גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי 30 שנה: אלפי דירות בפרויקט פינוי־בינוי יקומו בשכונת הארגזים בת"א

בימים אלה נשלחים לתושבי השכונה בדרום העיר מכתבי הסכמה לפינוי, שיניבו לרובם דירות חדשות והטבות כלכליות בשווי של לפחות 1.5 מיליון שקל ● מאסופה של צמודי קרקע לא חוקיים יהפוך המתחם בן 163 דונם לשכונת מגדלים של כ־2,000 יחידות דיור

שכונת הארגזים, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי
שכונת הארגזים, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

האם סאגת שכונת הארגזים בתל אביב בדרך לסיומה? כמעט 30 שנים לאחר תחילתה, נשלחים בימים אלה מכתבים לתושבים, שבהם הם מתבקשים לחתום על הסכמי פינוי מהבתים שלהם בשכונה. בתמורה, יקבלו רובם דירות בפרויקט שיוקם במקום, ואשר יסגור את הפרשה סופית, ואילו כנגד מעטים יוצאו צווי פינוי.

"במקום לחפש את המניה הלוהטת הבאה, פשוט תקנו את הכלכלה כולה" 
באר שבע: הדירה חולקה מחדש לשלושה סטודנטים ונמכרה למשקיע 
מי צריך משכורת? עשרות אלפי הישראלים שעושים כסף מכסף 

שכונת הארגזים היא מתחם בן 163 דונם, הרשום על שם רמ"י, וממוקם בדרום תל אביב בין שכונת עזרא, פארק דרום ושכונת התקווה.

השכונה נמצאת על השטח שבו שכן הכפר הערבי סלמה. לאחר מלחמת העצמאות יהודים התיישבו בבתים, חלקם בעידוד הסוכנות היהודית. חלק אחר הקימו בתים חדשים במקום. ואולם המדינה מעולם לא הכירה בזכות הקניין של התושבים הראשונים, וגם לא בזו של מי שהגיעו בעקבותם, אך גם לא מיהרה לפנותם מהמתחם.

התוצאה: קרקעות נתפסו במקום ע"י אנשים פרטיים, שבנו עליהן בתים צמודי קרקע ועסקים קטנים, המדינה והעירייה לא הקימו במקום תשתיות, שנראה כמו מעברה.

מה הבטיחו בשנות ה־90

בשנות התשעים יזמה רמ"י תכנון והסדרה של השכונה, שכלל גם פינוי פולשים. ב־1996, לקראת מכרזי קרקע שביצעה רמ"י במקום, אושרה בו תוכנית. כמו כן ערכה רמ"י סקר שמצא במקום 167 בתי מגורים. התושבים טענו אז כי הסקרים מוטעים ושחסרו בהם עשרות משפחות שהתגוררו במקום.

מכרזי קרקע התקיימו אך בוטלו עקב ההליכים המשפטיים שהחלו להיערם סביב השכונה, ולבסוף יצא מכרז ב־1998, שבו זכו החברות פרידמן חכשורי ואביוד נכסים. בהמשך הצטרפה לשני היזמים גם אלעד ישראל מגורים (כיום דוניץ־אלעד). על הזוכים הוטל לפנות את התושבים, בכפוף למתווה שעוצב ע"י רמ"י.

על סמך המתווה, המכונה "מתווה המכרז", רק מי שמתגורר במקום 10 שנים ויותר יקבל דירה של 110 מ"ר ברוטו, פיצוי של 50 אלף דולר למשפחה ושכר דירה חודשי של 500 דולר לאדם לתקופה של עד שלוש שנים. מתווה זה אמנם שימש יסוד לכל מה שקרה מאוחר יותר, אך כמעט 30 שנים אחרי כן, ניתן להבין כי הוא לא האיץ הרבה את ההליכים.

הצליחו להגיע להסדרים

לפני כ־20 שנה הצליחה פרידמן חכשורי להגיע להסדרים עם חלק מהתושבים בחלק הדרומי של השכונה, והקימה מגדל בן 17 קומות ו־66 דירות, שאוכלסו ע"י זכאי המכרז; בעקבות מכירת חלק בפרויקט לדוניץ־אלעד (אז אלעד מגורים, שהייתה בבעלות יצחק תשובה), הקימה האחרונה ביתרת החלק הדרומי של השכונה שמונה בנייני מגורים בני 17 קומות, בפרויקט שכונה "פארק תל אביב". כ־30 תושבים נוספים אוכלסו בפרויקט הזה.

מנכ"ל דוניץ־אלעד, רונן יפו, אומר לגלובס, כי הפרויקט שהוקם בדרום השכונה הוא, כדבריו, "מה שהוציא את העגלה של שכונת הארגזים מהבוץ". ואולם עיקר הבעיה הייתה החלק הצפוני והגדול יותר של השכונה (127 דונם), שבו מתגוררים רוב התושבים. ההליכים המשפטיים והמחאות החברתיות שהתלוו לצעדי הפינוי המשיכו לעכב את מימוש התוכנית, ורק במחצית השנייה של העשור הקודם חלה התקדמות.

רונן יפו, מנכ''ל דוניץ-אלעד / צילום: שי בראל

עיריית תל אביב יזמה תוכנית בחלק הצפוני של השכונה, שאושרה בשנה שעברה. זו כוללת שבעה מגדלים של 22־33 קומות, שבהם יוקמו 1,870 דירות, מתוכן 174 דירות להשכרה, ובנוסף 300 דירות לדיור מוגן.

לצד זאת, נדרש מתווה חדש לתושבים. מעיריית תל אביב־יפו נמסר לגלובס, כי "תהליך פיתוח שכונת הארגזים דרש יצירת מתווה חברתי שיאפשר פיתוח השכונה תוך מתן מענה הולם למחזיקים שהתווספו לאחר פרסום המכרז. תהליך גיבוש המתווה נמשך כשלוש שנים, וכלל דיאלוג בין נציגות תושבי השכונה לבין היזמים ובתיווך עיריית תל אביב־יפו".

העירייה הקימה ועדה לבחינת בקשות היכללות במתווה ובקשות חריגות. בסופו של דבר נקבע כי מי שהוכר כזכאי בהתאם לקריטריונים שנקבעו במתווה יחתום על הסכם פינוי־פיצוי עם היזמים.

מה יקבלו הזכאים?

כאמור, המכרז מ־1996 דיבר על דירות 110 מ"ר (4 חדרים) ופיצוי כספי של 50 אלף דולר; הזכאים האחרים נכללים במסגרת קבוצה של "זכאי מתווה", שלהם מובטחות דירות 3 חדרים, בכמה מדרגות: מי שלא זכאי מכרז, ועבר להתגורר בשכונה בין 1986 ל־1994, יקבל את הדירה במלואה; מי שעבר להתגורר בה בין 1995 ל־1998, ישלם על הדירה 750 אלף שקל; מי שעבר להתגורר שם בין 1999 ל־2004 ישלם מיליון שקל.

ילדי זוכי המכרז, שהיו ב־1996 בני 43 ומעלה יקבלו אף הם דירות ללא תמורה, ואילו הצעירים יותר ישלמו מחירים של 750 אלף עד 1.25 מיליון שקל על הדירות.

מחירי הדירות עשויים להגיע ל-35 אלף שקל למ"ר, כך ששווי ההטבות שיקבלו המפונים הזכאים יגיעו ל-1.5 מיליון שקל לפחות, במונחים של היום. בסך־הכול יוקצו עבורם כ־240 דירות בפרויקט. כ־350 מתושבי השכונה הוכרו כזכאים (לעומת 167 שהוכרו במכרז רמ"י ב־1996), אך יש עוד כאלה שלא הוכרו, וטוענים כי קופחו גם במתווה החדש.

במהלך השנים התנהלו כמה הליכים משפטיים בעניין תושבים שלא הוכרו כזכאים לפיצוי ורוב טענותיהם נדחו על ידי בתי המשפט. לפיכך, מי שלא הצליח להוכיח זכאות, ויסרב להתפנות - ימומש נגדו צווים משפטיים שהוצאו בעבר. מספרם נאמד על ידי מקורות כבודדים.

הסכמי הפינוי הופצו

באחרונה הפיץ משרד עורכי הדין הגר־אשכנזי, המתמחה בפינויים ופועל מטעם היזמים, הסכמי פינוי לתושבים, שייכנסו לתוקף ברגע שהליכי המימוש של התוכנית יצאו לדרך.

עו"ד יוסי אשכנזי מסכם: "אני רואה בפרויקט הזה בשורה חברתית, על אף הטענות. יש כאן מקרה של אנשים שהתיישבו בקרקע שאינה שלהם, ללא רשות. כל הטענות שהשמיעו, כאילו המדינה שלחה אותם, וכאילו כשקנו שם דירות הם לא ידעו - נדחו בבית המשפט. למרות זאת, גם הם יקבלו דירות יקרות בתל אביב".

עו''ד יוסי אשכנזי / צילום: דורון לצטר

רונן יפו מסביר כי היזמים המתינו עד לתקופה האחרונה עם מכתבי הסכמי הפינוי, משום שלא ניתן היה לקדם את יישום המתווה כל עוד אין תוכנית מאושרת. כרגע התוכנית נמצאת בשלב העיצוב האדריכלי, והוא מקווה כי היתרי הבנייה לפרויקט יינתנו בטווח של שנתיים, כך שהמעגל של שכונת הארזים ייסגר כנראה 30 שנה בדיוק אחרי שנפתח עם המכרז המקורי של רמ"י.

עוד כתבות

פעילות צה''ל בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

לוחם גולני נפצע קשה בדרום לבנון, דיווחים בסוריה: ישראל תקפה באזור חומס

חמאס פרסם שתי תמונות שמוכיחות לכאורה את טענתו שחטופה נהרגה, צה"ל: לא ניתן לאמת או להפריך זאת ● בישראל ובאמירויות חושדים ששליח החב"ד שנעדר היה במעקב של גורמים עוינים, ושמדובר באירוע טרור ● לפי דיווחים בלבנון, לפחות 7 נהרגו ועוד עשרות נפצעו בתקיפה האווירית על בניין בן 8 קומות בביירות • עוד דווח שיעד התקיפה הוא מוחמד חיידר, ראש אגף המבצעים בחיזבאללה • במקביל, כמה רקטות שוגרו מלבנון לעבר חיפה והקריות - נזק נגרם בכמה מוקדים, אין נפגעים • כל העדכונים

שגיא חביב / צילום: ארתור ביץ'

הישראלי שעיצב את לוגו 250 שנה לארה"ב מסביר איך מייצרים סמל איקוני

שגיא חביב הוא שותף בכיר באחת מחברות העיצוב הגדולות בעולם, שאחראית ללוגואים של נשיונל ג'אוגרפיק, בנק צ'ייס, NBC ועוד ● בראיון לגלובס הוא מספר לראשונה על הלוגו שעיצב לרגל 250 שנה לארה"ב, מסביר מדוע השתמש בטום הנקס כדי לשכנע שהוא מוצלח, ומגלה מה התפקיד של לוגו ומה ממש לא ● ביום ראשון הקרוב הוא ישמש כיו"ר חבר השופטים בתחרות המיתוג הישראלית

קואגות מתקשרות אחת עם השניה בפארק הלאומי מוקלה, היכן שנמצא הפרויקט הייחודי להחזרת הקואגה / צילום: Shutterstock, Louis Lotter Photography

האם מדענים החזירו לחיים חיה שנכחדה, או פשוט יצרו זברה פחות מפוספסת?

מסע של כמעט 40 שנה לשחזר את הקואגה שנכחדה מעל פני האדמה מסתמן כהצלחה ● "כשמסתכלים על בעלי החיים המשוחזרים - הם מהווים סמל לתקווה", ציין אחד החוקרים ● אבל לא כולם מתרשמים, מבקרי המאבק לשחזור בעלי חיים טוענים כי המאבק הניב לא יותר מאשר חיקוי שטחי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

המפקח הכריע: מתי ניתן לחייב בעלי דירות להשתתף בשיפוץ?

מה הסמכות של בית משפט אזרחי לדון במזונות, אחרי שהוגשה תביעת גירושים בבית הדין הרבני? ● קונה התחרט ביום חתימת החוזה על הבית, בית המשפט הכריע אם לרוכשים מגיע פיצוי ● שני בעלי דירות סירבו להשתתף בשיפוץ הבניין, והמפקח נאלץ להתערב ● 3 פסקי דין בשבוע

אמיר שלכט, אייל הררי, דורון ארזי / צילום: איל יצהר, ליאורה כץ

הישראלית שרשמה תשואה של פי 2 מההנפקה וזאת שזינקה ב-15%

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • גלובל-אי הציגה דוח רבעוני חזק שבעקבותיו אופנהיימר וג'פריס העלו את מחיר היעד של המניה ● גם אלוט סגרה שבוע חיובי לאחר שפרסמה דוחות חזקים ● וסרגון ממשיכה במומנטום החיובי כשקפצה ב-15% ביום שישי האחרון

המרכז הלוגיסטי של שטראוס בשוהם / צילום: Shutterstock, Igal Vaisman

שטראוס מוכרת את חלקה בפעילות החומוס והסלטים העולמית תמורת 900 מיליון שקל

קבוצת שטראוס מוכרת את החזקותיה בסברה ואובלה לחברת פפסיקו, שתרכוש את חלקה בפעילות (50%) תמורת כ-900 מיליון שקל ● סברה היא כיום חברת הסלטים והממרחים הגדולה בארה"ב ומובילת שוק החומוס ● פעילותה התרחבה גם למדינות נוספות מחוץ לארה"ב תחת המותג אובלה

סקוט בסנט בעצרת תמיכה בטראמפ, אוגוסט האחרון / צילום: ap, Matt Kelley

טראמפ בחר במשקיע סקוט בסנט לתפקיד מזכיר האוצר

בהצהרה בנוגע לבחירתו, אמר טראמפ כי בסנט "יסייע להכניס את ארה"ב לתוך תור זהב חדש" ● אם המינוי יאושר, על בסנט תוטל המשימה ליישם כל קיצוץ מס שהקונגרס, הנשלט ע"י הרפובליקנים, עשוי לנקוט ● כיום בסנט משמש כמנכ"ל וכמנהל השקעות ראשי בקרן הגידור Key Square Capital Management, אותה ייסד לפני כעשור

הצוללת. הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר דורון אלה / צילום: חן גלילי

המומחה שמעריך: איך תגיב ארה"ב כשסין תפלוש לטייוואן?

שיחה עם ד"ר דורון אלה, מרצה בבית הספר למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה ומומחה למדיניות החוץ והפוליטיקה של סין ● על חוסר הוודאות בסין בנוגע לכהונת טראמפ השנייה, האווירה האנטי-ישראלית בה והמחויבות האמריקאית המעורפלת להגנה על טייוואן

בשבוע הבא: ועידת ישראל לעסקים של גלובס. כל הפרטים

הוועידה שתתקיים ביום שלישי הבא (3.12) היא האירוע המרכזי של קהילת העסקים בישראל ● הוועידה תעסוק השנה ב"סדר הגיאו-כלכלי החדש" ותבקש לבחון איך תיראה כלכלת ישראל בתוכו ● נארח בין היתר את: נגיד בנק ישראל אמיר ירון, המיליארדר היהודי ומייסד קרנות הגידור ביל אקמן (בווידאו), מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט גיל שוויד, מייסד WeWork אדם נוימן בהופעה ראשונה, מנכ"לים, יזמים ואנשי ציבור וכלכלה

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"זו הייתה פצצה מתקתקת": מחבר הספר "השקעות לעצלנים" מגלה מי הייתה המניה הראשונה שלו

תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" שנמכר ביותר מ־165 אלף עותקים, מסביר בפודקאסט של גלובס למה לא כדאי להתמקד במניות בודדות, ואיך הפחד הגדול שלו התגשם שנה אחרי השקת הספר: "המשבר של 2022 היה הסיוט שלי"; וחושף את דעתו על ביטקוין: "אנשים משקיעים בזה מתוך ספקולציה"

קולונל גנרל קים יונג בוק עם מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, בביקור בבסיס כוחות מיוחדים בספטמבר / צילום: Reuters, KCNA

קוריאה הצפונית שלחה איש-מסתורין לפקד על חייליה הנלחמים נגד אוקראינה

לקים יונג בוק, גנרל בדרגת שלושה כוכבים בצבא של קוריאה הצפונית, לא היה פרופיל ציבורי, עד שפיונגיאנג הפכה אותו למקבל ההחלטות הממונה על כ-11 אלף החיילים שלה שנשלחו לרוסיה ולמלחמתה באוקראינה

פיטר הגסת', שר ההגנה המיועד של ארה''ב. על זרועו קעקוע של צלב ו'ישו' בעברית / צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של פיטר הגסת'

התנ"ך העברי הוא עכשיו הפק"ל הפוליטי של בכירי ממשל טראמפ

האנגלו־פרוטסטנטים תמיד אהבו את התנ"ך העברי, לפעמים כדי הגזמה. עכשיו הוא חלק מן הפק"ל של בכירי ממשל טראמפ ● הבה ניזכר בהיסטוריה

מיליי מניף מסור בעצרת בחירות / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

שנה לכהונת נשיא ארגנטינה: האינפלציה נבלמת, הצמיחה בדרך, אבל המחיר כבד

כשנבחר לנשיא ארגנטינה הבטיח חאבייר מיליי מהפכה כלכלית ● שנה אחרי, מיליי קיצץ שליש מהוצאות הממשלה, האינפלציה נבלמה והשכר הריאלי עולה ● אלא שהמהלכים גבו מחיר, ושיעור העוני זינק מ-42% ל-53% ● כעת מקווים שם שהקירבה שלו לטראמפ תשמש כמנוף כלכלי

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי: מהלומה קשה ליחסים בין ישראל לאירופה

הפער בין מדינת ישראל לערכים האירופים גדל והולך - והחלטת בין הדין הפלילי הבינלאומי בהאג להוציא צווי מעצר נגד בנימין נתניהו ויואב גלנט מדגישים את הפער עוד יותר ● מדובר בפצצת עומק שעלולה לשנות באופן מהותי את יחסי ישראל עם מדינות אירופה

עסקאות השבוע

אחרי שלושה חודשים על המדף: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשדרות?

הדירה בשטח של 110 מ"ר נמכרה תמורת 1.3 מיליון שקל ● הרוכשים הם בני זוג שעלו לארץ לפני כחמש שנים, והמוכרים הם משקיעים שלא גרו בעיר ורצו לממש את הכסף כדי לקנות במקום אחר ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

ד''ר יובל אבני / צילום: אסנת רום

הוא ויתר על קריירה מבטיחה כרופא, פגישה מקרית אחת שינתה לו את החיים

לד"ר יובל אבני היו הרבה תפניות מפתיעות בחיים ● ללא תעודת בגרות הוא התקבל לקורס טיס, באמצע שירות הקבע הוא פרש ללימודי רפואה, ואת ההתמחות בכירורגיה עזב לטובת הון סיכון: "הרגשתי שכדי להתאים את עצמי למקצוע אני נדרש להיות יותר ציני" ● לפני חמש שנים הוא הקים את קרן קרשנדו, שמשקיעה בחברות בתחום התוכנה

דון קורליאונה (מרלון ברנדו ב''הסנדק'') שאהוב על השמרנים וקן (ריאן גוסלינג ב''ברבי'') חביב הליברלים / צילומים: Warner Bros. Pictures ,AP

המחקר החדש שקובע: הצעירים מחפשים גיבורים אמיתיים ונאלצים להסתפק בבאטמן

לפי קבוצת המחקר הלאומית האמריקאית, הוליווד תורמת לקושי של גברים צעירים למצוא את מקומם בעולם ולאזן בין דימוי המאצ'ו וגבריות רעילה ● לניתוק הזה של עיר הסרטים יש מחיר: הגברים הצעירים עוברים לפלטפורמות אלטרנטיביות, ולא רק שורת הרווח בסכנה

פרופ' הייתם עמל / צילום: איגור פרברוב

החוקר שפורץ דרך בגילוי המקור לאוטיזם

פרופ' הייתם עמל מהאוניברסיטה העברית, המכהן בימים אלה כפרופסור אורח בהרווארד, מצא קצה חוט שיכול להוביל לפיצוח הקשר בין מולקולה שמאפיינת זיהום סביבתי להתפתחות אוטיזם ● בעקבות התגלית שלו, קיבל קונסורציום חוקרים בהשתתפותו מענק חריג לבחינת השפעתם של חומרים מזהמים על העלייה במספר המאובחנים בתסמונת ● בראיון לגלובס, הוא מסביר מדוע המחקר רלוונטי גם לאלצהיימר ומגלה מה יחזיר אותו לישראל

נתב''ג. משבר תעופה חמור / צילום: טלי בוגדנובסקי

השמיים נופלים: מה יעצור את משבר התעופה החמור שאליו נקלעה המדינה

יותר משנה מפרוץ המלחמה, ונראה כי החזית מול חברות התעופה הזרות רק מסתבכת ● במשרד התחבורה עדיין לא הצליחו להעביר את התיקונים הנדרשים בחוק, ובדרך לגיבושו ניתנה הצצה ללחצי לוביסטים ופוליטיקאים ● בינתיים הבעיה לא קרובה לפתרון, ובעוד שהחברות הישראליות ממשיכות ליהנות מהמצב, בכירים בענף אומרים: "המשבר ייגמר רק כשהמלחמה תיגמר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

קלע דוד תכלל בעסקה? פרטים חדשים על עסקת ההגנה האווירית בין ישראל ליוון

פרטים חדשים שמתפרסמים בתקשורת היוונית שופכים אור על עסקת ההגנה האווירית הגדולה שנמצאת במו"מ בין ישראל לבין יוון ● על פי הדיווחים, הבקשה כוללת הצעות מחיר עבור מערכות מכ"ם והגנה אווירית מדגם ברק MX של התעשייה האווירית וספיידר של רפאל