בג'קסון הול ש"הגיע הזמן לבחון מחדש את המדיניות המוניטרית", כך עשה בספטמבר וכך היום.

במסיבת העיתונאים אמר יו"ר הפד, ג'רום פאוול כי "הכלכלה חזקה והתקדמנו לעבר יעדנו, החלטנו לבצע הקלה נוספת ואנחנו בטוחים שמדובר במהלך שיצליח לשמור על האבטלה ברמה נמוכה והתמתנות האינפלציה".

פאוול דיבר על תמונת המאקרו בארה"ב והוסיף כי "שוק העבודה הראה נתונים נמוכים יותר בעקבות הסערות האחרונות שהתרחשו בארה"ב, שיעור האבטלה עדיין נמוך, גם העלייה בשכר התמתנה". פאוול הדגיש ש"שוק העבודה אינו מקור ללחצים אינפלציונים". פאוול הוסיף כי רמת המחירים בארה"ב התמתנה משמעותית אך "אינפלציית הליבה, שעומדת על 2.7%, נותרה גבוהה בחודשים האחרונים". 

כמו בפגישות הקודמות, פאוול ציין שההחלטות הבאות תתקבלנה בהתאם לנתונים השוטפים וכל הפחתה נוספת תישקל בהתאם לנתונים אלו. יו"ר הבנק אף הדגיש שאם הנתונים יצביעו על הרעה בתמונה הכלכלית, הבנק יפעל כדי להוריד את הריבית בצורה מדורגת.

לא מתכוון להתפטר

לשאלות הכתבים בנוגע לבחירות והשפעתן על מדיניות הפד, אמר היו"ר כי בכל הנוגע לטווח הקצר אין לבחירות השפעה. עם זאת, פאוול הדגיש כי הוא לא יודע מה תהיה ההשפעה של הממשל החדש על מדיניות הפד. "אנחנו נעריך את ההשפעות הללו בהתאם", הדגיש.

פאוול נשאל מדוע בעצם, לאור הנתונים (אינפלציית הליבה נותרה גבוהה), לא השאיר את הריבית על כנה. לכך ענה ש"יש לזכור שמדיניות הפד עדיין מרסנת, אנו מאמינים שבאמצעות שינוי הדרגתי של המדיניות שלנו נוכל להשיג את  המטרות שלנו". 

לבסוף נשאל פאוול את השאלה הבלתי נמנעת, האם יתפטר במידה ויתבקש, לכך ענה:"לא". פאוול, שמונה במהלך הקדנציה הראשונה של הנשיא המיועד טראמפ, נמצא באמצע הכהונה השנייה שלו כיו"ר הפד. לאחרונה, טראמפ העלה ביקורת על תפקודו של פאוול ואף אמר כי יפעל להורדת ריבית. 

בהמשך, נשאל פאוול אם לנשיא יש את הסמכות לפטר אותו. יושב ראש הפדרל ריזרב השיב כי פעולה כזו "אינה מותרת על פי החוק".

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי, מזרחי טפחות, הגיב להורדת הריבית: "הבנק הפדרלי, לא חידש הרבה בהודעתו ולמעשה שב והדגיש כי שוק העבודה נחלש, אך האבטלה עדיין נמוכה. רמת האינפלציה פוחתת, אך עדיין ממעל רמת היעד של2%, לפיכך, הסיכונים להשגת יעדי האינפלציה והתעסוקה המרבית מאוזנים כעת". 

"מעניין לציין כי בהודעה הפעם הושמטה אמירה מההודעה הקודמת (ב-18.9) לפיה הפד 'משוכנע יותר' כי האינפלציה עשתה כברת דרך משמעותית לעבר רמת היעד. ייתכן כי לא מצא צורך להזכיר זאת יותר ואם כך - זו בשורה מעודדת. בדברי ההסבר אין כמובן התייחסות לתוצאות הבחירות בארצות הברית, אך ברור כי למדיניות הפיסקאלית שתינקט על ידי הממשל החדש עשויה להיות השפעה של ממש על תוואי הריבית במהלך שנת 2025".

"דוח התעסוקה של אוקטובר סגר עניין"

הורדת הריבית לא הפתיעה את הכלכלנים משום שהאינפלציה ממשיכה להתקרב ליעד של 2%. לעומת זאת, הפד רואה מולו נתונים סותרים, שוק העבודה מראה סימני התקררות בעוד הצריכה נותרת יציבה.

אמנם טרם הושלמה המשימה של הפד להוריד את האינפלציה ל-2%, אך היא ממשיכה להתמתן, בספטמבר מדד מחירי ההוצאה לצריכה פרטית עלה ב-2.1% בחישוב שנתי, אך אינפלציית הליבה נותרה גבוהה על 2.7 אחוזים. בנוסף התוצר צמח ב-2.8% בשיעור שנתי ברבעון השלישי (מעל הצפי של 2.5%), הקצב המהיר ביותר מבין הכלכלות הגדולות. כלכלנים אחדים טעונו כי עמידות זו מעידה על כך שמדיניות הריבית אינה הדוקה כפי שמקבלי ההחלטות סבורים.

במקביל, הביקוש לעובדים מתקרר בהתמדה, והסקטור הפרטי הוסיף רק 67,000 משרות בממוצע בשלושת החודשים עד אוקטובר, הנתון הנמוך ביותר מאז מגפת הקורונה ב-2020. אמנם שיעור האבטלה נותר יציב ב-4.1% בחודש שעבר, אך שיעור העובדים שפוטרו הגיע לשיא השנה.

דוח התעסוקה שהתפרסם בתחילת החודש שהיה הנתון הכלכלי האחרון המשמעותי לפני החלטת הריבית, הפתיע בחולשתו כשהמשק הוסיף רק 12,000 משרות החודש (אך יש לזכור את השביתה בבואינג ושני ההוריקנים גדולים. אירועים אלה השפיעו לא רק על מספר העובדים אלא גם על שיטות איסוף הנתונים של משרד העבודה). 

בבנק אוף אמריקה כתבו שלמעשה "דוח התעסוקה של אוקטובר סגר עניין: למרות נתונים כלכליים חזקים, דוח התעסוקה האחרון היה חלש מספיק כדי לאשר את הורדת הריבית בנובמבר ולהגדיל משמעותית את הסיכוי להורדה נוספת בדצמבר".

הבחירות הביאו לכך שהפגישה נדחתה ביום. עתה תחת הממשל החדש בראשותו של הנשיא הנכנס דונלד טראמפ, הפד יעמוד בפני דיונים מורכבים בנוגע לשאלות כגון רמת הריבית המתאימה למדיניות הכלכלית החדשה שעלולה לשנות את התחזיות הכלכליות ומן הסתם גם להשפיע על הריבית. הקונצנזוס בוול סטריט הוא שנשיאות טראמפ תגדיל את הגירעון התקציבי.

בשוק לפחות, כפי שזה בא לידי ביטוי בתשואת האג"ח הממשלתית לעשר שנים שעלתה לרמתה הגבוהה ביותר מאז יולי, צופים שהשפעת המדיניות הכלכלית של טראמפ תגרום ללחציים אינפלציונים מחודשים. 

החלטת הריבית הבאה תתקבל ב-18 לדצמבר.