גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קומדיה של טעויות": כך פספסה ישראל תרופה שנמכרת במיליארד דולר בשנה

ב־1996 מכרה ד"ר מרי שרמן לחברת ביוטק ישראלית זיכיון לפטנט על תרופה חדשנית למחלת מפרקים, שפיתחה עם בן זוגה ● איך היא התגלגלה לבסוף לענקית הפארמה אמג'ן, ומדוע בגיל 84 שרמן עדיין מחפשת משקיעים לדור הבא של המוצר

ד''ר מרי שרמן / צילום: תמונה פרטית
ד''ר מרי שרמן / צילום: תמונה פרטית

ב־2013 הסתיים בקול ענות חלושה סיפורה של חברת סביינט, שהחלה כגלגול של חלוצת הביוטק הישראלי BTG והייתה בין הראשונות (והיחידות עד היום) שקיבלו אישור FDA לשיווק תרופה חדשנית. החברה, שנסחרה בנאסד"ק, פשטה רגל בעקבות כישלון בשיווק התרופה קריסטקסה לשיגדון, מחלת מפרקים המוכרת גם כגאוט.

ראיון | החוקר שמסביר למה יש דיליי כשאנחנו רואים כדורגל ואיך זה קשור לסייבר 
4 שנים אחרי ההנפקה: החברה הרפואית שעשויה להפוך לשלד בת"א 

היום, התרופה הזאת היא סיפור הצלחה, שחמקה מהרדאר של שוק הביומד הישראלי. אפילו מי שניהלו בעבר את סביינט הופתעו כשסיפרנו להם שהתרופה נמכרת כעת במיליארד דולר בשנה על ידי חברת הענק אמג'ן . לא רק זאת, הקשר הישראלי לא באמת ניתק: חומר הגלם לתרופה מיוצר עד היום בקרית מלאכי.

ד"ר מרי שרמן, שפיתחה את התרופה יחד עם בן זוגה מרק סייפר, לא לגמרי מרוצה מסגירת המעגל הזאת. לדבריה, היא שמחה על ההצלחה הכלכלית, אך כועסת שהתרופה אינה זמינה לחולים מחוץ לארה"ב (אף לא בישראל), על המחיר הגבוה שלה, ועל כך שאין קונים לדור הבא של המוצר, שיכול לטענתה לשפר את התרופה ותרופות אחרות.

 

"לא מקשיבים לנו משום מה", היא אומרת, אך לא מתייאשת. בגיל 84, היא רואה כיצד קולגות שלה יוצאים מהמשחק, אך היא עדיין בעניינים, חריפה, וזוכרת כל פרט על היסטורית המוצר. היא אפילו מחפשת משקיעים כדי להוכיח לעולם את צדקתה.

"אפרים קציר עשה את החיבור"

שרמן וסייפר, יהודים אמריקאים עם קשר חזק לישראל, פיתחו את התרופה במסגרת חברה שהקימה שרמן ומנהלת עד היום, Mountain View Pharmaceuticals (MVP). כששרמן הייתה פוסט־דוקטורנטית במעבדה של פרופ' אהרון קציר במכון ויצמן, היא הפכה לחברה שלו ושל אחיו פרופ' אפרים קציר, לימים הנשיא הרביעי של ישראל. "ב־1996 הגעתי לישראל ליום הולדתו של אפרים קציר, והוא חיבר אותי לחברת ביוטכנולוגיה כללית (BTG)". כך קיבלה החברה הישראלית את הזיכיון על התרופה.

בתחילת שנות ה־2000, מכרה BTG את מפעל הייצור שלה בקרית מלאכי לחברת פרינג (והוא עדיין ממשיך לפעול בקרית מלאכי), ו־BTG עצמה המשיכה להחזיק בקניין הרוחני שלה, ושינתה את שמה לסביינט. "התוצאות של התרופה היו מעולות, אבל נדרשו לחברה יותר מעשר שנים להביא את המוצר לשוק", אומרת שרמן. "זו הייתה כמעט קומדיה של טעויות. למשל, הם פיתחו את התרופה להזרקה תת־עורית. אמרנו להם שהמולקולה גדולה מדי ואין ברירה אלא לתת אותה בעירוי, והם אמרו, 'אבל עשינו מחקר שוק והמטופלים לא אוהבים עירוי'. ככה הם איבדו שנה.

"אמרנו שהמוצר צריך להיות מורכב מתשע יחידות פולימר על כל יחידת חלבון, ומישהו אמר 'למה לא 10'. כך שהחומר ששימש לניסויי שלב III לא היה זהה לזה ששימש לניסוי שלב II. כש־FDA שמע את זה, אמרו להם: או שתחזרו על הניסוי או שתשמידו את מלאי המוצר. הם ייצרו את החומר מחדש ואיבדו עוד שנה".

מריאן גורצקי, שניהל אז את החברה, זוכר בעיקר שלא היה קל. "פיתוח תרופות הוא תהליך מורכב", הוא אומר, "אבל אחרי כמה שנים פתרנו את זה". כשהמוצר הגיע לשוק הוא כבר לא היה חלק מהחברה.

שרמן טוענת שגם כאשר המוצר הושק, ב־2010, החברה לא עשתה חינוך נכון של השוק. "זו לא תרופה שמתחרה בתרופות זולות בבליעה. היא רק לאנשים עם שיגדון קשה שלא מגיב לתרופות אחרות. הם לא הסבירו את זה היטב והמכירות היו נמוכות. בינתיים הבכירים נתנו לעצמם משכורות ענק. לא פלא שפשטו רגל".

"את לא תגידי לי איך למכור פארמה"

לפי ההסכם בין הצדדים, המוצר היה אמור לחזור לידי MVP ואונ' דיוק שהייתה שותפה בפיתוח, אך סביינט הזרימה אותו לחברת Crealta שהוקמה לשם כך. החברה רכשה מחדש את הזכויות מאונ' דיוק ו־MVP תמורת מספר דו ספרתי של מיליוני דולרים. Crealta העלתה את המחיר מ־2,300 דולר למנה ל־12,500 דולר, וכך הפכה אטרקטיבית לרכישה על ידי חברת התרופות הורייזן ב־2016, וזו העלתה עוד את המחיר. ב־2023, הורייזן נמכרה לענקית הפארמה אמג'ן תמורת 23.8 מיליארד דולר.

שרמן מספרת שיחסיה עם הורייזון היו גרועים מההתחלה. "פניתי למנכ"ל טים וולברט אחרי הרצאה שלו. לא היה לו מושג מי אני, החתומה על הפטנט של התרופה שהפכה אותו לאדם עשיר. אמרתי לו, אתה חייב לשווק את התרופה הזאת גם מחוץ לארה"ב, והוא ענה, 'מחירה יהיה רק 5% ממה שהוא בארה"ב'. עניתי לו שהמחירים באירופה לתרופות מהסוג הזה אינם נמוכים. והוא השיב: 'אני מוכר פארמה שנים! את לא תגידי לי איך למכור פארמה'".

אך לאחרונה קרה "דבר נפלא", אומרת שרמן. הבכיר מהורייזן שמונה כאחראי על המחלקה המוכרת את התרופה באמג'ן, הודיע שהוא עוזב. "אולי עכשיו התרופה תימכר בכל העולם". אם זה יקרה, ל־MVP מגיעים עוד תמלוגים מכך.

"המון סבל מיותר לחולים"

כשהתרופה עוד הייתה בפיתוח, גילו בני הזוג שרמן־סייפר שהם יכולים לשפר אותה. "התרופה היא צימוד בין חלבון לבין פולימר בשם PEG, שמאריך את חיי החלבון. גילינו שאצל מטופלים שהוגדרו 'לא מגיבים לתרופה' יש בעצם תגובה ראשונה טובה שאחר כך נעלמת, כלומר, הם כנראה מפתחים נוגדנים לתרופה. זיהינו חלק קטן ב־PEG שנגדו פותחו הנוגדנים והצענו להם להחליף את החומר שם בחומר אחר. אבל לא הקשיבו לנו, כי המוצרים שלהן גם ככה מכניסים כסף, אז למה לגעת.

"זו לא התרופה היחידה שכוללת רכיב PEG עם אותן בעיות. הצענו לטבע, ביומרין, ג'אז פארמה, רוש ואחרות את הפתרון שלנו לתרופות למחלות כמו המופיליה, אנמיה, אקרומגליה וטרשת נפוצה. חלק מהתרופות הללו ניתנות במינון יומי כדי להתגבר על ייצור הנוגדנים, במקום פעם בשבועיים או חודש. המון סבל מיותר לחולים כי החברות לא מוכנות לנסות PEG קצת שונה". שרמן ממשיכה להילחם על המוצר. "מימנו בעצמנו אפילו ניסוי בקופים שבו ניסינו מוצר של חברת רוש מול הגרסה שלנו לאותו מוצר, והתוצאות הראו עדיפות למוצר שלנו".

MVP פיתחה תרופות נוספות, אם כי לא כאלה שהגיעו לשוק, וכן נתנה שירותי ייעוץ לחברות פארמה. פעילויות אלה, לצד התשלום שקיבלו עבור קריסטקסה, אפשרו לזוג שרמן לערוך את הניסויים במוצרי החברה וגם לעסוק בפעילות פילנתרופית.

ניסיתם לגייס הון סיכון?
"קרנות הון סיכון אמרו ש'לא נשקיע בזוג נשוי, כי אתם עלולים להתגרש'. כאילו ששותפים שאינם נשואים לא רבים. אז לא קיבלנו הון סיכון. אבל אולי עוד נקבל, כי אנחנו הממציאים של תרופה רבת מכר ועוד מעט הפטנט שלה פג. ואני מכירה מדענים מסין שכבר מחכים עם הגנקיה, ואז זה בטח לא יעלה 30 אלף דולר".

מחברת אמג'ן לא נמסרה תגובה עד לירידת הגיליון לדפוס.

עוד כתבות

צעירים עוברים ברובע העסקי בבייג'ין / צילום: ap, Tatan Syuflana

בזמן שניצחון טראמפ מדהיר את מדדי וול סטריט, מה יש לסין להציע

לאורך שנים סין מפגרת אחרי שוקי המניות האמריקאיים וכלכלתה סובלת מבעיות עומק ● תוכנית ההטבות של הממשל הצליחה להזניק את הבורסה, אבל מוקדם לדעת מה תהיה ההשפעה על הכלכלה והמשק הסיניים ● למי שבוחר להיות אופטימי, ישנן כמה דרכי חשיפה

חומרים: דרור מרמור, Shutterstock

הגזירות מגיעות לאישור סופי, והפנסיה שלכם במוקד

באוצר מעדיפים לפגוע בפנסיות מאשר לטלטל את הספינה ● גם באמריקה, מערכת המשפט מתקשה למצות דין עם פוליטיקאים ● והאם זה סופם של מבצעי הקבלנים? ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כוחות צה''ל בתמרון בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

תקציב המילואים 2025: הבטחות חדשות בצל עיכובים במימוש ההטבות הקיימות

במסגרת תקציב המדינה לשנה הבאה, נבחנים שינויים משמעותיים בהטבות למשרתי המילואים ● אחד מהם הוא תוכנית להענקת נקודות זיכוי ממס למשרתי מילואים לוחמים ● יחד עם זאת, עולות תהיות קשות לגבי מימוש ההטבות שכבר הובטחו למשרתי המילואים בתוכנית התקציב הנוכחית, אך טרם ניתנו

צוללת של צה''ל / צילום: דובר צה''ל

ביותר מחצי מיליארד אירו: הצוללת הגדולה שנבנתה בגרמניה בדרך לצה"ל

מערכת הביטחון הודיעה כי הצוללת השישית תצטרף לשורות צה"ל ב־2025 ● מדובר בפיתוח הימי הגדול של התאגיד הגרמני טיסנקרופ מאז מלה"ע ה־2 ● מדוע העסקה נעצרה בעבר וחזרה כעת? ● גלובס עושה סדר

צילומים: AP, Oded Balilty, Evan Vucci, J. Scott Applewhite, George Walker IV

הכוורת של טראמפ מתגבשת: המגיש הפרו ישראלי ימונה לשר ההגנה, ומי יהיה אחראי על "עסקת המאה"

נשיא ארה"ב הנבחר יצא בשרשרת מסחררת של מינויים פרו־ישראליים נלהבים למערך הביטחון הלאומי שלו ● סוחר נדל"ן יהודי, שותף קריפטו של משפחת טראמפ, מתמנה לשליח מיוחד למזרח התיכון ● כוהן דתי אוונגליסטי הוא השגריר החדש לישראל ● מנחה פוקס ניוז עומד להיות שר ההגנה הבא, והוא כבר הודיע כי יטהר את הצבא מ"מרקסיסטים"

לוגו ביט / צילום: יח''צ

החל מ-2025: ביט תגבה עמלות ממי שיקבל מעל ל-25 אלף שקל בשנה

מדובר בעמלה של 0.6% מסך סכום הקבלות ● לפי בנק הפועלים, רק כ-6% מכלל המשתמשים בביט חוצים את הרף של קבלת 25 אלף שקל בשנה ● בתוך כך, מתחילת השבוע הבא תגדל תקרת קבלת הכספים השנתית בביט מ-50 אלף שקל ל-100 אלף

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Associated Press, Michael Varaklas

כל הדרכים מוליכות לקלפי: מאחורי ההצהרה של ארדואן על ישראל

בתגובה לשאלה של עיתונאית, ענה היום נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן כי "ניתקנו יחסים עם ישראל" ● במציאות, שגרירות טורקיה בתל אביב פעילה, אך האמירות הללו משרתות אותו היטב בקמפיין הבחירות מול קהל המצביעים שלו

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

ישראייר וארקיע ינחתו באמריקה? התוכנית של משרד התחבורה להגדלת היצע הטיסות לארה"ב

משרד התחבורה מקדם מהלך שיאפשר לארקיע ולישראייר להפעיל טיסות לצפון אמריקה ● כיום אל על היא היחידה שפעילה בקו, וכניסת חברות נוספות תקל על העומסים ותביא ככל הנראה לירידה משמעותית במחירים

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, יוסי זמיר

היועמ"שית לנתניהו: עליך לבחון מחדש את כהונת השר בן גביר

בהרב-מיארה העבירה לרה"מ את עמדתה בכתב, בצל הטענות נגד מינוי השר • במכתבה טענה כי התנהלות השר וכוחו עלולים לפגוע "באפשרות להבטיח כי המשטרה תפעל מתוך נאמנות לציבור, ולא לדרג הפוליטי" • קראו את המכתב המלא

נוסעים ממתינים בתחנת אוטובוס / צילום: מץ 76

חברות האוטובוס ישלמו מיליונים בגלל שירות לקוי. מי שיאנית הקנסות?

שבע מפעילות האוטובוסים הגדולות קיבלו קנסות בגובה 65 מיליון שקל בחציון הראשון, בגין שירות ליקוי ● לפי גורמים בענף, השנה חלה החמרה משמעותית באכיפה של הרשות הארצית לתחבורה ● ואולם, לפי בדיקה שערכה הרשות - שביעות הרצון של הנוסעים רק ירדה

ישיבת פתיחה של המושב השלישי של הכנסת, לפני כשבועיים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ראשי הקואליציה: "הכרזה על רה"מ כנבצר - הפיכה לכל דבר ועניין"

למרות שלא קיימת בקשה להוציא את נתניהו לנבצרות, ראשי מפלגות הקואליציה, ביניהם גם גדעון סער, הצהירו בהודעה משותפת: "כל הכרזה בדבר נבצרות נעדרת בסיס משפטי ולכן אינה תקפה. מהלך כזה משמעו הפיכה לכל דבר ועניין"

מטוס דור שישי ‘White Emperor B’ של סין / צילום: מתוך רשת X

ראש נפץ של עשרות ק"ג: כך נערכת איראן לאפשרות שישראל תתקוף

סין מציגה דגם של מטוס קרב מהדור השישי ומל"ט עם יכולות שטרם נראו בשוק ● לאחר המתקפה הישראלית, איראן משדרגת את מערך ההגנה האווירית שלה ● אוקראינה תקבל מאסטוניה מערכת יירוט חדשה נגד כטב"מים ● וגם: חברת איירבאס משיקה - מסוק בלתי־מאויש נגד צוללות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פתיחת מסחר של חברת פאגאיה בנאסד''ק ביוני 2022 / צילום: עידו איז'ק  - יח''צ

מניית פאגאיה צנחה 36% לאחר הדוחות, למונייד זינקה: מה גורם לתנודתיות הגבוהה

עלייה או ירידה של עשרות אחוזים במניות טכנולוגיה ישראליות לאחר שדיווחו על תוצאותיהן בוול סטריט, הפכה לעניין שבשגרה ● בין הסיבות שמונים בשוק לתופעה: משקיעים בעלי אופי ספקולטיבי שממהרים להגיב לדוחות, תגובה לתוצאות הבחירות בארה"ב ותמחור המניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

נעילה שלילית בוול סטריט; פאוול: "לא צריך למהר להוריד את הריבית"

דאו ג'ונס נחלש ב-0.5%, נאסד"ק ו-S&P 500 ירדו שניהם בכ-0.6% ● סולאראדג' זינקה ב-6%, לאחר שאתמול הגיעה לשפל של 52 שבועות ● הדולר בשיא של מעל שנה בעולם • לראשונה מזה חצי שנה, האינפלציה בארה"ב עלתה ל-2.6% • יצרנית השבבים הישראלית, וויביט ננו, זינקה ב-7% באוסטרליה ● לומברד אודייר: מעדיפים השקעה בנכסים בטוחים במדינות יציבות כגון ארה"ב ושווייץ

בנייה חדשה בירושלים. מובילה את טבלת העסקאות / צילום: Shutterstock

המכירות עלו, אבל שוק הדיור עדיין מדשדש. ובאיזו עיר נמכרו הכי הרבה דירות?

ברבעון השלישי של 2024 נמכרו 10,760 דירות חדשות ו-13,590 דירות יד שנייה ● למרות שמדובר בעליה במכירות לעומת השנה שעברה, הממוצע החודשי נמוך בכ-15% מזה של שנה ממוצעת ● ירושלים מובילה את טבלת העסקאות, ואחריה תל אביב

איור: גיל ג'יבלי

כמעט לא קיים בארה"ב ובאירופה: שיטת התשלומים של הישראלים

בסופר, בקניון וכמעט בכל חנות, השאלה "האם לחלק לתשלומים" עולה בכל עסקה ● אבל השיטה שעבור הישראלים נחשבת שיגרתית, כמעט ולא קיימת בארה"ב ובאירופה ● איך קרה שהקדמנו את העולם, והאם השינוי בדרך? ● שאלת השבוע

אילוסטרציה: Shutterstock

אקזיט של 130 מיליון דולר: זו חברת אבטחת הסייבר הישראלית שנמכרת

חברת ביטסייט האמריקאית רוכשת את סייברסיקסגיל (Cybersixgill) הישראלית תמורת כ-130 מיליון דולר ● החברה מפתחת מערכת לאיסוף מודיעין איומי סייבר באופן אוטומטי בפורומים סגורים וברשתות חברתיות

ירידות בבורסת ת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה בירידות: מדד ת"א 35 צנח בכ-1.6%, נייס צללה בכ-13%

מניות השבבים העיבו על מדד ת"א 35 ● מדד ת"א ביומד נפל בכ-4% ● הדולר נחלש קלות מול השקל ● נייס עקפה את התחזיות, אך הותירה את תחזית ההכנסות השנתית וצללה בכ-13% ● מניות התקשורת ממשיכות במומנטום החיובי ● מחר יתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל, בהראל צופים לעלייה של כ-0.5% באוקטובר, אך ששני המדדים הבאים יהיו נמוכים בהרבה

מנהיג צפ''ק, קים ג'ונג און מבקר יחידת כוחות מיוחדים בבסיס צבאי סודי במדינתו / צילום: Reuters, KCNA

מדוע חיילים צפון־קוריאניים מוכנים למות ברוסיה

אלפי חיילים צפון־קוריאניים פרוסים לאורך קו החזית הרוסי ● חיילים וקצינים לשעבר, שערקו משורות צבא קוריאה הצפונית, מספרים כי החיילים יעשו הכול למען המנהיג קים ג'ונג און - אך יוצאים גם כדי להימלט מהתנאים הקשים בבית ולקבל הצצה לעולם החיצון

שווארמה אוזיזק / צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של אוזיזק

שווארמת שף, ספינג' מסורתי ויער סודות: העיר שהייתה השראה לשחקן המיתולוגי

יעקב כהן, שהלך לעולמו בשבוע שעבר, נהג להתבדח על עיירת הפיתוח שבה גדל ● יצאנו למגדל העמק, ומצאנו תצפית מרהיבה, פלאפל ממתכון סודי, חנות תבלינים של פעם ומסעדה של כוכב "משחקי השף"