דוד אמסלם, הליכוד (פגוש את העיתונות, קשת 12, 9.11.24) / צילום: יוסי זמיר
התרבות הפוליטית בישראל הביאה לכך שיש הרבה יותר משרדי ממשלה ממה שמישהו צריך. במלחמה הנוכחית, בה הציבור נדרש לצמצם את ההכנסה הפנויה עוד ועוד, קיומם נראה מרתיח ממש. כדי להגדיש את הסאה, התפרסם בשבוע שעבר דוח מבקר המדינה על המשרד לשיתוף פעולה אזורי, שמצא שהמשרד מוציא יותר על תפעולו מאשר על מטרותיו הרשמיות. כשעמית סגל עימת את השר האחראי דוד אמסלם עם הממצאים, הוא ענה: "הדוח הזה, הוא נכון לשנת 21'-22'... אני לא הייתי שר אז. זה לא בתקופה שלי". אז במה עוסק הדוח?
● המשרוקית | כמה חרדים בגילי הגיוס נמצאים בעבודה? המספרים נחשפים
● המשרוקית | האם הסקרים מעולם לא העניקו ניצחון לנתניהו?
נתחיל עם השאלה מתי אמסלם החל לכהן כשר לשיתוף פעולה אזורי: הממשלה החליטה למנותו לתפקיד בפברואר 2023. הכנסת אישרה את ההחלטה ב-27 במרץ אותה שנה ולמחרת הוא החל בכהונתו. כלומר, ב־28 במרץ.
ומה לגבי הדוח? המבקר, לשון הדוח, "בדק משרד מבקר המדינה היבטים בפעילות המשרד לשתפ"א. הביקורת נעשתה בעיקרה במשרד לשיתוף פעולה אזורי. בדיקות השלמה נערכו באגף התקציבים שבמשרד האוצר ובמשרד להגנת הסביבה. כמו כן, נעשו בירורים בעמותות אשר עוסקות בקידום פרויקטים בנושא שיתוף פעולה אזורי".
דוח המבקר אכן כולל התייחסות גם לתקופה שקדמה ל-2023, כלומר לפני כניסת אמסלם לתפקיד, ולעיתים מרחיק שנים לא מעטות לאחור. אבל באיזו תקופה נעצרת תקופת הביקורת? לפי הדוח, פעולת הביקורת נעשתה בין אוגוסט 2023 לינואר 2024, כלומר חודשים אחרי שאמסלם מונה לתפקיד.
אבל, תגידו, לא פעם כשנתונים נאספים בתקופה הזו, הם ייגעו לשנים קודמות יותר. אז אולי אמסלם בכל זאת צודק? ובכן, הדוח כולל התייחסויות מפורשות למתרחש ב־2023. כך למשל, הוא מציין שנכון לסוף 2023 - עמוק לתוך כהונת אמסלם - רובם של 28 עובדי המשרד עבדו בלשכות השר או המנכ"ל.
ועוד דוגמה: הדוח מתייחס גם לניצול התקציב בשנים האחרונות, כולל שנת 2023 עד סופה. המבקר לא ממש החמיא להתנהלות המשרד בתחום זה בשנים האלו, ומתח ביקורת על שיעורי ביצוע נמוכים, השימוש במשאבי המשרד וגם - בהתאם לדברי סגל - על היחס בין התקציב לפעולות המשרד (למשל, ביצוע פרויקטים) לתקציב תפעול המשרד (כמו שכר לעובדים). הביקורת הזו לא מוגבלת רק ל-2023, אך מציינת את שנה זו בפירוש. כלומר, המצב הבעייתי נמשך גם תחת אמסלם.
הדוח כולל גם התייחסות לסטטוס ביצוע של פרויקטים שונים באחריות המשרד, כמו הפארק התעשייתי משותף לישראל ולירדן, או טרקליני העסקים בשער אפרים ובמעבר הגלבוע. העבודה על פרויקטים אלו התחילה הרבה לפני שאמסלם נכנס לתפקידו, והוא לא האחראי הבלעדי על התקדמותם. ועדיין, מדובר גם בתקופה בה הוא היה האחראי.
נציין לזכותו של אמסלם, שלמרות שניסה להרחיק את עצמו מהדוח, הוא לא פסל את המלצת המבקר: בחינת "נחיצותו של המשרד לשתפ"א כמשרד עצמאי" בעבודה משותפת של משרד ראש הממשלה והמשרד לשיתוף פעולה אזורי.
מטעם השר אמסלם לא נמסרה תגובה.
בשורה התחתונה: דברי אמסלם לא נכונים. פעילות הביקורת בדוח מבקר המדינה נעשתה חודשים לתוך כהונתו של אמסלם כשר לשיתוף פעולה אזורי. הדוח כולל אזכורים מפורשים של התנהלות המשרד גם בסוף 2023, תחת כהונת אמסלם.
תחקיר: יובל אינהורן