גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בהשראת מלחמת רוסיה-אוקראינה: דור חדש של רחפנים עומד להיכנס לצה"ל

לגלובס נודע כי משרד הביטחון פועל להרחבת השימוש ברחפנים באמצעות סיבים אופטיים ● הכלים יכולים לבצע משימות בתוך מנהרות וגם מוגנים מפני לוחמה אלקטרונית ● עם זאת, טווח הטיסה שלהם מוגבל לקילומטרים בודדים, ואפילו משב רוח יכול לסכן את הרחפן

רחפן סיבים של חברת טהירו / צילום: Tehiru
רחפן סיבים של חברת טהירו / צילום: Tehiru

משרד הביטחון מעמיק את השימוש ברחפנים שמונחים באמצעות סיב אופטי, ופועל מול החברות להטמעת כאלו בעלי טווח של כמה קילומטרים. כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים בתחום הרחפנים ובמערכת הביטחון.

בעלות מצחיקה: הרשת שלוכדת רחפנים וכבר מככבת באוקראינה 
בגיל 21 הוא חתם על אקזיט ראשון, עשור לאחר מכן הוא מיליארדר מבטיח, בתחום הנשק 

במלחמת חרבות ברזל אמנם מופעלים כלי טיס שונים בשיטות שונות ועבור מטרות שונות, אך חזות הכל בענף מתקבלת ממלחמת רוסיה־אוקראינה ששינתה את כל מה שמוכר על מגוון כלי הטיס והיקף השימוש בהם. בכל הנוגע לרחפנים, הפעלת כאלו שמונחים בעזרת סיבים אופטיים היא רחבה במיוחד, בין אם לטווחים נראים - או לכאלו שמעבר לטווח ראייה.

בדומה לאוקראינה, גם במלחמת חרבות ברזל השתמשו בצה"ל בסיב אופטי - אבל במתארים שונים. במנהרות הרבות של חמאס וחיזבאללה אין יכולות תקשורת אלחוטיות, ולכן חיברו רחפנים וכלבים רובוטיים לסיבים. עם זאת, הטווחים מוגבלים, ולכן במערכת הביטחון שואפים להגדילם על בסיס הנחיה של סיב אופטי.

באוקראינה, כבר הגיעו לרחפני FPV (First-Person View) שמופעלים בעזרת סיב אופטי לטווח של 10 ק"מ, אבל בשורה התחתונה מגבלה מרכזית של הפעלה בעזרת סיב טמונה בטווח. שתי סוגיות משמעותיות נוספות הן הפגיעה ביתרונות ה־FPV: המהירות וכושר התמרון. זאת מאחר שהשימוש דורש הפעלה זהירה יותר כדי שהסיב לא ייקרע, וזמן ההפעלה קצר יותר בשל משקלו של הסיב האופטי.

מתמודדים עם שיבושים

בישראל פועלים כיום סטארט־אפים מכל תחומי כלי הטיס וההתמודדות איתם. אחד שפועל בישראל ובמדינות נוספות הוא R2. החברה הוקמה לפני כארבע שנים ועוסקת בגילוי תקשורת אלחוטית (Passive RF), כלומר גילוי ומעקב אחר כלי באוויר, ביבשה או בים על בסיס שידור אות תקשורת. בין האיומים ניתן למנות רחפן, טלפון סלולרי או מכשיר קשר טקטי.

"האוקראינים משתמשים ברחפני FPV מבוססי תקשורת אלחוטית לטובת מודיעין, תקיפת מטרות קרקע ויירוט כלי טיס אחרים. כשמדובר בהפעלה של אלפי יחידות מדי יום, זהו אחד מהפתרונות הנדרשים", מסביר ד"ר יפתח ריכטר, מייסד החברה. "רחפני FPV הם זולים מאוד, עולים כמה מאות דולרים ליחידה, ומהווים כ־80% מהלחימה באוקראינה. כל יום נהרסות אלפי יחידות, אבל מפעילים את הרחפנים הללו כי הם זולים ומשתמשים באמצעי הנגיש והיעיל ביותר להעברת נתונים - תקשורת אלחוטית. שימושים אחרים כגון סיב אופטי או מונחי GPS נשמעים מבטיחים, אך טומנים מגבלות כמו יכולת תמרון, מחיר ונגישות הרכיבים".

הסיב האופטי מגביר את ההגנה של הרחפן מלוחמה אלקטרונית שתשבש את התקשורת בין המפעיל לבין הכלי, וכוללת ג'אמינג (Jamming) או ספופינג (Spoofing). בג'אמינג, משבשים את התקשורת של המפעיל עם הרחפן, במטרה שהוא יירד לקרקע או יטוס עד שהסוללה תתרוקן והוא ייפול. ספופינג זה מתן אות שגוי כדי לפגוע ביכולות ניווט ה־GPS. זוהי סוגיה שמוכרת לאזרחי ישראל ככלל ולתושבי הצפון בפרט, שמאז פרוץ המלחמה חווים שיבושי מיקום ביישומוני הניווט.

הרחפנים המחוברים בסיב נותנים מענה גם לקשיי תקשורת בזירה בצפון, בשל העובדה שחיילי מילואים הביאו עמם רחפנים פרטיים מתרומות או מביתם - וגרמו להפרעות קשר מסוימות בכלי טיס צבאיים. בניגוד לאוקראינה, שם קיים גבול רחב בינה לבין רוסיה, הגבול הצר עם לבנון והתוואי ההררי מכתיב צפיפות רבה בפעילות התקשורת של הרחפנים שלעיתים מפריעים אלה לאלה.

 

"הסיב דק ופגיע במיוחד"

אהרון פרת, מנכ"ל חברת הרחפנים טהירו (Tehiru), מספק למערכת הביטחון רחפנים המסוגלים לנוע בין תדרים שונים בקצב גבוה כדי למנוע את שיבוש הפעילות שלהם, אך במקביל מספק גם רחפנים המחוברים לסיבים. לטענתו, היתרונות בסיבים אופטיים רבים, וכוללים גם הגנה מפני התלכדות תדרים עם רחפנים ידידותיים המופעלים על ידי צה"ל. סוגיה נוספת היא דילוג על רגולציה מצד אגף התקשוב, שנדרשת במקרים של שימוש בתדרים חדשים על ידי כלי טיס צבאיים.

עם זאת, לשיטה הזו גם חסרונות: "מאחר שהרחפן נדרש לשאת את הסיב האופטי בעצמו, מורידים מהסיב שכבות הגנה כדי להפכו לקל יותר. זה הופך את הסיבים לדקים ופגיעים במיוחד. לא פעם משב רוח גורם לתאונות כאשר הסיב מתלפף סביב להבי הרחפן. בשל כך, למשל, אי אפשר לבצע איתו תמרון אקרובטי, והטייס נדרש ללמוד תמרונים מיוחדים שיקטינו את הסיכוי לתאונה עם הסיב".

להערכת פרת, סגמנט רחפני הסיבים בשדה הקרב הגלובלי ילך ויגדל עד לכדי 30%-40% מכלל הרחפנים הקרביים. "הייתי רוצה לחשוב שתעשיית הטכנולוגיה תמצא פתרון אלחוטי לנושא הפרעות הקשר, אבל כל עוד זה לא יקרה, נפעל באזור הטווח הזה בעתיד".

את יתרונות ההגנה משיבושים מנצלת לא רק ישראל, אלא גם האויבים שמפעילים היקף טילי נ"ט במלחמה, שלדעת מומחים הוא חסר תקדים בקנה מידה בינלאומי. אבידות גדולות בהרבה בנפש נמנעו ועודן נמנעות בזכות מערכת מעיל רוח של רפאל, שנדרשת בגלל שטילי הנ"ט מופעלים עם סיב אופטי, ובלתי אפשרי לשבש אותם בדרך למטרה. כשהם מתקרבים מערכת ההגנה האקטיבית מופעלת. בחודשים האחרונים, חיזבאללה שיגרו כמה טילי נ"ט בו זמנית לעבר המטרה, בניסיון לעקוף את מעיל רוח.

ללא חשש משבבים

בזירת הרחפנים הבינ"ל, כמה חברות מספקות מערכות המבוססות על סיבים אופטיים לאמצעים הללו, בהן אפיירו מושנס הישראלית (Apeiro Motions) והחברה הסינית אקסיס פלייניג (Axis Flying). על אף החשש ממערכות סיניות, תחום הסיבים האופטיים נחשב בטוח משום שהם לא מכילים שבבים ובקרים, שם עלולים להחדיר רכיבי תוכנה וחומרה סמויים.

במסגרת השאיפה ליצירת עצמאות בתחום הפוטוניקה, העוסק ביצירה, הגברה, העברה ועיבוד של חלקיקי אור, מדינת ישראל חנכה לפני חמש שנים את "המרכז הלאומי לפוטוניקה מתקדמת" בסמוך למרכז למחקר גרעיני שורק, שפועל עם אוניברסיטת בן גוריון. העצמאות בתחום נדרשת, תוך שהתקשורת האופטית מהווה נדבך בולט ומשמעותי בצרכי מערכת הביטחון. תחום הפוטוניקה צומח בצורה מרשימה, במסגרת ביקושים שצפויים להיות עקביים בשנים הקרובות. לפי פורצ'ן, גודל השוק עמד ב־2023 על 920.5 מיליארד דולר, צפוי לצמוח ל־983.5 מיליארד דולר בתום השנה הנוכחית, ולהגיע ל־1.64 טריליון דולר ב־2032. המשמעות היא שבשמונה השנים הקרובות, הצמיחה השנתית הממוצעת תעמוד על 6.7%.

שחקנית בולטת בשוק המקומי היא פריזמה פוטוניקס, שמוכרת בזכות פעילותה עם חברת החשמל. החברה פיתחה חיישן מבוסס סיב אופטי שמאפשר לנטר תשתיות שמתפרסות על טווחים גדולים. עם זאת, אותה חברה עבדה עם מערכת הביטחון בתחום החישה באמצעות סיבים אופטיים עוד קודם לכן, במיוחד בתווך הימי ובמנהרות.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

קלע דוד תכלל בעסקה? פרטים חדשים על עסקת ההגנה האווירית בין ישראל ליוון

פרטים חדשים שמתפרסמים בתקשורת היוונית שופכים אור על עסקת ההגנה האווירית הגדולה שנמצאת במו"מ בין ישראל לבין יוון ● על פי הדיווחים, הבקשה כוללת הצעות מחיר עבור מערכות מכ"ם והגנה אווירית מדגם ברק MX של התעשייה האווירית וספיידר של רפאל

מורגן סטנלי, ניו יורק / צילום: Shutterstock

במורגן סטנלי מסמנים שתי מניות מבטיחות. לאחת מהן צופים זינוק של 660%

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רויאלטי פארמה וטנאיה ת'רפיוטקס הן שתי מניות ביוטק די מדשדשות בוול סטריט ● אבל לאחרונה, בנק ההשקעות הענק מורגן סטנלי פרסם עליהן המלצה חריגה, בה הוא צופה זינוק של 98% בראשונה ו־660% בשנייה ● בינתיים, שאר המשקיעים לא ממהרים להשתכנע

השבוע בעולם / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Leon Neal

ארה"ב ובריטניה מרשות לאוקראינה לירות טילים, ולמה מנכ"ל גוגל טילפן אל טראמפ

לאחר אלף ימי מלחמה, אוקראינה מורשית לירות טילים ולהניח מוקשים ● טראמפ שולח צפצוף ארוך ליריביו ● אטלס 37 טריליון התאים בגוף האדם ● גוגל נדרשת למכור את כרום לאחר שניסתה לאלף את עובדיה ● שירותים לנשים ביולוגיות בלבד ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

הפגנת תמיכה בפלדשטיין מחוץ לבית המשפט המחוזי / צילום: כדיה לוי

אחרי ההפגנה: הפרקליטות עונה לטענות על רדיפה בפרשת הדלפת המסמכים מלשכת רה"מ

דובר ראש הממשלה לשעבר אלי פלדשטיין הואשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה וזכה לתמיכה מצדם של חברי כנסת מהימין בטענה כי רודפים אותו ● הפרקליטות פרסמה היום מסמך בתשובה לטענות ● עיקרי הדברים: ההדלפה עליה הואשם לא נוגעת למה שמכונה "מסמך סינוואר" ולאחר שהמסמך נאסר לפרסום על ידי הצנזורה על פלדשטיין היה לדעת כי פרסום המסמך פוגע בביטחון המדינה

יו''ר ה-SEC, גארי גנסלר / צילום: ap, Mariam Zuhaib

יו"ר רשות ניירות הערך האמריקאית יפרוש ביום השבעת טראמפ לנשיא

גארי גנסלר יעזוב עם כניסתו הרשמית של טראמפ לבית הלבן, ב-20 לינואר ● טראמפ הבטיח במהלך הקמפיין שידיח את גנסלר, עתה הוא יכול לבחור מיידית מחליף ● המועמדת המרכזית לתפקיד היא עורכת דין לשעבר ב-SEC, המייצגת כיום חברות בלוקצ'יין ● גנסלר: "ה-SEC עמדה במשימתה ואכפה את החוק ללא פחד או העדפה"

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

החוקר שפורץ דרך בגילוי המקור לאוטיזם

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

פולקסווגן גולף 1.5 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-178 אלף שקל: האם הגולף החדשה תשחזר את ההצלחה?

המודל המחודש של פולקסווגן שומר על הממדים והעיצוב המוכרים, ומציע שדרוג לטכנולוגיה ולתא הנוסעים ואיכויות דינמיות גבוהות ● אלא שהמחיר מתרחק מהטריטוריה העממית ● מבחן דרכים

בנימין נתניהו / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

המאבק סביב ועדת החקירה הממלכתית הוא פול גז בניוטרל

ועדת חקירה ממלכתית לא תטלטל את הספינה ● ערוץ 13 לא מצליח להתרומם על הרגליים ● ויש תקרה לכמה שיקבלו חיילי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל ירדה ב-4.5%, אינוביד זינקה ב-86%

דאו ג'ונס עלה ב-1% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ●  אינוביד הודיעה על מיזוג שיהפוך אותה לחברה פרטית ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב 98,000 דולר ● סופר מיקרו קומפיוטר השלימה זינוק של 60% מתחילת השבוע ● בג'יי.פי מורגן מסמנים שתי מניות מעניינות לקראת 2025

המגדל נפתח ב-2006 והיה הבטחה גדולה בשוק מגורי היוקרה במרכז מיאמי / צילום: mondialrealty.com

תעלומת נדל"ן במיאמי: מי רוכש את הדירות בבניין שהמיליארדר רוצה?

קן גריפין, המנכ"ל של קרן הגידור סיטדל, רוצה להקים את מטה החברה על שטח של כ-16 דונם במיאמי ● הבעיה: בניין דירות בן ה-22 קומות שניצב במרכז השטח, ובמשך השנתיים האחרונות נקנה דירה אחרי דירה על ידי רוכש אנונימי ● בנתיים בעלי הדירות בבניין בטוחים: גריפין הוא הקונה האנונימי

המאבק על הרווחים הכלואים / אילוסטרציה: גלובס

בדרך לוועדת הכספים: המאבק על מס המיליארדים מגיע לישורת האחרונה

תוכנית הדגל של האוצר מרגיזה במיוחד את המגזר העסקי בישראל ● המטרה: לגרום לחברות להוציא רווחים שצברו במיליארדים ולשלם עליהם מס, במקום להשאיר אותם "כלואים" ומושקעים פסיבית ● שר האוצר תומך באנשי משרדו הבטוחים כי מדובר במהלך צודק ואפקטיבי, אך המתנגדים רואים בכך "פצצת אטום" שתפגע במשק ● איך זה ייגמר? תלוי במידה רבה ביו"ר ועדת הכספים

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

חברות הרכב שפכו כסף בהפסקת הפרסומות, אבל פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

בזמן שבסלקום מוותרים על הפרזנטור הקבוע, המתחרה פרטנר שומרת על סטטיק ומתמקמת גבוה בדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● נינט מובילה את אירוקה למקום השני בזכירות כבר בשבוע הראשון באוויר, ומזרחי-טפחות עולה ברשת 13 בלבד

בסיס יוניפי''ל סמוך לכפר מרכבא בדרום לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

מוצב יוניפי"ל נפגע מאש חיזבאללה: כמה מאנשיהם נפצעו

לפי דיווחים בלבנון, לפחות 7 נהרגו ועוד עשרות נפצעו בתקיפה האווירית על בניין בן 8 קומות בביירות • עוד דווח שיעד התקיפה הוא מוחמד חיידר, ראש אגף המבצעים בחיזבאללה • במקביל, כמה רקטות שוגרו מלבנון לעבר חיפה והקריות - נזק נגרם בכמה מוקדים, אין נפגעים • צה"ל: חיילי יוניפי"ל נפצעו כתוצאה משיגורי חיזבאללה לעבר מוצב הכוח • כל העדכונים

אלי פלדשטיין / צילום: רשתות חברתיות

"הבוס מבסוט": התכתבות יועצי ראש הממשלה לאחר הפרסום ב"בילד"

כתב האישום בפרשה חושף את הקשר בינו לבין יועץ רה"מ הוותיק יונתן אוריך ● בין היתר, פלדשטיין כתב לאוריך: "מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר" ● פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול ● המדינה מבקשת להאריך את מעצרו עד תום ההליכים

מילואימניקים בשטחי הכינוס / צילום: Associated Press, Ohad Zwigenberg

השינוי שהאוצר מתכנן בתגמול למשרתי המילואים

התוכנית שמנסים לקדם בימים אלו באוצר, מבקשת להגביל את היכולת של המילואימניקים לקבל תגמול על השירות ועל שכר עבודה במקביל ● מטרת התוכנית היא לצמצם את עלויות התשלום העודפות ולייעל את מערך המילואים

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

ד''ר יובל אבני / צילום: אסנת רום

הוא ויתר על קריירה מבטיחה כרופא, פגישה מקרית אחת שינתה לו את החיים

לד"ר יובל אבני היו הרבה תפניות מפתיעות בחיים ● ללא תעודת בגרות הוא התקבל לקורס טיס, באמצע שירות הקבע הוא פרש ללימודי רפואה, ואת ההתמחות בכירורגיה עזב לטובת הון סיכון: "הרגשתי שכדי להתאים את עצמי למקצוע אני נדרש להיות יותר ציני" ● לפני חמש שנים הוא הקים את קרן קרשנדו, שמשקיעה בחברות בתחום התוכנה

הקמפיין האחרון של פוקס עם עדן גולן / צילום: צילום מסך

קבוצת פוקס נכנסת להפסקת הפרסומות של ערוץ 14

לפי נתוני יפעת בקרת מדיה, מאז אוגוסט קבוצת האופנה של הראל ויזל מפרסמת בערוץ 14, אם כי במינון נמוך ● קולקציית הסופגניות של רולדין הושקה בבית החולים השיקומי בשיבא-תל השומר, ולספארי ברמת גן יש מנכ"ל חדש

סקוט בסנט בעצרת תמיכה בטראמפ, אוגוסט האחרון / צילום: ap, Matt Kelley

טראמפ בחר במשקיע סקוט בסנט לתפקיד מזכיר האוצר

בהצהרה בנוגע לבחירתו, אמר טראמפ כי בסנט "יסייע להכניס את ארה"ב לתוך תור זהב חדש" ● אם המינוי יאושר, על בסנט תוטל המשימה ליישם כל קיצוץ מס שהקונגרס, הנשלט ע"י הרפובליקנים, עשוי לנקוט ● כיום בסנט משמש כמנכ"ל וכמנהל השקעות ראשי בקרן הגידור Key Square Capital Management, אותה ייסד לפני כעשור

קולונל גנרל קים יונג בוק עם מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, בביקור בבסיס כוחות מיוחדים בספטמבר / צילום: Reuters, KCNA

קוריאה הצפונית שלחה איש-מסתורין לפקד על חייליה הנלחמים באוקראינה

לקים יונג בוק, גנרל בדרגת שלושה כוכבים בצבא של קוריאה הצפונית, לא היה פרופיל ציבורי, עד שפיונגיאנג הפכה אותו למקבל ההחלטות הממונה על כ-11 אלף החיילים שלה שנשלחו לרוסיה ולמלחמתה באוקראינה