גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשכת עורכי הדין נערכת למאבק על הישרדותה

הצעת החוק שלפיה שר המשפטים ישלוט בתקציב לשכת עורכי הדין באמצעות קביעת דמי החבר, עברה בקריאה טרומית בנימוק כי התשלום גבוה יותר מאשר בעולם, והתקציב מתנהל בחוסר שקיפות ● יו"ר הלשכה עמית בכר תוקף: "לא ניכנע לסחיטה באיומים, השר לוין איבד את כל הבלמים"

עו''ד עמית בכר, ח''כ חנוך מילביצקי ושר המשפטים יריב לוין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין ונועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת
עו''ד עמית בכר, ח''כ חנוך מילביצקי ושר המשפטים יריב לוין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין ונועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

ברוב של 57 תומכים מול 51 מתנגדים, עברה אתמול (ד') בכנסת בקריאה טרומית הצעת חוק שנועדה להחליש דרמטית את לשכת עורכי הדין. הצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד, שזכתה לתמיכת הממשלה, מציעה מהפכה בגביית דמי החבר ללשכה - לכאורה נושא טכני אך בפועל מהותי. דמי החבר הם שעומדים בבסיס התקציב של הלשכה ומאפשרים את פעילותה.

כך נעלמו כספי החוסכים באחת הפרשות הפיננסיות החמורות שהיו במדינה
בית המשפט דחה את בקשת נתניהו לדחות את עדותו: "לא חל שינוי מהותי בנסיבות"

לפי ההצעה, שר המשפטים הוא זה שייקבע את גובה דמי החבר, ויוכל להסתפק בהתייעצות לא מחייבת עם לשכת עורכי הדין בנושא. כיום הלשכה נהנית מעצמאות תקציבית, והמועצה הארצית שלה קובעת את דמי החבר בהתייעצות עם שר המשפטים.

ח"כ מילביצקי טען כי "אי־אפשר להמשיך עם מצב שבו עשרות אלפי אנשים שרוצים להתפרנס נאלצים לשלם סכום שהוא ללא ספק גבוה ממקביליהם, גם בעולם וגם במקצועות חופפים. מצב שבו אין להם יכולת לפקח על הדרך שבה נעשה השימוש בכספים האלה. יש להוציא לחופש את ציבור עורכי הדין מהעול הבלתי מוסרי והבלתי הגיוני של ארגון מקצועי ודורסני".

אלא שבלשכת עורכי הדין מאשימים כי מאחורי ההצעה עומד שר המשפטים יריב לוין, בניסיון ללחוץ על הלשכה להסיר את התנגדותה לביטול שיטת הסניוריטי, כך שהשופט יצחק עמית לא ימונה לנשיא בית המשפט העליון.

הקרע סביב הוועדה לבחירת שופטים

המתיחות בין שר המשפטים ללשכת עורכי הדין שוררת כבר תקופה ארוכה. בלשכה נעמדו על הרגליים האחוריות והתנגדו למהלכים שהוביל לוין, כשבמוקד המהפכה המשפטית שכללה שינוי של בחירת השופטים תוך הוצאת הלשכה מההליך. גם בנושא מינוי נשיא העליון, הלשכה התנגדה כאמור לגישה שהוביל לוין ודרשה את מינויו של השופט עמית בהתאם לשיטת הסניוריטי.

יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד עמית בכר, חושף פניות שהגיעו אליו באופן אישי מסביבת השר. "לוין שלח אליי נציגים רשמיים מטעמו - לא אחד ולא שניים, כולל באחרונה - שהבהירו כי אם הלשכה תשתף איתו פעולה בוועדה לבחירת שופטים בסיכול בחירתו של עמית לנשיא העליון ובמינוי השופטים שלוין חפץ ביקרם לעליון - הצעת החוק תרד מהפרק, ואיתה הצעות חוק נוספות שעלולות לפגוע בנו בהמשך".

לדברי בכר, "הצעת החוק היא לא פחות מניסיון סחיטה באיומים על־ידי שר המשפטים, שאיבד את כל הבלמים. לוין ממשיך תוך כדי המלחמה לפגוע בתקציבי הרשות השופטת ובכך בכל אזרחי ישראל, ועכשיו גם לפגוע בתקציב לשכת עורכי הדין, תוך דרישה מאפיוזית חסרת בושה להצביע כדרישתו על נשיא העליון הבא. אני אומר לו חד וחלק: שכח מזה! לא רק שלא ניכנע לסחיטה - הלשכה תתחזק ותוסיף בפעילותה".

הדברים מגיעים בהמשך לנייר עמדה שחיברו בלשכה, ובו נכתב כי "יש סבירות גבוהה שלאור התנגדות הלשכה לתוכנית הדגל של שר המשפטים (הכוונה למהפכה המשפטית - ע"ג), יחליט האחרון להשתמש לרעה בכלי קביעת דמי החבר עד כדי מיטוט כלכלי של הלשכה".

בהתאם לכך, בלשכה קובעים כי "מעל הצעת החוק מתנוסס דגל שחור של פגיעה אנושה בדמוקרטיה. מדובר בניסיון להחליש את לשכת עורכי הדין ולהוביל לסגירתה".

מאזן הכוחות ישתנה?

לשכת עורכי הדין פועלת מאז 1961 במסגרת חוק ייעודי המסדיר את פעילותה. החברות בלשכה היא חובה עבור כל עורכי הדין בישראל, ונכון להיום רשומים בה כ־90 אלף חברים - שיעור הנחשב לאחד הגבוהים בעולם ביחס לגודל האוכלוסייה.

בנוסף לשני הנציגים מטעם הלשכה בוועדה לבחירת שופטים, הלשכה אחראית על הסמכת בוגרי תואר במשפטים לעורכי דין ועל המבחנים שהם נדרשים לעבור לצורך כך. בית הדין המשמעתי של הלשכה אף מנהל הליכים נגד עורכי דין שהוגשו נגדם תלונות לוועדת האתיקה, ומוסמך לבטל את רישיונם.

הלשכה פועלת באמצעות המועצה הארצית, שהיא הגוף הנבחר על־ידי חבריה, ולצדה הוועד המרכזי והמחוזות הפרוסים לפי חלוקה גאוגרפית. הלשכה נוטלת חלק פעיל בדיונים בכנסת הנוגעים למעמדה ולמערכת המשפט, ואף הייתה צד לאורך השנים לעתירות עקרוניות לבג"ץ - באחרונה סביב ביטול עילת הסבירות.

תקציב הלשכה עומד על כ־90 מיליון שקל בשנה, ודמי החבר השנתיים עומדים על 966 שקל.

ביולי 2023, זמן קצר אחרי בחירתו של בכר לעמוד בראש הלשכה, אישרה הכנסת בקריאה טרומית הצעת חוק אחרת של ח"כ מילביצקי, שנועדה לבטל את לשכת עורכי הדין במתכונתה הקיימת ולכונן במקומה גוף חדש שיישלט בידי הממשלה. הצעת החוק בנושא דמי החבר מוצגת בדברי ההסבר כ"הסדר ביניים" עד להקמת הגוף החדש.

לפי דברי ההסבר להצעה, תקציב הלשכה מתנהל בחוסר שקיפות. בכר מסביר בנייר העמדה מטעם הלשכה כי מדובר ב"טענה כוזבת. תקציב הלשכה מפורסם מדי שנה בשקיפות באתר הלשכה ומוגש לשר המשפטים לצורך אישורו". בכר שולל את ההשוואה לגופים אחרים במשק, הכפופים לפיקוח ממשלתי, ומדגיש כי הלשכה נהנתה תמיד ממעמד עצמאי.

"חוק פרסונלי ונקמני"

בכר מספר כי הוועדה לבחירת שופטים הוא הנושא היחיד שמעניין את לוין. "הכול מכוון למסע ההרס וההחרבה של העליון. החוק בנושא דמי החבר הוא פרסונלי ונקמני. חוק שהוא לגמרי הרפורמה".

לדברי בכר, מילביצקי פועל לחלוטין מטעמו של לוין, העומד מאחורי היוזמה. בכר לוקח בחשבון שהחוק עלול לעבור. "נפעל בוועדות ונשכנע את חברי הכנסת, ואם החוק יעבור, נעתור לבג"ץ. אני מקווה שלא נגיע לזה, אבל בשום אופן לא ניכנע לסחטנות של השר".

מטעמו של שר המשפטים לוין לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

מלון דן באילת / צילום: באדיבות מלונות דן

האפקט האיראני: הישראלים מזמינים יותר חופשות בארץ, ופחות בחו"ל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 25% בהזמנת חופשות מקומיות - אך ירידה כוללת בענף התיירות

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקאית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני"; שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהרן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב"● דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב"; שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב; מניות הנדל"ן נופלות, מדד הביטוח ממשיך לאבד גובה

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2%, מדד ת"א 90 נופל בכ-1.2% ● אלביט עולה בכ-3% ● מניית אל על יורדת בעקבות הדוחות ● מניות התוכנה התאוששו אתמול בוול סטריט, לאחר שכנס של חברת ה-AI אנתרופיק הפיג את חלק מחששות המשקיעים ​​● וגם: ענקית השבבים אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

ארז דגן, נשיא wayve / צילום: יח''צ wayve

עם נשיא ישראלי ומרכז בהרצליה: חברת הנהיגה האוטונומית שגייסה 1.2 מיליארד דולר

Wayve הבריטית השלימה גיוס לפי שווי של 8.6 מיליארד דולר לקראת השקת רובוטקסי בלונדון ● בסבב השתתפו יצרניות הרכב מרצדס בנץ, סטלנטיס וניסן, לצד ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט ואובר ● ל־Wayve יש נוכחות ישירה בישראל באמצעות משרד בהרצליה, ונשיא החברה הוא ארז דגן הישראלי

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

רה''מ נתניהו פוגש את ראש ממשלת הודו, מודי, 2017 / צילום: קובי גדעון-לע''מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

התלונה לשב"כ וביטול טיסות הביזנס: הסכסוך שמאחורי קנס הענק של אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס בסך 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד רה"מ על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מהאשמות לא נכללו בהחלטת רשות התחרות ● החברה: "דוחים מכל וכל את הטענה"