גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחיר קפץ ב-65% לנוסעים מאז ההקמה: למה הנסיעה במנהרות הכרמל מתייקרת ללא הרף?

ב-2010 נפתח לתנועה כביש מנהרות הכרמל, שעלות הקמתו עמדה על כ-1.25 מיליארד שקל ● במהלך השנים ניתנו הנחות שונות לרכבים, שאף מומנו מקופת המדינה במאות מיליונים, אך למרות הסבסוד העצום, המחירים רק עלו ● האוצר: "הליך עדכון תקנות מנהרות הכרמל בעיצומו"

מנהרות הכרמל חיפה / צילום: יח''צ
מנהרות הכרמל חיפה / צילום: יח''צ

מאז פתיחתן של מנהרות הכרמל לתנועה הועברו לזכיינית הפרויקט מאות מיליוני שקלים, כדי לסבסד את ההנחות בתעריפים שנתנו לרכבים. אבל למרות ההנחות המחירים הלכו וטיפסו, והגיעו לגידול ריאלי של 65%. איך זה קרה?

למרות הורדת המחיר: הישראלים כבר לא מתלהבים מטסלה
מנהל רשות המסים: "לבטל את הפטור על שכירות מנדל"ן"

בשנת 1996 פרסמה המדינה מכרז לפרויקט מנהרות הכרמל, שהוגדר כאחד ממיזמי התשתית הגדולים והמורכבים שהוקמו עד אז בישראל. שנה לאחר מכן נבחר זכיין שהתחייב להקים שני צמדי המנהרות בהר הכרמל ומחלף מרכזי. הפרויקט הוקם במודל BOT, לתכנון, מימון, הקמה, תפעול ואחזקה של שתי מנהרות תת-קרקעיות, החוצות את רכס הכרמל ממערב למזרח וממזרח למערב.

על פי מודל זה, המדינה מתקשרת בהסכם זיכיון עם זכיין מהמגזר הפרטי, המקבל עליו את האחריות לספק את התשתית הציבורית, לרבות מימון, תכנון, הקמה, תפעול ותחזוקה, בתמורה לתשלומים לפי קריטריונים מוגדרים מראש. במהלך תקופת הזיכיון הזכיין מקבל זכות לגבות תשלום ממשתמשי המתקן, בהתאם לאמור בחוזה, כדי להשיב את עלויות ההקמה והתחזוקה ולשם רווח.

כבישים שהוקמו באופן דומה הם כביש 6 והנתיב המהיר, ובשנים הקרובות יצטרפו אליהם נתיבים מהירים בכביש 2, בכביש 20 ובכביש 5. ואולם לפי דוח מבקר המדינה מחודש נובמבר האחרון, לא בוצעה כל הפקת לקחים מסודרת בנושא, כדי להבין את חוזקות השיטה ואת חולשותיה.

כביש אגרה עם תשלומים שנקבעו בחוזה הזיכיון

במהלך התכנון והביצוע של הפרויקט נשמעו התנגדויות רבות להקמת הכביש, שקיצר את הדרך לנהגי הרכב הפרטי אך תרם לפירוור העיר ולעקיפת מרכזה ההיסטורי.

בכל אופן, בדצמבר 2010 המנהרות נפתחו לתנועה, וקבוצת כרמלטון קיבלה את הזיכיון להפעלתן עד לשנת 2040, והיא מפעילה אותן באמצעות חברת נתיבי הכרמל. הכביש קיצר משמעותית את זמני הנסיעה ברכב הפרטי, ובשנים האחרונות נהנים ממנו גם משתמשי התחבורה הציבורית והמטרונית.

המנהרות מופעלות כאמור ככביש אגרה, והתשלומים נקבעו בחוזה הזיכיון. בדוח מבקר המדינה שפורסם החודש צוין כי על פי הערכות החשכ"ל עלות ההקמה של הכביש עמדה על 1.25 מיליארד שקל.

התעריף נקבע זהה לכלי התחבורה השונים, ומתעדכן אחת לרבעון, כשהוא מוצמד למדד המחירים לצרכן, במסגרת הסכמים שנעשו עם השנים התעריף הועלה מספר פעמים, וניתנו גם הנחות בכביש. כך, בשנת 2016 הוחלה הנחה למשאיות קלות עד 12 טונות, אך לפי הדוח איש בחברת חוצה ישראל הממשלתית, הרגולטור של הכביש, ובמשרד התחבורה, לא בדק את השפעות אותה הנחה. החל משנת 2018 ועד לסוף השנה הנוכחית הופחתו תעריפי האגרה לרכב הפרטי.

על פניו הנחות אלו נשמעות כהתפתחות חיובית לנהגים שרוצים להשתמש בכביש, אלא שהקופה הציבורית היא שמימנה הנחות אלו. כך, במקום שנהג הרכב הפרטי ישלם את הנסיעה אם הוא בוחר לנסוע בכביש, כלל האזרחים מסבסדים עבורו את הנסיעה. סבסוד זה הגיע השנה ל-226 מיליון שקל מאז שנת 2018, והההנחה למשאיות קלות התחילה עוד קודם לכן.

באוגוסט האחרון דרש ראש עיריית חיפה, יונה יהב, ממשרדי הממשלה לבטל את תשלום האגרה. במשרד התחבורה הצטרפו לקריאה והמנכ"ל משה בן זקן בישר לראש העירייה ששרת התחבורה מירי רגב תומכת בביטול האגרות, אך מדובר בסמכות משרד האוצר.

ואולם גורמים בענף כינו דרישה זו כפופוליסטית, על רקע העלות הגבוהה של מתן ההנחה לקופת המדינה, שתושת על כלל הציבור.

ובכל זאת, התעריף רק טיפס עם השנים, למרות סבסוד ההנחות. נוסעים המשתמשים במנהרות הלוך ושוב משלמים לשני קטעים 40.60 שקל ליום ו-893.2 שקל בחודש, וניצול הקיבולת בשעות העומס לא עולה על 77% מיכולתו של הכביש.

בשנת 2010, עם פתיחת הכביש, עלות הנסיעה (במחירי 2024) הייתה 6.7 שקלים, אך הגיעה השנה ל-11.1 שקל, עלייה של 65%. עלייה בשיעור דומה חלה גם על משאיות ועל כלי רכב ציבוריים.

"שיעור התייקרות גבוה משיעור הפחתת התעריף"

המבקר ציין כי "זאת על אף הפחתת התעריף ומימוש ההנחה שנקבעה בתוספת להסכם הזיכיון מדצמבר 2017 כאמור לעיל, ושמומנה על ידי המדינה במאות מיליוני שקלים.

"התייקרות ריאלית זו נובעת מכך שבנוסף להצמדה למדד, התעדכן התעריף שלוש פעמים בשמונה השנים הראשונות להפעלת המנהרות, ממחיר בסיס של 5 שקלים למחיר של 8 שקלים, וביחד עם ההצמדה למדד היה שיעור ההתייקרות גבוה משיעור הפחתת התעריף ומימוש ההנחה".

עוד נמצא, כי מ-2011 ועד סוף 2020, סך ההכנסות מאכיפה עולה על ההוצאות הנובעות מפעולת האכיפה בסך כולל של כ-8 מיליון שקל.

המבקר ציין כי על פי ההיקף החזוי של החייבים נראה כי צפוי להיות עודף קבוע של הכנסות לעומת ההוצאות לאורך כל תקופת הזיכיון. בהתאם לכך הוצע להפחית את הפיצוי לזכיין בכ-17%.

בעבודה של יועץ תנועה מינואר 2023 עבור חוצה ישראל נכתב, שהאגרה עדיין מהווה חסם עיקרי לשימוש גובר במנהרות, בעיקר בשעות השפל, לצד קיבולת לא מנוצלת בכביש. למרות זאת, אין תמחור דיפרנציאלי של הנסיעה, והיא יקרה גם בהשוואה לכבישי אגרה אחרים.

בסוף השנה הנוכחית ההסכם הנוגע להנחות מסתיים, ותהיה זו הזדמנות למשרדי הממשלה להגיע להסדר אחר, שבמסגרתו גם אם תבחר המדינה לסבסד הנחות בכביש מקופת המדינה, אלו לא ייבלעו בתוך העלאות מחיר מוסכמות מראש, ואם הקיבולת עדיין לא מוצתה, זו רק סיבה נוספת להוסיף עוד שירות בתחבורה הציבורית.

מחברת כרמלטון, חוצה ישראל ומשרד התחבורה לא נמסרה תגובה.

ממשרד האוצר נמסר: "היקף השימוש במנהרות הכרמל גבוה, והתשתית מנוצלת ביעילות יחסית. באשר להקטנת תעריפי הפיצוי והחזר הוצאות של הזכיין, הליך עדכון תקנות מנהרות הכרמל בעיצומו".

תגובת משרד התחבורה: ניצול קיבולת המנהרות גבוה בשעת שיא יומית, ומאפשר רמת שירות טובה. שיעורו גבוה ביחס לדרכים ללא אגרה באזור. גובה האגרות במנהרות הכרמל בחיפה נקבע על פי החוק ובהתאם להסכם הזיכיון שנחתם על ידי החשב הכללי במשרד האוצר.

עוד כתבות

קולונל גנרל קים יונג בוק עם מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, בביקור בבסיס כוחות מיוחדים בספטמבר / צילום: Reuters, KCNA

קוריאה הצפונית שלחה איש-מסתורין לפקד על חייליה הנלחמים באוקראינה

לקים יונג בוק, גנרל בדרגת שלושה כוכבים בצבא של קוריאה הצפונית, לא היה פרופיל ציבורי, עד שפיונגיאנג הפכה אותו למקבל ההחלטות הממונה על כ-11 אלף החיילים שלה שנשלחו לרוסיה ולמלחמתה באוקראינה

סקוט בסנט בעצרת תמיכה בטראמפ, אוגוסט האחרון / צילום: ap, Matt Kelley

טראמפ בחר במשקיע סקוט בסנט לתפקיד מזכיר האוצר

בהצהרה בנוגע לבחירתו, אמר טראמפ כי בסנט "יסייע להכניס את ארה"ב לתוך תור זהב חדש" ● אם המינוי יאושר, על בסנט תוטל המשימה ליישם כל קיצוץ מס שהקונגרס, הנשלט ע"י הרפובליקנים, עשוי לנקוט ● כיום בסנט משמש כמנכ"ל וכמנהל השקעות ראשי בקרן הגידור Key Square Capital Management, אותה ייסד לפני כעשור

מיליי מניף מסור בעצרת בחירות / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

שנה לכהונת נשיא ארגנטינה: האינפלציה נבלמת, הצמיחה בדרך, אבל המחיר כבד

כשנבחר לנשיא ארגנטינה הבטיח חאבייר מיליי מהפכה כלכלית ● שנה אחרי, מיליי קיצץ שליש מהוצאות הממשלה, האינפלציה נבלמה והשכר הריאלי עולה ● אלא שהמהלכים גבו מחיר, ושיעור העוני זינק מ-42% ל-53% ● כעת מקווים שם שהקירבה שלו לטראמפ תשמש כמנוף כלכלי

שגיא חביב / צילום: ארתור ביץ'

הישראלי שעיצב את לוגו 250 שנה לארה"ב מסביר איך מייצרים סמל איקוני

שגיא חביב הוא שותף בכיר באחת מחברות העיצוב הגדולות בעולם, שאחראית ללוגואים של נשיונל גיאוגרפיק, בנק צ'ייס, NBC ועוד ● בראיון לגלובס, הוא מספר לראשונה על הלוגו שעיצב לרגל 250 שנה לארה"ב, מסביר מדוע השתמש בטום הנקס כדי לשכנע הוא מוצלח, ומתאר מה התפקיד של לוגו ומה ממש לא ● ביום ראשון הקרוב, הוא ישמש כיו"ר חבר השופטים בתחרות המיתוג הישראלית

דון קורליאונה (מרלון ברנדו ב''הסנדק'') שאהוב על השמרנים וקן (ריאן גוסלינג ב''ברבי'') חביב הליברלים / צילומים: Warner Bros. Pictures ,AP

המחקר החדש שקובע: הצעירים מחפשים גיבורים אמיתיים ונאלצים להסתפק בבאטמן

לפי קבוצת המחקר הלאומית האמריקאית, הוליווד תורמת לקושי של גברים צעירים למצוא את מקומם בעולם ולאזן בין דימוי המאצ'ו וגבריות רעילה ● לניתוק הזה של עיר הסרטים יש מחיר: הגברים הצעירים עוברים לפלטפורמות אלטרנטיביות, ולא רק שורת הרווח בסכנה

מרב בהט, מנכ''לית דאזז ואסף רפפורט, מנכ''ל וויז / צילום: בן חכים, נתנאל טוביאס

המשקיעים המשותפים והמניות של Wiz: החברים הטובים ממיקרוסופט ממזגים את החברות שהקימו

וויז השלימה את רכישת דאזז המזהה חולשות אבטחה בקרב אפליקציות ●  מנכ"ל וויז אסף רפפורט עבד יחד עם בעלי דאזז מרב בהט במיקרוסופט והם נחשבים לחברים ● בנוסף לשתי החברות משקיעים משותפים ● סכום העסקה לא פורסם אך הוא מוערך בכ-450 מיליון דולר במזומן ובמניות וויז

קורדונטי אנשובי / צילום: הילה פלר

חלל אינטימי ופסטות ללא פשרות: המקום בת"א שמרגיש צפון איטליה

תמר כהן-צדק עושה מופת של אוכל מצפון איטליה, עם פסטות טריות חלומיות, קלאסיקות מבוצעות היטב וחן של מאמא איטלקייה

טנק רוסי בעמדת תקיפה באוקראינה / צילום: ap, משרד ההגנה הרוסי

אחרי שאיבדה יותר מ-3,500 טנקים, רוסיה מצאה פתרון יצירתי

אזרבייג'ן מגדילה את תקציב הביטחון שלה ● תעשיית הקולנוע הרוסית נרתמת לטובת חיל השריון של פוטין ● קוריאה הצפונית מגבירה את הסיוע לרוסיה ● וגם: הכצב"ם יוצא הדופן שמתכננת סין ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה קובעת ההחלטה של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, ומה ההשלכות המעשיות שלה?

צווי המעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט הוצאו ע"י בית הדין הפלילי של האג בשל חשד לביצוע פשעי מלחמה במהלך המלחמה בעזה ● מה אומרת ההחלטה, ומה ההשלכות המעשיות שלה? ● גלובס עושה סדר

השבוע בעולם / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Leon Neal

ארה"ב ובריטניה מרשות לאוקראינה לירות טילים, ולמה מנכ"ל גוגל טילפן אל טראמפ

לאחר אלף ימי מלחמה, אוקראינה מורשית לירות טילים ולהניח מוקשים ● טראמפ שולח צפצוף ארוך ליריביו ● אטלס 37 טריליון התאים בגוף האדם ● גוגל נדרשת למכור את כרום לאחר שניסתה לאלף את עובדיה ● שירותים לנשים ביולוגיות בלבד ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; גוגל ירדה ב-4.5%, אינוביד זינקה ב-86%

דאו ג'ונס עלה ב-1% ● יו"ר הרשות לניירות ערך האמריקאית, גארי גנסלר יעזוב את תפקידו ב-20 לינואר ● משרד המשפטים האמריקאי קבע שעל גוגל למכור את הדפדפן כרום ●  אינוביד הודיעה על מיזוג שיהפוך אותה לחברה פרטית ● הביטקוין לא עוצר: נסחר סביב 98,000 דולר ● סופר מיקרו קומפיוטר השלימה זינוק של 60% מתחילת השבוע ● בג'יי.פי מורגן מסמנים שתי מניות מעניינות לקראת 2025

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"במקום לחפש את המניה הלוהטת הבאה, פשוט תקנו את הכלכלה כולה"

תמיר מנדובסקי, מחבר רב המכר "השקעות לעצלנים" שנמכר ביותר מ־165 אלף עותקים, מסביר בפודקאסט של גלובס למה לא כדאי להתמקד במניות בודדות, איך הפחד הגדול שלו התגשם שנה אחרי השקת הספר: "המשבר של 2022 היה הסיוט שלי" וחושף את דעתו על ביטקוין: "אנשים משקיעים בזה מתוך ספקולציה" ● וגם: מה הייתה המניה הראשונה שהוא קנה? "זו הייתה פצצה מתקתקת"

פורטו / צילום: Shutterstock

צוואות בינלאומיות: כך תבטיחו את חלוקת הירושה בנכסים מחוץ לישראל

מס עיזבון של 40%, צווי ירושה לא תקפים ובנקים שלא מכירים ביורשים: לא בטוח שצוואה ישראלית תעזור למשקיעים בחו"ל

יירוטים בשמי הצפון / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

לאחר כ-40 דקות: הסתיים המרדף אחר הכטב"מים

אזעקות הופעלו בקריות, באזור המפרץ ובעכו: כטב"ם אחד נפל דרומית לנהריה - אין נפגעים • בלבנון מדווחים על תקיפות בדאחיה בביירות • צה"ל תקף באזור צור שבדרום לבנון • קצין נפצע קשה בקרב בדרום רצועת עזה • צה"ל ושב"כ חיסלו את מפקד היחידה הרקטית של הג'יהאד האיסלאמי • 101 חטופים עדיין בעזה | היום ה-413 למלחמה • עדכונים בולטים

עמדת טעינה חשמלית / צילום: יח''צ

13 שנים אחרי בטר פלייס: קבוצת ברן תקים תחנות החלפת סוללות ל־NIO

קבוצת ברן חוזרת להקים תחנות החלפה מהירות לסוללות ● עידן המימן בדרך: ישראל היא המדינה הראשונה בעולם, שאליה מיוצאים אוטובוסים מונעי מימן מסין ● דגמי SUV החדשים ● ועוד חדשות מענף הרכב

טים קוק / צילום: Reuters, Manuel Orbegozo

שתי השקות הענק עדיין לא טלטלו את השוק. למה מנכ"ל אפל בטוח שזה עוד יקרה

גם אחרי 13 שנה כמנכ"ל החברה בעלת השווי הגבוה בעולם יש מה שמלחיץ את טים קוק ● השנה הייתה זו השקת שניים מהמוצרים הגדולים שפותחו בזמן כהונתו - שהוא בטוח שיזכו לקבלת פנים קרירה ● זה לא מפריע לו להמשיך לשכנע את העולם שהם ישנו את החיים של כולנו ● בראיון לוול סטריט ג'ורנל, שגלובס מביא בבלעדיות, הוא משתף בעצה האחרונה מסטיב ג'ובס ובפיצ'רים המועדפים עליו

המרכז הלוגיסטי של שטראוס בשוהם / צילום: Shutterstock, Igal Vaisman

שטראוס מוכרת את חלקה בפעילות החומוס והסלטים העולמית תמורת 900 מיליון שקל

קבוצת שטראוס מוכרת את אחזקותיה בסברה ואובלה, לחברת פפסיקו, שתרכוש את חלקה של שטראוס בפעילות (50%), תמורת כ-900 מיליון שקל ● סברה היא כיום חברת הסלטים והממרחים הגדולה בארה"ב, כאשר היא מובילת שוק החומוס ● פעילותה התרחבה גם למדינות נוספות מחוץ לארה"ב תחת המותג אובלה

ראסל קרואו כהרמן גרינג, ימינו של אדולף היטלר, מתוך ''נירנברג'' / צילום: Scott Garfield, IMDB

על משפטי נירנברג, שהעסיקו שורה של יוצרי קולנוע

השבוע לפני 79 שנה מנהיגי המשטר הנאצי הועמדו לדין על פשעיהם בפני בית הדין הצבאי הבינלאומי, במשפטים שבסופם רק מעטים הוצאו להורג ● משפטי נירנברג עיצבו לא רק את פני המשפט הבינלאומי אלא גם השפיעו עמוקות על הוליווד

יבגן קורניצ'וק / צילום: באדיבות שגרירות אוקראינה

"הרוסים מנצחים על המלחמה באוקראינה אבל גם במזרח התיכון"

כשיבגן קורניצ'וק נכנס לתפקידו כשגריר אוקראינה בישראל לפני ארבע שנים, הוא לא דמיין שבמהלך כהונתו שתי המדינות יימצאו במלחמה: "יש לנו את אותו האויב" ● כשברקע ניצחון טראמפ והצהרתו שישים סוף לשתי המערכות, הוא לא מתרגש מההכרזה של פוטין על שימוש בנשק גרעיני: "הוא יאבד את בעלות הברית האחרונות"

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

החוקר שפורץ דרך בגילוי המקור לאוטיזם

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל