יצחק תשובה ומנהלים בקבוצת דלק ישלמו 27 מיליון שקל על כשלים בדיווח

הפיצוי יתבצע במסגרת הסכם פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד נושאי משרה בקבוצת דלק עקב דיווח למשקיעים שבוצע באיחור סביב שיעבודים והלוואות של הקבוצה • חברות הביטוח, ובראשן הפניקס, יישאו בתשלום

יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק / צילום: תמר מצפי
יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק / צילום: תמר מצפי

שנתיים אחרי שבית המשפט הכלכלי אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד קבוצת דלק  והעומדים בראשה בגלל כשלים בדיווח למשקיעים, הגישו היום (ד') דלק והתובע - בעל המניות מרדכי גבריאל - הסכם פשרה שאליו הגיעו לאישורו של בית המשפט. 

נדחתה בקשת נתניהו לדחות את עדותו: "לא חל שינוי מהותי בנסיבות"
הצעת החוק החדשה שעשויה לשנות את עתיד לשכת עורכי הדין

לפי הפשרה, לבעלי מניות בקבוצת דלק ישולם פיצוי בגובה של למעלה מ-7.2 מיליון דולר, המהווים כ-27 מיליון שקל.

עם הבכירים שהם צד לפשרה נמנים בעל השליטה בקבוצת דלק, יצחק תשובה, המכהן גם כדירקטור; מנכ"ל הקבוצה, עידן וולס; היו"ר לשעבר, ניצב בדימוס גבי לסט; ומי שכיהנו כדירקטורים - רוני מילוא, לשעבר שר בממשלה, וכרמית אלרואי, שהיא גם בתו של תשובה. 

התביעה הוגשה בעקבות דיווח של קבוצת דלק לבורסה במרץ 2020, ממנו עלה כי הקבוצה לא דיווחה מוקדם יותר על כך שהגדילה את השיעבוד של יחידות השתתפות בשותפות דלק קידוחים ועל תנאי פירעון שנכללו בהלוואות שנטלה מבנק נמורה עבור חברת DKL השקעות ומבנק BNP עבור חברת DKL אנרגיה. התובע טען כי כתוצאה מהכשל בדיווח נרשמה ירידה בשער המניה תוך פגיעה בבעלי המניות. 

בתגובה לתביעה טענו דלק והבכירים כי פרטי המידע שלגביהם לא נמסר דיווח אינם מהותיים, וכי התובע לא הצליח להוכיח כי נגרם לבעלי המניות נזק כתוצאה מהיעדר הדיווח.

ואולם בנובמבר 2022 קבעה השופטת רות רונן, שכיהנה אז במחלקה הכלכלית שבבית המשפט המחוזי בתל אביב ומאז מונתה לשופטת בבית המשפט העליון, כי גבריאל הוכיח - במידה מספקת לאותו שלב בהליך - כי מדובר היה במידע מהותי, וכי הדבר השפיע על מחיר מניית דלק. 

רונן אישרה כי התביעה תוכר כייצוגית ותנוהל בשם קבוצת בעלי המניות שמייצג גבריאל. מדובר במשקיעים אשר רכשו את מניות הקבוצה בין 15 במרץ 2020 ל-22 במרץ 2020 והחזיקו בהן ב-23.3.2020 - למעט בכירי דלק הנתבעים. החלטתה של רונן ניתנה במסגרת הליך האישור הנדרש על-פי חוק לצורך ניהול תביעה כייצוגית. 

התיק עבר להתנהל אצל השופט אריאל צימרמן מהמחלקה הכלכלית, ובהמשך פנו הצדדים לגישור אצל פרופ' שרון חנס, מומחה לדיני חברות מאוניברסיטת תל אביב.

לפי הסכם הפשרה שאליו הגיעו הצדדים, המשקיעים יפוצו ב-27 מיליון שקל, מבלי שדלק והבכירים יודו באחריות כלשהי לטענות שעלו בתביעה. בנוסף, גבריאל יזכה בגמול לתובע בהיקף של כ-300 אלף שקל, ועורכי הדין שייצגו אותו, ממשרד עמית מנור ויוקי שמש, יקבלו כ-4.3 מיליון שקל. 

תשלום הפשרה צפוי להיות מכוסה במלואו על-ידי המבטחים של הדירקטורים ונושאי המשרה, כאשר חברת הפניקס היא המבטחת הראשית.