גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אימפריית האג"ח: שוק החוב הוא המלך של הבורסה בתל אביב. כך תוכלו להרוויח ממנו

שוק החוב הישראלי צומח בקצב מסחרר: מחזורי המסחר גדולים פי שניים מבשוק המניות, עשרות הנפקות נרשמו רק השנה, ומדובר בחלק הארי של הפעילות בבורסה בתל אביב ● כך, בזמן ששוק המניות סובל מבעיית נזילות, האג"ח הפכו לדומיננטיות בבורסה ● וגם: ההזדמנויות והסיכונים

צילום: שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילום: שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כשאתם חושבים על הבורסה בתל אביב, אתם בטח חושבים על מניות. גם בעיתונות הכלכלית עוסקים בדרך כלל בסערות ובתהפוכות של שוק המניות, אלה שמזנקות, אלה שמתרסקות, והמדדים המובילים. אבל האמת, שהבורסה הישראלית היא הרבה יותר בורסה של חוב מאשר של מניות.

ראיון | "במקום לחפש את המניה הלוהטת הבאה, פשוט תקנו את הכלכלה כולה" 
שטראוס מוכרת את חלקה בפעילות החומוס והסלטים העולמית תמורת 900 מיליון שקל 
שנה לכהונת נשיא ארגנטינה: האינפלציה נבלמת, הצמיחה בדרך, אבל המחיר כבד 

שוק האג"ח בתל אביב גדול משמעותי משוק המניות, היקף המסחר היומי בו כמעט כפול - והפער רק הולך ומתרחב. גלובס בדק איך הפכה הבורסה המקומית לשוק החוב, ומה המשמעות עבור המשקיעים הישראלים.

מחזור המסחר היומי הממוצע בשוק האג"ח מתחילת שנת 2024 עומד על 4.3 מיליארד שקל, כאשר קרוב ל־80% ממנו מתרחש בשוק האג"ח הממשלתי והיתרה בשוק הקונצרני (אג"ח חברות). לשם השוואה, מחזור המסחר היומי הממוצע בשוק המניות הוא 2.1 מיליארד שקל - כמחצית. רוב מכריע של מחזורי המסחר בשוק המניות, מתרכז במספר מצומצם של חברות מובילות. גם קצב הגידול במחזורי המסחר מציג תמונה עגומה לגבי שוק המניות. בזמן שזה עלה ב־5% השנה, בשוק האג"ח הממשלתי חלה קפיצה של 16% ובקונצרני של 10%.

זאת ועוד. היקף ההנפקות בשוק האג"ח המקומי, הממשלתי וגם הקונצרני, גבוה בהרבה מהנפקות המניות. כך, מתחילת השנה ועד סוף אוקטובר, נרשמה עלייה של 12% בגיוסי חוב על ידי חברות ציבוריות לסכום של 73 מיליארד שקל. בשוק המניות גייסו חברות באותו הזמן סכום של 8 מיליארד שקל בלבד, היקף דומה לשנה שעברה.

הסיבה לזינוק במסחר באג"ח היא כפולה: ראשית עליית המדרגה בגיוסי החוב של הממשלה ושנית, עליית הריבית שהפכה את התשואות בשוק הסולידי לאטרקטיביות. עליית התשואות הובילה מנהלי השקעות רבים להמליץ שוב ושוב על רכישת אג"ח לפני שהריביות יירדו, כדי "לקבע" תשואות יפות בתיק לשנים הבאות.

עם זאת, רוב המשקיעים הפרטיים פחות מתעסקים בשוק האג"ח ישירות, והפעילים המרכזיים בו הם גופים מוסדיים, מנהלי חסכונות הציבור לטווח בינוני וארוך.

 

אפשר להנפיק אג"ח גם ל־100 שנה

מהי בכלל איגרת חוב ומה היתרונות שלה לעומת מניות? איגרת חוב מייצגת הלוואה שניתנת ע"י המשקיעים לחברה ציבורית או למדינה. זאת, בתמורה לריבית בגובה מסוים, שאותה משלם הגוף הלווה לאורך תקופת ההלוואה, בדרך כלל פעם או פעמיים בשנה, עד למועד הפידיון הסופי, בה מתקבל תשלום הריבית האחרון בתוספת סכום הכסף המקורי של ההלוואה (הקרן).

בניגוד להשקעה במניה, מי שמחזיק באג"ח לא הופך לשותף בחברה, לא זכאי לדיבידנדים, ולא יכול להצביע באסיפות בעלי המניות של החברה. מנגד, הוא גם אינו חשוף לסיכון של נפילה במחיר המניה, וכל עוד התאגיד עומד בהחזר התשלומים, המשקיע צפוי לקבל את מלוא כספו בחזרה בתוספת הריבית הנקובה.

בנוסף, במקרה שהחברה המנפיקה נקלעה לקשיים או אף להסדר חוב, מחזיקי האג"ח מקבלים את כספם חזרה לפני בעלי המניות, ולעיתים אף מחזיקים בשיעבוד על חלק מנכסי החברה. ניתן להנפיק איגרות חוב לתקופות קצרות, בדרך כלל למספר שנים, אך יש גם אגרות חוב ל־10 שנים ויותר. בזמן מגפת הקורונה מדינת ישראל ניצלה את הריבית האפסית ששררה באותו זמן בעולם והנפיקה לראשונה בתולדותיה אג"ח ל־100 שנה. כיום בריבית של 5% זה כבר פחות משתלם, ולכן אין כעת הנפקות נוספות לתקופה כזו.

כאמור, שוק האג"ח בת"א גדול משמעותית משוק המניות. על פי נתוני הבורסה, השווי הכספי של כל שוק אגרות החוב בישראל, נכון לחודש אוקטובר האחרון, עומד על 1.37 טריליון שקל. הרכיב הגדול ביותר הוא אגרות החוב הממשלתיות (716 מיליארד שקל), אחריו אגרות החוב הקונצרניות, שהנפיקו החברות (425 מיליארד שקל) ואליהם מצטרף המק"מ (מלווה קצר מועד - כמו אג"ח לשנה אחת) של בנק ישראל עם 227 מיליארד שקל. בשוק הקונצרני רוב האג"ח צמודות מדד, בזמן שבחוב הממשלתי התמונה הפוכה, והרוב בריבית שיקלית קבועה.

לשם השוואה, שווי שוק המניות בת"א הגיע בחודש אוקטובר לשווי כולל של 1.1 טריליון שקל, גידול של 16% לעומת סוף שנת 2023. מאחר שבוצעו רק הנפקות בודדות בשוק המניות בשנה האחרונה, עליית השווי של שוק המניות נבעה בעיקר מהעליות בבורסות.

"למרות ששוק האג"ח בארץ הוא הכי נגיש בעולם, הישראלים לא מנצלים מספיק את האפשרויות בשוק הזה. אנשים גם לא קונים אג"ח ולא מכירים את קרנות הסל הרלוונטיות. אין לזה הסבר חוץ מחוסר בחינוך פיננסי. בסוף זה אינטרס של הממשלה, זה גם יוריד את עלויות הגיוס שלה", אומר יניב פגוט, סמנכ"ל בכיר ומנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים, בבורסה לניירות ערך בתל אביב.

יניב פגוט, סמנכ''ל מחלקת מסחר בבורסה / צילום: ניקי וסטהפל

לדבריו, הסיבה לסחירות הגבוהה יותר בשוק האג"ח נובעת משלוש סיבות עיקריות. "זו דינמיקה אחרת של שוק. ראשית, העובדה שאג"ח מנפיקים כל הזמן, גם כדי לפרוע אג"ח קודמות שהגיעו לסיומן וצריך 'למחזר' אותן". העניין הזה קיבל רק בשבוע שעבר התייחסות מבנק ישראל. בבנק המרכזי דווקא נשמעים מודאגים מהמגמה: "הגידול בהנפקות אג"ח לטווח קצר, כדי לגלגל את החוב כל עוד הריבית עדיין גבוהה ומתוך הנחה לירידתה, חושפת את המנפיקים לסיכון גבוה יותר לגבי המימון מחדש", נכתב בדוח היציבות הפיננסית.

פגוט מציין שתי סיבות נוספות: "סיבה שניה היא שמדובר בנכס שנחשב בסיכון נמוך יותר ולכן המוסדיים יותר פעילים בו. והסיבה השלישית היא מבנה השוק השונה. בחלק גדול מהחברות יש בעלי שליטה או בעלי עניין שמחזיקים ב־60% ואפילו 70% ממניות החברה, הם לא מוכרים אותם ולכן הכמות שניתן לסחור בה (הנזילות) קטנה בהרבה". כלומר, שוק המניות בארץ פשוט קטן מידי על הכסף שעובר כאן.

זינוק בהיקפי הגיוס הממשלתי

בשוק האג"ח המקומי מתרחש בשנה האחרונה אירוע יוצא דופן המתמקד באג"ח הממשלתיות. בצד עלויות המלחמה הגדולות, מתחילת השנה ועד אוקטובר נרשם זינוק של פי 2.7 בהיקף הנפקות החוב החדשות ע"י המדינה, לסכום עצום של 157 מיליארד שקל - כ־4 מיליארד שקל כל שבוע לפי נתוני הבורסה. חלק מגיוסי האג"ח בוצעו בחו"ל, אך מדובר בכ־80% מהגיוס הכולל.

ויש מי שמעדיפים להסתכל על חצי הכוס המלאה. "לאורך השנה התשואה על האג"ח הממשלתיות נעה בטווח של 4%־5% ולא הייתה 'התפרקות'", אומר גורם בכיר בשוק. "כיום המשקיעים הגלובליים רואים בישראל הזדמנות. הם מעריכים שהמדינה תצא מהמצב הנוכחי, בעוד שנה שנתיים, ובוודאי בעוד חמש עשר שנים. זה מה שאנחנו שומעים ממשקיעים זרים ובאוצר מצליחים לגייס כסף גם בחו"ל בצורה מאוד יפה".

מי הן איגרות החוב הפופולריות

מנתוני הבורסה עולה כי אגרות החוב הסחירות ביותר הן אג"ח עם מח"מ (משך חיים ממוצע) של 7 שנים שמספק נכון להיום תשואה ברוטו של 4.5%. אחריו, אג"ח ממשלתית עם מח"מ של קצת פחות מ־4 שנים וזו מספקת תשואה של 4.4%. מחזורי המסחר בסדרות הללו מגיעות לממוצע יומי של יותר מ־200 מיליון שקל ביום.

לשם השוואה, המניה עם מחזור המסחר הגבוה ביותר היא מניית בנק לאומי שנהנית ממחזור יומי ממוצע של 122 מיליון שקל ביום מתחילת השנה. אחריה בנק הפועלים עם מחזור יומי של 111 מיליון שקל, השלישית היא טבע עם מחזור יומי של 71 מיליון שקל.

סדרות האג"ח הקונצרניות הסחירות ביותר הן של חברת אדמה עם מחזור יומי של 13 מיליון שקל, אחריה זו של בנק לאומי עם מחזור יומי של 10 מיליון שקל, מזרחי טפחות עם סכום דומה ועזריאלי עם 8.6 מיליון שקל ביום. "התוצאה לא מפתיעה" מתייחסת רונית הראל בן זאב מנכ"לית חברת הדירוג S&P מעלות לזהות המובילות במחזורים, "בורסה בת"א מורכבת בעיקרה מחברות פיננסים ונדל"ן". היא מוסיפה ש"בדרך כלל בעולם תחום המניות חזק יותר מתחום איגרות החוב, אבל אצלנו המצב הפוך כבר שנים רבות.

"מרווחי הסיכון באג"ח (הקונצרניות לעומת הממשלתיות) בכל רמות הדירוג נמוכים כיום בהשוואה לרמתם לפני ה־7 באוקטובר, ולא משקפים את חוסר הוודאות הגאו־פוליטית, המדינית וגם הכלכלית". כך למשל באג"ח בדירוג של AA ירד המרווח מכ־2% בתחילת המלחמה לכ־1% היום. "הסיבה לכך היא כנראה הנזילות הגבוהה של הגופים המוסדיים, לעומת העובדה שיש סחורה מוגבלת בשוק מבחינת מגוון אפשרויות ההשקעה".

עוד כתבות

סמ''ר רון אפשטיין ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמ"ר רון אפשטיין נפל בקרב ברצועת עזה

יורט לפחות טיל אחד שנורה מתימן לעבר אזור ים המלח ● שר הביטחון כ"ץ והרמטכ"ל הלוי נפגשו עם השליח המיוחד הוכשטיין • בראין דירקטור, בן 27 ממעלות תרשיחא, נרצח מירי רקטה לנהריה • גורם ביטחוני בכיר: חמאס רוצה עסקה - כבר עכשיו • בית הדין הפלילי הבין-לאומי הוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט • הותר לפרסום: סמל גור קהתי, לוחם בגדוד 13, נפל בקרב בדרום לבנון • כל העדכונים

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי: מהלומה קשה ליחסים בין ישראל לאירופה

הפער בין מדינת ישראל לערכים האירופים גדל והולך - והחלטת בין הדין הפלילי הבינלאומי בהאג להוציא צווי מעצר נגד בנימין נתניהו ויואב גלנט מדגישים את הפער עוד יותר ● מדובר בפצצת עומק שעלולה לשנות באופן מהותי את יחסי ישראל עם מדינות אירופה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה חיובית בת"א; שטראוס וקנון קופצות בכ-6% כל אחת

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ● השקל התחזק מול הדולר בסוף השבוע האחרון ● בבנק אוף אמריקה מעריכים כי מניית אנבידיה תגיע ל-190 דולר ● מחיר הביטקוין נושק למחיר של 100 אלף דולר, ויש המעריכים כי התיקון יגיע אך מחירו עשוי להכפיל ולשלש את מחירו בשנים הקרובות ● וגם: מה צפוי בהחלטת הריבית הקרובה בארץ?

נועה מנהיים. טיול חופשי / צילום: תמר מצפי

הרשת הספרותית שטווה נועה מנהיים היא כמו מפת דרכים לטיול מרתק ועסיסי

ספר המסות החדש של העורכת הידועה מזמין את הקורא למסע אנכרוניסטי בזמן שלא מהסס לקפוץ בין הפמיניזם של וולף בת המאה ה-19 לאוּרסוּלה לֶה גווין בת ימינו ● בספרה מנהיים שוחטת פרה קדושה ונוגעת בשאלת הכסף בעולם הספרות

יחסים מסוכנים / עיבוד: Shutterstock

זו כנראה מערכת היחסים החשובה ביותר בעולם, עכשיו היא עושה קאמבק

שיחות חשאיות, מפגשים מבודדים וחקירת עבר בדבר קנוניה אפשרית ● עם כניסתו של טראמפ לבית הלבן תעמוד במוקד תשומת הלב העולמית מערכת היחסים ההדוקה שלו עם מנהיג המעצמה היריבה פוטין ● האם החיבה ההדדית ביניהם תכריע את המלחמה באוקראינה ואיך היא צפויה להשפיע על אירופה כולה?

הפגנת תמיכה בפלדשטיין מחוץ לבית המשפט המחוזי / צילום: כדיה לוי

אחרי ההפגנה: הפרקליטות עונה לטענות על רדיפה בפרשת הדלפת המסמכים מלשכת רה"מ

דובר ראש הממשלה לשעבר אלי פלדשטיין הואשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה וזכה לתמיכה מצדם של חברי כנסת מהימין בטענה כי רודפים אותו ● הפרקליטות פרסמה היום מסמך בתשובה לטענות ● עיקרי הדברים: ההדלפה עליה הואשם לא נוגעת למה שמכונה "מסמך סינוואר" ולאחר שהמסמך נאסר לפרסום על ידי הצנזורה על פלדשטיין היה לדעת כי פרסום המסמך פוגע בביטחון המדינה

המרכז הלוגיסטי של שטראוס בשוהם / צילום: Shutterstock, Igal Vaisman

שטראוס מוכרת את חלקה בפעילות החומוס והסלטים העולמית תמורת 900 מיליון שקל

קבוצת שטראוס מוכרת את אחזקותיה בסברה ואובלה, לחברת פפסיקו, שתרכוש את חלקה של שטראוס בפעילות (50%), תמורת כ-900 מיליון שקל ● סברה היא כיום חברת הסלטים והממרחים הגדולה בארה"ב, כאשר היא מובילת שוק החומוס ● פעילותה התרחבה גם למדינות נוספות מחוץ לארה"ב תחת המותג אובלה

נתונים חדשים של רשות המסים הקפיצו את סך ההון של הישראלים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מי צריך משכורת? עשרות אלפי הישראלים שעושים כסף מכסף

במשך עשרות שנים, הלמ"ס קבעה מי עני ועשיר בישראל בעיקר לפי תלוש השכר ● נתונים חדשים שפרסמה רשות המסים הקפיצו באחת את סך ההכנסות מהון של אזרחי ישראל ● הבעיה האמיתית היא שרק לאחת מכל עשר משפחות יש הכנסה מהון, והיתר נאנקות תחת העומס

שגיא חביב / צילום: ארתור ביץ'

הישראלי שעיצב את לוגו 250 שנה לארה"ב מסביר איך מייצרים סמל איקוני

שגיא חביב הוא שותף בכיר באחת מחברות העיצוב הגדולות בעולם, שאחראית ללוגואים של נשיונל ג'אוגרפיק, בנק צ'ייס, NBC ועוד ● בראיון לגלובס הוא מספר לראשונה על הלוגו שעיצב לרגל 250 שנה לארה"ב, מסביר מדוע השתמש בטום הנקס כדי לשכנע שהוא מוצלח, ומגלה מה התפקיד של לוגו ומה ממש לא ● ביום ראשון הקרוב הוא ישמש כיו"ר חבר השופטים בתחרות המיתוג הישראלית

המחש Yoga Slim 7i Aura Edition של לנובו / צילום: יח''צ

המחשב החדש של לנובו מנסה לקחת את ה־AI צעד קדימה

בחודשים האחרונים נכנסו לשוק מספר לפטופים שמשלבים את יישומי הבינה המלאכותית ● ה־Yoga Slim 7i Aura Edition‏ של לנובו אומנם מציג ביצועים יפים, אך עדיין דורש מקצה שיפורים

ראסל קרואו כהרמן גרינג, ימינו של אדולף היטלר, מתוך ''נירנברג'' / צילום: Scott Garfield, IMDB

על משפטי נירנברג, שהעסיקו שורה של יוצרי קולנוע

השבוע לפני 79 שנה מנהיגי המשטר הנאצי הועמדו לדין על פשעיהם בפני בית הדין הצבאי הבינלאומי, במשפטים שבסופם רק מעטים הוצאו להורג ● משפטי נירנברג עיצבו לא רק את פני המשפט הבינלאומי אלא גם השפיעו עמוקות על הוליווד

עסקאות השבוע

אחרי שלושה חודשים על המדף: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשדרות?

הדירה בשטח של 110 מ"ר נמכרה תמורת 1.3 מיליון שקל ● הרוכשים הם בני זוג שעלו לארץ לפני כחמש שנים, והמוכרים הם משקיעים שלא גרו בעיר ורצו לממש את הכסף כדי לקנות במקום אחר ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

פיטר הגסת', שר ההגנה המיועד של ארה''ב. על זרועו קעקוע של צלב ו'ישו' בעברית / צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של פיטר הגסת'

התנ"ך העברי הוא עכשיו הפק"ל הפוליטי של בכירי ממשל טראמפ

האנגלו־פרוטסטנטים תמיד אהבו את התנ"ך העברי, לפעמים כדי הגזמה. עכשיו הוא חלק מן הפק"ל של בכירי ממשל טראמפ ● הבה ניזכר בהיסטוריה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

קלע דוד תכלל בעסקה? פרטים חדשים על עסקת ההגנה האווירית בין ישראל ליוון

פרטים חדשים שמתפרסמים בתקשורת היוונית שופכים אור על עסקת ההגנה האווירית הגדולה שנמצאת במו"מ בין ישראל לבין יוון ● על פי הדיווחים, הבקשה כוללת הצעות מחיר עבור מערכות מכ"ם והגנה אווירית מדגם ברק MX של התעשייה האווירית וספיידר של רפאל

יבגן קורניצ'וק / צילום: באדיבות שגרירות אוקראינה

"הרוסים מנצחים על המלחמה באוקראינה אבל גם במזרח התיכון"

כשיבגן קורניצ'וק נכנס לתפקידו כשגריר אוקראינה בישראל לפני ארבע שנים, הוא לא דמיין שבמהלך כהונתו שתי המדינות יימצאו במלחמה: "יש לנו את אותו האויב" ● כשברקע ניצחון טראמפ והצהרתו שישים סוף לשתי המערכות, הוא לא מתרגש מההכרזה של פוטין על שימוש בנשק גרעיני: "הוא יאבד את בעלות הברית האחרונות"

אתר בנייה שנסגר ל־30 יום באזור המרכז / צילום: דוברות המשטרה

אין פועלי בנייה? עשרות שוהים בלתי חוקיים נעצרו באתרים בשבועות האחרונים

אמנם פלסטינים מנועים מכניסה לישראל מאז תחילת המלחמה, אולם בפועל שוהים בלתי חוקיים נתפסים כמעט כל יום באתרי בנייה מסוגים שונים, בעיקר קטנים

השבוע בעולם / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Leon Neal

ארה"ב ובריטניה מרשות לאוקראינה לירות טילים, ולמה מנכ"ל גוגל טילפן אל טראמפ

לאחר אלף ימי מלחמה, אוקראינה מורשית לירות טילים ולהניח מוקשים ● טראמפ שולח צפצוף ארוך ליריביו ● אטלס 37 טריליון התאים בגוף האדם ● גוגל נדרשת למכור את כרום לאחר שניסתה לאלף את עובדיה ● שירותים לנשים ביולוגיות בלבד ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

פורטו / צילום: Shutterstock

צוואות בינלאומיות: כך תבטיחו את חלוקת הירושה בנכסים מחוץ לישראל

מס עיזבון של 40%, צווי ירושה לא תקפים ובנקים שלא מכירים ביורשים: לא בטוח שצוואה ישראלית תעזור למשקיעים בחו"ל

מיליי מניף מסור בעצרת בחירות / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

שנה לכהונת נשיא ארגנטינה: האינפלציה נבלמת, הצמיחה בדרך, אבל המחיר כבד

כשנבחר לנשיא ארגנטינה הבטיח חאבייר מיליי מהפכה כלכלית ● שנה אחרי, מיליי קיצץ שליש מהוצאות הממשלה, האינפלציה נבלמה והשכר הריאלי עולה ● אלא שהמהלכים גבו מחיר, ושיעור העוני זינק מ-42% ל-53% ● כעת מקווים שם שהקירבה שלו לטראמפ תשמש כמנוף כלכלי

הצוללת. הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר דורון אלה / צילום: חן גלילי

המומחה שמעריך: איך תגיב ארה"ב כשסין תפלוש לטייוואן?

שיחה עם ד"ר דורון אלה, מרצה בבית הספר למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה ומומחה למדיניות החוץ והפוליטיקה של סין ● על חוסר הוודאות בסין בנוגע לכהונת טראמפ השנייה, האווירה האנטי-ישראלית בה והמחויבות האמריקאית המעורפלת להגנה על טייוואן