הכול פוליטי, גם הבינה המלאכותית

עפ"י דוח מבקר המדינה, פיתוח ה־AI בישראל עמד בסדר עדיפות ממשלתי נמוך, זכה לתקציב מזערי ונוהל ע"י גורמי מקצוע חסרי שיניים • כעת, ברקע הביקורת הנוקבת של המבקר, מנסים במשרד רה"מ להוכיח שכל מה שנוסה כאן לא עבד, ועל כן יש להתחיל מחדש

מתניהו אנגלמן, מבקר המדינה / צילום: יוסי זמיר
מתניהו אנגלמן, מבקר המדינה / צילום: יוסי זמיר

גם נושא טכנולוגי ניטרלי כביכול עשוי להפוך לפוליטי, כך מסתבר. ככה זה בתחום שצובר יוקרה ומגלם פוטנציאל תקציבי עתק. 

מחדל ה-AI הממשלתי: כך התדרדרה ישראל למקום ה-30 בדירוג העולמי
בלעדי | רוצה להביא את אילון מאסק והשיח' בין זאייד: זה יועץ ה-AI החדש של נתניהו

בימים אלה מקים משרד רה"מ מטה לקידום בינה מלאכותית לאומית. ביום שני הועברה לשרים טיוטה להצעת מחליטים, לפיה מנכ"ל המשרד יוסי שלי ירכז את עבודת המטה בתחום בתקציב ראשוני של 7 מיליון שקלים. המטה עוד לא הוקם וכבר מעורר מחלוקת וסערה. הסיבה לכך נובעת מהעובדה שכמו מנהלות רבות שהוקמו בעבר במשרד רה"מ - גם בתחום זה קיימת כבר פעילות ממשלתית מתפקדת שפועלת ברשות החדשנות. למעשה, קודם להקמת המטה החדש, הוציאו ממשלות נתניהו לפחות שתי תוכניות לפיתוח בינה מלאכותית ממשלתית: האחת ב־2020 והשנייה בשנה שעברה. יתר על כן, היו אלה ממשלות נתניהו עצמן שאישרו תקציב של מיליארד שקל עבור המנהלת הקיימת.

האחריות על נתניהו

כעת, ברקע הביקורת הנוקבת של מבקר המדינה, מנסים במשרד רה"מ להוכיח שכל מה שנוסה כאן לא עבד, ועל כן יש להתחיל מחדש. וזו בדיוק הבעיה - שכן מטה ה־AI החדש במשרד רה"מ מתגבש ללא התייעצות עם אנשי המקצוע. מטבע הדברים, התנהלות זו מייצרת חששות על נטילת סמכויות, השתלטות עוינת ופוליטיקה קטנה.

המבקר איננו טועה: פיתוח ה־AI בישראל עמד בסדר עדיפות ממשלתי נמוך, זכה לתקציב מזערי ונוהל על ידי גורמי מקצוע חסרי שיניים. אולם, האחריות על כך היא בראש ובראשונה על נתניהו עצמו, שניהל את רוב ממשלות ישראל מאז נהגתה התוכנית ב־2018.

בשל כך, נשאלת השאלה אם משרד רה"מ הוא המקום הנכון למטה AI ממשלתית? למשרד היסטוריה של הקמת מטות בעלי אפקטיביות מוטלת בספק, האחרונה שבהם היא מנהלת תקומה. באמירויות, בסינגפור ובמדינות המערב מרוכז התחום אצל מיניסטר רב עוצמה שלרשותו עומד משרד בעל סמכויות. ייתכן שבמקום להקים עוד מטה תחת יוסי שלי, נכון היה לאחד גופים רבים ומפוצלים: מערך הדיגיטל ממשרד הכלכלה, רשות החדשנות ממשרד המדע, וות"ת ממשרד החינוך, למקום אחד רב־עוצמה. זו יכולה להיות הזדמנות פז לרכז את הטיפול בתוך משרד משמעותי מאידך, ולייעל את הממשלה מהצד השני. ולמי שזה לא ברור לו, שיישאל את ChatGPT.