גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הביטוח הסיעודי: רשות שוק ההון מקשה את הקריטריונים לביטוח

כדי למנוע את קריסת הביטוח הסיעודי של כללית רשות שוק ההון נאלצה לבחור בין מס חדש לציבור ובין הקשחת תנאי הזכאות ● המשמעות: כדי להיות מוגדר סיעודי יהיה צורך להוכיח חוסר יכולת לבצע 4 פעולות בסיסיות במקום 3 עד היום; בנוסף – ייגבו תשלומים גם מילדים ● רשות שוק ההון: "מהלך כואב וקשה לאחר שמוצו כל האפשרויות"

סניף של קופת חולים כללית / צילום: תמר מצפי
סניף של קופת חולים כללית / צילום: תמר מצפי

רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון נאלצה לבחור בין שתי אפשרויות גרועות ובחרה בזו שתעבור, אולי, חלק יותר בגרון של הציבור שגם כך הולך לשלם יותר מתוך השכר. על פי ההחלטה, שניתנה כתשובה לבג"ץ, על רקע קריסתה הצפויה בעוד חודש חצי של קופת הביטוח הסיעודי של כללית, קופת החולים הגדולה במדינה, שמבטחת 2.6 מיליון ישראלים, הודיעה הרשות כי מעתה כדי שאדם יוגדר סיעודי הוא יצטרך להוכיח שאין הוא מסוגל לבצע 4 פעולות יומיומיות בסיסיות מתוך שש (להתלבש, לקום ולשכב, להתקלח, לאכול ולשתות, ללכת או לשלוט על סוגרים - שירותים). עד היום היה על המטופל להראות שאין הוא יכול לבצע שלוש פעולות בסיסיות אלה.

עם משקיע מקטאר: הישראלית שהכפילה את ערכה בשבועיים
זה הפך לאחד הנתונים הכי קשים לחיזוי. מה בכל זאת צפוי בו?

המשמעות היא שפחות אנשים יוגדרו כסיעודיים חדשים, מה שיפחית את התשלומים מצד קופות החולים ולכן יישאר כסף בקופה ליותר שנים. אך צריך להודות, מדובר בפלסטר, שכן הנטל ייפול על כתפיהם של ילדי המטופלים, שיצטרכו לסייע להוריהם בזכות עצמם כל עוד אלה מסוגלים יהיו לבצע שלוש פעולות בסיסיות, אך לא ארבע.

התשלומים לביטוח הסיעודי יחולו גם על ילדים

בנוסף, הוחלט כי כעת התשלומים לביטוח הסיעודי יחולו גם על ילדים, כדי להגדיל את שכבת הגילאים שמשלמים ולהוסיף כספים לקופות לצורכי התשלומים הסיעודיים.

על פי החוקרים ניר קידר, פרופ' נדב דוידוביץ' ופרופ' אבי וייס ממרכז טאוב, "בתוך 6 שנים הוכפלה ההוצאה הלאומית על סיעוד. בשנת 2018 עמדה הוצאה זו על 14 מיליארד שקל ובשנת 2024 היא צפויה להגיע ל-28 מיליארד שקל. גם תשלומי הביטוח הלאומי עלו בשנה האחרונה ביותר מ-2 מיליארד שקל ובשנת 2024 ההוצאה צפויה להגיע ל-18.5 מיליארד שקל".

על מדיניות האישורים הקלה יחסית של קופות החולים (ובעיקר קופת חולים כללית) באישור כניסת אנשים למצב סיעודי עוד קובעים החוקרים כי חל "גידול דרמטי במספר מקבלי גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי ומביטוחי הסיעוד הקבוצתיים של קופות החולים: בין 2012 ל-2024 גדל מספר מקבלי גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי ב-139%, לעומת גידול של 49% בלבד בשיעור האזרחים הוותיקים באותו פרק זמן. מספר מקבלי גמלת סיעוד מקופות החולים גדל בין 2012 ל-2022 ב-150%".

הפרשה התפוצצה בעקבות כך שבחברת הביטוח הראל סירבו לחדש את ההתקשרות מול קופת החולים כללית, מה שאומר שהביטוח הסיעודי של הקופה אמור להיכנס לחיסול עצמי בתחילת שנת 2025. ניסיון להביא את חברת הביטוח מנורה מבטחים במקומה של הראל כשל, לאחר שבמנורה הבינו שאין מספיק "בשר" וכסף בקופת הביטוח הסיעודי של כללית והדבר יהיה הפסדי גם עבורה.

התנגדותה של מנורה משמעותו הוא שאף חברת ביטוח לא הייתה מוכנה להיכנס בנעליה של הראל, וזאת מאחר שמנורה היא המבטחת של שלוש קופות החולים האחרות, מכבי, מאוחדת ולאומית, בהן מבוטחים 2.3 מיליון לקוחות נוספים, ואף חברת ביטוח אחרת לא מוכנה להיכנס חזרה לתחום הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים.

המשבר עלול לזלוג גם לקופות האחרות

יצוין כי המשבר טרם הגיע לשלוש קופות החולים האחרות, אך בשוק העריכו כי אם 'ייפול' הביטוח הסיעודי אצל כללית, המשבר יזלוג גם לקופות האחרות, בין אם כיוון שלקוחות כללית יחליטו לעבור לקופת חולים אחרות ובין אם כיוון שגם הלקוחות בשאר הקופות יחששו מחוסר כיסוי עתידי ויוותרו עליו כבר כעת.

הממונה על שוק ההון, עמית גל: "המצב הנוכחי אליו נקלע הביטוח הסיעודי אילץ את הרשות לבצע צעדים הכרחיים לטובת הבטחת ביטחונו הכלכלי של ציבור המבוטחים בישראל. חשוב להבהיר כי כל שינוי בזכאות המבוטחים הוא מהלך כואב וקשה, ונעשה רק לאחר שמוצו כל האפשרויות האחרות, תוך הבנת האחריות הציבורית לה אנו נדרשים בעת הזו. לאחר שהוכח שמתווה הפעילות במתכונתו הנוכחית אינו בר קיימא, נוסיף ונפעל יחד עם כלל הגורמים הרלוונטיים בשיתוף פעולה לטובת מציאת פתרון ארוך טווח, תוך שמירה על האינטרס הציבורי של אזרחי ישראל".

מקופת חולים כללית נמסר בתגובה: "כללית קיבלה את הודעת הממונה על שוק ההון לגבי הצעדים הנשקלים על ידו לתיקון המשבר הלאומי בסיעוד. כללית פנתה אל חברות הביטוח ופועלת באופן נמרץ לנסות ולקדם הסכם עימם על בסיס התיקונים כאמור. הפעילות המהירה מקבלת משנה תוקף לאור מכתבו הבהול של מנכ״ל משרד הבריאות למזכיר הממשלה מהבוקר בדרישה לפתור את המשבר הלאומי של הביטוחים הסיעודיים".

עוד כתבות

פרסומים לדירות חדשות כשהמחיר המצוין הוא למ''ר / צילום: צילומי מסך

במקום סכום כולל לדירה, מפרסמים מחיר למ"ר: מה עומד מאחורי השינוי השיווקי

עוד ועוד חברות שמוכרות דירות נוקבות במחיר למ"ר, ולא במחיר של הדירה ● המספרים האלה היו בדרך כלל שמורים לשמאים ולאנשי מקצוע, ולא לקהל הרחב ● המטרה: לעשות סטנדריטזציה למחירים ● מומחים: "המגמה כבר חורגת מתחום תל אביב"

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

שליש מהשטח מזוהם: מה עומד לקרות כעת בפרויקט שדה דב?

ממצאים ראשוניים של זיהום בקרקע ובמי התהום ברובע שדה דב העלו שאלות לגבי המשך קידום הפרויקטים במתחם ● באילו אזורים אותרו החומרים שמקורם בקצפי כיבוי אש, מדוע שווקו הקרקעות מלכתחילה, ואילו יזמים כבר מבהירים שהשטח שלהם נקי? ● גלובס עושה סדר

בצלאל זיני / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בצלאל זיני, אחיו של ראש השב"כ, מואשם בהברחות לעזה במאות אלפי שקלים

הפרקליטות מייחסת לבצלאל זיני, שהיה אחראי על הכנסת כלים הנדסיים לעזה, עבירות של סיוע לאויב במלחמה, פעולה ברכוש למטרות טרור ולקיחת שוחד, אחרי שהבריח סיגריות לרצועה בשלושה סבבים ● "הנאשמים היו מודעים לאפשרות שהסחורות יגיעו לידי חמאס ויסייעו לו לשמר שרידות כלכלית ואחיזה שלטונית"

הלוואות בתוך המשפחה / צילום: Shutterstock

האם יש תקרה לריבית בהלוואות שניתנות בתוך המשפחה?

אישה שעמדה לאבד את ביתה קיבלה הלוואה מבנה ● אלא שהריבית בהסכם חרגה מהמותר בחוק הלוואות חוץ בנקאיות ● מה קבע בית המשפט?

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

מרחיבה את המשרדים ביקנעם: עסקת הענק של אנבידיה ומליסרון

ענקית השבבים חתמה על הסכם שכירות חדש מול מליסרון, ובכך ממשיכה במגמת ההתרחבות בישראל ובצפון בפרט ● מדובר בבניין חדש בעל 11 קומות, סמוך למטה הקיים של אנבידיה ביקנעם ולקמפוס הענק שיוקם בטבעון במרחק כמה דקות נסיעה

סטיב וויטקוף / צילום: ap, Evelyn Hockstein

סבב השיחות בין ארה"ב לאיראן הסתיים; סבב נוסף יתקיים בימים הקרובים

בוול סטריט ג'ורנל מצטטים דיווחים בתקשורת באיראן על כך שהיא הבהירה בשיחות היום עם ארה"ב כי היא מסרבת להפסיק את העשרת האורניום ● דוברת הבית הלבן: "טראמפ רוצה עסקה עם איראן, אבל אני רוצה להזכיר לאיראנים שיש לנשיא גם אופציות אחרות" ● בלבנון מדווחים על תקיפה ישראלית בדרום המדינה ● עדכונים שוטפים

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

המשקיע האמריקאי מעולמות הבריאות שלוטש עיניים לארקיע

האחים נקש מנהלים מגעים למכירת השליטה בחברת התעופה לפי שווי של כ-50 מיליון דולר ● המשקיע שנמצא במשא ומתן סופי הוא אליוט זמל, אמריקאי עם פעילות בענפי הבריאות וההשקעות

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

אמזון מגדילה את ההימור על AI, והמשקיעים מודאגים; המניה נופלת

אמזון רשמה שיא רבעוני בהכנסות של 213 מיליארד דולר, מעל התחזית ● הרווח למניה, 1.95 דולר, היה מעט מתחת לצפי ● הכנסות הענן היו 35.6 מיליארד דולר, מעל התחזיות, עם צמיחה שנתית של כ־21% ● המניה נופלת במסחר המאוחר בעיקר בשל תחזית השקעות חריגה של כ־200 מיליארד דולר לשנה הקרובה, שמעוררת חששות לגבי הלחץ על התזרים והרווחיות

האם רגולציית הסייבר לרכב תחסום יבוא דגמים מסוימים? / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך הדרמטי של הממשלה: התקנה שעשויה לעצור את יבוא הרכבים הפופולריים

יבוא רכבים לישראל יחוייב השנה באישורי סייבר, לפי תקנות משרד התחבורה ● ב-2025, ישראל הובילה ביבוא רכבים סיניים מופחתי זיהום ודורגה 14 בעולם ביצוא מוחלט ● וגם: עודפים מוזלים של "אפס ק"מ" גם בחודש פברואר ● השבוע בענף הרכב

פתיחת שולחן ב''גריל 65'' / צילום: אנטולי מיכאלו

כל הדרך ממאיר אדוני לתחנת דלק: מסעדה שהיא חזרה הביתה

"גריל 65", השיפודייה על כביש 65 מול פרדס חנה, עושה חסד לקונספט האהוב, עם חתימת היד המובהקת של השף והרבה כבוד לז׳אנר

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

הבקבוקים של יקב ליבנה / צילום: בני גם זו לטובה

בר ליבנה לקח את הכרם המשפחתי ולא הפסיק לנסות עד שהוציא ממנו את היין הכי טוב שאפשר

נתוני הפתיחה של יקב ליבנה היו מאתגרים, אך על הטרואר הצנוע חיפו מסירות ומגוון מרהיב של זנים ● עם כישרון ניכר, סבלנות לתהליך למידה, ויכולת מקצועית לא מבוטלת, הגיע הנכד לבית ליבנה ליינות ייחודיים ומוצלחים

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

השת"פ בין וולט לסיבוס בצומת דרכים: עשויים להיפרד ברבעון הבא

שיתוף הפעולה בין חברת המשלוחים לענקית כרטיסי ההסעדה נבחן מחדש ועשוי להסתיים כבר בחודשים הקרובים ● לגלובס נודע כי בעקבות שיחה בניהן הוחלט כי לעת עתה שיתוף הפעולה יימשך כסדרו

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

תשובה חושף את עסקיו בניו יורק ופלורידה לקראת גיוס אג״ח של 100 מיליון דולר

ארבע שנים אחרי שהגיע להסכמות עם מחזיקי האג"ח, איש העסקים יצחק תשובה רוצה להחזיר את פעילות הנדל"ן שלו בארה"ב לבורסה המקומית ● החברה, המחזיקה בארבעה נכסי נדל"ן למגורים בהקמה, תבקש לגייס מהמוסדיים 100 מיליון דולר

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

שילוט של פולימרקט לקראת הבחירות לראשות עיריית ניו יורק / צילום: ap, Olga Fedorova

"מכונת האמת" של פולימרקט: איך פלטפורמת ההימורים הפכה לענקית בשווי 9 מיליארד דולר

שיין קופלן, מייסד פלטפורמת ההימורים פולימרקט, הצליח להפוך מיזם קריפטו שנוי במחלוקת לאחד המדדים המשפיעים ביותר באמריקה ● בין הימורים על מלחמות לטענות על מניפולציות בפרסי נובל, הפלטפורמה שהוגדרה כ"מכונת אמת" כבשה את המיינסטרים והכניעה את הרגולטורים ● האם זהו עוד קזינו או עתיד המידע?

זום גלובלי / צילום: Reuters

מילה אחת מיותרת ברוסיה עלתה בשש שנות מאסר

ארה"ב והודו הגיעו להסכם מכסים חדש - לפחות לטענת טראמפ • גזר הדין החריג שהוטל על קומיקאי רוסי • ומי רצח את בנו של קדאפי? פרטים חדשים נחשפים • זום גלובלי, מדור חדש

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

גיוס הענק בוואסט דאטה: המשקיעים והעובדים צפויים לקבל מאות מיליוני דולרים

חברת ניהול אחסון הנתונים הישראלית צפויה להכריז על שווי של כ־30 מיליארד דולר, אך לפי מקורות בשוק, עיקר העסקה הוא סקנדרי, לפי שווי אפקטיבי של כ־25-27 מיליארד דולר ● המשמעות: עובדים ומשקיעים צפויים ליהנות ממאות מיליוני דולרים

חומרים: Shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

התמכרנו ל-AI: מנוע הצמיחה של וול סטריט הפך למשקולת

וול סטריט בפאניקה ● תחנת הרדיו שרק רוצה לעשות נעים ● והחוק שגוזר עלינו ביצים יקרות ל–17 שנה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רשות המסים / צילום: איל יצהר

מכה לרשות המסים: פסק דין חדש קובע כי תשיב מאות מיליוני שקלים לקבלנים

ועדת הערר למיסוי מקרקעין קבעה כי על רשות המסים להשיב לקבלנים שזכו במכרזי מחיר למשתכן את מס הרכישה ששילמו ● זאת, לאחר שהתקבלה עמדת הקבלנים לפיה זכייתם במכרז אינה מהווה רכישה של זכות במקרקעין, אלא הסכם למתן שירותי בנייה למדינה, שאינו מחייב במס רכישה