גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע חיילים צפון־קוריאניים מוכנים למות ברוסיה

אלפי חיילים צפון־קוריאניים פרוסים לאורך קו החזית הרוסי ● חיילים וקצינים לשעבר, שערקו משורות צבא קוריאה הצפונית, מספרים כי החיילים יעשו הכול למען המנהיג קים ג'ונג און - אך יוצאים גם כדי להימלט מהתנאים הקשים בבית ולקבל הצצה לעולם החיצון

מנהיג צפ''ק, קים ג'ונג און מבקר יחידת כוחות מיוחדים בבסיס צבאי סודי במדינתו / צילום: Reuters, KCNA
מנהיג צפ''ק, קים ג'ונג און מבקר יחידת כוחות מיוחדים בבסיס צבאי סודי במדינתו / צילום: Reuters, KCNA

ריו סונג-היאון אינו צריך לדמיין מה חושבים כעת אלפי החיילים הצפון־קוריאניים הפרוסים לאורך קו החזית הרוסי. לא מזמן הוא היה אחד מהם.

ריו חצה את האזור המפורז הקוריאני אל החופש ב-2019 - עריקה נדירה עבור חייל. הפרופיל שלו דמה לזה של רבים מן החיילים החדשים שנשלחים היום: צעיר, נתון בתת-תזונה ועיוור לעולם החיצון. לפני שבחר לברוח, ריו זוכר שהזיז לבנים באתרי בנייה, ורעד מקור כשהוצב בעמדת השמירה. הוא אכל אורז דייסתי מעורבב עם תירס. בשר היה פינוק לחג.

WSJ | חיילים צפון־קוריאנים מגיעים אל קו החזית של רוסיה. עד כמה הם מוכנים ללחימה? 

באותם הימים, לו קיבל פקודה להילחם עם הרוסים, היה ריו בן ה-28 נותן תשובה נחרצת: "תודה". ההיגיון שהיה מנחה אותו: "האם לפחות הארוחות לא יהיו טובות יותר?".

הלוחמים הצפון־קוריאניים ברוסיה זכו ליחס מזלזל וכונו שכירי חרב, בשר תותחים ודרג ב'. אבל הדבר שרבים מתעלמים ממנו, טוענים חיילים צפון־קוריאניים לשעבר ומומחים צבאיים אחרים, הוא מידת נכונותם של רבים מהחיילים האלה למות - ועד כמה הם להוטים להימלט מהתנאים הקשים בבית.

אין זה סביר שכ-10,000 החיילים הצפון־קוריאניים באזור קורסק, בו רוסיה מנסה להדוף פלישה אוקראינית, יהפכו את הקערה על פיה במלחמה הקשה בת השנתיים וחצי. אך הם מספקים לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין כוח אדם שנחוץ לו מאוד, ומהווים איומים חדשים בחזית הסטטית. אחת התעלומות הגדולות ביותר היא מידת הנחישות שהחיילים הצפון־קוריאניים האלה יביאו לקרב רחוק מהבית ולמען מטרה לא מוכרת.

חיילים אוקראינים בסמוך למחוז קורסק ברוסיה / צילום: Reuters, Viacheslav Ratynskyi

גורמים רשמיים אוקראיניים אמרו ביום שלישי כי כמה חיילים צפון־קוריאניים כבר השתתפו בלחימה בקנה מידה קטן ליד קווי החזית. יום לאחר מכן, העריכה קוריאה הדרומית שהחיילים החדשים שהגיעו עדיין לא עסקו בלחימה מלאה. ארה"ב אמרה כי היא צופה שהצפון־קוריאניים יתחילו להילחם בתוך ימים.

כמעט לכל החיילים שנשלחו לרוסיה - הכוללים לוחמי כוחות מיוחדים - יהיו מניעים דומים, אומרים חיילים לשעבר מקוריאה הצפונית. הנחילו להם מגיל צעיר את האמונה כי עליהם להקריב הכול למען המנהיג העליון. ילדים מתבקשים בספרי הלימוד שלהם להוכיח את נאמנותם למשטר, על־ידי התנדבות לשמש יעדים לתקיפות ארטילריה היפותטיות.

פריסת הכוחות תיראה כהזדמנות של פעם בחיים להביא מזומנים ותהילה למשטר קים ג'ונג און. אלה שמתים זוכים לשבחים; אלה ששורדים חוזרים גיבורים.

"חיילים צפון־קוריאניים משוכנעים שהם צריכים לעשות הכול למען קים", אמר ריו.

"בלי טיפת היסוס"

לצבא קוריאה הצפונית חסרים ציוד ומשאבים מודרניים, אפילו לכוחות הבכירים שלו. עובדה זו מציבה אותם בעמדת נחיתות ביחס לכוחות מיוחדים המאומנים בארה"ב, באירופה או בקוריאה הדרומית, אמר דייוויד מקסוול, קולונל בדימוס של הכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב, ובעל ניסיון רב באסיה. רבים מחיילי קוריאה הצפונית, אפילו כוחות מיוחדים, מבלים את עיקר זמנם בעבודות חקלאיות או בנייה, הוא הוסיף.

"אימוני הכוחות המיוחדים של קוריאה הצפונית מייצרים חיילים ממושמעים מאוד, עם נאמנות עזה, שלעתים קרובות מוכנים לקחת על עצמם סיכונים קיצוניים עם ציוד מוגבל", אמר מקסוול.

לרוסים ולאוקראינים יש כוחות חמושים במאות אלפים, ושני הצדדים מתמודדים עם התשה ומתקשים לחדש את שורותיהם. רוסיה יכולה לגייס יותר מ-30 אלף חיילים חדשים בחודש, אם כי לרוב, היא מאבדת מספר דומה של הרוגים או פצועים באוקראינה, לפי הערכות מערביות. אוקראינה סובלת משיעורים נמוכים יותר של נפגעים, אם כי אין נתונים מדויקים ברורים.

חיילים אוקראינים בתוך תעלה, בשטח רוסיה / צילום: Reuters, Ashok Nath

מה שהופך את הפריסה הראשונית של חיילי קוריאה הצפונית למדאיג, הוא היכולת שלה לשלוח יותר. לקוריאה הצפונית יש אחד מצבאות הקבע הגדולים בעולם, המונה כ-1.2 מיליון איש, ועוד כמה מיליונים של חיילי מילואים, על־פי הערכות קוריאה הדרומית. משטר קים מחזיק ביחידת הכוחות המיוחדים הגדולה בעולם, המונה בסביבות 200 אלף חיילים, אומרים מומחים צבאיים.

חיילים שנשלחו לרוסיה צפויים לקבל שכר חודשי של כ-2,000 דולר, שחלק גדול ממנו יעבור למשטר, אומרים בכירים בקוריאה הדרומית. ועדיין, זהו סכום מדהים, בשעה שרוב המדינה חיה מהכנסות חודשיות של כמה דולרים.

במשך עשרות שנים, התקשתה קוריאה הצפונית לספק די מזון לתושביה בשל בידוד בין-לאומי וניהול כלכלי כושל, שהוחמר על ידי אסונות טבע. כ-45% מאוכלוסיית צפון קוריאה, המונה 26 מיליון איש, סובלים מתת־תזונה - כך על פי דוח של תוכנית המזון העולמית. אפילו הצבא, שזוכה בדרך כלל לזכויות מיוחדות, חווה מחסור כרוני במזון.

הכוחות המיוחדים זוכים למקום מיוחד בראש שרשרת המזון של צבא קוריאה הצפונית. הם מוזנים טוב יותר מיחידות אחרות, ועוברים אימונים אינטנסיביים יותר בהסתננות, הרס תשתיות והתנקשות. הטלוויזיה הממלכתית שידרה קטעים המדגישים את ההיבטים התיאטרליים של האימונים שלהם: חיילים שוברים נורות בידיים חשופות, ולוחמים ללא חולצה סופגים חבטה עם מקלות עץ. אחרים מכופפים מוטות מתכת.

בספטמבר, צפה קים בתרגילי סיור ופשיטה של ​​הכוחות המיוחדים, שהציגו את "הכוחות המזוינים המהפכניים הבלתי־מנוצחים" של המדינה, כפי שכינו אותם כלי תקשורת במדינה. כל לוחם צפון־קוריאני, נטען בדיווח, הוא שווה ערך ל-100 חיילי אויב. שביעות רצונו של קים מילאה את החיילים, שרעמו בצהלותיהם, ב"רגש חסר גבולות, שמחה, גאווה גדולה והערכה עצמית".

לי היון-סונג שירת פעם ביחידת הכוחות המיוחדים המובחרים של "חיל הסופה" של קוריאה הצפונית. הוא ברח לפני כעשור. נוסף על התרגילים הצבאיים, נזכר לי בן ה-39, היה על החיילים להשתתף באימונים אידיאולוגיים יומיומיים שכללו את שינון פקודותיו של קים ודקלום נכונותם למות למען המנהיג העליון - מנהג שללא ספק נמשך עבור אלה שנשלחו לרוסיה.

"ייתכן שהם יוקרבו מבלי להשפיע הרבה במלחמה", אמר לי. "אך הם לא יעזו להטיל ספק בהוראותיו של המנהיג לנסוע לרוסיה".

חיילים צפון קוריאנים מקבלים ציוד צבאי רוסי / צילום: המרכז האוקראיני לתקשורת אסטרטגית

סיכון כדאי

קוריאה הצפונית חושפת לעתים קרובות ציוד צבאי נוצץ במצעדים צעקניים, מטנקים חדשים ועד טילי ארטילריה וכטב"מים. אך הציוד המתקדם הזה כנראה אינו משולב ברמת הכוחות. למדינה אין היכולת הכספית לספק לצבא שלה ציוד יקר כל כך.

חיילי קוריאה הצפונית שהגיעו לאחרונה למדו כ-100 מונחים צבאיים בסיסיים ברוסית - כולל "אש" ו"בעמדה" - אם כי נראה היה שהם התקשו לתקשר, כך אמרה סוכנות הריגול של קוריאה הדרומית למחוקקים בסוף החודש שעבר.

לאור ההתמקדות בחיזוק הארסנל הגרעיני של פיונגיאנג, לא השתנו מצב האימונים או המזון לחיילים באופן דרמטי מאז שקים עלה לשלטון בדצמבר 2011, אמר באנג ג'ונג-קוואן, קצין לשעבר בצבא קוריאה הדרומית. הדבר מגביל את התפקידים שיוכלו למלא ברוסיה לתפקידי חיילים רגליים, בשל מחסום השפה וחוסר ההיכרות עם השטח, אמר.

"הם יספגו אבדות רבות, כי מאוד לא סביר להניח שרוסיה תספק להם ציוד מתקדם או מודיעין", אמר באנג.

אף על פי כן, חיילים צפון־קוריאניים רבים יראו את הסיכונים ככדאיים. אלה ששמעו על הטייסים הצפון־קוריאניים שלחמו בקרב אווירי נגד מטוסים אמריקאים במהלך מלחמת וייטנאם, יודעים שהצבה מעבר לים תעלה את מעמדו של חייל. כך אומר סים ג'ו-איל, שהיה קצין צבא צפון־קוריאני במשך 30 שנה, לפני שנמלט לקוריאה הדרומית ב-1998.

הטייסים שחזרו מווייטנאם התקבלו כגיבורים והועלו לדרגות קצונה בכירה, נזכר סים בן ה-74. אפילו נשות הטייסים שמתו בשדה הקרב קיבלו מעמד גבוה במפלגת הפועלים, המקנה להן גישה לעבודות יוקרתיות.

המסירות העיוורת הזו למשטר קים היא הדבר שסים מקווה לשבור - על־ידי הגעה לקווי החזית של אוקראינה. לדבריו, ישנם כ-300 חיילים לשעבר של צבא קוריאה הצפונית שמוכנים להגיע לשם. אם חיילי קוריאה הצפונית ייפרסו בקווי החזית, מקווים החיילים לשעבר ליצור "הפרעה פסיכולוגית", על־ידי שליחת עלונים נגד המשטר ויצירת שידורים במטרה לשכנע את החיילים הצפון־קוריאניים להיכנע או לערוק, הוא אמר.

"אני רוצה שידעו ששיקרו להם", אמר סים. "הם לא צריכים למות בגלל הנאמנות שלהם".

עוד כתבות

ירידות בבורסת ת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה בירידות: מדד ת"א 35 צנח בכ-1.6%, נייס צללה בכ-13%

מניות השבבים העיבו על מדד ת"א 35 ● מדד ת"א ביומד נפל בכ-4% ● הדולר נחלש קלות מול השקל ● נייס עקפה את התחזיות, אך הותירה את תחזית ההכנסות השנתית וצללה בכ-13% ● מניות התקשורת ממשיכות במומנטום החיובי ● מחר יתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל, בהראל צופים לעלייה של כ-0.5% באוקטובר, אך ששני המדדים הבאים יהיו נמוכים בהרבה

הולנד מתעוררת? התשובה של אמסטרדם לאנטישמיות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: שפל חדש ביחסי החוץ של האיחוד האירופי עם ישראל, מחוקקים בהולנד דורשים לשלול אזרחות מעבריינים אנטישמים בעקבות הפרעות באמסטרדם, טראמפ בוחר בפרו-ישראלים לתפקידי מפתח ובצרפת חוששים ממשחק הכדורגל של נבחרת ישראל הערב בפריז ● כותרות העיתונים בעולם

פתיחת מסחר של חברת פאגאיה בנאסד''ק ביוני 2022 / צילום: עידו איז'ק  - יח''צ

מניית פאגאיה צנחה 36% לאחר הדוחות, למונייד זינקה: מה גורם לתנודתיות הגבוהה

עלייה או ירידה של עשרות אחוזים במניות טכנולוגיה ישראליות לאחר שדיווחו על תוצאותיהן בוול סטריט, הפכה לעניין שבשגרה ● בין הסיבות שמונים בשוק לתופעה: משקיעים בעלי אופי ספקולטיבי שממהרים להגיב לדוחות, תגובה לתוצאות הבחירות בארה"ב ותמחור המניות

לוגו ביט / צילום: יח''צ

החל מ-2025: ביט תגבה עמלות ממי שיקבל מעל ל-25 אלף שקל בשנה

מדובר בעמלה של 0.6% מסך סכום הקבלות ● לפי בנק הפועלים, רק כ-6% מכלל המשתמשים בביט חוצים את הרף של קבלת 25 אלף שקל בשנה ● בתוך כך, מתחילת השבוע הבא תגדל תקרת קבלת הכספים השנתית בביט מ-50 אלף שקל ל-100 אלף

צילום: Shutterstock

אלימות במשפחה: גם עורכי הדין יכולים להציל חיים

בעת מתן ייעוץ ללקוחה שעניינה מעורר חשד לסיכון עבורה מצד בן זוגה, עורך הדין צריך לשתף את האישה בחשש שהתעורר בקרבו, ולבקש את אישורה להציג בפניה שורת שאלות שפותחו ב"פורום מיכל סלה" במסגרת "נוהל אסת"ר" הכולל ארבעה נושאים לבירור: אין פרטיות, סכנה בבית, תלות קיצונית ורוע מכוון

מערכת של חברת BAE / צילום: ap, Business Wire

המדד שזינק 40% בשנה עומד לקבל רוח גבית משני אירועים גדולים

מרוץ החימוש של מדינות אירופיות בעקבות המלחמה שפרצה באוקראינה, הוביל לשגשוג בעסקיהן של החברות הפועלות בתחומי הביטחון והתעופה ביבשת, והזניק את מניותיהן ● בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, עשויה להוסיף שמן למדורת העליות של המדד האירופי

קניות בסופר. האם אנחנו לקראת עליות מחיר נוספות? / צילום: טלי בוגדנובסקי

המותג הפרטי, האונליין וצעדי התייעלות: המנופים של ענף המזון לשיפור הרווחיות

העלייה במחירי היבוא לצד סביבת ריבית ואינפלציה גבוהה יאתגרו את קמעונאיות המזון בשלוש השנים הקרובות, אך התחרותיות החזקה תועיל לצרכנים - כך עולה מדוח חדש של מידרוג ● בין מנועי הצמיחה בולט המותג הפרטי, שיהווה קלף מיקוח מול הספקיות הגדולות

עו''ד רונאל פישר בבית המשפט, היום / צילום: ניצן שפיר

רונאל פישר מעיד: "משפחתי נהרסה; אני משתוקק לזעוק את הצער שלי"

9.5 שנים אחרי שהוגש כתב האישום - עו"ד רונאל פישר החל היום להעיד במשפטו, בו הוא מואשם בשורת פרשיות של סחר במידע מחקירות משטרה ללקוחותיו תמורת תשלום ● סנגורו: "היה ברור שבמח"ש מחפשים את הראש שלו"

כוחות צה''ל בתמרון בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

תקציב המילואים 2025: הבטחות חדשות בצל עיכובים במימוש ההטבות הקיימות

במסגרת תקציב המדינה לשנה הבאה, נבחנים שינויים משמעותיים בהטבות למשרתי המילואים ● אחד מהם הוא תוכנית להענקת נקודות זיכוי ממס למשרתי מילואים לוחמים ● יחד עם זאת, עולות תהיות קשות לגבי מימוש ההטבות שכבר הובטחו למשרתי המילואים בתוכנית התקציב הנוכחית, אך טרם ניתנו

שווארמה אוזיזק / צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של אוזיזק

שווארמת שף, ספינג' מסורתי ויער סודות: העיר שהייתה השראה לשחקן המיתולוגי

יעקב כהן, שהלך לעולמו בשבוע שעבר, נהג להתבדח על עיירת הפיתוח שבה גדל ● יצאנו למגדל העמק, ומצאנו תצפית מרהיבה, פלאפל ממתכון סודי, חנות תבלינים של פעם ומסעדה של כוכב "משחקי השף"

חבר הכנסת צביקה פוגל, יוזם הצעת החוק / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בלי עבירות שחיתות: החוק שיאפשר למשטרה להפעיל רוגלות אושר בטרומית

הצעת החוק של ח"כ צביקה פוגל מעוצמה יהודית מתירה למשטרה לחדור לטלפונים ולמחשבים של אזרחים בעת חקירת עבירות חמורות – למעט עבירות שוחד ושחיתות ציבורית ● האופוזיציה נעדרה מההצבעה בטענה להליך בלתי תקין סביב הצבת הנושא על סדר היום ● הסנגוריה הציבורית: "פגיעה חמורה בזכות לפרטיות"

עפולה / צילום: Shutterstock

מחיר למשתכן: בערים האלה זוכי ההגרלות מכרו ברווח של עד מיליון שקל

מסקירת הכלכלן הראשי את שוק הנדל"ן בחודש אוקטובר 2024 עולה כי בחודש זה נרכשו 8,180 דירות - כמות גבוהה יחסית אך לא יוצאת דופן לתקופה האחרונה, שרמת העסקאות בה מוסיפה להיות נמוכה

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

בג"ץ דן בעתירה לחייב את נתניהו להביא את פרטי עסקת החטופים בפני הממשלה

העותרים טוענים בבג"ץ כי יש להביא הצעה לעסקה לשחרור חטופים בפני הממשלה ● כמו כן, הם נסמכים בין היתר על החוק הקובע כי הממשלה מוסמכת לאשר שחרור אסירים במסגרת הסכם לשחרור חטופים ● היועמ"שית הודיעה לבג"ץ כי אין מקום לקבלת העתירה לעמדתה, מאחר וההתנהלות הקיימת חוקית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Associated Press, Michael Varaklas

כל הדרכים מוליכות לקלפי: מאחורי ההצהרה של ארדואן על ישראל

בתגובה לשאלה של עיתונאית, ענה היום נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן כי "ניתקנו יחסים עם ישראל" ● במציאות, שגרירות טורקיה בתל אביב פעילה, אך האמירות הללו משרתות אותו היטב בקמפיין הבחירות מול קהל המצביעים שלו

יצחק תשובה / צילום: תמר מצפי

יצחק תשובה ומנהלים בקבוצת דלק ישלמו 27 מיליון שקל על כשלים בדיווח

הפיצוי יתבצע במסגרת הסכם פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד נושאי משרה בקבוצת דלק עקב דיווח למשקיעים שבוצע באיחור סביב שיעבודים והלוואות של הקבוצה ● חברות הביטוח, ובראשן הפניקס, יישאו בתשלום

בית המשפט המחוזי בחיפה / צילום: ויקיפדיה

בשורה ליזמים: בית המשפט הרחיב את מעגל הזכאים ליזום תוכנית במקרקעין

פסק דין שניתן בבית המשפט המחוזי בחיפה קובע כי גם בעלי זכות חכירה שאינה רשומה בטאבו, רשאים ליזום הליך תכנוני על הקרקע ● פסק הדין מקדם את מימוש הזכויות במקרקעין באספקט התכנוני, ובכך עשוי לתרום להסרת חסמים במימוש זכויות אלה

כטב''מ בשמי הארץ / צילום: Reuters, Raneen Sawafta

החוקר שמסביר למה יש דיליי כשאנחנו רואים כדורגל ואיך זה קשור לסייבר

פרופ' עופר הדר מאוניברסיטת בן גוריון חוקר טכנולוגיות חדשות של דחיסת תמונות ואת השילוב שלהן עם בינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מספר איך היכולות החדשות ישנו את לוחמת הסייבר ואת זירת הקרב ● וגם: מה גורם לבעיית הדיליי בשידורי כדורגל, ומי בהוליווד באמת צריך לחשוש לפרנסתו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הצעת החוק החדשה שעשויה לשנות את עתיד לשכת עורכי הדין

הממשלה תומכת בהצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד, אשר עברה היום בקריאה טרומית, ולפיה השליטה בקביעת גובה דמי החבר ללשכה תעבור לידי שר המשפטים יריב לוין ● בלשכת עורכי הדין מתנגדים: "דגל שחור מתנוסס מעל ההצעה שתגרום לקריסה"

איור: גיל ג'יבלי

כמעט לא קיים בארה"ב ובאירופה: שיטת התשלומים של הישראלים

בסופר, בקניון וכמעט בכל חנות, השאלה "האם לחלק לתשלומים" עולה בכל עסקה ● אבל השיטה שעבור הישראלים נחשבת שיגרתית, כמעט ולא קיימת בארה"ב ובאירופה ● איך קרה שהקדמנו את העולם, והאם השינוי בדרך? ● שאלת השבוע

מטוס דור שישי ‘White Emperor B’ של סין / צילום: מתוך רשת X

ראש נפץ של עשרות ק"ג: כך נערכת איראן לאפשרות שישראל תתקוף

סין מציגה דגם של מטוס קרב מהדור השישי ומל"ט עם יכולות שטרם נראו בשוק ● לאחר המתקפה הישראלית, איראן משדרגת את מערך ההגנה האווירית שלה ● אוקראינה תקבל מאסטוניה מערכת יירוט חדשה נגד כטב"מים ● וגם: חברת איירבאס משיקה - מסוק בלתי־מאויש נגד צוללות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות