גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה לכהונת נשיא ארגנטינה: האינפלציה נבלמת, הצמיחה בדרך, אבל המחיר כבד

כשנבחר לנשיא ארגנטינה הבטיח חאבייר מיליי מהפכה כלכלית ● שנה אחרי, מיליי קיצץ שליש מהוצאות הממשלה, האינפלציה נבלמה והשכר הריאלי עולה ● אלא שהמהלכים גבו מחיר, ושיעור העוני זינק מ-42% ל-53% ● כעת מקווים שם שהקירבה שלו לטראמפ תשמש כמנוף כלכלי

מיליי מניף מסור בעצרת בחירות / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko
מיליי מניף מסור בעצרת בחירות / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

ארה"ב והעולם כולו קיבלו שוב את דונלד טראמפ בבית הלבן בבחירות שנערכו בתחילת החודש. שנייה אחרי ההכרזה, החיבוקים והנשיקות, התפנה טראמפ לפגישה הראשונה שלו עם מנהיג זר. המנהיג הזה היה חאבייר מיליי, הנשיא הרדיקלי של ארגנטינה, במה שמאותת על התהדקות הקשרים, בעיקר הכלכליים, בין שתי המדינות.

המומחה שמעריך: איך תגיב ארה"ב כשסין תפלוש לטייוואן?
טראמפ בחר במשקיע סקוט בסנט לתפקיד מזכיר האוצר

בימים אלה מציין מיליי שנה לכהונתו, והכלכלה השלישית באמריקה הלטינית מראה סימני התאוששות מהמשבר הקשה שפקד אותה. התקציב אוזן, האינפלציה ירדה דרמטית, המוסדות הבינלאומיים צופים לארגנטינה צמיחה מרשימה ב-2025, ואותה הידידות עם טראמפ צפויה אף היא לשאת פירות. אך הכלכלה עדיין במצב קשה, המשקיעים עוד לא בטוחים שהיא אכן השתנתה מהיסוד, ועל רקע הצטמקות כלכלית וקיצוצים, העוני גואה.

תקציב מאוזן לראשונה זה 14 שנה

כשנבחר מיליי באוקטובר 2023, ארגנטינה הייתה בדרך למשבר כלכלי עמוק. התקציב יצא משליטה, האינפלציה דהרה בקצב של 12.8% בחודש (וכמעט 200% בשנה), הכלכלה התכווצה והיה נראה שהמדינה תפשוט את הרגל בפעם העשירית בתולדותיה. אלא שהמיאוס מהשלטון הפרוניסטי, ששילב סוציאליזם עם לאומנות ארגנטינאית, הביא לבחירת נשיא אקסצנטרי ובוטה, עם אידיאולוגיה הפוכה ורדיקלית למדי של שוק חופשי. הוא הבטיח קיצוצים "במסור חשמלי" שיוציאו את ארגנטינה מהבוץ, ואף המחיש אותם עם מסור חשמלי בידיו. לאחר שנבחר - למרות שהיה במיעוט בקונגרס הארגנטינאי - זה בדיוק מה שעשה.

מיליי קיצץ 30% מהוצאות הממשלה, סגר 13 משרדים ופיטר 30 אלף מעובדי המגזר הציבורי. בשל חולשתו בקונגרס, הוא העביר את "חוק הבסיסים" שהעניק לו זמנית סמכויות כלכליות רחבות היקף, אך לשם כך נאלץ להתפשר ולהקים קואליציה בפועל עם מפלגות ימין ומרכז. הוא השתמש בכוח האדיר הזה לצמצם את הרגולציה, להעניק משטר מס מקל להשקעות זרות, להפריט חברות ממשלתיות - וכך לאזן את התקציב לראשונה זה 14 שנה. ברגע שהממשלה הפסיקה להוציא כסף שאין לה, האינפלציה החלה להיבלם, והגיעה משיא של 25% בחודש הראשון לכהונתו ל-2.7% בלבד. הפער בין שער הפסו הרשמי לעומת השוק השחור התכווץ, והשכר הריאלי חזר לעלות.

אך המחיר החברתי היה קשה: הפנסיות קוצצו, העבודות הציבוריות ששימשו כמעין מערכת רווחה להעסקת עובדים בוטלו, תקציבי האוניברסיטאות נחתכו, ערוץ טלוויזיה ממלכתי נסגר והופסקה התמיכה בארגונים למלחמה בעוני (שאותם מיליי האשים ב"ניהול העוני"). שיעור העוני זינק מ-42% ל-53% מהארגנטינאים.

פרופ' רענן ריין, היסטוריון של ספרד ואמריקה הלטינית באוניברסיטת תל אביב, ששוחח עם גלובס מבואנוס איירס, מספר: "מרגישים את ההאטה הכלכלית, ובעוצמה יתרה מחוץ לבואנוס איירס. אנשים כל הזמן מחפשים להשלים הכנסה, ותופעת הפוליאמפלאו (ריבוי עבודות, ע"א) נהייתה נפוצה. מעמד הביניים הולך פחות למסעדות ולבילויים, ועניים צוללים לפחי אשפה כדי למצוא משהו למכור או למחזר". הוא מסייג כי "כל אלה לא תופעות חדשות. ההידרדרות הכלכלית התחילה עוד קודם, ויש ניסיון של הממשלה לבלום אותה. אבל יש מחיר חברתי לניסוי הכלכלי של מיליי".

מנגד, אומר פרופ' ריין, "מיליי מצליח לשמור את שער ההמרה מול הדולר יציב יחסית, ויש לזה חשיבות עצומה. כלכלית, אבל גם פסיכולוגית. במשך שנים רבות לא נתנו משכנתאות, ועכשיו שוב אפשר". כך ניתנת דחיפה משמעותית לשוק הדיור וליכולת לפתוח עסקים וליזום, ולדבריו "בניגוד לאידאולוגיה שלו, מיליי דאג לשמור על הקצבאות לחלשים". ובכל זאת, קשה עדיין להרגיש את שינוי הכיוון המאקרו-כלכלי ביום יום.

אפילו ביטל את הפיקוח על מחירי הסטייקים

לדברי מתן לב ארי, עד לאחרונה נציג ישראל בבנק הבין-אמריקאי לפיתוח, "מיליי סימן את הורדת האינפלציה כיעד המרכזי שלו. שני המנהיגים המשמעותיים שהגדירו יעדים כאלה היו בנימין נתניהו כשר אוצר ומרגרט ת'אצ'ר, גם מול איגודים חזקים, בדומה לארגנטינאיים. מיליי אפילו ביטל את הפיקוח על מחירי הסטייקים. זה הוריד את הביקוש, כך שהמחיר דווקא לא זינק משמעותית. בארגנטינה, זה מהלך אמיץ ציבורית".

האטת האינפלציה וייצוב המטבע, כמו גם רפורמות שיעודדו את השוק הפרטי, מביאים את הבנק העולמי ואת קרן המטבע הבינ"ל לחזות לארגנטינה צמיחה של 5% ב-2025, הגבוהה ביותר שהם חוזים למדינה בדרום אמריקה. לדברי וויליאם מלוניי, הכלכלן הראשי של הבנק העולמי, צמצום האינפלציה הוא הישג והיציבות של הבסיס ברמת המאקרו "הכרחי להשגת צמיחה". הוא מודה שהיו מחירים משמעותיים לצעדי ההתכנסות הדרמטיים של הממשלה, אך מיליי מודע לזה ושואף למתן אותם. ארגנטינה היא "בתקווה, בתקופת מעבר" בדרך לצמיחה כלכלית, "מה שיצמצם את העוני".

ואקום באופוזיציה ואתגר בחירות האמצע

גם הקשר החזק עם נשיא ארה"ב החדש-ישן עשוי לתרום להצלחה של מיליי. "כחלק מהמאבק מול סין, ארה"ב רוצה להביא תעשייה הביתה", אומר לב ארי. "אבל במקרים רבים ארה"ב יקרה מדי, וארגנטינה היא אלטרנטיבה נוחה. מיליי גם אמר שהוא רוצה להרחיב את הסכם הסחר עם ארה"ב, וכך ארגנטינה תמשוך השקעות זרות בזמן שהדומיננטיות של ארה"ב באמריקה הלטינית תתחזק". מנגד, וחרף רטוריקה אנטי-סינית קשה מצד מיליי, ארגנטינה נאלצת לשמור על קשרים הדוקים עם בייג'ינג, שקונה חלק ניכר מהתוצרת החקלאית הארגנטינאית, ומיליי אף צפוי להגיע לביקור רשמי בסין בחודש ינואר.

השיפור במצב הכלכלי, לפחות לעת עתה, מחזק את מעמדו הפוליטי של מיליי. זאת במיוחד נוכח "ואקום משמעותי באופוזיציה. אין דמות שיכולה לסחוף המונים", כפי שמתאר פרופ' ריין. "אנשים אומרים 'המצב רע, אבל צריך לתת צ'אנס, כי אחרים כשלו וקרסו'. האתגר הפוליטי הגדול שלו הוא בחירות האמצע שיתקיימו בעוד כשנה".

מתחילת הקדנציה נשחקה הפופולריות של מיליי, אך לדברי ריין, "היא הייתה יותר גבוהה מכפי שאפשר לצפות לאור הצעדים הקשים והפגיעה בחינוך, בבריאות ובתרבות". גם לב ארי מוסיף ש"ברשת הפרטית שלי אני רואה יותר ויותר אמון במיליי כמנהיג. זה לא פשוט, הוא דמות קשה לעיכול. אבל אם שמים בצד את ההתנהגות ומתרכזים במסרים העיקריים, יש הסכמה רחבה במוסדות הבינלאומיים שהוא עושה בדיוק מה שצריך לעשות".

עוד כתבות

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

שעה ו־47 דקות: הצד הכלכלי של הנאום הארוך בתולדות ארה"ב

בנאום "מצב האומה" המסורתי, ניסה נשיא ארה"ב להציג תמונת ניצחון, למרות הקשיים מבית ומחוץ איתם הוא מתמודד ● טראמפ קרא להקמת פנסיה בגיבוי ממשלתי לכל העובדים שאין להם תוכנית פנסיונית דרך העבודה, והבטיח שהמכסים יחזרו, ואף יחליפו את מס ההכנסה

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ-30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

ארז דגן, נשיא wayve / צילום: יח''צ wayve

עם נשיא ישראלי ומרכז בהרצליה: חברת הנהיגה האוטונומית שגייסה 1.2 מיליארד דולר

Wayve הבריטית השלימה גיוס לפי שווי של 8.6 מיליארד דולר לקראת השקת רובוטקסי בלונדון ● בסבב השתתפו יצרניות הרכב מרצדס בנץ, סטלנטיס וניסן, לצד ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט ואובר ● ל־Wayve יש נוכחות ישירה בישראל באמצעות משרד בהרצליה, ונשיא החברה הוא ארז דגן הישראלי

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הביטקוין טיפס ב-7%, מניות הקריפטו זינקו

נאסד"ק עלה ב-1.3% ● בעקבות הדוחות - אודיטי טק (איל מקיאג') הישראלית צנחה בעשרות אחוזים לשפל של כל הזמנים ● אלוט נפלה במעל 20% בעקבות הדוח הכספי ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות ● הביטקוין עלה ל-68 אלף דולר למטבע

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

החברה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, בנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75%, ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן