עולם הבלתי־מאוישים תופס מקום מרכזי בלוחמה המודרנית, כאשר רחפנים מיועדים ליירוט כטב"מים. בה בעת, התעשייה הצבאית הסינית משיקה מוצרים בתחום שכמותם לא נראה, ואיראן מנסה לייצר פתרונות שיאפשרו לה להתמודד באופן טוב יותר עם יכולות חיל האוויר הישראלי. על כל זאת ועוד, בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.
● שאלות ותשובות | ביותר מחצי מיליארד אירו: הצוללת הגדולה שנבנתה בגרמניה בדרך לצה"ל
● בעלות מצחיקה: הרשת שלוכדת רחפנים וכבר מככבת באוקראינה
● 25 מטוסי קרב, למעלה מחמישה מיליארד דולר ושורה של סימני שאלה
סין מציגה דגם של מטוס הדור השישי - ומל"ט עם יכולות יוצאות־דופן
סין ניצלה את הסלון האווירי בעיר ז'והאי כדי לחשוף את הדגם המתמודד האחרון בתוכנית מטוסי הדור השישי של בייג'ינג, "הקיסר הלבן". ההצגה של הדגם מהווה ביטוי נוסף למקומה המתקדם יחסית של סין בתחרות העולמית לפיתוח מטוסי הקרב מהדור השישי, שצפויים להיות שונים ממה שהכרנו עד היום.
כמה תכונות בולטות שיאפיינו את מטוסי הדור השישי הוא חמקנות מלאה, וכן שילוביות עם כלי טיס בלתי־מאוישים, מערכות הנעה משופרות, קסדות מתקדמות, ארכיטקטורה פתוחה ויכולות תקשורת מתקדמות.
מעבר לכך, המטוסים הללו, שיהיו קטלניים גם בהיבט נשיאת חימושים, יהיו מהירים במיוחד. פיתוח המנועים שמיועדים למטוסים אלו, עשוי להביא אותם למהירות של כ־2.5-2.2 מאך. לצורך ההשוואה, מטוסי F-35, המתקדמים ביותר שיש לישראל, מגיעים למהירות של 1.6 מאך.
המל"ט הענק של סין, ששובר את כל מה שמוכר בשוק
באותו סלון אווירי, חשפה סין מל"ט ענק בשם "ג'יו טיאן" (בעברית: "שמיים גבוהים") ששובר כל מה שמוכר בשוק העולמי - עם משקל המראה של 10 טונות. לצורך ההשוואה, המל"ט התוקף המפורסם של ארה"ב MQ-9 ריפר, הוא בעל משקל המראה של פחות משש טונות "בלבד". את המוצר הציגה התעשייה האווירית של סין.
האמצעי החדש הוא בעל מערכות מתקדמות שונות, אבל התכונה המשמעותית ביותר היא היותו "כוורת": הוא מסוגל לשגר נחילי כטב"מים לעבר מטרות. כך, משתדרגים הטווחים של האמצעים, וכך הכמות גם מגבירה את הקטלניות ואת הקושי של האויב להתמודד. המערכת הזו מעוררת התלהבות בשוק הסיני המקומי, משום שבו ייצרו עד היום לכל היותר את "ווינג לונג 3", מל"ט תוקף בעל משקל המראה של כשש טונות.
איראן מחזקת את מערך ההגנה האווירית
בצל המתיחות עם ישראל, התעשייה הצבאית האיראנית מפתחת את מערכת ההגנה האווירית AD-40, שמיועדת עבור טווחים בינוניים. לאחר המתקפה הישראלית שגרמה למשטר האייתוללות נזקים, המערכת החדשה מיועדת להתמודדות עם איומים שונים, כמו מטוסים, כלי טיס בלתי־מאוישים וחימושים מדויקים. במשך שנים, פעלה טהרן להגברת מערך ההגנה האווירית המקומי, אבל זה נכשל בהתמודדותו עם חיל האוויר הישראלי - ובמשטר מקווים כי בעתיד יוכלו להתמודד בצורה טובה יותר.
סוגיה מעניינת בנוגע למערכת האיראנית החדשה היא מנגנון היירוט. בישראל, מערכת ההגנה האווירית לטווח בינוני היא קלע דוד, שמשתמשת ב־Hit to Kill. כלומר, פגיעת מתכת במתכת. לעומת זאת, המערכת לטווחים קצרים, כיפת ברזל, מתפוצצת בקרבת המטרה כדי לנטרל אותה. במקרה של AD-40, על אף שזו מערכת לטווח בינוני, היא תתפוצץ בקרבת המטרה עם ראש נפץ במשקל כ־74 ק"ג - בניסיון לנטרל את האיום.
אוקראינה תקבל מערכת יירוט נגד כטב"מים
אוקראינה תקבל, עד תום השנה, מערכות ראשונות מתוצרת החברה האסטונית פרנקנבורג, לניסוי. המערכות הללו, שנחשבות לבעלות עלויות נמוכות, משתמשות בטילים קטנים כדי ליירט כטב"מים ואיומים נוספים בגובה נמוך, עד 2 ק"מ. "מטרתנו היא לסייע לאוקראינה במלחמה", סיפר מנכ"ל פרנקנבורג, קוסטי סאלם, לאחר פגישתו עם סגן שר ההגנה האוקראיני, אנטולי קלוצ'קו."הטילים החדשים הן בעלות נמוכה".
זהו שלב נוסף בהידוק מערכת היחסים הביטחונית בין אוקראינה לבין אסטוניה, שמצידה רוצה לנצל את הניסיון שצברה קייב במלחמה מול רוסיה - לטובת רכישת כטב"מים מוכחים בעלויות נמוכות. על אף שהיא לא מעורבת ישירות במלחמה, מרוץ החימושים האזורי נותן את אותותיו על טאלין. שר ההגנה האסטוני, האנו פבקור, סיפר בספטמבר כי מדינתו רכשה בתוך שנתיים חימושים בסך כולל של 750 מיליון אירו (כ־814 מיליון דולר), יותר מהכמות במשך 30 שנה. עד 2028, מתכננת אסטוניה להשקיע 3 מיליארד אירו (כ־3.26 מיליארד דולר) נוספים בתחום.
איירבאס משיקה מסוק בלתי־מאויש נגד צוללות
החברות הביטחוניות בעולם מנצלות תערוכות יוקרתיות כדי לחשוף את האמצעים החדשים שלהן. בתערוכת יורונאבאל, שעוסקת בעולם הימי, חברת איירבאס חשפה את המסוק הבלתי־מאויש VSR700, שמיועד ללוחמה בצוללות (ASW). האמצעי החדש נועד להשתלב במסגרת מערך כוחות ימיים, ונושא מערכות רדאר ונשק שמאפשרים לו גם להתריע וגם לנטרל כוחות אויב, במידת הצורך.
גודלו של המסוק הבלתי־מאויש כמטר, משקלו כ־30 ק"ג, והוא מושק בתקופה ששדה הקרב המודרני שופע באמצעים בלתי־מאוישים בים: כשב"מ (כלי שיט בלתי־מאויש) וכצב"מ (כלי צולל בלתי־מאויש). מעבר לכך, יש צוללות ננס שנדרשים לזהות, וגם בהקשר זה, צפוי המסוק הבלתי־מאויש לסייע. במטרה להקל על הכוחות הימיים, שבעצמם נדרשים להפעיל מערכות בלתי־מאוישות, יש אפשרות להפעיל את VSR700 באופן אוטונומי, כשבכל מקרה, עומדת האפשרות להפעילו מרחוק.
הסיוע של קוריאה הצפונית לרוסיה לא מסתכם בטילים וחיילים
מלחמת רוסיה־אוקראינה היא חסרת־תקדים בתחומים שונים, החל מהיקף השימוש בכטב"מים, דרך הפעלת חימושים איראניים על אדמת אירופה, ועד ללוחמים צפון־קוריאניים ששולח המנהיג העליון קים ג'ונג־און כצאן לטבח, עבור נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. עם זאת, הסיוע של פיונגיאנג לא מסתכם בחיילים או בטילים, ולאחרונה נפוצות ברשתות החברתיות צילומים רבים של רובים צפון־קוריאניים בשימוש הלוחמים הרוסים, מדגם "סוג 73".
קוריאה הצפונית החלה בעצמה להשתמש בדגם בשנת 1973, משילוב תכונות של המקלע הסובייטי PK ו־Vz הצ'כוסלובקי. במסגרת החתרנות של קים ג'ונג־און ושאיפתו לערער את הסדר העולמי, הרובים הללו כבר התגלו במסגרת כמה זירות לחימה במזרח התיכון - וכעת עשו את דרכם גם לאוקראינה. השימוש ברובים הללו ממחיש כי אף שהתעשייה הצבאית הרוסית פורחת בצל המלחמה, היא מתקשה לעמוד בביקושים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.