גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדד שזינק 40% בשנה עומד לקבל רוח גבית משני אירועים גדולים

מרוץ החימוש של מדינות אירופיות בעקבות המלחמה שפרצה באוקראינה, הוביל לשגשוג בעסקיהן של החברות הפועלות בתחומי הביטחון והתעופה ביבשת, והזניק את מניותיהן ● בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, עשויה להוסיף שמן למדורת העליות של המדד האירופי

מערכת של חברת BAE / צילום: ap, Business Wire
מערכת של חברת BAE / צילום: ap, Business Wire

עם פרוץ המלחמה באוקראינה, גלי האינפלציה שהיא עודדה והעלאות הריבית החדות מצד הבנקים המרכזיים, הובילו את המשקיעים לחפש אפיקי השקעה עתירי תשואה ובטוחים יחסית לשים בהם את כספם. בהסתכלות לאחור מתברר כי מי שהימר על מגזר הביטחון האירופי בבורסות היבשת קלע היטב. מדד מניות הביטחון והתעופה האירופי (SXPARO), הכולל עשרות חברות נשק, ביטחון ותעופה ביבשת, השלים עלייה של קרוב ל־100% מאז שרוסיה פלשה לאוקראינה, בסוף פברואר 2022.

ניתוח | רצף של המלצות: מה רואים בנקי ההשקעות הגדולים במניית טבע?
ראיון | מנהל ההשקעות הבכיר שממליץ לכם לא לקנות דירה להשקעה וגם לא לחקות את וורן באפט 

במלחמה מצאה עצמה אירופה מול שוקת שבורה מבחינה ביטחונית. צבאות שצומצמו באופן עקבי במשך עשורים, סדר כוחות שנוון ו"הסתמכות" אירופית על נאט"ו - ועל הכוח הצבאי של ארה"ב בתוכה - שתיחלץ לעזרתה במקרה של מתקפה רוסית, שהפכה מאפשרות זניחה לסיכון סביר. עוד לפני כן נשמעו קולות ליצירת "עצמאות ביטחונית" אירופית. לפי הערכות בלומברג, מאז תום המלחמה הקרה אירופה "החמיצה" 1.4 טריליון דולר בהשקעות נחוצות כדי לשמור על צבא מקצועי וכשיר.

הגישה הזו השתנתה אחרי פרוץ המלחמה באוקראינה, עם קרן חוץ תקציבית של 100 מיליארד אירו מצד גרמניה, הכלכלה הגדולה ביבשת, ומרוץ חימוש של מדינות הנמצאות בסיכון רוסי. כך פינלנד, שבדיה, דנמרק, פולין ושורת מדינות אחרות הצטיידו במהירות שיא בתותחים, מערכות הגנה אווירית, טנקים ונגמ"שים ועוד. גרמניה הקפיצה את הזמנות הטנקים שלה, ורכשה את מערכת ההגנה האווירית הישראלית־אמריקאית "חץ 3" במיליארדי אירו. לצד הבוננזה הכספית לתעשיות הביטחוניות הישראליות, האמריקאיות ולעתים אלו באסיה, חברות אירופיות בענף גם שגשגו עם רווחים עולים.

קנצלר גרמניה שולץ במפעל של ריינמטאל / צילום: ap, Fabian Bimmer

זו הסיבה שמדד SXPARO, כמייצג של התעשייה הזו, עלה ב־40% בשנה החולפת, וכ־96% מפלישת רוסיה. בשבועות האחרונים הוא רשם עוד עלייה נאה - לפי אנליסטים, בזכות שתי סיבות עיקריות: בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב בשבוע שעבר והשנייה היא המשבר הפוליטי בגרמניה, שעשוי לבשר על סוף למדיניות "האפס השחור" שלה, ולאפשר לה להיכנס לחובות כדי לממן את צרכי ההגנה שלה.

לגבי טראמפ, הרי שלצד האיומים בתעריפים ומכסי־מגן על חברות אירופיות, אשר הובילו לירידות בבורסות של אירופה ולצניחת ערך האירו מול הדולר ל־1.06 בלבד (לעומת 1.12 לפני הבחירות), אחת מההצהרות העיקריות שלו מתייחסת ל"כיפוף ידה" של אירופה להוציא יותר על ביטחון. בכהונה הקודמת איים טראמפ על מדינות שלא מוציאות לפחות 2% מהתמ"ג באופן שנתי על ביטחון. כעת, הרמזים הם שהרף הזה יעלה ל־2.5%, כלומר עשרות מיליארדים יותר. בעוד שטראמפ מכוון לכך שאירופה תקנה רכש אמריקאי מחברות נשק וביטחון מקומיות, גם חברות אירופיות צפויות ליהנות מתהליך בנייה מחדש של כוח צבאי שמתרחש כיום. בין היתר מקורבים לטראמפ אמרו כי על אירופה לדאוג יותר לחימוש אוקראינה, ולא להטיל את המשימה כולה על ארה"ב. נכון לעכשיו אירופה נושאת בנטל הפיננסי של סיוע לאוקראינה, אולם ארה"ב היא זו שמספקת את רוב הנשק, בעלות של עשרות מיליארדי דולרים.

בגרמניה במיוחד, הסיכוי כי הממשלה שתיבחר בבחירות המוקדמות במדינה (שככל הנראה יתקיימו ב־23 בפברואר) תבטל או תשעה או תקבל את הרוב הדרוש כדי להעמיק את הגירעון והחוב למטרות הגנה, גרם לזינוק במניות הביטחון. "ריינמטאל", החברה הביטחונית הגדולה ביותר באירופה, זינקה ב־20% בשבוע החולף אחרי ההודעה על פירוק הממשלה בגרמניה. עשר החברות המובילות את המדד הביטחוני הן: איירבוס, ספרן, רולס רויס, BAE, ריינמטאל, MTU, תאלס, לאונדרו, מלרוז ו־SAAB.

מה יכול לצנן את הביקושים

ביממה החולפת (ג') ירד המדד המדובר ב־2.4%, אך עדיין קרוב מאוד לרמה הגבוהה ביותר אי פעם. אנליסטים הזהירו כי למרות הציפיות, יכולה להיות תנודתיות רבה וסקטור ההגנה האירופי יכול לסבול מקשיים מרכזיים. אם המשבר הכלכלי בגרמניה יימשך, היא תיכנס שוב באופן רשמי למיתון ויהיה צורך לקצץ מהתקציב הממשלתי. ייתכן שהסיוע שלה לאוקראינה יפחת. כך גם אם ייבחרו מפלגות הסקפטיות יותר לגבי הסיוע למדינה בבחירות הקרובות. בנוסף, אפשרות של הקפאת המצב באוקראינה והסכם אי־לחימה, כפי שמבטיח הנשיא האמריקאי, גם היא עשויה לצנן את הביקושים, לפי אנליסטים. "ייתכן שיהיו רעידות בתחום בעוד ממשלות נאלצות לבצע קיצוצים", נכתב ב"פיננשל טיימס" לגבי סקטור הביטחון האירופי לפני כחודשיים.

במקביל לזינוק במדד האירופי, בארה"ב עלה מאז פרוץ המלחמה באוקראינה מדד S&P Aerospace & Defense ב־54.5%. המדד כולל בתוכו 33 מניות של חברות מהתעשייה שנסחרות בארה"ב. בין החברות הציבוריות הבולטות בתעשיות הביטחוניות ניתן לציין את RTX , שנסחרת בבורסת ניו יורק בשווי של 164 מיליארד דולר אחרי עלייה של כ־47% מתחילת השנה, את לוקהיד מרטין  ששוויה 134 מיליארד דולר אחרי עלייה של כ־25% מתחילת השנה ואת L3Harris שנסחרת בשווי 49.6 מיליארד דולר אחרי עלייה של 24.3%.

בהקשר הישראלי, מניית אלביט  מערכות נסחרת במקביל בנאסד"ק ובבורסה של ת"א לפי שווי של 10.7 מיליארד דולר, לאחר עלייה צנועה יותר של 13.2% מתחילת השנה. מניית לאונרדו DRS  שנסחרה עד השנה שעברה בת"א, אחרי שרכשה את ראדא הישראלית, נסחרת היום רק בנאסד"ק בשווי 9.6 מיליארד דולר אחרי שעלתה ב־80% השנה.

דרכי החשיפה לתחום העולמי

למעוניינים להיחשף למניות האירופיות וגם למניות משאר העולם (ובהן אלביט), ניתן לרכוש את קרן הסל החדשה יחסית של חברת ניהול ההשקעות VanEck שהוקמה לפני כשנה וחצי, והסימול שלה הוא DFNS. קרן הסל הכפילה את שוויה מאז השקתה.

מי שמעוניין דווקא במניות אמריקאיות בלבד יכול להיחשף למשל לקרן הסל של אינווסקו (PPA), בה כלולות בין היתר לוקהיד מרטין, ג'נרל אלקטריק, בואינג ועוד. זו רשמה בשנה וחצי האחרונות תשואה של כ־53%.

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הצעת החוק החדשה שעשויה לשנות את עתיד לשכת עורכי הדין

הממשלה תומכת בהצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד, אשר עברה היום בקריאה טרומית, ולפיה השליטה בקביעת גובה דמי החבר ללשכה תעבור לידי שר המשפטים יריב לוין ● בלשכת עורכי הדין מתנגדים: "דגל שחור מתנוסס מעל ההצעה שתגרום לקריסה"

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

בג"ץ דן בעתירה לחייב את נתניהו להביא את פרטי עסקת החטופים בפני הממשלה

העותרים טוענים בבג"ץ כי יש להביא הצעה לעסקה לשחרור חטופים בפני הממשלה ● כמו כן, הם נסמכים בין היתר על החוק הקובע כי הממשלה מוסמכת לאשר שחרור אסירים במסגרת הסכם לשחרור חטופים ● היועמ"שית הודיעה לבג"ץ כי אין מקום לקבלת העתירה לעמדתה, מאחר וההתנהלות הקיימת חוקית

לוגו ביט / צילום: יח''צ

החל מ-2025: ביט תגבה עמלות ממי שיקבל מעל ל-25 אלף שקל בשנה

מדובר בעמלה של 0.6% מסך סכום הקבלות ● לפי בנק הפועלים, רק כ-6% מכלל המשתמשים בביט חוצים את הרף של קבלת 25 אלף שקל בשנה ● בתוך כך, מתחילת השבוע הבא תגדל תקרת קבלת הכספים השנתית בביט מ-50 אלף שקל ל-100 אלף

יצחק תשובה / צילום: תמר מצפי

יצחק תשובה ומנהלים בקבוצת דלק ישלמו 27 מיליון שקל על כשלים בדיווח

הפיצוי יתבצע במסגרת הסכם פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד נושאי משרה בקבוצת דלק עקב דיווח למשקיעים שבוצע באיחור סביב שיעבודים והלוואות של הקבוצה ● חברות הביטוח, ובראשן הפניקס, יישאו בתשלום

אידו ג'ינו / צילום: איל יצהר

לאחר ש-82% מהעובדים פוטרו, כולל המנכ"ל: RapidAPI נמכרת לנוקיה

הסטארט-אפ הישראלי ראפיד (לשעבר RapidAPI) נמכר לחברת נוקיה ● לפי הערכת גורמים בענף הטכנולוגיה, החברה נמכרה עם קופת מזומנים דשנה שנותרה עמה מסבב הגיוס הקודם

אלי פלדשטיין

השב"כ ביקש 8 ימים - ביהמ"ש האריך את מעצרו של אלי פלדשטיין ביום אחד

אלי פלדשטיין חשוד כי קיבל, במסגרת תפקידו כדובר במשרד רה"מ לנושאים ביטחוניים, מסמכים מסווגים שלא כדין מאנשי מערכת הביטחון שהודלפו לכלי תקשורת זרים במהלך המלחמה ● השופטת ביקרה את השב"כ: "קצב התקדמות החקירה אינו משביע-רצון" ● עם זאת, היא הבהירה כי קיימת "תשתית ראייתית מבוססת" נגד פלדשטיין

בנייה חדשה בירושלים. מובילה את טבלת העסקאות / צילום: Shutterstock

המכירות עלו, אבל שוק הדיור עדיין מדשדש. ובאיזו עיר נמכרו הכי הרבה דירות?

ברבעון השלישי של 2024 נמכרו 10,760 דירות חדשות ו-13,590 דירות יד שנייה ● למרות שמדובר בעליה במכירות לעומת השנה שעברה, הממוצע החודשי נמוך בכ-15% מזה של שנה ממוצעת ● ירושלים מובילה את טבלת העסקאות, ואחריה תל אביב

שווארמה אוזיזק / צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של אוזיזק

שווארמת שף, ספינג' מסורתי ויער סודות: העיר שהייתה השראה לשחקן המיתולוגי

יעקב כהן, שהלך לעולמו בשבוע שעבר, נהג להתבדח על עיירת הפיתוח שבה גדל ● יצאנו למגדל העמק, ומצאנו תצפית מרהיבה, פלאפל ממתכון סודי, חנות תבלינים של פעם ומסעדה של כוכב "משחקי השף"

סניף של קופת חולים כללית / צילום: תמר מצפי

משבר הביטוח הסיעודי: רשות שוק ההון מקשה את הקריטריונים לביטוח

כדי למנוע את קריסת הביטוח הסיעודי של כללית רשות שוק ההון נאלצה לבחור בין מס חדש לציבור ובין הקשחת תנאי הזכאות ● המשמעות: כדי להיות מוגדר סיעודי יהיה צורך להוכיח חוסר יכולת לבצע 4 פעולות בסיסיות במקום 3 עד היום; בנוסף – ייגבו תשלומים גם מילדים ● רשות שוק ההון: "מהלך כואב וקשה לאחר שמוצו כל האפשרויות"

מבצעי מכירה. הנחה משמעותית על מחיר הדירה / צילום: דרור מרמור

המלכודת שמחכה למי שקונה דירה במסלול 80/20

עו"ד רו"ח ג'ק בלנגה, מ"מ נשיא לשכת רואי החשבון, אומר כי רכישת דירה באמצעות הון עצמי נמוך ומכירתה תוך זמן קצר עלולה להתפרש ברשות המסים כעסקה מסחרית, ולא כעסקת נדל"ן - והמיסוי עליה יהיה גבוה בהתאם ● מהם המבחנים בעניין זה ומה אומרת הפסיקה

הולנד מתעוררת? התשובה של אמסטרדם לאנטישמיות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: שפל חדש ביחסי החוץ של האיחוד האירופי עם ישראל, מחוקקים בהולנד דורשים לשלול אזרחות מעבריינים אנטישמים בעקבות הפרעות באמסטרדם, טראמפ בוחר בפרו-ישראלים לתפקידי מפתח ובצרפת חוששים ממשחק הכדורגל של נבחרת ישראל הערב בפריז ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס דור שישי ‘White Emperor B’ של סין / צילום: מתוך רשת X

ראש נפץ של עשרות ק"ג: כך נערכת איראן לאפשרות שישראל תתקוף

סין מציגה דגם של מטוס קרב מהדור השישי ומל"ט עם יכולות שטרם נראו בשוק ● לאחר המתקפה הישראלית, איראן משדרגת את מערך ההגנה האווירית שלה ● אוקראינה תקבל מאסטוניה מערכת יירוט חדשה נגד כטב"מים ● וגם: חברת איירבאס משיקה - מסוק בלתי־מאויש נגד צוללות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חבר הכנסת צביקה פוגל, יוזם הצעת החוק / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בלי עבירות שחיתות: החוק שיאפשר למשטרה להפעיל רוגלות אושר בטרומית

הצעת החוק של ח"כ צביקה פוגל מעוצמה יהודית מתירה למשטרה לחדור לטלפונים ולמחשבים של אזרחים בעת חקירת עבירות חמורות – למעט עבירות שוחד ושחיתות ציבורית ● האופוזיציה נעדרה מההצבעה בטענה להליך בלתי תקין סביב הצבת הנושא על סדר היום ● הסנגוריה הציבורית: "פגיעה חמורה בזכות לפרטיות"

אילוסטרציה: Shutterstock

אקזיט של 130 מיליון דולר: זו חברת אבטחת הסייבר הישראלית שנמכרת

חברת ביטסייט האמריקאית רוכשת את סייברסיקסגיל (Cybersixgill) הישראלית תמורת כ-130 מיליון דולר ● החברה מפתחת מערכת לאיסוף מודיעין איומי סייבר באופן אוטומטי בפורומים סגורים וברשתות חברתיות

פריקת סחורה / צילום: Shutterstock

עם עובדים ברמאללה ומשקיע מקטאר: הישראלית שהכפילה את ערכה בשבועיים

פרייטוס שפיתחה מערכת לתמחור אוטומטי של הובלת סחורות בים, צנחה אמנם ביותר מ־80% לאחר מיזוגה ל־SPAC בנאסד"ק, אך לאחרונה התאוששה חלקית בעקבות המלצה באתר משקיעים ● נכתב שם שהיא אמנם אינה רווחית, אך משקפת פוטנציאל מצד הפלטפורמה שלה

איור: גיל ג'יבלי

כמעט לא קיים בארה"ב ובאירופה: שיטת התשלומים של הישראלים

בסופר, בקניון וכמעט בכל חנות, השאלה "האם לחלק לתשלומים" עולה בכל עסקה ● אבל השיטה שעבור הישראלים נחשבת שיגרתית, כמעט ולא קיימת בארה"ב ובאירופה ● איך קרה שהקדמנו את העולם, והאם השינוי בדרך? ● שאלת השבוע

בית המשפט המחוזי בחיפה / צילום: ויקיפדיה

בשורה ליזמים: בית המשפט הרחיב את מעגל הזכאים ליזום תוכנית במקרקעין

פסק דין שניתן בבית המשפט המחוזי בחיפה קובע כי גם בעלי זכות חכירה שאינה רשומה בטאבו, רשאים ליזום הליך תכנוני על הקרקע ● פסק הדין מקדם את מימוש הזכויות במקרקעין באספקט התכנוני, ובכך עשוי לתרום להסרת חסמים במימוש זכויות אלה

טרקטור עם צמיגי שטח של אליאנס / צילום: אתר החברה

כפי שנחשף בגלובס: מפעל אליאנס ייסגר, 450 עובדים יפוטרו

מפעל הצמיגים אליאנס שבחדרה ייסגר ו-450 עובדים יפוטרו, כך הודיע המנכ"ל היום (ה') ● "סגירת הפעילות בישראל הפכה למחוייבת המציאות מבחינת חברת יוקוהמה" כתב

מירב בן ארי, יש עתיד / צילום: שלומי יוסף

האם הממשלה ה-36 סיימה את כהונתה עם 3 פיגועים ו-19 נרצחים בלבד?

מה היה המצב הביטחוני בממשלת בנט־לפיד? לא טוב כמו שח"כ מירב בן ארי טוענת ● המשרוקית של גלובס

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock, שמואל לוי

קרן ההשקעות שהפכה את ג'ארד קושנר למיליארדר

מדור חדש של גלובס יציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות של ענף ההייטק • והפעם: קרן ההשקעות שהפכה את חתנו של דונלד טראמפ למיליארדר, אילון מאסק בדרך להשתלט על וושינגטון, נתונים מעודדים על ה-AI הישראלי ועוד • חדשות ההייטק, מדור חדש