גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזמן שניצחון טראמפ מדהיר את מדדי וול סטריט, מה יש לסין להציע

לאורך שנים סין מפגרת אחרי שוקי המניות האמריקאיים וכלכלתה סובלת מבעיות עומק ● תוכנית ההטבות של הממשל הצליחה להזניק את הבורסה, אבל מוקדם לדעת מה תהיה ההשפעה על הכלכלה והמשק הסיניים ● למי שבוחר להיות אופטימי, ישנן כמה דרכי חשיפה

צעירים עוברים ברובע העסקי בבייג'ין / צילום: ap, Tatan Syuflana
צעירים עוברים ברובע העסקי בבייג'ין / צילום: ap, Tatan Syuflana

הכותב הוא יו"ר מיטב ניירות ערך

המהפך שעברה סין במהלך 50 השנים האחרונות, ממדינה חקלאית מפגרת עם אוכלוסייה אנאלפבתית ברובה, קומוניסטית, טוטליטארית, מסוגרת - למדינה פתוחה יותר לעולם, עם אוכלוסייה עירונית ברובה, עם בני מעמדות שונים, יזמים, טכנולוגיה מתקדמת, צבא חזק ואינטרסים חובקי עולם, הוא מדהים ומרתק. אולם המאפיין העיקרי שנותר כמעט ללא שינוי הוא היותה מדינה טוטליטארית.

פשוט להשקיע בביטקוין: כך ניתן להצטרף לטיסת המטבע הדיגיטלי
המספרים נחשפים: לכמה ישראלים יש עד עשרת אלפים דולר בביטקוין?

לשינוי המדהים הזה במהלך פרק זמן כל כך קצר בחייה של מדינה הובילו מספר גורמים. למרבה האירוניה גם לארה"ב הקפיטליסטית הייתה תרומה לכך, כשבימי הנשיא ניקסון הגיעה למסקנה שהיא צריכה להתקרב לסין, אחרי מלחמת וייטנאם.

מה שעוד סייע לסין בטרנספורמציה האדירה שעברה זה הגלובליזציה. סין הייתה המרוויחה העיקרית ממגמה זו כשהפכה לספקית של סחורות זולות מכל המינים והסוגים למדינות המערב, תודות לשכר העבודה הנמוך מאוד שלה.

מנהיגים סינים שאפתניים פתחו את המשק הסיני בפני משקיעים זרים, נוצרו קשרים אקדמיים עם מדינות המערב ואלו הובילו לצמיחה ארוכת שנים בשיעור דו-ספרתי. כך נוצר בסין גם מעמד ביניים גדול, שנע בהמוניו מהכפרים אל העיר בתהליך מהיר של אורבניזציה.

אבל בשנים האחרונות "משהו" התחיל לחרוק. לצד תוכניות שאפתניות, אם לא מגלומניות, להשיג עליונות טכנולוגית בתחומי ליבה כמו חלל ובינה מלאכותית, והסכמה בקרב כלכלנים כי סין עומדת להפוך למעצמה הכלכלית מספר 1 בעולם במונחים של תוצר כולל (לא תוצר לנפש), החלו נפערים סדקים בתמונה האופטימית הזו.

ב-2013 נבחר שי ג'ינפינג לנשיא סין, ומכהן מאז וכנראה לכל החיים. שי מקדם תוכניות אגרסיביות מאוד בשורת תחומים - מגיאופוליטי דרך צבאי (אינטרסים בים סין הדרומי והשתלטות על טייוואן) ועד טכנולוגי (חתירה להשגת עליונות טכנולוגית על ארה"ב בתחומים כחלל ו-AI), שמדאיגות מאוד את ארה"ב, וגם בתחום הכלכלי.

שאפתנות כגודל הבעיות

תחת הנהגת שי, סין חדלה לצמוח בשיעור דו-ספרתי ומסתפקת כיום בצמיחה שנתית של כ-5%. זה אמנם חלק מתהליך טבעי, אבל נשיא סין תרם לכך בשורה של החלטות ופעולות שנויות במחלוקת לכל הפחות. הוא נקט מהלכים שהקשו הן על המגזר העסקי הסיני והן על המשקיעים מחו"ל. בין אלה איסור או עיכוב של הנפקות מסוימות, התערבות בהתנהלות הבורסה, מקרי 'היעלמות פתאומית' של טייקונים סינים, ועוד שורה של פעולות שהמכנה המשותף שלהן הוא התערבות יתר בכלכלה. כל אלה יצרו אי ודאות גדולה שהרחיקה משקיעים זרים מהמשק הסיני, שגם כך כבר לא הציע כוח עבודה זול במיוחד.

סין מצויה בסבך של בעיות כלכליות וחברתיות קשות, שעומדות בניגוד לשאפתנות חסרת הגבולות שלה. די להתבונן במה שקרה לבורסה שם מסוף 2022 מול הבורסות במערב, ומה שקרה למחירי הנדל"ן בסין מול העולם כדי להבין את גודל הבעיות.

שוק המניות בארה"ב עלה מאז סוף דצמבר 2014 ועד השבוע הראשון של נובמבר בשיעור של 248% (מדד S&P 500). ומה עשה מדד המניות הסיני (שנזן 300) בזמן הזה? 45% בלבד.

אינדיקטור נוסף הוא תחום הנדל"ן. בזמן שמחירי הקרקעות והדירות כמעט בכל העולם נסקו, בסין קרה ההיפך. ואכן, סין שקעה בשנים האחרונות לסבך של קשיים בתחום הנדל"ן, שזה מצב מאוד בעייתי עבורה, שכן רוב העושר של משקי הבית הסינים נובע מבעלות על נדל"ן, בעוד שבארה"ב חלק גדול מן העושר מיוחס לנכסים פיננסיים. משקי בית רבים בסין רכשו בשנים האחרונות דירות למגורים אבל לא זכו לקבל אותן, אחרי שחברות קבלניות פשטו את הרגל בשל מינוף יתר וירידה בביקוש לדירות.

וכשאותם זוגות צעירים מוצאים עצמם משלמים שכירות, וגם משכנתא, ולא מקבלים את הדירות שרכשו, זה משפיע בחדות על הצריכה הפרטית. וגם על החלטתם שלא להביא עוד ילדים למרות שינוי מדיניות הילד היחיד במדינה. ומנגד, עומדות מאות אלפי דירות לפחות שבנייתן הושלמה ואין להן דורש באזורים אחרים של סין, סוג של ערי רפאים - פועל יוצא של בנייה מואצת וממונפת במשך שנים.

למשבר בתחום הנדל"ן יש השלכות ברורות לא רק על הצריכה הפרטית בסין אלא גם על המערכת הפיננסית, שכן היא זו שמימנה את מפעלי הבנייה וגם מיזמי התשתיות האדירים של סין.

הרחבה שמשדרת לחץ

באיחור רב הממשל הסיני "תפס את עצמו" והודיע לאחרונה על תוכנית שנועדה להתמודד עם המציאות הכלכלית, שבה שיעור האבטלה של הצעירים עד גיל 24 מגיע ל-17%.

במרכז התוכנית: הורדת יחס הרזרבה שמחייב את הבנקים בעת מתן הלוואות ב-0.5%, מה שיאפשר להם להלוות סכום נוסף של כ-150 מיליארד דולר; הורדת ריבית על משכנתאות ב-0.5% וקיטון בדרישה להביא הון עצמי מ-25% מערך הנכס ל-15%; נטילת הלוואות בעייתיות שניתנו על ידי מחוזות גדולים מסין והעברתן לכתפי המדינה. עוד בתוכנית - הקמת קרן שתסייע למשקיעים מוסדיים להגדיל את השקעותיהם במניות של חברות סיניות, ולחברות שמניותיהן נסחרות - לבצע רכישה עצמית שלהן (BUYBACK).

כלומר, תוכנית שמבוססת על הרחבה פיסקלית ומוניטרית בעת ובעונה אחת, אשר מעידה על עומק הבעיות של סין ועל הלחץ שבו מצויים מקבלי ההחלטות שם.

הפעם האחרונה שבה יצאה סין בתוכנית הרחבה גדולה הייתה ב-2008. אז, כל העולם נמצא בצרה צרורה, והתוכנית האגרסיבית שלה הובילה לעלייה שבועית של 15% במדד המניות הסיני בנובמבר 2008.

גם הפעם תגובת השווקים בסין הייתה נלהבת - בתוך כמה ימי מסחר הם נסקו בשיעור של כמעט 30%. אבל עדיין, חלק מהאנליסטים גילו ספקנות ותוהים אם התוכנית לא הושקה מאוחר מדי, והאם היא גדולה מספיק כדי לחלץ את המשק הסיני ממצוקותיו. בסוף השבוע הודיעה סין על מהלך תקציבי נוסף שנועד לחלץ רשויות מקומיות מחובותיהן והעברתם לאחריות המדינה.

עליבבא ו־40 ה־ETF

בינתיים, בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב עתידה להביא לערעור נוסף ביחסים, בעיקר בסוגיית הסחר בין שתי המדינות. ואם ללמוד מתקופת נשיאותו הראשונה, מערכת יחסים זו עלולה לטלטל את השווקים והבורסות. מוקדם לדעת מי מהשווקים הללו ייצא כשידו על העליונה.

מי שבכל זאת מאמין שסין עולה כאן על דרך חדשה ומעוניין להיחשף למניות סיניות, יכול לעשות זאת בדרכים הבאות:
● קנייה ישירה של המניות הסיניות הגדולות שנסחרות בארה"ב (תעודת/איגרת מעקב מסוג ADR) - כמו עליבבא, טנסנט ואחרות.
● קנייה של תעודות H Shares - הניירות הגדולים הנסחרים בבורסת הונג קונג - FXI ו-MCHI שלהן חשיפה של כ-45% לחברות הסיניות הגדולות מתחומי הטכנולוגיה והאינטרנט.
● האופציה השלישית היא תעודת הסל ASHR של דויטשה בנק. תעודה זו נותנת חשיפה למניות מדד CSI 300 שמייצג את המניות בסין, קרי את הכלכלה המקומית.

בהנחה שמאמינים כי הממשל הסיני ימשיך בצעדים שנועדו להניע את הכלכלה, הרי שהמניות המקומיות בסין צפויות ליהנות מכך כפי שנהנו בסבבי התמיכה בעבר.

אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

השבוע בעולם / צילומים: צילומים: AP - Evan Vucci, J. Scott Applewhite

מצטערים, לא נחזור, אומרים האמריקאים ו-14 מיליון פקיסטנים נדרשים להישאר בבית

שרי טראמפ נגד "האויבים הפנימיים" ● מארח ועידת האקלים מצטדק על הנפט שהעניק לו אלוהים ● ארה"ב מתנצלת שלא תהיה בוועידה הבאה ● "סגר ירוק" נועל 14 מיליון פקיסטנים ● 200 אלף רוכבי אופניים מפחידים את המשטר הסיני ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

טרקטור עם צמיגי שטח של אליאנס / צילום: אתר החברה

כפי שנחשף בגלובס: מפעל אליאנס ייסגר, 450 עובדים יפוטרו

מפעל הצמיגים אליאנס שבחדרה ייסגר ו-450 עובדים יפוטרו, כך הודיע המנכ"ל היום (ה') ● "סגירת הפעילות בישראל הפכה למחוייבת המציאות מבחינת חברת יוקוהמה" כתב

כוחות צה''ל בתמרון בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

תקציב המילואים 2025: הבטחות חדשות בצל עיכובים במימוש ההטבות הקיימות

במסגרת תקציב המדינה לשנה הבאה, נבחנים שינויים משמעותיים בהטבות למשרתי המילואים ● אחד מהם הוא תוכנית להענקת נקודות זיכוי ממס למשרתי מילואים לוחמים ● יחד עם זאת, עולות תהיות קשות לגבי מימוש ההטבות שכבר הובטחו למשרתי המילואים בתוכנית התקציב הנוכחית, אך טרם ניתנו

צמיגים של חברת אליאנס / צילום: אתר החברה

חשש: מפעל הצמיגים אליאנס בחדרה בסכנת סגירה 75 שנה לאחר שהוקם

עלויות ייצור ושינוע גבוהות עלולות להוביל להחלטה של קונצרן יוקהמה ראבר היפני על סגירת המפעל בו מועסקים כ־450 עובדים ● בשנת 2016 נמכרה החברה האם של אליאנס לידי היפנים תמורת כ־1.2 מיליארד דולר ● אליאנס: "כשתתקבל החלטה, נעדכן ראשית את צוות העובדים"

אידו ג'ינו / צילום: איל יצהר

לאחר ש-82% מהעובדים פוטרו, כולל המנכ"ל: RapidAPI נמכרת לנוקיה

הסטארט-אפ הישראלי ראפיד (לשעבר RapidAPI) נמכר לחברת נוקיה ● לפי הערכת גורמים בענף הטכנולוגיה, החברה נמכרה עם קופת מזומנים דשנה שנותרה עמה מסבב הגיוס הקודם

תום (תומאס) לי, שותף ומנהל המחקר ב־Fundstrat Global Advisors / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

המדד שעקף את הראלי של S&P 500 והכלכלן שחוזה: הוא יעלה בעוד 100%

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מדד המניות הקטנות ראסל 2000 רשם את השבוע הטוב ביותר שלו זה 4 שנים ועקף את תשואת מדד הדגל האמריקאי לשנה האחרונה ● תום לי, כלכלן בכיר בוול סטריט, צופה כי המדד בדרך להכפיל את שוויו ● אלה החברות הישראליות שצפויות להרוויח משובו של הראסל

סניף של קופת חולים כללית / צילום: תמר מצפי

משבר הביטוח הסיעודי: רשות שוק ההון מקשה את הקריטריונים לביטוח

כדי למנוע את קריסת הביטוח הסיעודי של כללית רשות שוק ההון נאלצה לבחור בין מס חדש לציבור ובין הקשחת תנאי הזכאות ● המשמעות: כדי להיות מוגדר סיעודי יהיה צורך להוכיח חוסר יכולת לבצע 4 פעולות בסיסיות במקום 3 עד היום; בנוסף – ייגבו תשלומים גם מילדים ● רשות שוק ההון: "מהלך כואב וקשה לאחר שמוצו כל האפשרויות"

אלעד בן בג'י, אוראל לוי ועופר סנדלר / צילום: תמונה פרטית

המיזם החדש של אוראל לוי ממור השקעות

בנו של המנכ"ל המשותף בבית ההשקעות מור מקים קרן גידור חדשה יחד עם שני שותפים ● קמפיין פרסום ראשון עולה על הרכבת הקלה של גוש דן, וחברת פתרונות הסייבר קוד בלו של רפאל פרנקו מתרחבת לאיטליה • אירועים ומינויים

צחי ברוורמן ובנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן-הארץ

החשדות נגד צחי ברוורמן: ניסה לשנות מועד שיחה שקיים נתניהו ב-7 באוקטובר

צחי ברוורמן חשוד בכך שביקש מעובדת בלשכת רה"מ לשנות שעה של שיחה שהתקיימה בשבת השחורה בין המזכיר הצבאי לנתניהו ● ברוורמן נחשד גם בכך שביקש תמלילי ישיבות קבינט שלא בהליך על־פי הנהלים להוצאת המסמכים ● הדובר לשעבר בלשכת רה"מ אלי פלדשטיין ישוחרר למעצר בית - בניגוד לעמדת המשטרה

חומרים: דרור מרמור, Shutterstock

הגזירות מגיעות לאישור סופי, והפנסיה שלכם במוקד

באוצר מעדיפים לפגוע בפנסיות מאשר לטלטל את הספינה ● גם באמריקה, מערכת המשפט מתקשה למצות דין עם פוליטיקאים ● והאם זה סופם של מבצעי הקבלנים? ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ד''ר מרי שרמן / צילום: תמונה פרטית

"קומדיה של טעויות": כך פספסה ישראל תרופה שנמכרת במיליארד דולר בשנה

ב־1996 מכרה ד"ר מרי שרמן לחברת ביוטק ישראלית זיכיון לפטנט על תרופה חדשנית למחלת מפרקים, שפיתחה עם בן זוגה ● איך היא התגלגלה לבסוף לענקית הפארמה אמג'ן, ומדוע בגיל 84 שרמן עדיין מחפשת משקיעים לדור הבא של המוצר

פריקת סחורה / צילום: Shutterstock

עם עובדים ברמאללה ומשקיע מקטאר: הישראלית שהכפילה את ערכה בשבועיים

פרייטוס שפיתחה מערכת לתמחור אוטומטי של הובלת סחורות בים, צנחה אמנם ביותר מ־80% לאחר מיזוגה ל־SPAC בנאסד"ק, אך לאחרונה התאוששה חלקית בעקבות המלצה באתר משקיעים ● נכתב שם שהיא אמנם אינה רווחית, אך משקפת פוטנציאל מצד הפלטפורמה שלה

קמפיין מכבי

לא מקופ"חים בכלל: קופת החולים מכבי היא הזכורה והאהובה ביותר

השפה הפרסומית החדשה של קופת החולים נוכחת בלא פחות מחמישה סרטונים שהיו השבוע באוויר ● מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי פרטנר מתברגת במקום השני בזכירות עם עלייתה לאוויר, והתחרות בין חברות כרטיסי האשראי מתחממת

נוסעים ממתינים בתחנת אוטובוס / צילום: מץ 76

חברות האוטובוס ישלמו מיליונים בגלל שירות לקוי. מי שיאנית הקנסות?

שבע מפעילות האוטובוסים הגדולות קיבלו קנסות בגובה 65 מיליון שקל בחציון הראשון, בגין שירות ליקוי ● לפי גורמים בענף, השנה חלה החמרה משמעותית באכיפה של הרשות הארצית לתחבורה ● ואולם, לפי בדיקה שערכה הרשות - שביעות הרצון של הנוסעים רק ירדה

לוגו ביט / צילום: יח''צ

החל מ-2025: ביט תגבה עמלות ממי שיקבל מעל ל-25 אלף שקל בשנה

מדובר בעמלה של 0.6% מסך סכום הקבלות ● לפי בנק הפועלים, רק כ-6% מכלל המשתמשים בביט חוצים את הרף של קבלת 25 אלף שקל בשנה ● בתוך כך, מתחילת השבוע הבא תגדל תקרת קבלת הכספים השנתית בביט מ-50 אלף שקל ל-100 אלף

ישיבת פתיחה של המושב השלישי של הכנסת, לפני כשבועיים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ראשי הקואליציה: "הכרזה על רה"מ כנבצר - הפיכה לכל דבר ועניין"

למרות שלא קיימת בקשה להוציא את נתניהו לנבצרות, ראשי מפלגות הקואליציה, ביניהם גם גדעון סער, הצהירו בהודעה משותפת: "כל הכרזה בדבר נבצרות נעדרת בסיס משפטי ולכן אינה תקפה. מהלך כזה משמעו הפיכה לכל דבר ועניין"

מנהיג צפ''ק, קים ג'ונג און מבקר יחידת כוחות מיוחדים בבסיס צבאי סודי במדינתו / צילום: Reuters, KCNA

מדוע חיילים צפון־קוריאניים מוכנים למות ברוסיה

אלפי חיילים צפון־קוריאניים פרוסים לאורך קו החזית הרוסי ● חיילים וקצינים לשעבר, שערקו משורות צבא קוריאה הצפונית, מספרים כי החיילים יעשו הכול למען המנהיג קים ג'ונג און - אך יוצאים גם כדי להימלט מהתנאים הקשים בבית ולקבל הצצה לעולם החיצון

צוללת של צה''ל / צילום: דובר צה''ל

ביותר מחצי מיליארד אירו: הצוללת הגדולה שנבנתה בגרמניה בדרך לצה"ל

מערכת הביטחון הודיעה כי הצוללת השישית תצטרף לשורות צה"ל ב־2025 ● מדובר בפיתוח הימי הגדול של התאגיד הגרמני טיסנקרופ מאז מלה"ע ה־2 ● מדוע העסקה נעצרה בעבר וחזרה כעת? ● גלובס עושה סדר

בית המשפט המחוזי בחיפה / צילום: ויקיפדיה

בשורה ליזמים: בית המשפט הרחיב את מעגל הזכאים ליזום תוכנית במקרקעין

פסק דין שניתן בבית המשפט המחוזי בחיפה קובע כי גם בעלי זכות חכירה שאינה רשומה בטאבו, רשאים ליזום הליך תכנוני על הקרקע ● פסק הדין מקדם את מימוש הזכויות במקרקעין באספקט התכנוני, ובכך עשוי לתרום להסרת חסמים במימוש זכויות אלה

מירב בן ארי, יש עתיד / צילום: שלומי יוסף

האם הממשלה ה-36 סיימה את כהונתה עם 3 פיגועים ו-19 נרצחים בלבד?

מה היה המצב הביטחוני בממשלת בנט־לפיד? לא טוב כמו שח"כ מירב בן ארי טוענת ● המשרוקית של גלובס