לאומי מגלה מתחילת השנה תיאבון מוגבר למתן משכנתאות לציבור לקוחותיו. הדוחות הכספיים שהציג לסיכום הרבעון השלישי לימדו כי מבין תחומי מתן האשראי השונים, קצב הגידול החד ביותר, ובפער גדול, נרשם באשראי לדיור (משכנתאות). תיק המשכנתאות שלו קפץ ב־10% בתוך שנה ל־143 מיליארד שקל. בכך הוא עוקף את תיק האשראי של לאומי למגזר העסקי (136 מיליארד שקל), שעלה בכ-7% ברבעון החולף.
● ניתוח | הרווח והדיבידנד זינקו, אבל סעיף אחד בדוחות הפועלים ודיסקונט הדאיג משקיעים
● הרווח של בנק הפועלים קפץ ל-1.9 מיליארד שקל; יחלק דיבידנד בשיעור של 40%
בשורה התחתונה מציג לאומי שיפור ניכר בתוצאותיו עם זינוק של 30% ברווח הנקי ברבעון השלישי לכ־2.3 מיליארד שקל - גבוה מזה שהציג השבוע בנק הפועלים. הזינוק החד ברווח הושפע מקפיצה בהכנסות מריבית (נטו) של 15.5% ברבעון ל־4.54 מיליארד שקל, לצד קיטון של 68% בהוצאות להפסדי אשראי ל־312 מיליון שקל ביחס לרבעון המקביל אשתקד (בו בוצעה הפרשה בשל תחילת המלחמה), אך עלייה ביחס להפרשות בשני הרבעונים שקדמו לו.
מתחילת השנה עלו רווחי הבנק ב-41% והסתכמו בשלושת הרבעונים ב-7.3 מיליארד שקל. התשואה על ההון עמדה בתום הרבעון על 15.5%, עלייה ביחס לנתון שנרשם אשתקד (13.6%).
כמו הפועלים ודיסקונט לפניו השבוע, לאומי מסר כי יחלק דיבידנד בהיקף 40% מהרווח הנקי הרבעוני, בסך של 917 מיליון שקל. החלוקה תבוצע באמצעות דיבידנד במזומן - 688 מיליון שקל, והיתרה באמצעות רכישה עצמית של מניות.
"הדוח הושפע לחיוב כצפוי ממדד המחירים לצרכן הגבוה ברבעון, מצמיחה גבוהה בתיק ומרווח המימון של הבנק, בנטרול מדד שעלה אל מול הרבעון השני של השנה", אמר לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר באי.בי.אי.
הטיסה של מניית לאומי
מניות הבנקים נסחרו ביום שלישי בירידות, זה יום שני ברציפות (יומיים בהם איבד המדד הענפי מעל 2%). עם זאת, בשנה החולפת עלה המדד ב־43% כשמניית לאומי מובילה בפער ניכר בתשואה על פני הבנקים האחרים. המניה עלתה ב־56%, בזמן שמניית הפועלים טיפסה בכ־45%. אחריהן נמצאת מניית דיסקונט שעלתה ב־32%, מזרחי טפחות (25%) והבינלאומי (23%). במונחי שווי שוק, לאומי הוא הבנק הגדול במערכת ונסחר לפי שווי של כ־61 מיליארד שקל, כ־10% מעל בנק הפועלים (כ־55 מיליארד שקל).
ובחזרה לשוק הנדל"ן המקומי: בשבוע שעבר נחשף בגלובס כי לאומי מנסה לצנן את האשראי שמממן את חגיגת מבצעי המכירות של הקבלנים, ככל הנראה על רקע פגישה שכינס המפקח על הבנקים בסוף אוקטובר.
באותה פגישה הורה המפקח, דני חחיאשוילי, לראשי החטיבות העסקיות של הבנקים לבצע בחינה מעמיקה של הסיכון במבצעי 20/80 ו־90/10, שמעניקים הקבלנים בשנה האחרונה לרוכשי הדירות (מבצעים שבהם משלם הרוכש רק חלק קטן מהסכום במועד חתימת הסכם הרכישה ואת והיתרה בעת המסירה, כעבור מספר שנים).
בלאומי קיבלו החלטה פנימית לפיה בעסקה יחויב הרוכש בתשלום מינימלי של 20% הון עצמי במועד חתימת הסכם הרכישה, וכי הלוואת הבלון של הקבלן תוגבל ל־40% משווי הדירה.
מהדוחות עולה כי בלאומי מודעים לסיכון הגובר בתחום הנדל"ן, ובבנק מתארים כי האשראי הבעייתי שהעמידו לתחום ירד ביחס לסוף השנה שעברה.
בלאומי מייחסים את עליית הסיכון בתחום ל"אתגרי התקופה בגין המלחמה, ובכלל זה המחסור בעובדים, עליית מחירי התשומות ועלייה בהוצאות המימון שהביאו לעלייה בתקציבי הפרויקטים (לבניית דירות, ח"ש)". כמו כן, הם מציינים כי "עלה היקפן של שיטות תשלום לא ליניאריות (20/80)".
על אלה מוסיפים בבנק כי "מדובר במהלך שיווקי ותיק, שנפוץ בקרב יזמי הנדל"ן מזה שנים והיקפו משתנה בהתאם לתנודות השוק ונתונים מאקרו כלכליים אחרים", תוך שהם מדגישים כי בגין כל פרויקט, כולל באלה שמוענקים בהם מבצעי 20/80, מתקיים תהליך חיתום מוקפד של הבנק.
ירידה באשראי הבעייתי
לפי לאומי, סיכון האשראי הבעייתי שלו בענפי הבינוי והנדל"ן בישראל עומד נכון למועד הדוח על 1.4 מיליארד שקל, מול 1.9 מיליארד שקל בסוף השנה שעברה. התחום מהווה כיום 0.77% מתוך סיכון האשראי הכולל בתיק, למול 1.1% בסוף 2023.
בכל מקרה, גם הדוחות מלמדים כי בלאומי מצננים את ההתלהבות מהתחום ופועלים לצמצם כעת את החשיפה באשראי ליזמים וקבלנים: "הבנק עומד במגבלה שהציב הרגולטור בקשר עם יחס הריכוזיות (של פעילות הבינוי והנדל"ן)", נכתב בדוחות. בנוסף, הבנק פועל ליישום תוכנית להפחתת יחס הריכוזיות בענף.
בתום הרבעון השלישי, שיעור החובות הלא־צוברים (חובות בעייתיים) בענף הנדל"ן של לאומי עומד על 0.58%, נמוך קלות מזה של בנק הפועלים (0.61%) ויותר מכך מדיסקונט (1.63%). בנק מזרחי טפחות יפרסם את תוצאותיו לרבעון השלישי ביום חמישי, כאשר בתום המחצית הראשונה עמד שיעור החובות הבעייתיים בתחום זה על 1.04%.
באשר למשכנתאות, כאן הסיפור שונה לגמרי. משיחות עם גורמים במערכת הבנקאית בימים האחרונים, עולה כי התחרות במתן משכנתאות עשויה להחריף בתקופה הקרובה. הסיבה היא שמדובר באשראי הנחשב לבטוח ביותר בעיני הבנקאים, ביחס להלוואות אחרות שהעמידו, ואשר המלחמה הנמשכת העלתה את רמת הסיכון בהן.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.