הגירעון התקציבי השנתי של ישראל הצטמק באוקטובר, לראשונה מאז תחילת המלחמה, והגיע ל-7.9% תוצר - שהם 154.1 מיליארד שקל - כך פרסם היום (ב') החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג. זאת לעומת חודש ספטמבר, בו עמד הגירעון על 8.5% תוצר.
● מנהל רשות המסים חשף: השינוי שהכניס למדינה 4 מיליארד שקל
● רשות המסים חטפה ביקורת ומיהרה להפשיר את ההוראה החדשה
הירידה בגירעון באוקטובר הייתה צפויה זמן רב מראש ונחזתה בדוחות האוצר עוד בחודשים הראשונים של 2024. הסיבה לכך היא לא תוצאות פיננסיות מוצלחות של אוקטובר, שבפני עצמו היה גירעוני ב-11.2 מיליארד שקל. אלא שאוקטובר השחור אשתקד, בו פרצה מלחמת חרבות ברזל וזינקו הוצאות הביטחון, היה גירעוני כפליים והסתיים במינוס של 22.9 מיליארד שקל. מכיוון שהגירעון המצטבר מחושב 12 חודשים אחורה, אוקטובר 2023 יצא כעת מהחישוב והביא להצטמקות היחסית בגירעון.
ייתכן שהגירעון ימשיך במגמת הירידה החודשית עד סוף השנה, אבל לא בקצב לו ייחלו באוצר עד לפני זמן קצר. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' העריך בספטמבר שיצליחו לכנס את הגירעון עד סוף 2024 אל תוך התכנון של 6.6%, ואף הציע "להתערב על בקבוק ויסקי" שזה אכן יקרה. כעת כבר ברור כי סמוטריץ' יפסיד בהתערבות.
לבסוף תיבלם הירידה המבורכת בגירעון בפריצת מסגרת התקציב המתוכננת. לצורך כיסוי הוצאות המערכה הקרקעית בלבנון, העיכוב בקבלת חבילת הסיוע הביטחונית מארצות הברית וגידול בעלויות הריבית על החוב, צפויה להגדיל הממשלה את מסגרת ההוצאה בתקציב בכ-33 מיליארד שקל ולשנות בחוק הפחתת הגירעון את היעד ל-7.7% תוצר ב-2024, במקום 6.6%. שינוי זה מתוכנן להתבצע בצמוד לאישור תקציב המדינה החדש ל-2025.
מתחילת השנה נרשם גירעון מצטבר של 104.1 מיליארד שקל. זאת, לעומת גירעון של 26.9 מיליארד שקל בלבד שקל בתקופה המקבילה ב-2023, שרובו הגדול מקורו באוקטובר הזכור לרעה.
עיקר הגידול נובע מהוצאות גבוהות של מערכת הביטחון והמשרדים האזרחיים עקב המלחמה. אומדן הוצאות המלחמה מתחילת השנה עמד על 81 מיליארד שקל, ומפרוץ המלחמה על 106.2 מיליארד שקל. גם בנטרול הוצאות המלחמה, עומד הגידול בהוצאות הממשלה על -6.9%, אם כי ניכרת ירידה עקבית מחודש לחודש בנתון זה.
בהכנסות המדינה נמדד גידול מרשים של 7.4% מתחילת השנה, למרות המלחמה, כאשר גם כאן נרשמת מגמה מעודדת של עלייה רציפה. אולם אל מול זינוק כולל בהוצאות של 26.3% זה עדיין לא מספיק. השורה התחתונה מובילה עדיין לגירעון בן 8-15 מיליארד שקל מדי חודש ב-2024.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.