גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה באמת עולה להחליף פנס ליונדאי? השיטה שמקפיצה את מחירי ביטוחי הרכב

מחירי הביטוח זינקו בשנתיים האחרונות בגלל העלייה בגניבות הרכב והזינוק בתשלום על חלקי חילוף ● רשות שוק ההון רוצה לשנות את שיטת חישוב התשלום למוסכים, שמפעילים לחץ על הפוליטיקאים כדי שזה לא יקרה ● וגם בחברות הביטוח לא מאמינים שזה יצליח

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock
מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

"ההוצאה על כלי רכב היא מן ההוצאות הגדולות של משקי הבית", קבע מבקר המדינה בשנת 2022. אבל כולנו מרגישים את זה גם בלי דברי המבקר. מחירי ביטוחי הרכב בישראל זינקו ב-54% בממוצע מאז שנת 2019, והמשמעות היא שאתם משלמים 2,100 שקל יותר בממוצע בכל שנה כדי לבטח את הרכב, כך על פי נתוני Wobi, אתר להשוואה וקניית מוצרי ביטוח. החלק של הביטוח המקיף זינק בלא פחות מ-75%.

הדיל עם האוצר וההסכמות עם החרדים: מאחורי הקמת הרשויות המטרופוליניות 
הנתונים שמגלים: מחצית מגניבות הרכב הן של הדגמים הללו 

כעת, רפורמה שמנסה לפתור את הבעיה עלולה שוב לרדת לטמיון, ותלויה בעיקר ברצונם הטוב של יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן ושרת התחבורה מירי רגב, אך אלה בינתיים גוררים רגליים.

ההערכות בשוק היא שהפרמיה הממוצעת כיום לביטוח רכב בישראל עומדת על כ-5,600 שקל בשנה (לעומת 3,500 לפני חמש שנים) ויש מי שמשלמים גם 7,500 שקל ויותר לכלי רכב אחד. הסיבות לזינוק בביטוחי הרכב הן שתיים, אך בפועל הן תלויות זו בזו. האחת היא גניבות הרכב, שהכפילו את עצמן והגיעו ליותר מ-19 אלף גניבות בשנת 2023, על פי מרכז המחקר והמידע של הכנסת. השנייה היא התנהלות מפוקפקת למדי של הקפצת מחירי חלקי החילוף לרכב ודרישת התשלום מחברות הביטוח, שמשפיעות גם הן על המוטיבציה לגנוב רכב, לצורכי השגת חלקי חילוף.

הערכה בהתאם למחירון

הבעיה החלה בשנת 2015, כאשר משרד התחבורה חייב את שמאי הרכב להעריך את גובה הנזק לכלי הרכב, במקרה של תאונה, בהתאם למחיר המחירון של יבואני הרכב, ולא בהתאם למחיר האמיתי שבו ניתן לקנות את חלקי החילוף בשוק.

מדובר בפער של עשרות אחוזים. המוסכים, שמודעים היטב לפער הגדול בין המחירים, רוכשים את החלפים במחירים שנמוכים ב-60% ויותר מהיבואן הרשמי, שאותו הם מגישים לחברות הביטוח. כך, למשל, מנתונים שהגיעו לגלובס עולה, כי גם השנה, 2024, רכשו מוסכים מכסה של תא מטען עבור טויוטה קורולה במחיר של 1,016 שקל, בעוד שהמחיר הרשמי עמד על 2,708 שקלים, פער של 62%.

במקרה אחר, פנס שמאלי ראשי ליונדאי i30 נקנה בפועל ב-393 שקלים, בעוד שהמחיר הרשמי עמד על 1,535 שקלים, פער של 74%. ברכב BMW שילם המוסך על פגוש קדמי 5,556 שקלים, לעומת מחיר מחירון של 12,303 שקל, ובמקרה של סקודה קודיאק, המוסך רכש דלת שמאלית קדמית ב-4,561 שקלים אך דרש עליה 10,606 שקלים.

כך נהנו המוסכניקים לכאורה מרווחים גבוהים במשך מספר שנים, אלא שב-2022, חברות הביטוח עלו על ה"'טריק", ולאחר שהפסידו באותה שנה 1.5 מיליארד שקל, החלו לשלם על דעת עצמן סכומים נמוכים בהרבה, בהתאם למחיר שבו חברת הביטוח עצמה הייתה יכולה לרכוש את החלפים, ולעיתים אף רכשו אותם בעצמן. בסיכום חמש השנים האחרונות, חברות הביטוח רשמו רווח קטן יחסית, של מיליארד שקל, וגם הוא רק בזכות השקעות. בלעדיהן, הן הפסידו חצי מיליארד שקל.

בוועדת הכלכלה של הכנסת טענו המוסכים, בעיקר אלה שאין להם הסדר תיקונים מול חברות הביטוח, שהעלויות האמיתיות שלהם גבוהות בהרבה, והם חייבים לשקלל בתוך "עלות החלק" גם עלויות נוספות, כמו שעות עבודה ומשכורות, רכב חלופי לאדם שעבר תאונה ואפילו תשלומים לא חוקיים לסוכני הביטוח, כדי למשוך לקוחות. בישראל יש יותר מ-5,200 מוסכים, ועל פי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, 1,209 מתוכם הם מוסכים לתיקון תאונות ו-725, כ-60%, הם מוסכי הסדר.

לאחר דוחות בנושא של מבקר המדינה ורשות התחרות, שהטילו כל אחד את האחריות להפקעת מחירי החלפים על יבואני הרכב, החליטה הממשלה בפברואר 2023 לשנות את שיטת החישוב, כך שהערכת שמאי הרכב תתבסס על המחיר האמיתי של חלקי החילוף בשוק, ולא המחיר הגבוה והלא אמיתי של יבואני הרכב.

מה כוללת הרפורמה?

הרפורמה, שיוצאת לדרך בהסכמה של משרד התחבורה, רשות שוק ההון, רשות התחרות ועוד, בנויה משני שלבים. בשלב הראשון, שהחל לפני מספר חודשים, חברות הביטוח חייבות לשלם בינתיים על התיקונים יותר ממה שהיו רוצות לשלם בעצמן, וזאת עד 1 במאי 2025. עד אז אמורה שרת התחבורה מירי רגב לחתום על תקנות שישנו את בסיס החישוב של השמאים למחיר השוק, שחברות הביטוח יצטרכו לשלם מעליו עוד כ-15%-31%, כדי לכסות את העלויות הנוספות של המוסכים. "בתמורה" להורדת התשלומים למוסכים חברות הביטוח יצטרכו להסכים לעבוד עם כל מוסך שעומד בתנאי איכות מפוקחים, ולהפוך אותם ל"מוסך הסדר", מה שיוזיל את העלויות למוסך.

רונן לוי, יו"ר איגוד המוסכים, מתבטא בחריפות: "כולם מסכימים שהשוק מעוות אבל זו רפורמה של חיסול מוסכים ולא רפורמה של מחירים. המחירים זה תירוץ. מחירי החלפים הם לא הסיבה להפסדים של חברות הביטוח. המילה תחרות היא זריית חול בעיני הציבור.

בניגוד לרשות שוק ההון ורשות התחרות, שמאמינות שהרפורמה תפתור את הבעיה והמחירים לצרכן יירדו, הגורמים בעלי האינטרס בשוק לא מאמינים שהרפורמה הנוכחית, עוד אחת מני רבות בתחום, תצליח יותר מניסיונות קודמים. "לא תשלם פחות בגלל הרפורמה, וגם לא בגלל רפורמה אחרת, אלא רק אם יהיה פיקוח מחירים", קובע לוי. בחברות הביטוח מסכימים, אך שם טוענים שהסיבה הפוכה: "המוסכים יעקפו את זה. הם פשוט יחליפו יותר חלקים, וכך התשלום שלהם יגיע לאותו סכום", אומר בכיר בענף הביטוח.

ביטן ורגב יפילו?

רגע לפני חגי תשרי, ח"כ דוד ביטן, יו"ר ועדת הכלכלה, החליט לשנות כיוון, ואחרי שתמך ברפורמה הודיע כי הוא לא מוכן לפגוע במוסכים. השינוי הפתאומי, מסבירים בשוק, התרחש בעקבות לחץ כבד עליו מצד המוסכים לשפר את גובה העמלה. לדברי גורם בכיר במסדרונות הממשלה: "ביטן רואה רק את צעקת המוסכים. הם מסתכלים על הפרנסה והרווחים שלהם, אבל אי אפשר בגלל זה לא להוריד מחירים לכל הציבור".

ביטן טען בתגובה לדברים ש"הוסכמה רפורמה בין ועדת הכלכלה, חברות הביטוח וכל הרגולטורים, ורשות ההון אפשרה לחברות לפעול בניגוד לרפורמה. ⁠רשות ההון אישרה לחברות הביטוח להקפיץ את מחירי הפוליסות באופן לא סביר. מתפקידה של הוועדה לפעול למען האינטרס הציבורי". אלא שביטן לא ממש הסביר כיצד אפשרה רשות שוק ההון לחברות הביטוח לפעול בניגוד לרפורמה. את תשובתו לא ניתן היה לקבל.

משוכה נוספת היא משרד התחבורה, שם אמורים לחוקק את התקנות שלפיהן המחיר שעליו יתבססו השמאים יהיה מחיר השוק. "הכול מונח על שולחנה של השרה מירי רגב. זה רק מחכה לחתימה שלה, עשו בשבילה את כל העבודה", כך לדברי גורמים הבקיאים בנושא. אלא ששרת התחבורה החליטה לפני חצי שנה לעצור הכול ולשמוע שוב את כל הצדדים. במשרד התחבורה בטוחים שחתימת השרה תגיע בזמן: "נושא מחיר מוצרי תעבורה אשר מהווה חלק מהרפורמה בהליכים מתקדמים ובישורת האחרונה לקראת פרסום בהתאם ללוח הזמנים שנקבע".

תגובת רשות שוק ההון: "הגדלת כמות המוסכים ושינוי אופן קביעת מחירי החלפים צפויים להגביר את התחרות בשוק ולהוזיל את עלות התביעה והפרמיה למבוטח. מדובר ברפורמה מאוזנת עבור כלל הגורמים, ששמה את טובת הציבור במרכז ומטרתה הוזלת העלויות למבוטחים".

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ביהמ"ש דחה את בקשת נתניהו לדחות את עדותו: "לא חל שינוי מהותי בנסיבות"

נתניהו ביקש לדחות את עדותו בחודשיים וחצי, בטענה כי לא יכול היה להתכונן נוכח האירועים הביטחוניים והמדיניים ● הפרקליטות התנגדה - וביהמ"ש דחה את הבקשה ● השופטים: "נתנו את דעתנו לכלל השיקולים, ובהם מצב המלחמה" ● עדותו של רה"מ תחל ב-2.12.2024

הנשק שצפוי ליהנות מביקושים בזכות ההצלחה הישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ההצלחה הישראלית הקפיצה את הפופולריות של טילים בליסטיים, טראמפ לא יצליח לסיים את המלחמה בעזה בקלות, והאם רוסיה תעזור להוביל הפסקת אש בלבנון? ● כותרות העיתונים בעולם

ליאור שליין, ניר צוק, טלי בן עובדיה / צילומים: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט, טל גבעוני, כפיר זיו

5 הטעויות הבולטות של מיזם הטלוויזיה רלוונט שנסגר החודש

שנה אחת ו-100 מיליון שקל השקיע היזם ניר צוק במיזם רלוונט שהתקשה למשוך צופים ● מודל עסקי לא ברור, קבלת החלטות לא קוהרנטית וחוסר מיקוד הובילו לסגירה ● "הייתה שאלה מה אנחנו", מספרים עובדים. "טלוויזיה? סטרימינג? אנחנו פעם, אנחנו מחר? מה רוצים מאיתנו?"

דנו בן חור, יועץ למנכ''ל הלמ''ס בסוגיות מתודולוגיות. / צילום: הלמ''ס

מחירי הטיסות באמת ירדו? בלמ"ס מנסים להגן על השינוי שהכניס את המדד לסחרור

לפני כשנה שינתה הלשכה לסטטיסטיקה את שיטת מדידת מחירי הטיסות, ומאז הסעיף נע בחדות ומטלטל את המדד ● האנליסטים מתקשים לחזות את האינפלציה, וגם המודלים מפספסים, אך יוצר המתודולוגיה החדשה לא מתרגש: "עדיף שהמדד יהיה נכון, לא שיהיה לחזאים קל" ● וגם: השינוי המסתמן בחישוב מחירי הדירות

חבר הכנסת צביקה פוגל, יוזם הצעת החוק / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בלי עבירות שחיתות: החוק שיאפשר למשטרה להפעיל רוגלות אושר בטרומית

הצעת החוק של ח"כ צביקה פוגל מעוצמה יהודית מתירה למשטרה לחדור לטלפונים ולמחשבים של אזרחים בעת חקירת עבירות חמורות – למעט עבירות שוחד ושחיתות ציבורית ● האופוזיציה נעדרה מההצבעה בטענה להליך בלתי תקין סביב הצבת הנושא על סדר היום ● הסנגוריה הציבורית: "פגיעה חמורה בזכות לפרטיות"

מערכת של חברת BAE / צילום: ap, Business Wire

מדד המניות הביטחוניות האירופי שזינק ב־100% מאז פלישת רוסיה לאוקראינה

מרוץ החימוש של מדינות אירופיות בעקבות המלחמה שפרצה באוקראינה, הוביל לשגשוג בעסקיהן של החברות הפועלות בתחומי הביטחון והתעופה ביבשת, והזניק את מניותיהן ● בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, עשויה להוסיף שמן למדורת העליות של המדד האירופי

אלעד בן בג'י, אוראל לוי ועופר סנדלר / צילום: תמונה פרטית

המיזם החדש של אוראל לוי ממור השקעות

בנו של המנכ"ל המשותף בבית ההשקעות מור מקים קרן גידור חדש יחד עם שני שותפים ● קמפיין פרסום ראשון עולה על הרכבת הקלה של גוש דן, וחברת פתרונות הסייבר קוד בלו של רפאל פרנקו מתרחבת לאיטליה • אירועים ומינויים

ויווק רמאסוואמי / צילום: Reuters, Zach D Roberts

איך טראמפ ינהג עם ישראל? זה מה שאחד האנשים הקרובים אליו חושב

ויווק רמאסוואמי הקים חברת ביוטק שהגיעה לנאסד"ק וחברת הון סיכון שמנהלת נכסים במיליארד דולר, כל עוד לא מדובר בהשקעות ESG ● אחרי שרץ בפריימריז הרפובליקניים הוא חבר לדונלד טראמפ ● בעיניו טראמפ מועיל ליציבות העולמית, לישראל יש זכות להגיב לתוקפיה ללא התערבות, והשמרנים צריכים לעבוד על חלופה טובה לשמאל הרדיקלי ● רמאסוואמי נבחר על ידי טראמפ לעמוד ביחד עם אילון מאסק בראש "המחלקה ליעילות ממשלתית", ובעקבות המינוי, אנחנו מפרסמים מחדש את הראיון איתו

מייק האקבי, השגריר הבא של ארה''ב בישראל / צילום: ap, Nati Harnik

נוצרי אדוק ואוהב ישראל: זה השגריר של טראמפ למדינה

מושל ארקנסו לשעבר, מייק האקבי, יהיה השגריר הבא של ארה"ב בישראל בממשל טראמפ החדש ● "מייק היה משרת ציבור נפלא, מושל ומנהיג באמונה במשך שנים רבות. הוא אוהב את ישראל ואת אזרחי ישראל, והאהבה היא הדדית. מייק יעבוד ללא לאות כדי להביא שלום למזרח התיכון", כתב טראמפ בפוסט ברשתות החברתיות

משכנתא / צילום: Shutterstock

בנק ישראל: מגזר המשכנתאות הנדחות ממשיך לככב

מנתונים חלקיים שפרסם בנק ישראל עולה כי היקפי המשכנתאות שנלקחו באוקטובר 2024 הגיעו ל-6.89 מיליארד שקל ● אומנם מדובר בירידה לעומת החודשים שעברו, אך זו מוסברת בריבוי חופשות החגים שהיו בחודש זה ● בהשוואה לנתוני חגי תשרי של השנה שעברה נרשם גידול של 17%

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: ap, Stephanie Scarbrough

ארדואן הצהיר על "ניתוק קשרים", אבל השגרירות הטורקית פועלת כבשגרה

הדיפלומטים הטורקים הופתעו מאמירתו של ארדואן על ניתוק יחסים עם ישראל ● כאשר נשאל נשיא טורקיה "האם טורקיה ניתקה את יחסי המסחר עם ישראל", הוא השיב "ניתקנו את היחסים עם ישראל" ● עוד הוסיף נשיא טורקיה כי כל עוד משלוחי האמל"ח לישראל נמשכים, מדיניות זו תהיה יותר אגרסיבית

יהודה פוליקר / צילום: שלומי יוסף

סכסוך הדיירים שחושף את הזמר שירוויח מיליונים מהתמ"א בכיכר המדינה

תביעה שהגישו 11 בעלי דירות בבניין ברחוב בילטמור 7 בת"א, הסמוך לכיכר המדינה, נגד שתי בעלות דירות אחרות, חושף את הסכומים החלומיים להם יזכו בעלי הדירות בבניין שבו יתבצע פרויקט תמ"א 38 מסוג הריסה ובנייה ● בין בעלי הדירות נמצא גם הזמר יהודה פוליקר, שבבעלותו לא פחות מ-5 יחידות במבנה, ואשר ביצוע הפרויקט צפוי להניב לו נכסים בשווי של כ-20 מיליון שקל

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

ההשתלטות המוזרה של ערי סטימצקי על חברת ביו דבש

איש העסקים הוותיק רכש את רוב ההנפקה של חברת הפודטק המקרטעת שהקנתה לו כ-70% ממניותה ● בשל איסור על רכישה כזו ללא פרסום הצעת רכש, נרשמו רוב מניותיו בביו דבש כ"רדומות" ● ביו דבש צברה הפסדים של כ-70 מיליון שקל וקופת המזומנים שלה כמעט ריקה

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

בנק לאומי מצנן את החגיגה של הלוואות הקבלן. אלה התנאים החדשים

לאחר תקופה שבה פעל ביתר שאת להגדלת הנתח שלו בשוק המשכנתאות, והגיע לכ־30%, מסתמן כי לאומי הוא הראשון לצנן את "חגיגת" מבצעי הקבלנים: מאפשר הלוואת קבלן רק בהעמדת 20% הון עצמי ● לאומי: "הבנק קובע תמיד את התנאים של כל עסקה באופן מקצועי תוך ניהול סיכונים מוקפד ובהתאם להנחיות בנק ישראל"

אלי פלדשטיין

השב"כ ביקש 8 ימים: ביהמ"ש האריך את מעצר פלדשטיין ביום אחד

פלדשטיין חשוד כי קיבל, במסגרת תפקידו כדובר במשרד ראש הממשלה לנושאים ביטחוניים, מסמכים מסווגים שלא כדין מאנשי מערכת הביטחון שהודלפו לכלי תקשורת זרים במהלך המלחמה ● אחד העצורים בפרשה, צעיר העובד במערכת הביטחון, שוחרר ע"י בית המשפט

דודי אמסלם, הליכוד / צילום: יוסי זמיר

האם דוח המבקר על המשרד לשת"פ אזורי לא נוגע לכהונת השר אמסלם?

כמה עדכנית הביקורת על המשרד לשת"פ אזורי? יותר ממה שהשר בראשו חושב ● המשרוקית של גלובס

איור: גיל ג'יבלי

תחלקו ל־12: איך קרה שרק הישראלים פיצחו את שיטת התשלומים?

בסופר, בקניון וכמעט בכל חנות, השאלה "האם לחלק לתשלומים", עולה בכל עסקה ● אבל השיטה שעבור הישראלים נחשבת שיגרתית, כמעט ולא קיימת בארה"ב ובאירופה ● איך קרה שהקדמנו את העולם והאם השינוי בדרך? ● שאלת השבוע

פתיחת מסחר של חברת פאגאיה בנאסד''ק ביוני 2022 / צילום: עידו איז'ק  - יח''צ

מניית פאגאיה צנחה 36% לאחר הדוחות, למונייד זינקה: מה גורם לתנודתיות הגבוהה

עלייה או ירידה של עשרות אחוזים במניות טכנולוגיה ישראליות לאחר שדיווחו על תוצאותיהן בוול סטריט, הפכה לעניין שבשגרה ● בין הסיבות שמונים בשוק לתופעה: משקיעים בעלי אופי ספקולטיבי שממהרים להגיב לדוחות, תגובה לתוצאות הבחירות בארה"ב ותמחור המניות

פריקת סחורה / צילום: Shutterstock

עם עובדים ברמאללה ומשקיע מקטאר: הישראלית שהכפילה את ערכה בשבועיים

פרייטוס שפיתחה מערכת לתמחור אוטומטי של הובלת סחורות בים, צנחה אמנם ביותר מ־80% לאחר מיזוגה ל־SPAC בנאסד"ק, אך לאחרונה התאוששה חלקית בעקבות המלצה באתר משקיעים ● נכתב שם שהיא אמנם אינה רווחית, אך משקפת פוטנציאל מצד הפלטפורמה שלה

איך להשקיע בביטקוין? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הביטקוין לא עוצר, ונסחר מעל ל-91 אלף דולר

המטבע זינק במעל 30% מאז הכרזת ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ביום שלישי בשבוע שעבר ● לפי אתר המידע Coinglass המשקיעים מתחילים לתמחר את התיקון הקרוב לאחר הנסיקה