להגדרות הציונים לחצו כאן
נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד
ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב גרמו לרבים לחשב מסלול מחדש לגבי הדבר הנכון לעשות ביהודה ושומרון. ח"כ יבגני סובה הסביר בראיון לערוץ כנסת שהוא ישמח ל"שלום כלכלי" עם הפלסטינים, אבל שהוא לא מעוניין בפתרונות ביניים: "שלא יהיה מצב כמו בעזה שאנשים עבדו ביישובים שלנו, רשמו כל דבר ואז אחר כך הודיעו לנוח'בות והנוח'בות ידעו". הייתה לו גם דוגמה: "היינו השבוע בניר עוז... יושב בן אדם שם ומספר לנו שהוא היה מהכוח של הרבש"ץ, והוא אומר: הם ידעו (איפה) הבית של הרבש"ץ". האומנם?
● המשרוקית | המלחמה במזרח התיכון ממשיכה למלא את הרשתות בפייקים
● המשרוקית | האם הממשלה ה-36 סיימה את כהונתה עם 3 פיגועים ו-19 נרצחים?
נזכיר: כפי שהראינו כבר בבדיקות עבר, לאחר ביצוע תוכנית ההתנתקות, כדי להביא לניתוק מוחלט מהרצועה, הופסקה כניסת עובדים מעזה לישראל. לאחר מבצע "צוק איתן" ב-2014, כדי לאפשר לכלכלה העזתית להשתקם, הממשלה החליטה לאפשר למספר מוגבל של עזתים להיכנס לשטח ישראל לצורכי עבודה. הממשלה הקודמת החליטה להגדיל מאוד את מספר ההיתרים, תהליך שגם הממשלה הנוכחית לא עצרה עד לטבח 7 באוקטובר.
אין לנו אפשרות לקבוע מי מכל הפועלים העזתים שעבדו ביישובי העוטף, אם בכלל, העביר מידע לחמאס. נציין רק שלפי דיווח בחדשות 12 שלאחר תחקור של 3,000 פועלים כאלה השב"כ הגיע למסקנה ש"אין חשד לאיסוף מודיעין מצידם ולהעברתו לחמאס". אין בכך כדי לשלול את התופעה לחלוטין, והשב"כ לא חזר לפנייתנו, אך הדבר כן יכול להוות אינדיקציה שהתופעה לא הייתה רחבה.
אבל סובה דיבר גם באופן ספציפי על קיבוץ ניר עוז, שם ניתן לתת תשובה יותר ברורה. הקיבוץ נמצא במועצה האזורית אשכול ש"עוטפת" את חלקה הדרומי של הרצועה, וב-7 באוקטובר הוא חטף את אחת המכות הקשות ביותר: מחישוב נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והנתונים שהוציא הקיבוץ, עולה שלמעלה מרבע מחבריו נטבחו או נחטפו באותו יום קשה. זאת בנוסף לעשרות פצועים ולעובדה שלמעט שישה בתים המחבלים נכנסו לכל בית בקיבוץ וחוללו בו הרס רב.
אלא שמחבלי הנוח'בה לא היו יכולים להסתמך על מודיעין שמסרו להם פועלים מעזה, גם אם היו כאלה שרצו לעשות זאת. הדבר נובע מכך שערב 7 באוקטובר פועלים עזתים כלל לא עבדו בקיבוץ. למעשה, מטעם ניר עוז נמסר לנו שלא מעסיקים שם פועלים מהרצועה כבר כעשרים שנה.
ומה לגבי הטענה של סובה שהמחבלים ידעו למצוא בקלות את הבית של הרבש"ץ (רכז ביטחון שוטף צבאי), שאחראי על האבטחה ביישוב בשגרה ובחירום? האם זה היה אפשרי בלי סיוע מודיעיני מבפנים? לקיבוץ היה הסבר: "הרבש"ץ גר צמוד לגדר המערבית שהיא הכי נצפית מכיוון הרצועה. הייתה למחבלים הערכה לכיוון הבית שלו. כשהם נכנסו הם הבינו איזה בית בדיוק לפי רכב הביטחון שחנה מולו".
מטעם ח"כ סובה נמסר בתגובה: "במהלך הביקורים לאחר הטבח שמענו מעדויות רבות של תושבי העוטף על דפוס פעולה מאוד מדאיג של המחבלים שהכירו את המקומות. אני מדבר על התרחיש שחלילה יכול להתרחש ביו"ש כמו שלצערנו קרה בעוטף. אני מציע לתחקירנים שלכם לרדת לעוטף באופן אישי לראות את הזוועות ולהבין עד כמה העזתים היו סייענים של הנוח'בות" (התגובה המלאה מובאת מטה, בבדיקה המלאה).
בשורה התחתונה: דברי סובה לא נכונים. קיבוץ ניר עוז לא העסיק פועלים עזתים מזה עשרים שנה ולכן הם לא יכלו למסור מודיעין לחמאס.
לבדיקה המלאה לחצו כאן
שם: יבגני סובה
מפלגה: ישראל ביתנו
תוכנית: היום בכנסת
ציטוט: "אנשים [מעזה] עבדו ביישובים שלנו, רשמו כל דבר ואז הודיעו לנוח'בות... [כמו] בניר עוז"
תאריך: 17.11.24
ציון: לא נכון
חילופי הממשל בארצות הברית עוררו שיח בישראל לגבי האסטרטגיה הישראלית ביהודה ושומרון. בריאיון לערוץ כנסת, ח"כ יבגני סובה הציג את עמדתו בעניין, לפיה הגם שהוא מתנגד לפינוי יישובים, הוא עדיין בעד "שלום כלכלי". אך סובה הזהיר מפתרונות ביניים: "[אם] אתה מתנתק, שלא יהיה מצב כמו בעזה שאנשים עבדו ביישובים שלנו, רשמו כל דבר ואז אחר כך הודיעו לנוח'בות והנוח'בות ידעו". דוגמה לכך, לדברי סובה, היא קיבוץ ניר עוז: "היינו השבוע בניר עוז... יושב בן אדם שם ומספר לנו שהוא היה מהכוח של הרבש"צ והוא אומר: הם ידעו מה הבית של הרבש"צ". בדקנו האם עובדים עזתים שעבדו בניר עוז אכן אספו מודיעין ששימש למתקפה ב-7 באוקטובר 2023.
השאלה האם באופן כללי עובדים עזתים שעבדו בישראל הזינו את ארגוני הטרור במודיעין ששימש למתקפה ב-7 באוקטובר היא שאלה שנידונה רבות בשיח הציבורי. ואולם, לנו כמובן אין כלים להכריע בה. אנחנו נציין שבמרץ האחרון, פורסם בחדשות 12 דיווח לפיו השב"כ קבע, על סמך תחקור של כ-3,000 פועלים עזתים שעבדו בישראל לפני 7 באוקטובר, כי "אין חשד לאיסוף מודיעין מצידם ולהעברתו לחמאס". יחד עם זאת, לפי הדיווח האפשרות של שיתוף פעולה לא נשללה לחלוטין, אלא נשלל החשד לתופעה רחבה.
אבל סובה מדבר באופן ספציפי על קיבוץ ניר עוז. בקיבוץ ניר עוז שבמועצה האזורית אשכול, התרחשה ב-7 באוקטובר אחת המתקפות הקטלניות ביותר שהביאה לתוצאות קשות במיוחד: לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נכון לסוף שנת 2022, היו בקיבוץ כ-380 תושבים. לפי הנתונים שפורסמו, במתקפת 7 באוקטובר, 117 תושבים - למעלה מרבע מכלל תושבי הקיבוץ - נחטפו או נרצחו ועוד עשרות נפצעו. מלבד שישה בתים, המחבלים נכנסו לכל בית בקיבוץ, שרפו, רצחו ובזזו.
האם מתקפה כזאת הסתייעה במודיעין שאספו עובדים עזתים שעבדו בקיבוץ? התשובה היא שבקיבוץ כלל לא עבדו עזתים לפני 7 באוקטובר 2023. למעשה, קיבוץ ניר עוז ציין בפנינו שלא עובדים בתחומו עזתים כבר מזה כ-20 שנה.
אבל סובה ציין שהתוקפים ידעו להגיע בדיוק לבית של הרבש"צ (רכז ביטחון שוטף צבאי), דמות מפתח בהגנה על הקיבוץ שאחראית על אבטחת היישוב בשגרה ובחירום. כיצד הם ידעו לעשות את זה בלי לקבל מודיעין "מבפנים"? קיבוץ ניר עוז סיפק לנו הסבר: "הרבש"צ גר צמוד לגדר המערבית שהיא הכי נצפית מכיוון הרצועה. הייתה למחבלים הערכה לכיוון הבית שלו. כשהם נכנסו הם הבינו איזה בית בדיוק לפי רכב הביטחון שחנה מול הבית".
מח"כ יבגני סובה נמסר: "אם המערכת של גלובס ומשרוקית בפרט בטוחה שמחבלי נוח'בות שנכנסו לניר עוז וטווחו שם כל תושב רביעי לא היו מצוידים במודיעין של העובדים העזתים, אז שיבואו לאו"ם להגן על הנוח'בות ויפרסו את 'מחשבתם'. במהלך הביקורים לאחר הטבח מעדויות רבות של תושבי העוטף שמענו על דפוס פעולה מאוד מדאיג של המחבלים שהכירו את המקומות. כאשר אני מדבר על התרחיש שחלילה יכול להתרחש ביהודה ושומרון כמו שלצערנו קרה בעוטף.
אני מציע לתחקירנים שלכם לרדת לעוטף באופן אישי לראות את הזוועות ולהבין עד כמה העזתיים היו סייענים של הנוח'בות".
לסיכום, בניר עוז לא עבדו עובדים עזתים במשך כ-20 שנה, מה ששולל את האפשרות שהמתקפה על הקיבוץ ב-7 באוקטובר הסתייעה במודיעין שסיפקו עובדים עזתים שעבדו שם. לכן דבריו של סובה לא נכונים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.