גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החשב הכללי: "לישראל יש מכפילי צמיחה גדולים. למרות המלחמה, היו אקזיטים בשווי של יותר מ-15 מיליארד דולר"

בכנס אחריות עסקית של גלובס, החשכ"ל יהלי רוטנברג מסביר איך ישראל מתקדמת מבחינת קיימות אנרגטית, כיצד המלחמה תשפיע על הצמיחה ועל ניהול החוב הלאומי, וכמה חברות הדירוג הוגנות איתנו: "צריך להקשיב להערות שלהן, יש להן פרספקטיבה, אבל חלקן לוקחות תרחישים קיצוניים מדי"

החשב הכללי יהלי רוטנברג בכנס אחריות עסקית של גלובס / צילום: כדיה לוי
החשב הכללי יהלי רוטנברג בכנס אחריות עסקית של גלובס / צילום: כדיה לוי

אחריות עסקית משפיעה גם על הממשלה, והחשב הכללי במשרד האוצר הוא זה שאחראי על ניהול החוב של ישראל ועל הדאגה שהוא לא יכביד על הדורות הבאים. בשיחה עם  כתב האוצר אורן דורי בכנס אחריות עסקית של גלובס, החשב הכללי יהלי רוטנברג מסביר איך ישראל מתקדמת מבחינת קיימות אנרגטית, כיצד המלחמה תשפיע על הצמיחה ועל ניהול החוב הלאומי, וכמה חברות הדירוג הוגנות איתנו. 

כנס אחריות עסקית | אלונה בר און: "גלובס יפרסם בפעם השישית דוח אמון, שמחייב אותנו לבחון את עצמנו כל הזמן"
כנס אחריות עסקית | מנכ"לית נספרסו ישראל: "אם לא נעבוד להפחית את אחוזי פליטת הפחמן, לא יהיה לנו עתיד"

האם אתגרים של אחריות עסקית קיימים גם בהתנהלות המדינה, ולא רק בעסקים?
"המדינה היא גם עסק, והיא צריכה לעבוד בצורה יעילה, אבל היא צריכה לפעול לרווחת אזרחי מדינת ישראל. יש לה הכנסות והוצאות שמקיימות את משרדי הממשלה, והיא גם ריבון שצריך להשקיע במשק. אני לא יודע מי פתח את רב-המכר של הדוחות הכספיים של הממשלה, אבל יש לנו גם דוח ESG. לפעמים נושא ה-ESG מהווה כלי נגד המדינה, כמו בשאלות החברתיות וזכויות האדם. זה גם כלי נגד חברות עסקיות במדינת ישראל. כשאתה לא עושה, עושים עליך". 

בקשר להשפעה הסביבתית של הממשלה עצמה, רוטנברג מספר כי "אנחנו עושים בינוי ירוק - לוחות פוטו-וולוטאיים על משרדי הממשלה, כמו משרד החוץ. כל בינוי חדש, אם ניתן, הוא כמה שיותר מאופס אנרגיה. אני נוסע ברכב חשמלי, למרות שגם בזה יש צדדים לכאן ולכאן. יש תיקון חקיקה שצריך להגיע לוועדת הכלכלה של היפוך ברירת המחדל בתלוש השכר - דיגיטלי ולא פיזי. עיכבו את זה במלחמה בגלל דפוס בארי, אבל ממשיכים עם זה".

גם בקשר לאנרגיה ככלל, אומר רוטנברג: "אנחנו צריכים לשנות את מערכות האנרגיה שלנו לקסקדה אחרת. יש ערך גם בעולם הגז - גם במעבר לגז מפחם ונפט חוסכים בפחמן דו-חמצני". דורי מעיר כי "לא הייתי אומר שהמעבר האנרגטי קורה בקצב הנדרש", ורוטנברג עונה כי "זה נכון, אבל הכיוון כבר מסומן. בדיוק מכרזנו סביב 300 מגה של אנרגיה מלוחות פוטו-וולטאיים במחיר רצפה של 7 אגורות לקוט"ש".

לדברי רוטנברג, "גם בעולם הפסולת יש הרבה מה להשתפר. אנחנו מטמינים 80% מהפסולת באדמה, לעומת פחות מ-50% ברוב מדינות ה-OECD. היום יש מכרז ברמת חובב יחד עם עיריית באר שבע לאתר טיפול בפסולת שגם מייצר אנרגיה וגם מייצר דשן אורגני שאנחנו מקווים למכור". 

גם בהמשך לאג"ח הירוקות, זה לא קצת לוקסוס? כשחבריך באוצר מחפשים את השקל מתחת לאבן כדי לסגור את החוב. יש ריבית גבוהה… זה לא מתאים לימים אופטימיים יותר?
"לטפל בעתיד ולהסתכל על הטווח הארוך זה לא לוקסוס, זה הכרח. אם לא נשקיע כמו כל חברה, איך נייצר את הצמיחה של מחר? וברמה הערכית: בדיוק שמענו שיר יפה עם המילה 'קום'. זה מתחבר לכושר ההתאוששות של ישראל - זה לא שאתה מאבד את ההיסטוריה ולא עצוב, אבל חלק מהסיפור של לקום זה לדאוג למה שיהיה הלאה". 

אורן דורי והחשב הכללי יהלי רוטנברג בכנס אחריות עסקית של גלובס / צילום: כדיה לוי

"בסיס הצמיחה שלנו גבוה" 

בנקודה זו, דורי מפנה שאלה לקהל: האם 2025 תהיה שנת ריבאונד כלכלי וחזרה לצמיחה במשק? חלק ניכר מהקהל מצביע שכן, ורוטנברג מגיב: "בוא נדבר מה זה ריבאונד. אין הנחה שהמלחמה נגמרת בבת-אחת ופרחים בקנה. אין הנחה כזאת, לצערי. ממוצע הצמיחה הריאלית השנתית עד 2021-2022, שהיו יוצאות דופן, זה 4.1%. הממוצע של הכלכלות המפותחות הוא של 2%, בעולם זה 3%.

"בסיס הצמיחה שלנו גבוה. קודם כל, בגלל ריבוי טבעי. צריך דירות, צריך תשתיות, ואין לנו הרבה הון להשקיע, כי אנחנו מדינה צעירה. יש בישראל מכפילי צמיחה גדולים: למרות המלחמה, היו אקזיטים בשווי של למעלה מ-15 מיליארד דולר. ההייטק הוא עדיין גורם חזק מאוד בצמיחה הכלכלית בישראל.

"בנק ישראל ומשרד האוצר אומרים שתהיה צמיחה סביב 4%. האם זו התחלה של ריבאונד? כן. האם יש למשק יכולת לספוג שנים רעות? גם בקורונה, כשהייתה לנו צמיחה שלילית קטנה יותר מהעולם, היה לנו ריבאונד חזק יותר מהעולם. תסיקו מזה את המסקנות".

בוא נדבר על עלויות המלחמה. עד כמה זה ישפיע על הצמיחה בשנים הבאות? וכמה המלחמה תעלה לנו בשנים הבאות? 
"בחוב היו שני 'טאקטים'. הייתה בקורונה, ועכשיו. תקציב המדינה ל-2025 ברמת הגירעון הוא בין 4.3% ל-4.8%". 

זה מספר חדש, בהתחלה דיברו על 4%.
"כן, יש הגדלה בעוד חצי אחוז. זה לתרחיש של החמרה ביטחונית. לא יודעים כמה זמן תימשך הלחימה. אולי תהיה עוד הגדלה של המסגרת התקציבית השנה. בוא נראה מה המסרים העיקריים: נגיד ששנת 2025 תיגמר ב-7.5% גירעון. אנחנו צריכים להוריד את זה ב-2%-3% כדי שיחס החוב לתוצר יתייצב. זה מספר חשוב, כי זה מקנה לנו בפני חברות הדירוג את המרחב הפיסקלי. אנחנו באופן עקבי ידענו לרדת ביחס הזה. צברנו את ה-Capacity כדי לקחת הלוואות בקורונה ובמלחמה. אנחנו צריכים לרדת במספר הזה". 

"ירידות הדירוג כבר תומחרו בשוק"

עוד אומר רוטנברג לגבי החוב כי בשנה הבאה "נגייס פחות 70 מיליארד שקל. זה אומר שצריך פחות כסף בשוק, זה ישפיע לטובה על התשואות שלנו. עלויות הריבית מושפעות מכמה דברים, ואחד מהם הוא סביבת הריבית, שהיום היא גבוהה. ריבית הבסיס שלנו היא 4.5%, זה בנק ישראל. אתמול נסגרה הנפקה עם פי 4.5 ביקוש, עם תשואה ל-10 שנים של 4.76%".

דורי מעיר: "בחו"ל אנחנו במצב פחות טוב", ולכך רוטנברג משיב: "הלחם והחמאה שלנו זה לגייס חוב בארץ. 85% בארץ, יש לנו שוק חוב מזהיר ועמוק שנותן לנו המון הלוואות. סביבת הריבית יורדת, והיא מייצרת ביקושים".

מגמת הריבית בארה"ב בירידה. בישראל אין ירידה כבר שנה. איך זה ישפיע על התשואות?
"הייתה עליית תשואות של 0.5% בארה"ב, ויש צמצום של מרווחי התשואות בינינו לבין ארה"ב. המרווח שלנו מעל ארה"ב, אני מניח שבנק ישראל יעקוב אחרי סביבת הריבית העולמית". 

לסיום, אי-אפשר בלי התיחחסות לדירוג האשראי. יש הורדות דירוג משמעותית, אבל יש גם פערים בין חברות הדירוג. האם הורדות הדירוג השפיעו בפועל, והאם מודי'ס הוגנים איתנו?
"עלות החוב שלנו עוקבת אחרי השוק, ולא ראינו שינוי דרמטי בתשואות נוכח ירידות הדירוג. ירידות הדירוג למעשה כבר תומחרו בשוק. לגבי חברות הדירוג: השיח איתן כן, פתוח ומקצועי. צריך להקשיב להערות שלהן, יש להן פרספקטיבה. אבל חלקן לוקחות תרחישים קיצוניים מדי, ואנחנו יודעים שמודי'ס שמרנית יותר מחברות אחרות. אפשר לראות את זה גם בשווקים המתעוררים. צריך לקחת אותם בחשבון, אבל מה שקובע ביום-יום זה המשקיעים. בסוף צריך לשקם את הכלכלה, וזה מה שידחוף את הדירוג למעלה". 

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק מזרחי טפחות, נספרסו, ישראכרט IBI והרצוג

עוד כתבות

עפולה / צילום: Shutterstock

מחיר למשתכן: בערים האלה זוכי ההגרלות מכרו ברווח של עד מיליון שקל

מסקירת הכלכלן הראשי את שוק הנדל"ן בחודש ספטמבר 2024 עולה כי בחודש זה נרכשו 8,180 דירות - כמות גבוהה יחסית אך לא יוצאת דופן לתקופה האחרונה, שרמת העסקאות בה מוסיפה להיות נמוכה

כוחות צה''ל בתמרון בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: 6 לוחמי גולני נפלו בקרב בדרום לבנון

הלוחמים - מגדוד 51 שניהלו קרב עם מחבלים במערב לבנון • לראשונה כשר הביטחון, כ"ץ התווה את התנאים להסדרה בצפון: פירוק חיזבאללה מנשקו - אחד מיעדי המלחמה • לחץ כבד על חיזבאללה: 16 בניינים הופצצו בביירות • דיווח: איראן דוחה את המתקפה על ישראל • הג'יהאד האיסלאמי פרסם אות חיים של החטוף סשה טרופנוב • כ-5 רקטות שוגרו מלבנון: אזעקות הופעלו בשרון ובכרמל • עדכונים שוטפים

סטיב וויטקוף, השליח המיוחד של טראמפ למזרח התיכון / צילום: ap, Evan Vucci

ידיד קרוב אך חסר ניסיון: זה השליח המיוחד של טראמפ למזרח התיכון

טראמפ ממנה את סטיב וויטקוף, איש נדל"ן יהודי ושותף בעסקי קריפטו, לשליח מיוחד למזרח התיכון ● ידידות אישית אמיצה של עשרות שנים התגלתה כאשר וויטקוף שיחק גולף עם טראמפ בשעה שמתבקש פוטנציאלי ארב ליד הגדר בפלורידה

מטוסי קרב מדגם F15IA / הדמיה: בואינג

25 מטוסי קרב, למעלה מחמישה מיליארד דולר ושורה של סימני שאלה

משרד הביטחון אישר רכישת 25 מטוסים מתקדמים מבואינג, כאשר לדבריו, התשלום בגובה כ־5.2 מיליארד דולר יבוצע "מכספי הסיוע האמריקאי" ● עם זאת, לא ברור מהם תנאי התשלום ועד כמה ישולבו חברות ישראליות בפרויקט ● גלובס סוקר את השאלות המרכזיות בסוגיה

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock, שמואל לוי

קרן ההשקעות שהפכה את ג'ארד קושנר למיליארדר

מדור חדש של גלובס יציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות של ענף ההייטק • והפעם: קרן ההשקעות שהפכה את חתנו של דונלד טראמפ למיליארדר, אילון מאסק בדרך להשתלט על וושינגטון, נתונים מעודדים על ה-AI הישראלי ועוד • חדשות ההייטק, מדור חדש

מימין: ניר ארקין מארקין קפיטל, אורי אפשטיין מכפר עזה, ישי צדוק מקבוצת צדוק ותומר כץ מרכס נדל''ן / צילום: אלעד גוטמן

קיבוץ כפר עזה, רכס נדל"ן וקבוצת צדוק יקימו אזור תעסוקה בעלות של כ-250 מיליון שקל

בירושלים שווקו 120 יח"ד תמורת כ־49.5 מיליון שקל ● כ־1,000 דירות שווקו במחיר מטרה בבאר יעקב – כל ההצעות היו נמוכות ממחירי השומה ● אושרה תוכנית לשכונה המערבית בחורפיש ● קיבוץ כפר עזה חתם על עסקה להקמת מתחם תעסוקה באזור התעשייה שלו ● חדשות השבוע בנדל"ן

צמיגים של חברת אליאנס / צילום: אתר החברה

חשש: מפעל הצמיגים אליאנס בחדרה בסכנת סגירה 75 שנה לאחר שהוקם

עלויות ייצור ושינוע גבוהות עלולות להוביל להחלטה של קונצרן יוקהמה ראבר היפני על סגירת המפעל בו מועסקים כ־450 עובדים ● בשנת 2016 נמכרה החברה האם של אליאנס לידי היפנים תמורת כ־1.2 מיליארד דולר ● אליאנס: "כשתתקבל החלטה נעדכן ראשית את צוות העובדים"

מערכת של חברת BAE / צילום: ap, Business Wire

מדד המניות הביטחוניות האירופי שזינק ב־100% מאז פלישת רוסיה לאוקראינה

מרוץ החימוש של מדינות אירופיות בעקבות המלחמה שפרצה באוקראינה, הוביל לשגשוג בעסקיהן של החברות הפועלות בתחומי הביטחון והתעופה ביבשת, והזניק את מניותיהן ● בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, עשויה להוסיף שמן למדורת העליות של המדד האירופי

מנהיג צפ''ק, קים ג'ונג און מבקר יחידת כוחות מיוחדים בבסיס צבאי סודי במדינתו / צילום: Reuters, KCNA

מדוע חיילים צפון־קוריאניים מוכנים למות ברוסיה

אלפי חיילים צפון־קוריאניים פרוסים לאורך קו החזית הרוסי ● חיילים וקצינים לשעבר, שערקו משורות צבא קוריאה הצפונית, מספרים כי החיילים יעשו הכל למען המנהיג קים ג'ונג און - אך יוצאים גם כדי להימלט מהתנאים הקשים בבית ולקבל הצצה לעולם החיצון

ויווק רמאסוואמי / צילום: Reuters, Zach D Roberts

איך טראמפ ינהג עם ישראל? זה מה שאחד האנשים הקרובים אליו חושב

ויווק רמאסוואמי הקים חברת ביוטק שהגיעה לנאסד"ק וחברת הון סיכון שמנהלת נכסים במיליארד דולר, כל עוד לא מדובר בהשקעות ESG ● אחרי שרץ בפריימריז הרפובליקניים הוא חבר לדונלד טראמפ ● בעיניו טראמפ מועיל ליציבות העולמית, לישראל יש זכות להגיב לתוקפיה ללא התערבות, והשמרנים צריכים לעבוד על חלופה טובה לשמאל הרדיקלי ● רמאסוואמי נבחר על ידי טראמפ לעמוד ביחד עם אילון מאסק בראש "המחלקה ליעילות ממשלתית", ובעקבות המינוי, אנחנו מפרסמים מחדש את הראיון איתו

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

ישראייר וארקיע ינחתו באמריקה? התוכנית של משרד התחבורה להגדלת היצע הטיסות לארה"ב

משרד התחבורה מקדם מהלך שיאפשר לארקיע ולישראייר להפעיל טיסות לצפון אמריקה ● כיום אל על היא היחידה שפעילה בקו, וכניסת חברות נוספות תקל על העומסים ותביא ככל הנראה לירידה משמעותית במחירים

פריקת סחורה / צילום: Shutterstock

עם עובדים ברמאללה ומשקיע מקטאר: הישראלית שהכפילה את ערכה בשבועיים

פרייטוס שפיתחה מערכת לתמחור אוטומטי של הובלת סחורות בים, צנחה אמנם ביותר מ־80% לאחר מיזוגה ל־SPAC בנאסד"ק, אך לאחרונה התאוששה חלקית בעקבות המלצה באתר משקיעים ● נכתב שם שהיא אמנם אינה רווחית, אך משקפת פוטנציאל מצד הפלטפורמה שלה

צוללת של צה''ל / צילום: דובר צה''ל

ביותר מחצי מיליארד אירו: הצוללת הגדולה שנבנתה בגרמניה בדרך לצה"ל

מערכת הביטחון הודיעה כי הצוללת השישית תצטרף לשורות צה"ל ב־2025 ● מדובר בפיתוח הימי הגדול של התאגיד הגרמני טיסנקרופ מאז מלה"ע ה־2 ● מדוע העסקה נעצרה בעבר וחזרה כעת? ● גלובס עושה סדר

השר רון דרמר / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

דיווח: ישראל מקדמת תכנית הפסקת אש בלבנון כ"מתנה" לטראמפ

אזעקות במעלות-תרשיחא בשל ירי טילים • חיל האוויר יירט כטב"ם בשמי סוריה • 6 לוחמים נפלו בקרב בדרום לבנון • שני פצועים קל בפיגוע דריסה ליד רמאללה • כל העדכונים

החטוף סשה טרופנוב, בתיעוד של הג'יהאד האסלאמי / צילום: צילום מסך

החברה שמסרבת לדבר על העובד החטוף הפכה למכניסה בהייטק הישראלי

הג'יהאד האיסלמי פרסם היום סרטון של החטוף הישראלי סשה טרופנוב, שנמצא בשבי הארגון כבר 404 ימים ● טרופנוב עובד בחברת השבבים הישראלית אנפורנה לאבס, שנרכשה על ידי אמזון והפכה למנוע הכנסות משמעותי ● בענקית הטכנולוגיה לא התייחסו עד כה לכך שאחד מעובדיה חטוף

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

קרנות אלטרנטיביות ודירות יוקרה: כך נעלמו כספי החוסכים באחת הפרשות הפיננסיות החמורות שהיו במדינה

מסמך חדש שהוגש לבית המשפט מגלה טפח מהאופן שבו התאדו מאות מיליוני שקלים באחת הפרשיות הפיננסיות החמורות בתולדות המדינה ● סכומי עתק הועברו לקרנות שמחזיקים ישראלים המסרבים לשתף פעולה, חלק מהכסף הלך לרכישת דירות יוקרה ומקורבים קיבלו משכורות מנופחות שמעלות סימני שאלה ● הבשורה המעודדת: המנהל המורשה הצליח להשיב 134 מיליון שקל אבודים

חבר הכנסת צביקה פוגל, יוזם הצעת החוק / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בלי עבירות שחיתות: החוק שיאפשר למשטרה להפעיל רוגלות אושר בטרומית

הצעת החוק של ח"כ צביקה פוגל מעוצמה יהודית מתירה למשטרה לחדור לטלפונים ולמחשבים של אזרחים בעת חקירת עבירות חמורות – למעט עבירות שוחד ושחיתות ציבורית ● האופוזיציה נעדרה מההצבעה בטענה להליך בלתי תקין סביב הצבת הנושא על סדר היום ● הסנגוריה הציבורית: "פגיעה חמורה בזכות לפרטיות"

ליאור שליין, ניר צוק, טלי בן עובדיה / צילומים: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט, טל גבעוני, כפיר זיו

5 הטעויות הבולטות של מיזם הטלוויזיה רלוונט שנסגר החודש

שנה אחת ו-100 מיליון שקל השקיע היזם ניר צוק במיזם רלוונט שהתקשה למשוך צופים ● מודל עסקי לא ברור, קבלת החלטות לא קוהרנטית וחוסר מיקוד הובילו לסגירה ● "הייתה שאלה מה אנחנו", מספרים עובדים. "טלוויזיה? סטרימינג? אנחנו פעם, אנחנו מחר? מה רוצים מאיתנו?"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; פרטנר זינקה ב-15% וסלקום עלתה ב-10%

ת"א 35 עלה ב-0.2%, ת"א 125 הוסיף 0.4% ות"א 90 קפץ ב-1% ● אל על תיכנס בעוד שבועיים למדד מדד MSCI ישראל, מיטרוניקס ופריון יצאו מהמדד ● אנלייט העלתה את תחזית ההכנסות והרווח ● בג'יי.פי.מורגן מסמנים את האינדיקטור שיכול להצביע על סיום הראלי בוול סטריט ● תחזית: הדולר ימשיך להתחזק מול האירו ומול מטבעות זרים נוספים

עו''ד עמית בכר, ח''כ חנוך מילביצקי, השר יריב לוין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

לשכת עורכי הדין נערכת למאבק על הישרדותה

הצעת החוק לפיה שר המשפטים ישלוט בתקציב הלשכה באמצעות קביעת דמי החבר, עברה בקריאה טרומית בנימוק כי התשלום גבוה מהעולם והתקציב מתנהל בחוסר שקיפות ● היו"ר עמית בכר תוקף: "לא ניכנע לסחיטה באיומים, השר לוין איבד את כל הבלמים"