למי שיעלה על הרכבת: ההזדמנות האדירה במעבר לכלכלה נטולת פחמן

במהלך כנס האחריות העסקית של גלובס, הסבירה ד"ר רות דגן מדוע אימוץ רגולציה בתחום הסביבתי צריך להיות חלק בלתי נפרד מהאסטרטגיה של תאגידים • איך בחירתו של דונלד טראמפ יכולה להשפיע?

ד''ר רות דגן, שותפה, ראש תחום איכות הסביבה ושינוי אקלים, הרצוג / צילום: כדיה לוי
ד''ר רות דגן, שותפה, ראש תחום איכות הסביבה ושינוי אקלים, הרצוג / צילום: כדיה לוי

ד"ר רות דגן, שותפה וראש תחום איכות הסביבה ושינוי אקלים במשרד הרצוג, הציגה 
בכנס אחריות עסקית של גלובס, את העקרונות לעיצוב אסטרטגיית שינוי אקלים תאגידית. בהרצאתה, דגן התמקדה בתפקיד הרגולציה האירופית והשפעתה על השוק הגלובלי. 

אחריות עסקית בעידן טראמפ: "הוא רוצה שארה"ב לא תצא מהמשחק"
כנס אחריות עסקית | החשב הכללי: "לטפל בעתיד ולהסתכל על הטווח הארוך זה לא לוקסוס, זה הכרח"

"לבחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב יכולה להיות השפעה בנושא, אבל לאו דווקא בדרך שחשבתם", פתחה ד"ר דגן. "הרגולציה שמתחילה באירופה הופכת לכדור שלג שמתגלגל ומשפיעה על כל העולם, ותאגידים מבינים שאם הם רוצים לפעול בשוק האירופי או לסחור איתו, הם חייבים לעמוד בסטנדרטים מחמירים". הרגולציה הזו, מבוססת על שורה של מנגנונים, בהם גם מנגנון ההתאמה בגבולות הפחמן, והיא ניכרת בכל שרשראות האספקה, מתעשיית הכימיה ועד נדל"ן ותחבורה. 

"מדובר במערכת רגולטורית, שבבסיסה עומדים מיסוי וסחר בפחמן. מנגנון זה מחייב מגוון רחב של סקטורים, בכל תחום כלכלי להטמיע שינויים כדי לעבור לצמצום פליטות פחמן. מה שקורה בפועל הוא שאם ארגון רוצה לייצא סחורות או שירותים לאיחוד האירופי, הוא יצטרך לדווח על העצימות הפחמנית של המוצרים או השירותים שלו. על בסיס הדיווח הזה, יוטל מס פחמן בגבולות האיחוד. נכון להיום אין בישראל מנגנון תמחור פחמן מתאים, ואם היה יצרנים ישראלים היו יכולים להימנע מתשלום המס הזה". 

לא סלחנים כלפי "גרין וושינג"

"זהו תהליך דו־שלבי", הסבירה דגן. ​"בהתחלה נדרשת שקיפות ודיווח לציבור על פעולות הקשורות לסביבה, בשלב הבא, תאגידים מחויבים לנקוט צעדים ממשיים להפחתת סיכוני האקלים בכל שרשרת האספקה".

בהמשך, הדגישה ד"ר דגן כי על חברות ותאגידים להיזהר מתופעת ה"גרין וושינג", מצג שווא של חברות כירוקות מבלי לעמוד בסטנדרטים הנדרשים. "יש לשים לב שלא מנסים להתרברב באסטרטגיה להתמודדות עם שינויי האקלים, הרגולציה החדשה אינה סלחנית בעניין".

"חברות שינסו להטעות את הציבור בנוגע לפעילותן הסביבתית עלולות להתמודד עם סנקציות משפטיות חמורות, כולל תובענות ייצוגיות והליכים פליליים".

אולם, ד"ר דגן עומדת על כך שהמעבר לכלכלה נטולת פחמן אינו רק אתגר, אלא גם הזדמנות אדירה. "הרגולציה האירופית מורכבת משילוב של מקלות וגזרים. חברות שמבינות את החשיבות ופועלות יכולות ליהנות מהזדמנויות פיננסיות משמעותיות. בעשורים הקרובים, שינוי זה יהפוך למציאות גלובלית, עבור בנקים, גופי השקעה וקרנות: הם מחפשים לממן בדיוק את הפעילויות הללו. זו הסיבה שאנחנו רואים עלייה משמעותית בגיוסי הון, במיוחד דרך אג"ח ירוק". 

דגן שיתפה בחדשות מהשבוע, לפיהן מנגנון הסחר הבינלאומי בגזי חממה תחת האו"ם קיבל אישור פורמלי לראשונה. "אני מקווה שישראל תבין את הפוטנציאל ותשתלב במנגנון, אם יש לתאגיד ישראלי שאיפה להיות נוכח בעולם הוא יצטרך להתיישר עם הרגולציה".

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק מזרחי טפחות, נספרסו, ישראכרט IBI והרצוג