שנתיים וחצי אחרי הריקול, בשטראוס החליטו: נושאי המשרה לא ייתבעו

ועדת התביעות הבלתי תלויה קבעה כי התהליכים הניהוליים בשטראוס והנהלים לפני אירוע הריקול ב-2022 היו תקינים; וכי לא הוצגו ראיות להפרת חובת אמונים של מי מחברי הדירקטוריון, נושאי המשרה או בעלי התפקידים בחברה • לפיכך, נקבע כי אין מקום להגיש נגדם תביעות

מפעל השוקולד של שטראוס-עלית בנוף הגליל / צילום: יח''צ שטראוס
מפעל השוקולד של שטראוס-עלית בנוף הגליל / צילום: יח''צ שטראוס

שנתיים וחצי אחרי הריקול הענק בשטראוס לאחרי ממצאי הסלמונלה במפעל עלית בנוף הגליל: ועדת התביעות הבלתי תלויה קבעה כי התהליכים הניהוליים בחברה והנהלים לפני האירוע היו תקינים; כי לא הוצגו ראיות להפרת חובת אמונים של מי מחברי הדירקטוריון, נושאי המשרה או בעלי התפקידים בחברה; וכי נושאי משרה בשטראוס לא ייתבעו. דירקטוריון שטראוס  החליט על אימוץ המלצות הוועדה. 

90% מתקציב הפרסום מושקע בדיגיטל: כך נערכו מנהלי השיווק לחודש הקניות
5 הטרנדים שיובילו את השיווק הדיגיטלי ב-2025

שטראוס פרסמה את ממצאי הוועדה שמונתה לאחר שהוגשו תביעה נגזרת נגדה זמן קצר אחרי הריקול, ובה דרשו התובעים משטראוס לתבוע את נושאי החברה בגין הנזק שנגרם.

בוועדה ישבו השופטת בדימוס הילה גרסטל, פרופ' שרון חנס ורוני קוברובסקי, ולה ייעץ משרד עורכי הדין ארדינסט, בן נתן, טולידאנו כיועץ משפטי חיצוני.

הוועדה התכנסה כ-47 פעם ובחנה את נהלי ותהליכי העבודה והבקרה בשטראוס בנוגע לריקול שהוביל לסגירתו הזמנית של מפעל השוקולד בנוף הגליל לתקופה של כארבעה חודשים, מאפריל עד אוגוסט 2022, עד לטיהורו ושיפוצו המלא. זאת לאחר שהחברה קראה לציבור להחזיר את כלל חטיפי השוקולד שיוצרו במפעל עלית בנוף הגליל, בעקבות ממצאי סלמונלה, במה שהפך לריקול הגדול בתולדות המדינה. 

הוועדה בחנה את התנהלות נושאי המשרה ובעלי התפקידים בחברה, בדגש על השאלה האם קמה עילת תביעה, והאם יש בידה תשתית ראייתית עובדתית שתצדיק הגשת תביעות אזרחיות על-ידי שטראוס נגד נושאי משרה או בעלי תפקידים בה, בעבר או בהווה, או נגד צד שלישי.

נזכיר כי באותה תקופה גיורא בר-דעה כיהן כמנכ"ל קבוצת שטראוס, והודיע על עזיבתו באוגוסט אותה שנה; וכמנכ"ל שטראוס ישראל כיהן אייל דרור, שהודיע על עזיבתו את התפקיד כמה חודשים מאוחר יותר. בהמשך מונה שי באב"ד לתפקיד מנכ"ל הקבוצה.

הוועדה קיימה במשך למעלה משנתיים עשרות פגישות וראיונות עם נושאי משרה מכל הדרגים בחברה, בדירקטוריון ועובדים במפעל, עיינה במאות מסמכים, בהן הודעות למשרד הבריאות, והתייעצה עם מומחים בתחום המזון, הביולוגיה, הטכנולוגיה והתעשייה, על-מנת לבדוק האם פעולות החברה היו ראויות, והאם יש לתבוע את נושאי המשרה בגין הנזק. כאמור, המסקנה שלה היא שלא הייתה הפרת חובת זהירות ונאמנות, וגם לא הפרה של חובת הפיקוח על-ידי חברי הדירקוטוריון. 

אין עדות להתרשלות

כאמור, הוועדה קבעה כי הנהלים טרם האירוע היו תקינים, ולא ניתן להצביע על פגם שנפל בהתנהלות נושאי המשרה העיד על התרשלות. למעשה, עדיין לא יודעים מה גרם לאירוע הריקול.

נזכיר כי ימים מספר לאחר הריקול קיימו בכירי החברה מסיבת עיתונאים בנוכחות יו"ר הקבוצה עפרה שטראוס, ובה תיאר דרור כי "יש כמה ליקויים לא קלים ולא פשוטים שחשפנו בפני משרד הבריאות. ליקויים שנצטרך לטפל בהם... אני יכול לומר שבשבועות שלפני הגילוי הראשון עשינו שיפוץ במפעל שלא התנהל לפי הנהלים שלנו. יש טעם לפגם בדרך בה זה נעשה, ויש פה רמת סיכון שהשפיעה על העניין כנראה".

עוד הוסיף אז דרור כי חודש לפני האירוע זוהו יונים במפעל השוקולד הנוזלי. כך, בלתי אפשרי לקבוע מה היה הגורם היחיד להימצאות הסלמונלה במפעל, ומכך גם לא להוכיח כי המעשים או הכשלים בהתנהלות השוטפת הם שגרמו לו.

לכן, הוועדה קבעה כי אין מקום להגיש תביעות לנוכח שיקולים של טובת החברה, בין היתר בשל העלויות הגבוהות בניהול תביעה כזו, כשהסיכוי לקבל סכומים כלשהם הוא נמוך; ובמקום זאת יש ללכת בדרך של הסדר פשרה, במסגרתו תשלם החברה המבטחת - כלל - לשטראוס את ביטוח נושאי המשרה, שמשפה בגין האחריות סכום של 27 מיליון שקל ו-3.5 מיליון שקל לתובעים. ההסדר יוגש לבית המשפט המחוזי.  

למרות כל אלה, הוועדה כן ציינה כי קיים ספק אם התנהלות מפעל עלית לעניין סוג בדיקות הקוליפורמים תואמות את המקובל, וכי ייתכן שהיה ראוי כי יבוצעו באופן יזום בדיקות מעמיקות יותר. עם זאת, הודגש כי בדיקות אלה אינן אפקטיביות דיין בעולם, ויש לעבור לבדיקות אחרות. 

עוד קבעה הוועדה כי במפעל היה קיים פער ביחס לתוכניות הדיגום המקובלות לאיתור סלמונלה, וייתכן כי היה מקום לבצע בדיקות סלמונלה בתדירות גבוהה יותר ביחס למוצרים סופיים. עם זאת, הוחלט כי לא ניתן לקבוע כי תוכנית הדיגום של המפעל אינה תואמת את הוראות הדין או חרגה מהסטנדרט המקצועי הסביר בנסיבות העניין. 

"עשרות שנות מצוינות" 

"החברה עברה שינויים ותהליכים עמוקים שמעמידים את האיכות ובטיחות המזון בסטנדרטים בינלאומיים מובילים", נמסר מדירקטוריון שטראוס. "לשטראוס יש מורשת של עשרות שנות מצוינות, ונמשיך להקדיש מאמצים לשיפור מתמיד כדי להביא את המוצרים הטובים והאיכותיים שלנו לצרכנים בארץ ובעולם. הקמת הוועדה והשיתוף בתוצאותיה הם חלק ממחויבותנו לשקיפות מלאה כלפיי הצרכנים, המשקיעים ובעלי העניין של הקבוצה. למדנו את כל ממצאי הוועדה ומסקנותיה, ונמשיך לפעול ליישום ההמלצות גם בעתיד. אנו מודים לחברי הוועדה על עבודתם". 

עוד נמסר משטראוס כי "במרוצת השנתיים האחרונות, הובילה הקבוצה שורה ארוכה של מהלכים לתיקון כלל הליקויים שנמצאו בתהליך; בתוך כך - הקימה מערך איכות ובטיחות מזון וגיבשה תרבות ארגונית לאיכות ובטיחות, הכוללת סטנדרטים מתקדמים המשפיעים על כל תהליכי העבודה, השקעה בתשתיות פיזיות ודיגיטליות במפעלי החברה, אימוץ תהליכי ממשל תאגידי וניהול סיכונים המתאימים לסטנדרטים בינלאומיים, וכל זה כדי להמשיך ולהבטיח מוצרי מזון באיכות ובסטנדרטים בלתי מתפשרים. 

"החברה עברה למבנה ארגוני חדש שעליו הוחלט כבר בשנת 2021, טרם הריקול, שבו החברה איחדה את כלל תשתיות האיכות והתפעול תחת משנה למנכ"ל וסמנכ"ל תפעול ושרשרת אספקה (COO), שהוא חבר הנהלת הקבוצה".