פרשת הדלפת המסמכים: הפרקליטות הגישה כתב אישום נגד אליעזר (אלי) פלדשטיין, דוברו לשעבר של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ונגד נגד במילואים המואשם בהעברת המסמכים לפלדשטיין.
● לקריאת כתב האישום לחצו כאן
פלדשטיין נאשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - העבירה החמורה ביותר בתחום הריגול שהעונש המרבי עליה הוא מאסר עולם. איש המילואים מואשם במסירת ידיעה סודית. המדינה מבקשת להאריך את מעצרם של השניים עד תום ההליכים המשפטיים.
● בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט
● ח"כ טלי גוטליב רוצה לקדם חוק שימנע את העמדתה לדין
לפי כתב האישום, פלדשטיין הועסק כיועץ תקשורת במטה ההסברה הלאומי שבמשרד ראש הממשלה, ועבד באופן שוטף בסביבת ראש הממשלה ומול יועצי התקשורת שלו, תוך ששימש בפועל כיועץ תקשורת בלשכה. הנאשם השני, הוא נגד במילואים במערך ביטחון המידע באגף המודיעין בצה"ל (מחב"ם).
כך התנהל הקשר בין פלדשטיין ליועץ רה"מ יונתן אוריך
כתב האישום חושף את הקשר בין פלדשטיין ליועץ ראש הממשלה הוותיק יונתן אוריך: הוא מתאר שפלדשטיין עדכן את אוריך כי "קצין בכיר, מקור שלי באמן, רוצה להעביר חומרים ברמת דחיפות מיידית לראהם (כך במקור) חומר פסיכי". לאחר רצח ששת החטופים, על רקע רצונו של פלדשטיין להטות את השיח בנושא החטופים, הוא החליט לעשות שימוש בידיעה ועדכן את אוריך בדבר כוונתו. במקביל, הוא שלח הודעה לאוריך: "אל תענה ואל תתקשר אלי מה שאני בונה לך עכשיו לסופ"ש שווה מיליון דולר", והוסיף כי "צריך את רה"מ לזה".
פלדשטיין העביר לעיתונאי רביב גולן מחדשות 12 את הידיעה, אך הצנזורה פסלה את פרסומה. פלדשטיין עדכן את אוריך על פסילת הידיעה לפרסום, וביקש איש קשר לתקשורת הזרה, וכך חיבר אותו ליועץ התקשורת ישראל איינהורן. איינהורן העביר את הידיעה לעיתון הגרמני "בילד" ופלדשטיין עדכן את אוריך כי העיתון צפוי לפרסם את הידיעה. בבילד הובאו ציטוטים חלקיים, אך פורסם חלק משמעותי מהידיעה. לאחר הפרסום, פלדשטיין דאג שהתקשורת הישראלית תפרסם את הידיעה בארץ. בשלב זה, כתב אוריך לפלדשטיין: "קח את הזמן הבוס מבסוט". ב-7.9.24, למחרת, ניסח אוריך עם פלדשטיין טיוטת הצהרה לנתניהו, בה התייחס לכתבה בבילד.
מתואר בכתב האישום כי השב"כ קבע שפלדשטיין לא יכול לשמש כדובר במשרד רה"מ באותה עת, עקב אי־התאמה ביטחונית. למרות זאת, הוא הועסק כיועץ תקשורת. הוא היה בקשר עם יונתן אוריך, יועץ תקשורת של נתניהו, הכפוף אליו ישירות.
עוד מתואר כי החל מיוני 2024, התקיים בין פלדשטיין לנאשם הנוסף קשר שמטרתו ליצור ערוץ להעברת מידע מודיעיני מסווג מחוץ למערכת הצבאית; זאת, כדי לעקוף את הנוהל המקובל, ולמרות שאיש המילואים אינו מורשה למסור לפלדשטיין מידע מודיעיני מסווג. איש המילואים פנה לפלדשטיין וביקש ממנו להעביר את המידע לידיעת ראש הממשלה.
פלדשטיין קיבל מאיש המילואים מידע מסווג ועשה בו שימוש לטובת השפעה תקשורתית על השיח בציבור הישראלי, לאחר פרסום רצח ששת החטופים בעזה.
את הידיעה הסודית, שהועברה לבילד הגרמני, העביר הנאשם הנוסף, שעשה מילואים באמ"ן, לפלדשטיין, לאחר שנחשף אליה באפריל 2024. בידיעה נכתב, בין היתר, על האופן בו מתכנן חמאס לנהל את המשא ומתן לשחרור החטופים. בכתב האישום יש הסבר למה הידיעה לא הועברה בנוהל המקובל. ההסבר שניתן הוא כי התקבלו ידיעות מודיעיניות עדכניות שנבחנו על־ידי גורמי המקצוע, והיו רלוונטיות יותר לסוגיית המו"מ, ואלו הועברו לדרג המדיני כמקובל.
לפי כתב האישום, חשיפת המידע "יכולה לגרום נזק של ממש לאינטרסים ביטחוניים של מדינת ישראל, בעיקר בתחום איסוף המודיעין וחשיפת מקורות מודיעיניים".
מאות מפגינים הפגינו מול בית המשפט בתל אביב בתמיכה בפלדשטיין
כתב האישום הוגש בגין גניבת מידע סודי ורגיש במיוחד ישירות ממערכות אמ"ן, לרבות מודיעין בתצורתו הגולמית, ובהמשך לכך פרסומו בכלי תקשורת זר; זאת, לאחר שהצנזורה פסלה את פרסומו באופן גורף, ותוך שהדבר היה ידוע לפלדשטיין, ומטרתו הייתה להשפיע על השיח הציבורי הישראלי בנושא הטיפול בסוגיית החטופים.
לפי כתב האישום, שהוגש על־ידי עו"ד עדי ערד מפרקליטות מחוז מרכז, נכתב כי "פרסום הידיעה הסודית ברבים, במערכות תקשורת נפוצות, וכן הדהוד הפרסום במשך ימים ושבועות לאחר מכן", גרם לנזק חמור לביטחון המדינה והיה עלול להביא לצמצום יכולת איסוף המודיעין של צה"ל בזמן מלחמה, ואף להביא לסיכון חיי אדם. כמו כן, הוצאת מידע מסווג, בין היתר, הידיעות הסודיות מידי צה"ל, עלול היה לגרום נזק לביטחון המדינה וליחסי החוץ שלה, מקום בו תוכן המידע יגיע לאזרחים".
מאות מפגינים הגיעו הבוקר (ה') לבית המשפט המחוזי בתל אביב לתמוך בפלדשטיין ובאיש המילואים - בהם שר התקשורת שלמה קרעי, השר עמיחי שיקלי וחברת הכנסת טלי גוטליב. המפגינים טענו לרדיפה של החשודים.
מחוץ לאולם הדיון בפרשת פלדשטיין בבית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: כדיה לוי
תגובת עורכי הדין אורי קורב וסיון רוסו, באי כח הנגד: "מרשינו שיתף פעולה למן הרגע הראשון והסביר כי העביר מידע לדרג המדיני הבכיר ביותר - ראש הממשלה, כדי לסייע למדינה בשחרור החטופים וכי פעל אך ורק לטובת המדינה.
החלטת הפרקליטות שלא לייחס למרשנו כוונה לפגוע בביטחון המדינה מדברת בעד עצמה. האופן בו נחקר ונעצר ועצם העמדתו לדין פלילי - שגויים ביותר. אנו משוכנעים כי בית המשפט יקבע שמעשיו לא חצו את הרף הפלילי ויורה על שחרורו ממעצרו בהקדם".
*** חזקת חפות: אלי פלדשטיין והנאשם הנוסף בפרשה לא הורשעו, ועומדת להם חזקת החפות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.