גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות האוטובוס ישלמו מיליונים בגלל שירות לקוי. מי שיאנית הקנסות?

שבע מפעילות האוטובוסים הגדולות קיבלו קנסות בגובה 65 מיליון שקל בחציון הראשון, בגין שירות ליקוי ● לפי גורמים בענף, השנה חלה החמרה משמעותית באכיפה של הרשות הארצית לתחבורה ● ואולם, לפי בדיקה שערכה הרשות - שביעות הרצון של הנוסעים רק ירדה

נוסעים ממתינים בתחנת אוטובוס / צילום: מץ 76
נוסעים ממתינים בתחנת אוטובוס / צילום: מץ 76

מטרופולין היא שיאנית הקנסות של משרד התחבורה בגין שירות לקוי, כך עולה מבדיקת גלובס. החברה, שנרכשה על ידי קרן ג'נריישן, נקנסה על ידי משרד התחבורה בכ־22.5 מיליון שקל בין החודשים ינואר עד יולי השנה.

כמה באמת עולה להחליף פנס לרכב? השיטה שמקפיצה את מחירי הביטוח
הדיל עם האוצר וההסכמות עם החרדים: מאחורי הקמת הרשויות המטרופוליניות

האכיפה של הרשות הארצית לתחבורה ציבורית כוללת ניטור נסיעות באמצעות בקרה אלקטרונית על המעבר בתחנות לאורך הקו, וביציאה בזמן מתחנת המוצא, פניות ציבור שעליהן נדרש מפעיל התחבורה הציבורית להגיב, וכן בקרה על ניקיון, שילוט, ותפעול הקווים. כמו כן נבדקות חריגות מהמסלול - זאת לאחר שהסתבר שנסיעות רבות יוצאות מתחנת המוצא ו"נעלמות" בדרך ממעקב משרד התחבורה. עוד נבחנות התשתיות והמסופים עליהם אחראיות חברות התחבורה הציבורית.

במקום השני ניצבת חברת תנופה בבעלות החברות מאיה תור, EL, צ'יינה מוטורוס וקבוצת שאשא. החברה הקטנה יחסית מפעילה תחבורה ציבורית בפרוזדור ירושלים ובשומרון, והיא נקנסה בחודשים אלו בסך של 14.5 מיליון שקל.

במקום השלישי חברת דן שמפעילה רבים מהקווים בתל אביב ובמרכז הארץ, וכן בעלת החברות דן בדרום ודן באר שבע, שנקנסה ב־11 מיליון שקל.

לאחר מכן יתר החברות הגדולות־בינוניות ממוקמות יחסית באופן דומה: סופרבוס בבעלות אלי בליליוס נקנסה ב־4.7 מיליון כמו גם קווים של יעקב שחר, אגד בבעלות קרן קיסטון ב־4 מיליון, אלקטרה אפיקים שבשליטת אלקטרה של האחים זלקינד ב־3.4 מיליון.

השירות לא משתפר

האוטובוס הינו אמצעי התחבורה המרכזי במדינת ישראל, וכמעט 90% מהנסיעות בתחבורה הציבורית מבוצעות בו. בהתאם, גדל הענף בשנים האחרונות בשיעור ניכר. בשנה ממוצעת מבוצעות כ־800 מיליון נסיעות, באמצעות כ־12.5 אלף אוטובוסים, המופעלים על ידי 27 חברות שפועלות בסבסוד ממשלתי הנאמד בכ־16 מיליארד שקל.

הרשות לתחבורה ציבורית במשרד התחבורה אחראית על הסדרת הענף בכל הקשור לרישוי שירותי התחבורה הציבורית, אישור מסלולי נסיעה, מיקום תחנות ההסעה, תעריפי הנסיעה ופיקוח על רמת השירות הניתנת לציבור.

חלק מהמפעילות טוענות שלכל חברה נקבע קנס אחר באמצעות פיצויים המעוגנים בהסכמים שאינם אחידים בין החברות. ואולם, לטענת גורמים בענף, הקנסות דווקא הולמים את רמת השירות שנותנות המפעילות. במשרד התחבורה עדיין לא פרסמו את נתוני הבקרה על החברות השנה, אבל רבות מהן "כיכבו" בשנה שעברה.

לפי גורמים בענף, בשנה האחרונה חלה החמרה משמעותית במתן הקנסות של משרד התחבורה, שמיוחסת לשינוי מדיניות שחל מאז נבחר עידן מועלם לנהל את הרשות. יחד עם זאת, הקנסות לא מביאים לשיפור השירות ולשביעות רצון הנוסעים, בד בבד עם הגידול ברווחים שעליו מדווחות החברות.

מועלם אמר בראיון לגלובס בחודש יולי האחרון כי מודל הקנסות שונה תחת כהונתו וציין כי נדרש לשנות את מכרזי התחבורה הציבורית, "כאשר מפעיל ייתן שירות טוב, אגרום לו להרוויח כמה שיותר כסף. כשהוא ייתן שירות על הפנים, אגרום לזה שהוא יפסיד כסף", אמר אז לגלובס.

נקודת מפנה קרובה?

בחציון הראשון של השנה ירדה גם שביעות הרצון של הנוסעים בתחבורה הציבורית, כך על פי בדיקת הרשות הארצית. כך הנוסעים נתנו לתחבורה הציבורית את הציון 6.8 לעומת 7.2 בתקופה המקבילה אשתקד. "הציון הכללי נמוך מיעדי הרשות לתחבורה ציבורית", נכתב בדוח שפרסמה בחודש ספטמבר האחרון - אך גורמים בענף מציינים שלמרות ההחמרה באכיפה, ספק אם איומים אלו מורגשים בשטח בעקבות הקנסות שהוטלו.

בגלובס נחשף כי במשרד האוצר והתחבורה סיכמו על הסדרה ענפית בענף התחבורה הציבורית במטרה לשפר את ביצועיה, וזו אמורה להיות לפי הערכות נקודת המפנה שלה. כך למפעילים תהיה חשיפה גדולה יותר למספר הנוסעים ולא רק למספר הקילומטרים שאוטובוסים נוסעים, הקנסות יוחמרו והמכרזים יבוצעו באופן שונה. ואולם ההסדרה עדיין לא יצאה לפועל במלואה.

בקרן ג'נריישן דיווחו לבורסה כי בחציון הראשון של השנה הוקמו אשכולות חדשים של הפעלת תחבורה ציבורית וכעת יש לה ארבע כאלו, והיא מפעילה 1850 אוטובוסים וכ־2,300 נהגים. לפי הדיווח הקמת שני אשכולות חדשים בבקעת אונו ובשרון בחציון הראשון של השנה "היווה רכיב משמעותי בהשפעה על הגידול בהכנסות, ב־EBITDA וב־FFO ביחס לתקופה מקבילה אשתקד".

יחד עם זאת, "הקיטון ברווח התפעולי ובשיעורי הרווחיות ביחס לתקופה המקבילה אשתקד נובע מגידול בהוצאות השוטפות בקשר עם האשכולות החדשים אשר ההכנסות בגינם טרם הוכרו באופן מלא, וכן, מירידה במדדים התפעוליים (מהירות מסחרית, שיעורי אי ביצוע וכו') ובהיקף התיקופים מסיבות אקסוגניות בעיקר".

ואולם, אם ההרעה בשירות היא מסיבות אקסוגניות לא ברור כיצד נוצרו הפערים הבולטים כל כך במתן הקנסות וכן ברמת השירות הנמוכה שמפגינה החברה בשנים האחרונות, באופן חריג ביחס למתחרותיה.

בלובי 99 אמרו לגלובס כי "הבקרה שמתבצעת על מפעילות התחבורה הציבורית היא כלי מרכזי וחשוב לשיפור מדדי האיכות, שמשפיעים באופן ישיר על שביעות רצון הנוסעים. אוטובוס שמאחר או לא מגיע, גורם לציבור הנוסעים לחשוב פעמיים אם להשתמש בשירות שוב, מה שמוביל למטרה ההפוכה: במקום עידוד השימוש בתחבורה הציבורית - צמצום בכמות הנוסעים והגברת השימוש ברכב הפרטי".

עוד נמסר כי "נתוני הקנסות הגבוהים של חלק מהמפעילות, עולים בקנה אחד עם הממצאים שפרסמה הרשות לתחב"צ בחודש ספטמבר, לפיהם חלה ירידה של ארבע נקודות בשביעות רצון הנוסעים לעומת השנה הקודמת. אנו מקווים שההסדרה שמבצעת הרשות בימים אלה, ושינוי התמריצים למפעילות שפעלנו לקדם, יובילו לתחבורה ציבורית טובה ואמינה יותר למען כלל הציבור".

תגובות

מחברת דן נמסר: "חברת דן מסיעה מדי שנה כ־150 מיליון נוסעים במטרופולין גוש דן בלבד, בלב איזורי הביקוש המורכבים והצפופים ביותר במדינת ישראל, תוך התמודדות עם אתגרים רבים כמו עבודות התשתית במרכזי גוש דן, הפגנות ומחאות ציבוריות, ועומסי תנועה שכמותם אין באף מטרופולין אחר במדינת ישראל.

"אל מול אתגרים אלו, דן נבחרת באופן עקבי ע״פ סקרים רשמיים של משרד התחבורה כחברה עם מספר התלונות הקטן ביותר".

מחברת תנופה נמסר: "גובה הקנסות נקבע במכרז משרד התחבורה והוא לא אחיד לכלל החברות ושונה בין המכרזים הישנים והחדשים. על כן לא ניתן להשוות בין המפעילים ולא ניתן להצביע על קורלציה בין איכות השירות לבין גובה הקנס. החברה רואה בשירות כערך מוביל, נמצאת בהליכי שיפור השירות ומצפה להמשך ירידת הקנסות ככל שתהליכי השיפור יוטמעו בחברה".

מחברת מטרופולין נמסר: "החברה מחוייבת למתן שירותי מיטבי ללקוחותיה ומשקיעה בכך משאבים רבים. אנו ערים לכך שבתקופה זו מתן השירות נפגע בחלקו ופעלנו לשדרג את השירות ואכן נרשם שיפור משמעותי". 

עוד כתבות

כוחות חטיבה 188 בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

דיווח: ארה"ב העבירה ללבנון הצעה חדשה להפסקת אש

אחרי 40 דקות של מרדף: כטב"ם נפל באזור אליקים, שני חיילים נפצעו בינוני ● עברי דיקשטיין, קצין בחטיבת גולני, נפל בדרום בלבנון ● בסוריה דיווחו כי 16 נפצעו בתקיפה בשכונת יוקרה בבירה, צה"ל אישר כי תקף מפקדות של הג'יהאד האיסלאמי • בלבנון דיווחו על תקיפות ישראליות בדאחיה • חמישה שיגורים מלבנון לאזור חיפה - ללא נפגעים • עדכונים שוטפים

ירידות בבורסת ת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה בירידות: מדד ת"א 35 צנח בכ-1.6%, נייס צללה בכ-13%

מניות השבבים העיבו על מדד ת"א 35 ● מדד ת"א ביומד נפל בכ-4% ● הדולר נחלש קלות מול השקל ● נייס עקפה את התחזיות, אך הותירה את תחזית ההכנסות השנתית וצללה בכ-13% ● מניות התקשורת ממשיכות במומנטום החיובי ● מחר יתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל, בהראל צופים לעלייה של כ-0.5% באוקטובר, אך ששני המדדים הבאים יהיו נמוכים בהרבה

מירב בן ארי, יש עתיד / צילום: שלומי יוסף

האם הממשלה ה-36 סיימה את כהונתה עם 3 פיגועים ו-19 נרצחים בלבד?

מה היה המצב הביטחוני בממשלת בנט־לפיד? לא טוב כמו שח"כ מירב בן ארי טוענת ● המשרוקית של גלובס

תום (תומאס) לי, שותף ומנהל המחקר ב־Fundstrat Global Advisors / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

המדד שעקף את הראלי של S&P 500 והכלכלן שחוזה: הוא יעלה בעוד 100%

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מדד המניות הקטנות ראסל 2000 רשם את השבוע הטוב ביותר שלו זה 4 שנים ועקף את תשואת מדד הדגל האמריקאי לשנה האחרונה ● תום לי, כלכלן בכיר בוול סטריט, צופה כי המדד בדרך להכפיל את שוויו ● אלה החברות הישראליות שצפויות להרוויח משובו של הראסל

אברי שכטר, ד''ר איילת בן עזר גלברד, עופר ינאי, פרופ' אוריאל רייכמן ופרופ' בועז גנור / צילום: עדי כהן צדק

עופר ינאי תורם להקמת מכון על שמו באוניברסיטת רייכמן

ינאי, יו"ר ומייסד קבוצת נופר אנרגיה, תרם להקמת מכון שיתמקד בביטחון אנרגיה ● רשת הנעליים SCOOP פותחת ששה סניפים חדשים, ו-am:pm עלתה בקמפיין למען החטופים ● אירועים ומינויים

אידו ג'ינו / צילום: איל יצהר

לאחר ש-82% מהעובדים פוטרו, כולל המנכ"ל: RapidAPI נמכרת לנוקיה

הסטארט-אפ הישראלי ראפיד (לשעבר RapidAPI) נמכר לחברת נוקיה ● לפי הערכת גורמים בענף הטכנולוגיה, החברה נמכרה עם קופת מזומנים דשנה שנותרה עמה מסבב הגיוס הקודם

חומרים: דרור מרמור, Shutterstock

הגזירות מגיעות לאישור סופי, והפנסיה שלכם במוקד

באוצר מעדיפים לפגוע בפנסיות מאשר לטלטל את הספינה ● גם באמריקה, מערכת המשפט מתקשה למצות דין עם פוליטיקאים ● והאם זה סופם של מבצעי הקבלנים? ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; הביטקוין שבר שיא חדש

האינפלציה בארה"ב עדיין רחוקה מהיעד של הפדרל ריזרב ● ישראליות בוול סטריט: אמדקוס עמדה בתחזיות, סימילרוב צמחה מעל הצפי • הביטקוין חצה את רף ה-92 אלף דולר למטבע, מחיר הזהב ירד ב-5% מאז הבחירות • בג'יי.פי.מורגן מסמנים את האינדיקטור שיכול להצביע על סיום הראלי בוול סטריט • תחזית: הדולר ימשיך להתחזק מול האירו ומול מטבעות זרים נוספים

בנייה חדשה בירושלים. מובילה את טבלת העסקאות / צילום: Shutterstock

המכירות עלו, אבל שוק הדיור עדיין מדשדש. ובאיזו עיר נמכרו הכי הרבה דירות?

ברבעון השלישי של 2024 נמכרו 10,760 דירות חדשות ו-13,590 דירות יד שנייה ● למרות שמדובר בעליה במכירות לעומת השנה שעברה, הממוצע החודשי נמוך בכ-15% מזה של שנה ממוצעת ● ירושלים מובילה את טבלת העסקאות, ואחריה תל אביב

שווארמה אוזיזק / צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של אוזיזק

שווארמת שף, ספינג' מסורתי ויער סודות: העיר שהייתה השראה לשחקן המיתולוגי

יעקב כהן, שהלך לעולמו בשבוע שעבר, נהג להתבדח על עיירת הפיתוח שבה גדל ● יצאנו למגדל העמק, ומצאנו תצפית מרהיבה, פלאפל ממתכון סודי, חנות תבלינים של פעם ומסעדה של כוכב "משחקי השף"

וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

נעילה שלילית בוול סטריט; פאוול: "לא צריך למהר להוריד את הריבית"

דאו ג'ונס נחלש ב-0.5%, נאסד"ק ו-S&P 500 ירדו שניהם בכ-0.6% ● סולאראדג' זינקה ב-6%, לאחר שאתמול הגיעה לשפל של 52 שבועות ● הדולר בשיא של מעל שנה בעולם • לראשונה מזה חצי שנה, האינפלציה בארה"ב עלתה ל-2.6% • יצרנית השבבים הישראלית, וויביט ננו, זינקה ב-7% באוסטרליה ● לומברד אודייר: מעדיפים השקעה בנכסים בטוחים במדינות יציבות כגון ארה"ב ושווייץ

עו''ד רונאל פישר בבית המשפט, היום / צילום: ניצן שפיר

רונאל פישר מעיד: "משפחתי נהרסה; אני משתוקק לזעוק את הצער שלי"

9.5 שנים אחרי שהוגש כתב האישום - עו"ד רונאל פישר החל היום להעיד במשפטו, בו הוא מואשם בשורת פרשיות של סחר במידע מחקירות משטרה ללקוחותיו תמורת תשלום ● סנגורו: "היה ברור שבמח"ש מחפשים את הראש שלו"

ד''ר מרי שרמן / צילום: תמונה פרטית

"קומדיה של טעויות": כך פספסה ישראל תרופה שנמכרת במיליארד דולר בשנה

ב־1996 מכרה ד"ר מרי שרמן לחברת ביוטק ישראלית זיכיון לפטנט על תרופה חדשנית למחלת מפרקים, שפיתחה עם בן זוגה ● איך היא התגלגלה לבסוף לענקית הפארמה אמג'ן, ומדוע בגיל 84 שרמן עדיין מחפשת משקיעים לדור הבא של המוצר

איור: גיל ג'יבלי

כמעט לא קיים בארה"ב ובאירופה: שיטת התשלומים של הישראלים

בסופר, בקניון וכמעט בכל חנות, השאלה "האם לחלק לתשלומים" עולה בכל עסקה ● אבל השיטה שעבור הישראלים נחשבת שיגרתית, כמעט ולא קיימת בארה"ב ובאירופה ● איך קרה שהקדמנו את העולם, והאם השינוי בדרך? ● שאלת השבוע

שיגור של כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

תמורת 2 מיליארד אירו: זו המדינה שמעוניינת בכיפת ברזל

סוכנות הידיעות רויטרס מדווחת כי יוון מנהלת מגעים עם ישראל לפיתוח מערכת מקבילה לכיפת ברזל תמורת 2 מיליארד אירו (כ־2.11 מיליארד דולר) ● הסיבה המרכזית מאחורי ההתעניינות של אתונה בעסקה היא היריבה טורקיה, שמצידה הכריזה בחודש אוגוסט על פרויקט ההגנה האווירית הרב־שכבתית שלה "כיפת פלדה"

צמיגים של חברת אליאנס / צילום: אתר החברה

חשש: מפעל הצמיגים אליאנס בחדרה בסכנת סגירה 75 שנה לאחר שהוקם

עלויות ייצור ושינוע גבוהות עלולות להוביל להחלטה של קונצרן יוקהמה ראבר היפני על סגירת המפעל בו מועסקים כ־450 עובדים ● בשנת 2016 נמכרה החברה האם של אליאנס לידי היפנים תמורת כ־1.2 מיליארד דולר ● אליאנס: "כשתתקבל החלטה, נעדכן ראשית את צוות העובדים"

החטוף סשה טרופנוב, בתיעוד של הג'יהאד האסלאמי / צילום: צילום מסך

החברה שמסרבת לדבר על העובד החטוף הפכה למכניסה בהייטק הישראלי

הג'יהאד האיסלמי פרסם היום סרטון של החטוף הישראלי סשה טרופנוב, שנמצא בשבי הארגון כבר 404 ימים ● טרופנוב עובד בחברת השבבים הישראלית אנפורנה לאבס, שנרכשה על ידי אמזון והפכה למנוע הכנסות משמעותי ● בענקית הטכנולוגיה לא התייחסו עד כה לכך שאחד מעובדיה חטוף

מנהיג צפ''ק, קים ג'ונג און מבקר יחידת כוחות מיוחדים בבסיס צבאי סודי במדינתו / צילום: Reuters, KCNA

מדוע חיילים צפון־קוריאניים מוכנים למות ברוסיה

אלפי חיילים צפון־קוריאניים פרוסים לאורך קו החזית הרוסי ● חיילים וקצינים לשעבר, שערקו משורות צבא קוריאה הצפונית, מספרים כי החיילים יעשו הכול למען המנהיג קים ג'ונג און - אך יוצאים גם כדי להימלט מהתנאים הקשים בבית ולקבל הצצה לעולם החיצון

צילומים: AP, Oded Balilty, Evan Vucci, J. Scott Applewhite, George Walker IV

הכוורת של טראמפ מתגבשת: המגיש הפרו ישראלי ימונה לשר ההגנה, ומי יהיה אחראי על "עסקת המאה"

נשיא ארה"ב הנבחר יצא בשרשרת מסחררת של מינויים פרו־ישראליים נלהבים למערך הביטחון הלאומי שלו ● סוחר נדל"ן יהודי, שותף קריפטו של משפחת טראמפ, מתמנה לשליח מיוחד למזרח התיכון ● כוהן דתי אוונגליסטי הוא השגריר החדש לישראל ● מנחה פוקס ניוז עומד להיות שר ההגנה הבא, והוא כבר הודיע כי יטהר את הצבא מ"מרקסיסטים"

כטב''מ בשמי הארץ / צילום: Reuters, Raneen Sawafta

החוקר שמסביר למה יש דיליי כשאנחנו רואים כדורגל ואיך זה קשור לסייבר

פרופ' עופר הדר מאוניברסיטת בן גוריון חוקר טכנולוגיות חדשות של דחיסת תמונות ואת השילוב שלהן עם בינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מספר איך היכולות החדשות ישנו את לוחמת הסייבר ואת זירת הקרב ● וגם: מה גורם לבעיית הדיליי בשידורי כדורגל, ומי בהוליווד באמת צריך לחשוש לפרנסתו