פתיחת מסחר של חברת פאגאיה בנאסד''ק ביוני 2022 / צילום: עידו איז'ק - יח''צ
עונת הדוחות הנוכחית בוול סטריט הניבה כמה תנודות חדות במיוחד במניות של החברות הישראליות שפרסמו דוחות, ונדמה שעלייה או ירידה יומית של 8%־9% כבר הפכה ל"נורמלי החדש", כשבמספר מניות התזוזה אף הייתה בשיעור דו־ספרתי. כך לדוגמה חברת הפינטק פאגאיה צנחה ב־35.6% ביום פרסום הדוחות, חברת התוכנה הדואלית לייבפרסון נפלה ב־28.1% וחברת התוכנה לתחום הביטוח סאפיינס איבדה 26.2% לאחר הדוחות. מהכיוון השני, חברת הביטוח הדיגיטלי למונייד זינקה ב־26.8%, וחברות טכנולוגיה נוספות שהוסיפו לערכן מעל 20% ביום פרסום הדוחות היו קלטורה , קורנית ופיוניר . מה יכול להיות ההסבר לכך?
● פשוט להשקיע בביטקוין: כך ניתן להצטרף לטיסת המטבע הדיגיטלי
● המספרים נחשפים: לכמה ישראלים יש עד עשרת אלפים דולר בביטקוין?
סבינה לוי, מנהלת מחקר בלידר שוקי הון, אומרת כי צריך להביא בחשבון שהתנודות בארה"ב בעונת הדוחות גדולות יותר, אך מציעה הסבר נוסף: "קודם כל, תוצאות הבחירות לנשיאות בארה"ב זה נושא שמייצר תזוזות באופן רוחבי בשוק - אנחנו רואים רוטציה לסקטורים שצפויים ליהנות מניצחונו של טראמפ, ויש יותר תנודתיות סביב אירועים". היא מדגימה כי "בסקטור השבבים למשל יש תגובות יותר חדות, וגם בסקטורים שעלו מאוד יש יותר רגישות לתוצאות בדוחות, שהן אולי פחות חזקות ממה שהשוק צפה".
לדבריה, אפשר גם לייחס את התנודות החדות כלפי מטה למימוש רווחים: "השוק מאוד עלה, והרבה סקטורים עלו מתחילת השנה, אז אחרי הדוחות יש משקיעים שמעדיפים לממש רווחים. זה קצת כמו שקרה בטבע (המניה נחלשה ב־7.1% ביום הדוחות, שח"ו) - התוצאות היו טובות אבל המניה ירדה בחדות, בין היתר כי היו מימושים אחרי שהיא עלתה קודם 70%־80%. זאת האווירה הכללית".
סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר, מציין שאין קשר בין התנודות במניות בחברות השונות, ואלו מושפעות לטענתו משני גורמים בולטים ־ סוג המשקיעים בכל מניה, והתמחור שאיתו הגיעה החברה ליום פרסום הדוחות. "התגובות של המניות הן למעשה מעין מידע על סוג המשקיעים ש'משחקים' במניות האלה. המשקיעים לטווח ארוך עוברים בצורה גורפת להשקעה פסיבית, ויש פחות קרנות גידור היום מאשר לפני כמה שנים, כי בתקופה של עליות בשוק המדדים מנצחים את המניות הבודדות, ואנשים עוברים להשקעות פסיביות. מי שמשקיע במניות בודדות, ובוודאי בקטנות כמו הישראליות שנחשבות רובן ל־small cap בארה"ב, הם הרבה פעמים משקיעים עם אופי ספקולטיבי שמגיבים על אירועים בודדים, כמו דוחות; הדוח טוב או רע? פותחים או סוגרים פוזיציה. יש גם הרבה פעילות של מכונות".
תזזיתיות יתר במניות הקטנות בעיקר
וסצ'ונוק אומר גם שגופים מוסדיים מישראל, שבאופיים הם משקיעים לטווח ארוך ולא ספקולנטים, פחות משקיעים כיום בחברות ישראליות קטנות בוול סטריט, כך ש"רואים ירידה במחזורי המסחר במניות האלה. לכאורה המוסדיים הישראלים הם הקונים הטבעיים של מניות ישראליות בחו"ל, אבל הם לא מסתכלים על חברות מתחת למיליארד דולר שהן לא דואליות". מי שכן עשויים להשקיע באלו לדבריו, הם קרנות גידור קטנות או משקיעי ריטייל (פרטיים) - שממהרים לקנות, למכור, לפתוח או לסגור פוזיציות. וסצ'ונוק נותן כדוגמה דווקא מניה גדולה - טסלה, שעלתה בשיעור חד אחרי בחירת טראמפ לנשיאות, כשלדבריו "האופי אפילו יותר תזזיתי במניות הקטנות".
מעבר לכך, וסצ'ונוק מזכיר מניות שעלו או ירדו מאוד לקראת פרסום הדוחות. "יש חברות שהגיעו לתמחור מאוד גבוה, והן מתומחרות לשלמות (priced for perfection, תמחור המבוסס על ציפיות גבוהות, שח"ו), כמו מאנדיי למשל. היה לה דוח מצוין ותחזית בסדר, בהתאם לקונצנזוס, אבל בכל הפעמים הקודמות היא נתנה תחזית מעל הקונצנזוס. אז תחזית בהתאם לצפי נתפסת בחברה כזאת כסוג של אכזבה, בטח כשהתמחור עשיר אחרי עלייה של 50% בחודשיים. ומנגד, פייבר ולמונייד זינקו כי הציפיות היו בינוניות־מינוס. בקלטורה כבר תקופה ארוכה אין מחזורים, המשקיעים לא מצפים לכלום, השווי מדוכא - פתאום הם נתנו תחזית יותר טובה, אז המניה עלתה".
כך שלדברי וסצ'ונוק, עונת הדוחות לא חריגה: "המספרים בסך הכול בהתאם לצפי. לא ראיתי פספוס או העלאה משמעותית של התחזיות - נדירים המקרים שחברה 'מפוצצת' מספרים או להפך. בגדול, אם מניה עלתה 50% לפני הדיווח, והדוח היה בצפי - סביר שהיא תרד, ולהפך".
"רק לעמוד בציפיות - זה מאכזב"
עדי בבאני, מדסק המניות הגלובלי במיטב בית השקעות, משתמש גם הוא בדוגמה של מאנדיי כדי לספק שתי זוויות לנושא התנודתיות. "במבט על, עונת הדוחות בוול סטריט מגיעה בתקופה מיוחדת שבה השוק בראלי של 25% מתחילת השנה, שהתעצם לקראת ובעקבות הבחירות בארה"ב, והביא לא מעט מניות לשיא כל הזמנים וסביבת מכפילים גבוהה, שגוררת רגישות יתר. כך שלעיתים הפתעה לרעה, או אפילו רק עמידה בציפיות, מביאות לאכזבה וירידות חדות כגון אלה שראינו השבוע במאנדיי, שהגיעה אל הדוח בשיא כל הזמנים שלה עם מכפיל רווח קרוב ל־50. המשקיעים ציפו לדוח ותחזית ללא רבב, ומשלא היו כאלו - העניש בחוזקה".
נקודת מבט שנייה שבבאני מציין היא במיקרו, "וכאן כל מניה לסיפורה", לדבריו. "למונייד לדוגמה שסיפקה הפסד נמוך מהצפי הגיבה בעלייה קיצונית, שרק ממשיכה מאז פרסום הדוחות. במקרה זה, מעבר לשמחת המשקיעים ועדכון תחזיות במודלים שמביאים איתם גל עליות רגיל, המניה הייתה עמוסה בפוזיציות שורט (קרוב ל־30% מסך המניות הרשומות), ועצם העמידה ביעדים שלחה את השורטיסטים להתכסות ובכך לתת תגובה עודפת על העלייה שציפינו לראות. לעומתה, סאפיינס שהגיעה אל הדוח עם תשואה חיובית של מעל 40% מתחילת השנה, סיפקה תוצאות מאכזבות והמשקיעים הגיבו בחדות, שמחקה את מרבית העליות האלה תוך יום".בשורה התחתונה, בבאני סבור שעצבי השוק חשופים יותר ברמות אלה, ולכן כל תגובה מגיעה בעוצמה חזקה יותר; "אלו לא ימים להפתיע את השוק לרעה", הוא מסכם.