על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● אחרי אמסטרדם, המדריך שמגלה מי המדינה שבה עלולה להתעורר סכנה ליהודים
● טראמפ רוצה לסגור את ברז הנפט של איראן, ועלול להתנגש עם סין
1"הקורבן מאבד את ההכרה": הנשק הכימי החדש שפיתחה איראן
"איראן פיתחה נשק כימי המבוסס על אופיואידים סינתטיים כמו פנטניל, מזהיר מומחה אמריקאי", נכתב בביזנס אינסיידר. "מדובר בחומרים רבי עוצמה שעלולים להכשיל חיילים או אזרחים כשמוסיפים אותם לרימונים או ארטילריה. החומרים המבוססים על תרופות (PBA), הם בעצם תרופות המשמשות כנשק שעלולות לפגוע בתפקוד או להרוג, בהתאם לרמת החשיפה". נכתב כי "ייתכן שאיראן סיפקה PBA לבעלי ברית כמו חיזבאללה, שיכלו להשתמש בהם כדי לחטוף חיילים ואזרחים ישראלים".
"בתקופה של חוסר יציבות אזורית גוברת במזרח התיכון, בעיקר כתוצאה של המיליטנטיות של הנציגים האיראנים, אי אפשר להתעלם מהאיומים הנשקפים מתוכנית ה-PBA של איראן", צוטט מתוך ממאמר עבור המרכז למאבק בטרור בווסט פוינט, האקדמיה הצבאית של ארה"ב.
צוין כי "משרד החשבונות הכללי של ארה"ב מגדיר PBA כ'כימיקלים המבוססים על תרכובות פרמצבטיות, שעשויים להיות להם שימושים רפואיים לגיטימיים או לא, ויכולים לגרום למחלות קשות או למוות בעת שימוש לרעה'. הם כוללים אופיואידים כגון פנטניל ותרופות הרגעה לבעלי חיים". עוד צוין כי "תרופות אלו משפיעות על מערכת העצבים המרכזית של הקורבן. 'לאחר שאיפה, חומרים אלו גורמים לקורבנות לאבד את ההכרה המלאה ומאפשרים לכוחות הפורסים אותם להתקדם במהירות ובשקט ו/או לקחת בשבי את הקורבנות מחוסרי ההכרה'".
מתוך הביזנס אינסיידר, מאת מייקל פק. לקריאת הכתבה המלאה.
2בעולם חוששים מהתפתחות רעב ברצועת עזה, בישראל מכחישים
"פאנל הנתמך על ידי האו"ם הזהיר כי נדרשת 'פעולה מיידית, תוך ימים לא שבועות' כדי להגן על צפון עזה מפני רעב קרוב", נכתב בוושינגטון פוסט. מועצת הביטחון של האו"ם אמורה להתכנס מחר (ג') לאחר שמומחים עולמיים לביטחון תזונתי הזהירו מרעב ברצועה. "בהתראה שפורסמה ביום שישי, הוועדה לבחינת הרעב, צוות מומחים בינלאומיים עצמאיים לביטחון תזונתי, אמרה שייתכן כי הסף לרעב כבר נחצה בחלק הצפוני של הרצועה. סכנת הרעב קיימת גם בכל רצועת עזה, נכתב"
ישראל "לא סיפקה הסבר מפורט לרמה הנמוכה של הסיוע ההומניטרי המותר לרצועת עזה, במיוחד מזון", נכתב בניו יורק טיימס. "בהצהרה בחודש שעבר אמר הצבא כי הוא 'אינו מגביל כניסת אספקה אזרחית לרצועת עזה; עם זאת, נדרשים אישורים עבור פריטים מסוימים'". באל-מיאדין המקורב לחיזבאללה צוטטה התקשורת הישראלית בכותרת: "אזהרות הרעב בעזה מסתכנות באיסור נשק על ישראל'.
"'נתונים חלקיים ומוטים': ישראל דוחה אזהרות על רעב מתקרב בעזה", נכתב בכותרת של כתבה שפורסמה ב-WION ההודי. "ישראל טוענת כי החוקרים הסתמכו על 'נתונים חלקיים ומוטים' וטוענת כי מאמצי הסיוע שלה גדלו, כולל פתיחת מעבר נוסף ביום שישי כדי לאפשר סיוע לאזור". גם ברויטרס נכתב בכותרת כי "ישראל דוחה את האזהרה ה'מוטה' מפני רעב בעזה". בכתבה נוספת ברויטרס נכתב כי "שגריר ישראל באו"ם דני דנון אמר בחודש שעבר למועצת הביטחון כי העניין בעזה אינו חוסר סיוע, ואמר כי יותר ממיליון טון נמסרו במהלך השנה האחרונה. הוא האשים את חמאס במניעת סיוע".
מתוך הוושינגטון פוסט, מאת בריאן פיטש, ג'ון האדסון, קארים פאהים, אבי צ'יזמן. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך הניו יורק טיימס, מאת ליאם סטק. לקריאת הכתבה המלאה.
מאמר מערכת מתוך אל-מיאדין. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך אתר החדשות WION ההודי, מאת מוהיטה קור גרג. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך רויטרס, מאת אמילי רוז. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך רויטרס, מאת מישל ניקולס. לקריאת הכתבה המלאה.
3אופטימיות בלבנון לאחר ניצחון טראמפ: הסכם יכול להיסגר בקרוב
"בניגוד לרושם שהזמן עד כניסתו של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ ללשכתו בבית הלבן יהיה 'זמן מת', כלומר שאף אחד מהצדדים לסכסוך במזרח התיכון לא יכנס להסדר מדיני, משום אף אחד לא רוצה לתת קרדיט לממשל העוזב, ההתפתחויות מצביעות על כך שהסיכויים להגיע להסדר, במיוחד בלבנון, נראים סבירים יותר", נכתב באל ג'מהורייה הלבנוני. "כמה גורמים תורמים לתפיסה זו. ראשית, טראמפ מתקדם במהירות לבצע מינויים מרכזיים עבור הממשל שלו, עוד לפני שנכנס לתפקידו באופן רשמי".
בנוסף, "ביום רביעי הבא ייפגשו ביידן וטראמפ בבית הלבן כדי לדון בהעברת השלטון. לפגישה זו יש חשיבות מיוחדת, משום שבמהלכה ידונו בתיקים זרים, ובראשם המו"מ המתמשך במזרח התיכון. אולי זו הסיבה שיועצו של ביידן, עמוס הוכשטיין, עדיין לא קבע תאריך לביקורו הצפוי בישראל ובלבנון". צוין כי "הוכשטיין, שתקשר עם נשיאי לבנון נביה ברי ונג'יב מיקטי, הזכיר אינדיקטורים מבטיחים ורציניים לגבי הפוטנציאל להפסקת אש בלבנון בקרוב", וכי "האופטימיות של השליח האמריקאי כנראה משקפת אקלים אזורי נוח, המעורב במיוחד את עמדותיהן של איראן וישראל".
בנוסף, "בימים האחרונים הופיעו אותות מאיראן המעידים על גמישות ונכונות לפתוח דף חדש עם טראמפ". נכתב כי נראה שהאפשרויות של טהרן הן ניהול משא ומתן בגמישות מסוימת או מול עימות עם סיכון גבוה עם מנהיג שידוע כמאתגר בקדנציה הקודמת שלו. מסיבה זו, ייתכן שטהרן גילתה שהדרך הטובה ביותר היא להקדים את כניסתו של טראמפ לבית הלבן ולסכם הסכם הפסקת אש לפני שממשל ביידן עוזב". באווירה זו, "ביידן וטראמפ ידונו בתיק האזורי, כאשר האחרון נוטה בבירור לסגור את תיק המלחמה לפני הכניסה לחדר הסגלגל".
מתוך אל ג'מהורייה הלבנוני, מאת ג'וני מוניר. לקריאת הכתבה המלאה.
4רוסיה עוזרת לחות'ים לתקוף ספינות
"נראה היה שרוסיה וסין נהנות מהתקפות החות'ים על ספינות בים האדום מכיוון שהמיליציה חסה על ספינותיהן", נכתב בפורן פוליסי. "אבל מסתבר שמוסקבה הייתה יותר ממפיקת תועלת פאסיבית. כפי שדיווח לאחרונה הוול סטריט ג'ורנל, רוסיה סיפקה לחות'ים נתוני מיקוד למתקפות שלהם". ובכך "סייעה לחות'ים להמשיך בהתקפותיהם גם כשספינות חיל הים המערביות ניסו לסכל אותן". כעת, "כשרוסיה מסייעת באופן פעיל לתקוף את הספנות המערבית, מדינות עוינות אחרות עשויות להתחיל לחלוק נתונים צבאיים עם נציגיהן". נכתב כי "עבור רוסיה, אחת מחמש החברות הקבועות של מועצת הביטחון של האו"ם, מדובר בהפרה מוחלטת של הכללים הימיים, המעניקים לכלי מסחר את החופש והזכות להפליג לא רק בים הפתוח אלא גם דרך מימי מדינות אחרות ודרך מיצרים מוכרים בינלאומיים מבלי לחשוש, שלא לדבר על לחוות, מעשי תוקפנות".
צוין כי "מכיוון שספינות הן ניידות, נתוני המיקוד זקוקים בדרך כלל למידע בזמן אמת. למרות שפרטי הנתונים שסופקו על ידי הרוסים אינם זמינים באופן טבעי, סביר מאוד להניח שנכללים נתונים בזמן אמת". נכתב כי "לא בדיוק ברור איזה סוג של נתוני מיקוד סיפקו הרוסים. 'הרוסים עשויים לעזור לחות'ים לקבל את התמונה הימית הנכונה כדי לוודא שהם לא פוגעים בספינות רוסיות, אבל אולי הם גם מספקים נתונים כדי לעזור לחות'ים לפגוע במטרות מערביות", אמר נילס כריסטיאן וואנג, אדמירל בדימוס ומפקד הצי הדני לשעבר. "זה דבר אחד לתת נתונים כדי לעזור להגן על הספינות שלך, ודבר אחר לתת להם נתונים שעוזרים להם לתקוף ספינות מערביות".
כך או כך, נכתב, "התקפות המורדים כבר גרמו לירידה דרמטית בתנועה בים האדום ובתעלת סואץ מצפון. בין מאי 2023 למאי האחרון, התנועה דרך תעלת סואץ צנחה במעל 64%, כך דיווח העיתון המצרי אל-מאל".
מתוך פורן פוליסי, מאת אליזבת' ברו. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.