גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חלב מפטריות מהונדסות: אישור שלישי בישראל לחברה שמייצרת חלבון אלטרנטיבי

משרד הבריאות אישר את חלבון החלב של ImaginDairy, אחרי שבתחילת השנה קיבלה החברה אישור FDA ודיווחה על הקמת מפעל ייצור ● מה נדרש כדי לאשר מזון חדש, מה אלרגיים צריכים לדעת, וגם: למה הטכנולוגיות המבטיחות בתחום מתקשות להגיע למדפים?

מייסד ומנכ''ל אימג'נדיירי ד''ר אייל אפרגן, ופרופ' תמיר טולר / צילום: איל יצהר
מייסד ומנכ''ל אימג'נדיירי ד''ר אייל אפרגן, ופרופ' תמיר טולר / צילום: איל יצהר

משרד הבריאות נתן לחברת ImagineDairy אישור שיווק לחלבון חלב בשם BLG, המיוצר במפעל ולא בבעלי חיים. זהו האישור השלישי שניתן בישראל לחלבון אלטרנטיבי. קדמו לו האישורים לחברת ReMilk, המייצרת אותו חלבון, ולאלף פארמס, הפועלת בתחום הבשר המתורבת. שלושתן ישראליות, והמוצרים שלהן עדיין לא הגיעו לשוק.

השבוע בביומד | הפיתוח המשותף של אנבידיה ומכון ויצמן שיסייע בהתמודדות עם סוכרת
שאלות ותשובות | פיטורי מאות עובדי FDA ואנטי-אייג'ינג: המהפכה שמתכנן שר הבריאות של טראמפ

ImagineDairy הוקמה על ידי ד"ר אייל אפרגן, המשמש היום גם כמנכ"ל החברה, וד"ר איל אבו במסגרת חממת דה קיטשן של רשות החדשנות, שזכייניתה היא שטראוס. היא גייסה מאז הקמתה כ־30 מיליון דולר ממשקיעים כמו טרגט גלובל, MoreVC, אנטרי קפיטל, פיק־ברידג', פודספארקס וענקית המזון דנונה, ומעסיקה עשרות עובדים בחיפה.

החברה מפיקה חלבוני חלב מפטריות שהונדסו גנטית כך שיבטאו את חלבון החלב. הפטריות מוכנסות למכלי התססה, המהווים מעין חוות גידול שלהן, ומייצרות את חלבון החלב לצד חומרים אחרים. החלבון מופק מתוך התערובת שנוצרה במכל ההתססה וניתן להוסיפו למוצרי מזון במקום חלבון המופק מחלב בעלי חיים.

המטרה, אומרים בחברה, היא "לאפשר לחברות מזון לייצר מוצרים תחליפיים למוצרי חלב שמגיעים מחלב פרה, עם יתרונות מובהקים - ללא כולסטרול ולקטוז, לדוגמה, והם גם ידידותיים לסביבה".

"עשינו צעד משמעותי"

ImagineDairy כבר קיבלה בינואר השנה אישור FDA לשיווק המוצר שלה בארה"ב ודיווחה אז על הסכמים המתגבשים עם כמה חברות ועל הקמת מפעל ייצור. "ההסכמים הקיימים עם חברות מזון הם תחת סודיות ולכן אנו נמנעים מלפרט בשלב זה", מסרו היום לגלובס. "יש בבעלותנו המלאה קווי ייצור ייעודיים בקנה מידה תעשייתי, ואנחנו החברה הראשונה שהגיעה להישג הזה בתחומנו".

החברה טרם דיווחה על מוצר שהגיע למדף, אך לדברי אנשיה יש לה כבר מוצרים נוספים בקנה שהיא לא חושפת עדיין. מתי אפשר יהיה לטעום את המוצר? בחברה אומרים ש"כעת ניתן לטעום מוצרים כגון גבינות, יוגורט, גלידה ועוד במעבדות שלנו. עם קבלת האישור, התקדמנו צעד משמעותי למסחור מלא של המוצר בשוק הישראלי".

ImagineDairy היא בין המובילות הטכנולוגיות בתחום חלבוני החלב האלטרנטיביים, וכמו חברות אחרות בתחום שמבטיחות עידן חדש בשוק המזון ניצבים בפניה אתגרי מסחור.

המגבלה המסחרית קשורה ליכולת לייצר את המוצרים בכמויות גדולות תוך שמירה על פרמטרים כמו ניקיון החומר והיציבות שלו במקביל לתמחור סביר.

מה משמעות האישור אם המוצר עדיין לא קיים? "זה אומר שאין משהו ברמה הבריאותית שכרגע עוצר את המוצרים הללו מלהגיע למדף, אלא רק מגבלה מסחרית", אומרת לגלובס ד"ר זיווה חממא, ראש המחלקה לניהול סיכונים במזון במשרד הבריאות, שחתומה על האישורים שניתנו עד כה בישראל.

ד''ר זיוה חממא, משרד הבריאות / צילום: טלי מלמד

מבחינה מסחרית, המתחרה המובילה של ImagineDairy היא Perfect Day האמריקאית, שגייסה עד היום כ־840 מיליון דולר והחלבון שלה משולב במוצרי גלידה, שוקולד וגבינה. בינואר 2024, דיווחה שהיא "לקראת סקייל אפ", כלומר נראה שמוצריה עדיין לא מיוצרים בכמות ובתמחור המאפשרים לה לנצל את מלוא פוטנציאל השוק.

"הבנו שקורה משהו"

עד עידן הפודטק, ד"ר זיוה חממא הייתה פחות או יותר לבדה במחלקה לניהול סיכונים במזון, אבל סביב סוף 2020 הבינו שם שמזון חדש דורש התייחסות אחרת. "הבנו שקורה כאן משהו שהולך לשנות סדרי עולם בתחום המזון", היא אומרת.

בישראל כבר פעלו אז כמה חברות המייצרות מזון חדש, כולל חלבונים אלטרנטיביים כמו בשר מתורבת, חלב מתורבת, דבש המופק בקיבות־דבורים מלאכותיות, מוצרי המתקה מחומרים שלא היו מוכרים לציבור, ועוד.

"החלטנו ליצור 'ארגז חול' לבדיקת הטכנולוגיות החדשות הללו, פיילוטים שיאפשרו לחברות להתייעץ איתנו באופן תדיר", אומרת חממא. לצורך כך גויסו עוד חמישה עובדים למחלקה שלה. למשרד יש מנדט לאשר את המוצרים הללו ללא תלות באישורי הרגולטורים המקבילים בעולם.

מה החשש כשאנחנו באים לבחון מזון חדש?
"בייצור של חלבון חלב אנחנו משתמשים במיקרואורגניזמים (למשל פטריות או שמרים) כך שיבטאו את החלבון הרצוי. המיקרואורגניזם הזה חי את חייו, ובין היתר הוא מייצר את החומר שאנחנו רוצים, וגם חומרים אחרים. אז אחד הדברים החשובים הוא להבין מהו המיקרואורגניזם, אילו חומרים נותנים לו לאכול כדי שיגדל, ואילו חומרים אחרים הוא מפריש, כדי לוודא שהם לא רעילים. אנחנו גם מקפידים לא לתת אישור גורף לשימוש. אנחנו מאשרים שימוש בכמות מסוימת, במוצר מסוים".

איך מסמנים מזון חדש?

החברה מייצרת חלבונים שהם חלק מחלב, אבל לא כולו. איך הם יסומנו לצורכי אזהרה מפני אלרגיה?

"זו סוגיה חשובה. הצרכן צריך לדעת למה בדיוק הוא אלרגי ואנחנו צריכים לסמן את המוצרים כך שהוא יידע מה יש בהם. אני מעריכה שתחילה נסמן כל חלבון חלב כך שמי שאלרגי לחלב יבין שהוא עלול להיות בסכנה, ובהדרגה אנשים ילמדו לחפש איזה חלבון בדיוק נמצא במוצר ואם הם אלרגיים אליו. נצטרך גם להעביר את כל המידע על אופן הייצור, כדי שאנשים יידעו אם הוא מתאים להם מבחינת צמחונות, טבעונות, כשרות".

סימון של בשר מתורבת נשמע מורכב יותר.
"במקרה הזה נבדוק את מקור התאים. אנחנו מוודאים שהתאים נלקחו מחיה בריאה שהייתה תחת פיקוח וטרינרי, ובוחנים גם באילו תנאים התאים נשמרו ומה המזון שניתן להם כדי להרבות אותם, ושלא נותרו שאריות מהמזון ברקמה הסופית ברמות לא תקינות.

במאמרים שפורסמו בנושא נטען שיש לבחון אם התאים הגדלים בתנאי סטרס לא מפרישים היסטמינים או פקטורי גדילה, חומרים שיכולים להיות מסוכנים לאנשים מסוימים.

"הרעלות היסטמין מקושרות בעיקר לדגים, ויש חקיקה ברורה המתייחסת לרמות המרביות המותרות. פקטורי גידול מופרשים על ידי החיה, ולכן קיימים באופן טבעי במוצרים קונבנציונליים".

האם יכול להתפתח לדוגמה תהליך סרטני בתאים שגדלים במעבדה ולסכן את מי שאוכל רקמה כזאת?
"אין לנו סיבה ידועה לחשוש שצריכה של תאים כאלה תוביל לתחלואה, ובכל זאת אנחנו מביטים ברקמה שגדלה במעבדה במיקרוסקופ כדי לוודא שהתאים גדלים בהתאם לציפיות. דווקא חלבונים מעוותים כמו פריונים, שגרמו למחלת הפרה המשוגעת, סביר שיופיעו בגוף חי יותר מאשר בגידול מבוקר במעבדה". 

עוד כתבות

נועה מנהיים. טיול חופשי / צילום: תמר מצפי

הרשת הספרותית שטווה נועה מנהיים היא כמו מפת דרכים לטיול מרתק ועסיסי

ספר המסות החדש של העורכת הידועה מזמין את הקורא למסע אנכרוניסטי בזמן שלא מהסס לקפוץ בין הפמיניזם של וולף בת המאה ה-19 לאוּרסוּלה לֶה גווין בת ימינו ● בספרה מנהיים שוחטת פרה קדושה ונוגעת בשאלת הכסף בעולם הספרות

פעילות צה''ל בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

לוחם גולני נפצע קשה בדרום לבנון, דיווחים בסוריה: ישראל תקפה באזור חומס

חמאס פרסם שתי תמונות שמוכיחות לכאורה את טענתו שחטופה נהרגה, צה"ל: לא ניתן לאמת או להפריך זאת ● בישראל ובאמירויות חושדים ששליח החב"ד שנעדר היה במעקב של גורמים עוינים, ושמדובר באירוע טרור ● לפי דיווחים בלבנון, לפחות 7 נהרגו ועוד עשרות נפצעו בתקיפה האווירית על בניין בן 8 קומות בביירות • עוד דווח שיעד התקיפה הוא מוחמד חיידר, ראש אגף המבצעים בחיזבאללה • במקביל, כמה רקטות שוגרו מלבנון לעבר חיפה והקריות - נזק נגרם בכמה מוקדים, אין נפגעים • כל העדכונים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

"ההגנה אינה ערוכה": שוב - נתניהו מבקש לדחות את עדותו ב-15 יום

לדברי סנגורי רה"מ, "ההגנה אינה ערוכה - ולא תעמוד במשימה להיות ערוכה - לתחילת פרשת ההגנה ביום 2.12.2024" ● בנוסף הפנו הסנגורים להחלטת ביה"ד הפלילי הבינ"ל בהאג להוציא צו מעצר נגד נתניהו, וציינו כי האירוע גרם לביטול מספר פגישות הכנה ● לאחרונה דחה ביהמ"ש את בקשת נתניהו לדחות את עדותו בחודשיים וחצי

שלמה קרעי וגלי בהרב-מיארה / צילומים: דוברות הכנסת

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה את הצעת החוק להפרטת התאגיד

המהלך שמקדם שר התקשורת שלמה קרעי, באמצעות הצעת חוק פרטית של ח"כ טלי גוטליב, נועד לבטל תוך שנתיים את שירותי הטלוויזיה והרדיו של תאגיד השידור הציבורי ● היועמ"שית מזהירה כי הצעת החוק תוביל ל"שינוי יסודי במפת התקשורת בישראל", במיוחד על רקע מהלכים נוספים שמקדמת הממשלה ● כמו כן, היא מבהירה לקרעי כי קידום חקיקה פרטית לא נועד לעקוף את גורמי המקצוע

מיליי מניף מסור בעצרת בחירות / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

שנה לכהונת נשיא ארגנטינה: האינפלציה נבלמת, הצמיחה בדרך, אבל המחיר כבד

כשנבחר לנשיא ארגנטינה הבטיח חאבייר מיליי מהפכה כלכלית ● שנה אחרי, מיליי קיצץ שליש מהוצאות הממשלה, האינפלציה נבלמה והשכר הריאלי עולה ● אלא שהמהלכים גבו מחיר, ושיעור העוני זינק מ-42% ל-53% ● כעת מקווים שם שהקירבה שלו לטראמפ תשמש כמנוף כלכלי

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הפיתוח המשותף של אנבידיה ומכון ויצמן שיסייע בהתמודדות עם סוכרת

חוקרים ממכון ויצמן, יחד עם אנבידיה, פיתחו מודל AI שנועד ליצור תחזיות של רמות סוכר בדם, ואף לחזות סיכון לפתח סוכרת בעתיד ● חברת ImmunAI חתמה על הסכם שת"פ רב־שנתי עם טבע ● גיוס של 125 מיליון דולר לחברה הישראלית המפתחת תרופה לדלקת הנובעת מכבד שומני, ועוד סיפורים ● השבוע בביומד

בניסיון להילחם במל"טים האיראנים, שיתוף הפעולה החדש של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: רוסיה מגייסת בכפייה לוחמים תימנים בסיוע החות'ים, שיתוף הפעולה של ישראל ואוקראינה, והחיים בביירות בצל המלחמה עם חיזבאללה ● כותרות העיתונים בעולם  

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המועמד של קרעי אושר: מרדכי מרדכי יכהן כיו"ר מועצת הרשות השנייה

אחרי מעל שלושה חודשים ללא יו"ר קבוע למועצת הרשות השנייה, מרדכי צפוי להיכנס לתפקיד החל מדצמבר הקרוב ● מרדכי יחליף את ממלאת־המקום ד"ר אודליה מינס - מינוי שהגיע עד בג"ץ

מוצרי חברת סברה בסופרמרקט בקליפורניה / צילום: ap, Monica Escamilla

נתח השוק של סברה צנח בחצי אך היא עדיין סיפקה אקזיט ענק לשטראוס

בשוק אהבו את עסקת המכירה של יצרנית החומוס והסלטים המובילה בארה"ב לפפסיקו, שתניב לשטראוס רווח של יותר מ־300 מיליון שקל ● לידר שוקי הון: "המהלך מתכתב עם האסטרטגיה של שטראוס להתמקד בפעילויות ליבה צומחות ורווחיות, מאפיינים בהם סברה לא עמדה"

בשבוע הבא: ועידת ישראל לעסקים של גלובס. כל הפרטים

הוועידה שתתקיים ביום שלישי הבא (3.12) היא האירוע המרכזי של קהילת העסקים בישראל ● הוועידה תעסוק השנה ב"סדר הגאו-כלכלי החדש" ותבקש לבחון איך תיראה כלכלת ישראל בתוכו ● נארח בין היתר את נגיד בנק ישראל אמיר ירון, המיליארדר היהודי ומייסד קרנות הגידור ביל אקמן (בווידאו), מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט גיל שויד, אדם נוימן בהופעה ראשונה, מנכ"לים, יזמים ואנשי ציבור וכלכלה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"חברות מסוות מעורבות עם ישראל": השפעת צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט

המהלך התקדימי של צווי המעצר, עשוי להרחיב את הפגיעה בעסקאות וחברות ישראליות שהיתה קיימת נוכח המהלכים הבינלאומיים נגד ישראל ● מומחה: "אם מנכ"ל צריך לכתוב בדוח הרבעוני שהוא עושה עסקים עם ישראל, כשיש סיכון לפשעי מלחמה, אז הוא יעדיף שלא"

חברת הכנסת טלי גולטליב / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בניגוד לעמדת היועמ"שית: ועדת השרים אישרה לקדם את החוק שימנע חקירה פלילית נגד חברי כנסת

לפי הצעת החוק של טלי גוטליב מהליכוד, ניתן יהיה לפתוח בחקירה כנגד חבר כנסת רק אם 90 ח"כים יאשרו זאת ● היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, הודיעה לפני הדיון כי הצעת החוק הופכת את החסינות של חברי הכנסת דה פקטו לעיר מקלט מפני חקירה

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדרך לאקזיט של חצי מיליארד דולר: האם עידן עופר ייפטר מהמניה הוותיקה?

קנון של עידן עופר, בעלת המניות הגדולה בחברת התובלה הימית, עדכנה כי בכוונתה למכור או לבצע עסקאות ביתרת החזקותיה בצים – שבוע לאחר שהחברה דיווחה על תוצאות חזקות במיוחד ברבעון השלישי ● צים תחלק בקרוב דיבידנד של 440 מיליון דולר

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

רגע לפני סוף השנה, כך תמנפו את הלחץ של היבואניות כדי לקנות מכונית בהנחה

שוק הרכב הישראלי מגיע לסוף 2024 עם מלאים גדולים מהצפוי ועם מסה של רכבי "אפס קילומטר" ● התוצאה היא לחץ יוצא דופן של מכירות ומבצעים ● כמה הם באמת משתלמים, האם עדיף בכלל ללכת על מכונית משומשת, ומה צריך לשקול מי שמעוניין ברכב חשמלי?

עסקאות השבוע

אחרי שלושה חודשים על המדף: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשדרות?

הדירה בשטח של 110 מ"ר נמכרה תמורת 1.3 מיליון שקל ● הרוכשים הם בני זוג שעלו לארץ לפני כחמש שנים, והמוכרים הם משקיעים שלא גרו בעיר ורצו לממש את הכסף כדי לקנות במקום אחר ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

למרות משבר היחסים: הנתונים שחושפים את התלות המצרית בשדות הגז של ישראל

מאמר של המכון למחקרי ביטחון לאומי מדגים שמשבר האנרגיה המצרי, הנובע משילוב של עלייה בצריכה וירידה בתפוקת שדות הגז, מהווה הזדמנות עבור ישראל להידוק היחסים שהגיעו לשפל במלחמה ● על פי הנתונים: 86% מהסחר בין המדינות מושתת על אנרגיה

נתונים חדשים של רשות המסים הקפיצו את סך ההון של הישראלים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מי צריך משכורת? עשרות אלפי הישראלים שעושים כסף מכסף

במשך עשרות שנים, הלמ"ס קבעה מי עני ועשיר בישראל בעיקר לפי תלוש השכר ● נתונים חדשים שפרסמה רשות המסים הקפיצו באחת את סך ההכנסות מהון של אזרחי ישראל ● הבעיה האמיתית היא שרק לאחת מכל עשר משפחות יש הכנסה מהון, והיתר נאנקות תחת העומס

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"זו הייתה פצצה מתקתקת": מחבר הספר "השקעות לעצלנים" מגלה מי הייתה המניה הראשונה שלו

תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" שנמכר ביותר מ־165 אלף עותקים, מסביר בפודקאסט של גלובס למה לא כדאי להתמקד במניות בודדות, ואיך הפחד הגדול שלו התגשם שנה אחרי השקת הספר: "המשבר של 2022 היה הסיוט שלי"; וחושף את דעתו על ביטקוין: "אנשים משקיעים בזה מתוך ספקולציה"

אילון מאסק / צילום: ap, Evan Vucci

ותודה לטראמפ: אילון מאסק הוא האיש העשיר בהיסטוריה

מאז הניצחון של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, זינק הונו של אילון מאסק ב-70 מיליארד דולר ● תמיכתו של המיליארדר במסע הבחירות של טראמפ והתרומה שלו לקמפיין בגובה 100 מיליון דולר הפכו אותו לאישיות רצויה וקרובה למועמד הרפובליקאי

יבגן קורניצ'וק / צילום: באדיבות שגרירות אוקראינה

"הרוסים מנצחים על המלחמה באוקראינה אבל גם במזרח התיכון"

כשיבגן קורניצ'וק נכנס לתפקידו כשגריר אוקראינה בישראל לפני ארבע שנים, הוא לא דמיין שבמהלך כהונתו שתי המדינות יימצאו במלחמה: "יש לנו את אותו האויב" ● כשברקע ניצחון טראמפ והצהרתו שישים סוף לשתי המערכות, הוא לא מתרגש מההכרזה של פוטין על שימוש בנשק גרעיני: "הוא יאבד את בעלות הברית האחרונות"