מלחמת המטבעות חוזרת: האירו נחלש מול הדולר, וזאת לאו דווקא בשורה טובה לשקל

הדולר מתחזק בעקביות מול רוב המטבעות מאז הבחירות בארה"ב, ומתקרב לנקודת שוויון מול האירו • מי שעשויה להרוויח מהמצב היא גרמניה שנקלעה לתקופה קשה, ופיחות במטבע יהפוך את היצוא שלה לאטרקטיבי יותר • וגם: הסיבות לכך שהשקל דווקא מתחזק

מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock
מלחמת המטבעות בין האירו לדולר חוזרת / אילוסטרציה: Shutterstock

מאז הבחירות בארה"ב, כוחו של הדולר צובר תאוצה ומתחזק מול רוב המטבעות בעולם. מי שסובל מהפיחות המשמעותי ביותר הוא המטבע האירופי, שאיבד קרוב ל-3.5% מיום הבחירות ונמצא בשפל של שנה מול הדולר -שער של 1.06. החריג למגמה העולמית הוא דווקא השקל, שמציג ייסוף קל בשבועות האחרונים. בהתאם לשערו היציג ביום רביעי, שער הדולר עומד על כ-3.74 שקלים.

מטיסה 90% מהישראלים לארה"ב ולא משלמת מס: הנסיקה במספרים של אל על
מחזיקים קריפטו בחו"ל? המהלך שיאפשר לרשות המסים לקבל עליכם מידע
עכשיו יותר מתמיד: האם כדאי להשקיע במניות ערך או צמיחה?

המגמה של השבועות האחרונים היא כנראה לא הסוף. לאור מדיניות המיסוי של הנשיא הנבחר, דונלד טראמפ, ואמירותיו על חיזוק הייצור האמריקאי, כלכלנים רבים צופים את המשך התחזקותו של הדולר. חלקם אף מעריך כי בחודשים הקרובים הוא עשוי להגיע לשוויון מול האירו - כלומר, דולר אחד שווה אירו אחד. נקודת שוויון בין המטבעות נרשמה לפני כשנתיים, בצל החששות ממיתון ופלישת רוסיה לאוקראינה. הפעם הקודמת שזה קרה הייתה אי שם בתחילת המילניום.

דונלד טראמפ. שוק האג''ח כבר מגיב באי נוחות / צילום: ap, Alex Brandon
 דונלד טראמפ. שוק האג''ח כבר מגיב באי נוחות / צילום: ap, Alex Brandon

מה עומד מאחורי המגמה?

מאחורי התחזקות הדולר ניצבים מספר צעדים שמתכנן הנשיא האמריקאי המיועד: הטלת מכס אוניברסלי של 10% על כל היבוא לארה"ב ומכס של 60% על סחורות מסין, יחד עם תוכניותיו להורדת מיסים ולהגביל ההגירה, שצפויות להפעיל לחצים אינפלציוניים בארה"ב. ג'ורג' סראוולוס (George Saravelos), ראש מחלקת מחקר מטבעות גלובלי בדויטשה בנק, ציין לאחרונה כי האי-ודאות גבוהה, והגורמים המכריעים יהיו "היקף ומהירות השינויים במדיניות. אם תוכנית טראמפ תיושם במלואה ובמהירות, ללא תגובת נגד מצד אירופה או סין, ייתכן שנראה את שער אירו-דולר יורד מתחת לשוויון לרמה של 0.95 סנט או אפילו פחות". לדבריו, מצב כזה יוביל את הדולר לשיא היסטורי במונחי משקל מסחרי.

מנגד, גישת "אמצעית" מצד טראמפ - עם מכס אוניברסלי של 10% שיושם במשך שנתיים, אך עם שיעור נמוך יותר של 30% על סין ומדיניות פחות קיצונית בתחום הדה-רגולציה וההגירה - עשויה להביא את האירו לרמת שוויון של 1 דולר, להערכתו של כלכלן דויטשה בנק.

סיבה נוספת לחולשתו של האירו היא עלייה בסיכונים סביב המלחמה באוקראינה. לאחרונה שיגרה אוקראינה טילים בליסטים ללב רוסיה, שהגיבה מצדה באיומים בשימוש בנשק גרעיני. כך, משקיעים מעדיפים למצוא מקלט במטבעות "בטוחים" יותר.

מה קרה בקדנציה הקודמת?

גם אחרי ניצחונו הקודם של טראמפ במירוץ לנשיאות ב-2016 האירו פחת בחדות לעומת הדולר, אך לאחר שנה חזר להתווסף. בסיכום הקדנציה הראשונה של הנשיא המיועד, האירו התחזק בשיעור של כ-6% לעומת הדולר, כך לפי ניתוח רויטרס.

למה גרמניה עשויה להרוויח?

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס הציגו תחזית להתחזקות הדולר בשנת 2025: "חזק לאורך זמן רב יותר". כלכלני הבנק ציינו כי האפשרות למכסים ומדיניות פיסקלית תחת טראמפ גרמה להם לשנות את התחזית הקודמת, שהעריכה כי הדולר ייחלש בהדרגה במהלך השנה.

במקביל, התחזית לאירו עודכנה כלפי מטה, כשכלכלני גולדמן זאקס "כבר לא רואים תחזית שתומכת בהתאוששות הדרגתית של האירו". בין הסיבות לכך נמנות רמת הפגיעות של האיחוד האירופי לחוסר ודאות בסחר העולמי, והמשך הורדות הריבית של הבנק המרכזי האירופי (ECB), בעוד שהפדרל ריזרב האמריקאי עשוי להאט את צעדיו. רק לאחרונה אמר הנגיד האמריקאי כי "אין צורך להזדרז עם הורדת הריבית".

עם זאת, בגולדמן הדגישו כי האירו עשוי להפתיע לטובה אם מדיניות הסחר של טראמפ תהיה "פחות אגרסיבית" או אם הריביות הריאליות באזור האירו - שמותאמות לאינפלציה - יישארו גבוהות מהצפוי.

מי שעשויה להיות המרוויחה הגדולה מהאירו החלש היא דווקא גרמניה, הכלכליה השלישית בגודלה בעולם, שמייצאת בין היתר מגוון של כלי רכב ומוצרי תעשייה. כאשר האירו חלש, המוצרים הגרמניים הופכים לאטרקטיביים יותר עבור קונים ממדינות אחרות בעולם, כיוון שהם נהיים זולים יותר במונחי המטבע המקומי של הקונים.

חולשת האירו מגיעה בזמן טוב במיוחד עבור גרמניה, שכן הכלכלה הגרמנית סבלה לאחרונה ממספר אתגרים משמעותיים, כשאחד הבולטים בהם הוא ההאטה בכלכלה הסינית. סין היא שוק יצוא חשוב עבור גרמניה, ולכן האירו החלש עשוי לסייע בפיצוי על חולשה זו.

מדוע השקל חריג?

בעוד רוב המטבעות המרכזיים נחלשו מול הדולר, דווקא השקל שמר על יציבות יחסית ואף התווסף מעט. קובי לוי, ראש דסק אסטרגיות שווקים בלאומי, אומר כי "השקל אמנם שומר על יציבות אבל כאשר הדולר מתחזק, זה אומר דה פקטו שהשקל התחזק".

הסיבות לכך להערכת לוי הן שהסנטימנט סביב הכלכלה הישראלית השתפר: "אנחנו רואים את מרווחי תשואות האג"ח של ישראל יורדות, פרמיית הסיכון מתמתנת ושוק המניות המקומי רושם עליות נאות. גם ציפיות האינפלציה לשנה קדימה התמתנו".

הוא מוסיף כי "שני המטבעות צפויים להתחזק, כל אחד מסיבותיו הוא, אך התחזיות של השקל תלויות במלחמה ובסיומה בעוד אירועים התומכים בדולר כבר מתגשמים, כמו הריבית שלא תרד במהירות". להערכתו סיום המלחמה צפוי להביא להתחזקות המטבע המקומי אך הוא מצנן מעט את הציפיות, שכן חלק מפרמיית הסיכון כבר החלה לרדת והשווקים מתמחרים את השיפור במצב הביטחוני.