סכנה ליזמים וחוסר ודאות לרוכשים: המשכנתאות הנדחות תופסות נתח הולך וגדל

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל - מדובר במספר נמוך יחסית לחמשת החודשים שקדמו לו, אך הוא ניתן להסבר בריבוי חופשות החגים • המשכנתא הממוצעת בחודש שעבר הגיעה לרמה של 1.03 מיליון שקל • מגזר הלוואות הבולט והבלון ממשיך להוות חלק משמעותי מכלל ההלוואות שנלקחות לדיור, ובאוקטובר הוא היווה כ-16%

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רוכשי הדירות בשוק החופשי שאינם משקיעים הם אלה שלקחו את המשכנתאות הממוצעות הגבוהות ביותר שחודש שעבר. כך עולה מנתוני בנק ישראל על משכנתאות, שפורסמו היום (ה'). המשכנתאות הנדחות מסוג "בולט" ו"בלון" מוסיפות להוות נתח משמעותי משוק המשכנתאות - עדות למבצעים הפיננסיים של היזמים וגם של רצון הרוכשים לדחות את התשלומים לשנים הבאות, שבתקווה יהיו נוחות יותר עבורם.

לידיעת משקיעי הנדל"ן בחו"ל: איפה המחיר בשיא והיכן יש מקום לעליות 
תחילתה של מגמה? מחירי הדירות עברו לירידות לראשונה זה 9 חודשים 

בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל - מדובר במספר נמוך יחסית לחמשת החודשים שקדמו לו, אך הוא ניתן להסבר בריבוי חופשות החגים ש"נפלו" על אוקטובר השנה. בהשוואה לנתוני ספטמבר שנה שעברה, שאף הוא היה חודש חגים, המשכנתאות עלו בשיעור של 17%.

הממצא הבולט בנתונים הוא, שלראשונה זה שנתיים, מגזר רוכשי הדירות בשוק החופשי שאינם קונים דירות להשקעה היו אלה שהובילו את המשכנתאות. המשכנתא שלקחו בחודש שעבר הגיעה לרמה של 1.03 מיליון שקל בממוצע; רוכשי הדירות במסגרת מחיר למשתכן לקחו משכנתאות בהיקף ממוצע של 987 אלף שקל, שהיה נמוך מההיקפים בחודשים שעברו. יש להניח כי מדובר ברכישת דירות במקומות זולים במיוחד, ולא בשינוי דפוס שהתגלה אצל מגזר זה. המשקיעים לקחו בחודש שעבר משכנתא ממוצעת של מיליון שקל.

המשכנתאות הנדחות מהוות 16% מסך ההלוואות לדיור באוקטובר

כאמור, מגזר הלוואות הבולט והבלון, שכולל את רוכשי הדירות שמעדיפים לקחת הלוואות בפירעון דחוי, ממשיך להוות חלק משמעותי מכלל ההלוואות שנלקחות לדיור, ובאוקטובר הוא היווה כ-16%.

בדוח היציבות שפרסם בנק ישראל למחצית הראשונה של השנה צוין בנוגע למשכנתאות אלה, כי "הסיכונים העיקריים בהתגברות התופעה של הלוואות ה'בולט' הם חוסר הוודאות שעומדת לפתחי הרוכשים לגבי תנאי ההלוואה העתידיים שהם יקבלו וכן הסיכון למיתון עתידי, שעלולים למנוע מהרוכשים להבטיח הלוואת משכנתא בסכומים שנדרשים להמרתה של הלוואת ה'בולט'. יחד עם זאת, בדיקה מערכתית מעלה כי הסיכון בהלוואות אלה מגודר בכמה אמצעים, ועל כן לא צפוי להוות סיכון משמעותי למערכת הבנקאות".

ואולם מצד שני, השיטה הזו מגלמת סכנה ליזמים, שמסבסדים חלק משמעותי ממחיר הדירה, שיכול להגיע ל-5% לכל שנה, ליתרת החוב של הרוכש .כמו כן, הרוכשים עצמם נכנסים לעולם של חוסר ודאות, שכן הם אינם יודעים מה יהיה מצבם הכלכלי בעת איכלוס הדירות, בעוד מספר שנים.