על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
● הנשק שצפוי ליהנות מביקושים בזכות ההצלחה הישראלית
● שאלות ותשובות | ביותר מחצי מיליארד אירו: הצוללת הגדולה שנבנתה בגרמניה בדרך לצה"ל
1דיווחים: בכיר באיחוד האירופי מציע להשעות הדיאלוג הפוליטי עם ישראל
ג'וזפ בורל, הממונה על יחסי החוץ של האיחוד האירופי ומי שנחשב לסמן קיצוני בביקורת כלפי ישראל בארגון, מציע "להשעות את הדיאלוג הפוליטי" עם ישראל על רקע המלחמה בעזה". כך מדווחת סוכנות הידיעות רויטרס מפי מקורות באיחוד.
לפי הדיווח, בורל, שאמור לפרוש מתפקידו בשבועות הקרובים ולהיות מוחלף על ידי האסטונית קאיה קאלאס, שיגר מכתב לשרי החוץ של האיחוד שיתכנסו ביום שני לפגישה תקופתית, בה הוא ממליץ על הצעד הקיצוני. לדבריו, הרקע למהלך הוא העובדה כי "חששות כבדים לגבי הפרת הדין הבינלאומי בעזה לא קיבלו התייחסות הולמת מצד הרשויות בישראל". בורל כתב כי לאור זאת, הוא מתכוון להעלות להצבעה את השעיית הדיאלוג הפוליטי עם ישראל - מפגשים בדרגים הרמים שמתקיימים במועדים משתנים - בשל העובדה כי בהסכם האסוציאציה המשמש כבסיס ליחסים בין האיחוד האירופי לישראל "נדרשת" ישראל לכבד את שלטון החוק.
שורת מדינות בתוך האיחוד צפויות לתמוך במהלך של בורל, אחרי שבעבר דרשו באופן נרחב יותר להשעות את כל היחסים עם ישראל בשל "מעבר על הסכם האסוציאיציה". ביניהן נמצאות ספרד, אירלנד, לוקסמבורג וסלובניה. עם זאת, החלטה כזו דורשת הסכמה פה-אחד של כל 27 חברות האיחוד, ואלו התומכות בישראל, ביניהן צ'כיה, אוסטריה וגרמניה, צפויות לטרפד אותה. עדיין, לפי פרשנים, מדובר בשפל חדש ביחסי החוץ של האיחוד האירופי עם ישראל, בשל המלחמה בעזה. עצם העלאת ההצעה לדיון, לפי הדיווח, מכוונת "לשלוח מסר לישראל" במה שמסתמן כפורום שרי החוץ האחרון שבו ישתתף בורל.
מאת אנדרו גריי. מתוך רויטרס. לקריאת הכתבה המלאה.
2בהולנד שוקלים לשלול אזרחות מעבריינים אנטישמים
בעקבות הפרעות באוהדי מכבי תל-אביב באמסטרדם בסוף השבוע שעבר, המפלגה למען החירות (PVV) בראשות חירט וילדרס דורשת "לשלול אזרחות" מכל מי שיש לו אזרחות כפולה והוא הורשע בעבירות אנטישמיות; כך מדווח הבוקר (ה') העיתון ההולנדי NRC.
● פרשנות | ישראל קיבלה הצצה לרמת השנאה נגדה ברחוב המוסלמי באירופה
לפי הדיווח, מפלגות נוספות תומכות בכך שהממשלה הנוכחית לפחות "תבדוק את המצב מבחינה חוקית", וייתכן כי ראש הממשלה יורה על בדיקה שכזו. נכון לעכשיו, רק מי שמורשעים בטרור במדינה יכולים לאבד את האזרחות ההולנדית שלהם, אבל רק במידה שיש להם אזרחות נוספת, כדי לא להותיר אותם ללא אזרחות כלל. האירועים באמסטרדם, נכתב, "זיעזעו את המערכת הפוליטית", ו"העלו שוב את השאלה לגבי אינטגרציה של המוסלמים" בהולנד. במקביל, העיתון דיווח על התפרעויות מחודשות בלילות האחרונים, שכוונו הפעם נגד משטרה וכללו שריפה של קרון חשמלית. רוב המפלגות בהולנד הגדירו את ההתקפות נגד האוהדים הישראלים כ"אנטישמיות" וראשת העיר כינתה אותן "פוגרום" נגד יהודים. החוק האירופי מרשה שלילת אזרחות במקרים שבהם הפושע מסכן עקרונות חיוניים למדינה.
מאת וואפה אל-עלי. מתוך NRC. לקריאת הכתבה המלאה.
3המינויים של טראמפ מסמנים "מדיניות פרו-ישראלית נחושה"
לשני האישים שמונו על ידי הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לתפקידי השגריר בישראל והשליח למזרח התיכון יש מעט מאוד ניסיון במדיניות באזור, "אבל אין שאלה למי הם נאמנים"; כך נכתב בסקירה של הניו יורק טיימס הבוקר (ה') בנוגע למינויים הפרו-ישראלים: מייק האקבי כשגריר וסטיבן וויטקוף כשליח אזורי.
● פרשנות | הכוורת של טראמפ מתגבשת: מי יהיה אחראי על "עסקת המאה"
וויטקוף, לפי הדיווחים, "גייס סכומי כסף עצומים בעבור טראמפ מהקהילה היהודית, במיוחד אחרי ההחלטה של הנשיא המכהן ביידן להשעות משלוחי פצצות כבדות". אנליסט פלסטיני אמר לעיתון כי "כל מה שהפלסטינים צריכים להבין לגבי מה הולך לקרות להם" טמון במינויים הללו. האקבי אמר בעבר כי "אין דבר כזה גדה מערבית" והבטיח לנסות ולקדם הכרה אמריקאית בשטחים מעבר לקו הירוק כשטח ישראלי. וויטקוף, לפי הדיווח, גייס מיליוני דולרים - או אפילו עשרות מיליוני דולרים - מגורמים בקהילות היהודיות בארה"ב למען טראמפ, והוא פרטנר ותיק של הנשיא במשחקי גולף, כולל לפני כחודשיים במהלך ניסיון התנקשות כושל בנשיא לשעבר.
מאת לארה ג'ייקס ואדם רגסון. מתוך הניו יורק טיימס. לקריאת הכתבה המלאה.
4בצרפת חוששים מ"אירוע ביטחוני" לקראת משחק הכדורגל מול ישראל הערב
ממשלת צרפת הודיע על "היערכות ביטחונית יוצאת דופן" בפריז, בשל הצורך לאבטח את האוהדים הישראלים וחשש מעימותים במהלך או אחרי משחק הכדורגל בין נבחרת צרפת לנבחרת ישראל הערב (ה') באצטדיון סטאד-דה-פרנס שבפריז; כך דיווח הבוקר העיתון לה מונד.
4,000 שוטרים ייפרשו באצטדיון עצמו ובמרכז פריז, כמו גם בנתיבי תחבורה ציבורית שבהם האוהדים הישראלים עשויים לנסוע, אחרי ההתפרעויות האלימות באמסטרדם לפני כשבוע. ראש משטרת פריז אמר לעיתון כי מדובר ב"אירוע בסיכון גבוה", ולכן גם יגויסו 1,600 סדרני ביטחון ויחידת העלית של המשטרה הצרפתית RAID תהיה מעורבת בסידורי האבטחה. הנבחרת הישראלית נמצאת ב"בועת הגנה" מאז הגעתה לפריז ביום שני. נשיא צרפת עמנואל מקרון דחה את הדרישה להעביר את המשחק למדינה אחרת, כפי שעשתה בלגיה, וכתב ברשת X: "זו תהיה כניעה בפני האיומים והאנטישמיות".
מקרון מתכנן להיות במשחק עצמו, לפי הודעת ארמון האליזה בימים האחרונים. בפריז התקיימה אמש, לקראת המשחק, הפגנה אנטי-ישראלית שבה השתתפו מפגינים רבים.
מתוך לה מונד. לקריאת הכתבה המלאה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.