סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
17:31
נעילה מעורבת בת"א. מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, ות"א 90 עלה ב-0.2%. בלט לשלילה מדד ת"א רשתות שיווק שהשיל מערכו כ-0.9%. מנגד, ת"א-מניב חו"ל קפץ בכ-1.5%.
מחזור המסחר הסתכם ב-2.12 מיליארד שקל.
בלטו לחיוב מניות קבוצת אקרשטיין , טלסיס , תדיראן גרופ , ארגו פרופרטיז ושיכון ובינוי .
מנגד, בית שמש , דלתא מותגים , נאייקס , דמרי , ואלקטריאון ננעלו בירידות.
16:38
ירידות קלות בתל אביב. מדד ת"א 35 יורד ב-0.3% ות"א 90 משיל מערכו 0.4%. בולט לשלילה מדד ת"א רשתות שיווק שיורד ב-1.1%.
בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות נסחרות במגמה מעורבת. התשואה ל-10 שנים עולה קלות ועומדת על 4.53%. התשואה לשנתיים יורדת קלות ונסחרת סביב 4.24%.
15:15
דליה חתמה על מזכר הבנות מותנה ובלתי-מחייב להעמדת מימון להקמת תחנת הכוח "דליה 2" על ידי בנק לאומי ובנק דיסקונט. מזכר ההבנות הבלתי-מחייב יאפשר העמדת מסגרות אשראי בהיקף של כ- 4.25 מיליארד שקל (חוב בכיר) לצורך מימון הקמת יחידת ייצור בהספק שלא יפחת מ-630 מגה וואט ולא יעלה על 900 מגה וואט, וזאת על פי האסדרה הקונבנציונאלית
ההגעה לסגירה פיננסית מותנית בהסרת חוסר הוודאות הרגולטורי והחלטות רשות החשמל, בין היתר, לעניין השימוע בדבר פיקוח על התעריפים המשלימים, מנגנון קביעת מחיר ה- SMP ועדכון האסדרה הקונבנציונלית.
15:00
הירידות בת"א מתחזקות - מדד ת"א 35 יורד ב-0.3% ומדד ת"א 90 ב-0.6%, כמו מדד הבנקים.
התאבון בשוק החוב הקונצרני לאג"ח סייע לחברת הנדל"ן, אלה השקעות של ראובן אלה לגייס סדרת אג"ח ראשונה (א') בהיקף של 50 מיליון שקל בריבית אטרקטיבית - 3.55%. מדובר באג"ח צמודות מדורגות A, שהנפיקה החברה.
החברה היא חברת נדל"ן העוסקת בעיקר ברכישה והקמה של נכסי נדלן מניבים בישראל. נכון להיום לחברה תיק נכסים יציב של בשיעור מינוף נמוך וקרקע באבן יהודה בהיקף של קרוב למיליאד שקל. את ההנפקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי. לחברה מעל ל-130 שוכרים שונים הנותנים פיזור רב להכנסותיה.
14:39
חברת אלמוגים הודיעה הבוקר על מכירת שטחי מסחר בנשר ותרשום רווח בתוצאותיה הכספיות: החברה מכרה נכס מסחרי שנבנה בשלב א' של פרויקט עמק הכרמל בתמורה ל- 19.3 מיליון שקל. הפרויקט שכולל 20 בניינים וסה"כ כ-772 יח"ד, נבנה בשלבים ואכלס עד היום למעלה מ-580 יח"ד ב-14 בניינים וכן שדרה מסחרית בשטח של כ- 1,246 מ"ר.
עם השלמת העסקה, צפויה החברה לקבל לידיה תזרים חופשי בהיקף כולל מוערך של כ- 2 עד 2.5 מיליון שקל, וכן לרשום בגין העסקה בדוחותיה הכספיים רווח (לפני מס) בסך מוערך של כ- 2.7 עד 3 מיליון שקל.
13:55
בשוק המט"ח השקל התחזק קלות בכ-0.3% מול הדולר ונסחר ב-3.63 שקלים לדולר, לאור התחזקות הדולר בעולם השקל התחזקת מול האירו ב-0.8% ונסחר בב-3.82 שקלים לאירו.
ההתחזקות הקלה של השקל מול הדולר היא בניגוד למגמה בעולם הבוקר - הדולר מתחזק מול המטבעות הזרים בעקבות הצהרתו של דונלד טראמפ בשבת כי לא יאפשר למדינות BRICS לעקוף את הדולר בסחר ביניהן תוך שימוש במטבע אחר, אחרת מאיים טראמפ להטיל עליהן מס של 100%. "הרעיון שמדינות ה-BRICS מנסות להתרחק מהדולר בזמן שאנחנו עומדים מהצד וצופים נגמר", כתב טראמפ בפלטפורמת המדיה החברתית שלו Truth Social. מול האירו התחזק היום הדולר בכ-0.5% ונסחר ב-1.051 דולר לאירו.
13:43
המסחר בתל אביב מתנהל כעת במגמה שלילית והמדדים המובילים ת"א 35 ות"א 90 יורדים ב-0.4%. מדד הבנקים שנסחר בבוקר בעלייה משיל 0.7%.
מניית בית שמש ממשיכה בירידות מאז שנכנסה לתוקף הפסקה האש בשבוע שעבר והיום משילה 5% נוספים ובסך הכל כ-20% בשבוע, ועדיין השיאה 160% מתחילת השנה, הכי הרבה מבין 125 החברות הגדולות בבורסה.
12:23
המסחר בת"א מוסיף ומתנהל בתנודיות וכעת המדדים המובילים נסחרים בירידות קלות - ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 יורד ב-0.3%. כך גם לגבי כל המדדים הענפיים למעט מדדי הנדל"ן שמוסיפים לעלות גם היום.
בשוק החוב המקומי תשואות הפדיון על האג"ח הממשלתיות ממשיכות בירידה גם היום. התשואה ל-10 שנים ירדה ב-2 נקודות בסיס ועמדה על 4.48%. התשואה לשנתיים ירדה ב-7 נקודות בסיס לרמה של 4.18%.
11:30
המסחר בת"א מוסיף ומתנהל בתנודיות וכעת המדדים המובילים נסחר סביב מדד הבסיס - ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 יורד ב-0.3%, מדד הבנקים עבר לעלייה של 0.3%.
חברה חדשה בבורסה. יזמית פרויקטי האנרגיה המתחדשת סולטרה, המתמחה בייזום ופיתוח פרויקטים באירופה, החלה להיסחר היום בבורסת תל אביב. החברה השלימה מיזוג עם חברת המעטפת איי.אי. מערכות וגייסה 8.1 מיליון שקלים באמצעות הנפקת מניות במחיר של 3 שקלים למניה.
סולטרה, שהוקמה ב-2022 על ידי ערן ליטבק ויאיר הראל, פועלת במדינות איטליה, פולין וגרמניה, בהן קיימת רגולציה תומכת באנרגיה מתחדשת. החברה מתמקדת בקידום פרויקטים לשלב המוכנות להקמה (Ready-To-Build), תוך שיתופי פעולה. כעת, החברה מקדמת פרויקטים בהספק מצטבר של 300 מגה-וואט ומחזיקה בהסכמי מימון משמעותיים עם קרנות גלובליות.
באוקטובר 2024 חתמה סולטרה, בשותפות עם קבוצת ברנד, על הסכם אסטרטגי עם Pacific Green הבריטית לפיתוח פרויקטי אגירת אנרגיה בפולין (400 מגה-וואט).
באוגוסט 2024 חתמה על הסכם עם N2OFF, לקבלת מימון של עד 8 מיליון יורו לפיתוח פרויקטים בגרמניה. באפריל 2024 סגרה הסכם עם קרן ACP למימון 100 מגה-וואט באיטליה.
במסגרת המיזוג, מונו ערן ליטבק למנכ"ל החברה הממוזגת ויאיר הראל ליו"ר פעיל, שניהם יזמים ומנהלים עם ניסיון מוכח בתחום האנרגיות המתחדשות. החברה הצהירה על שאיפה לממש את הפוטנציאל הצומח בתחום האנרגיות המתחדשות, תוך התאמתה ליעדים הבינלאומיים שנקבעו בוועידת האקלים של האו"ם לשנת 2030.
11:07
דלק רכב עולה בכ-4%. בשבועות האחרונים דיווחה החברה על שני מהלכים אסטרטגיים, שטרם הושלמו - רכישת זיכיון השיווק של היצרנית הסינית דונגפנג, על כל שלל מותגיה, מידי מטרו ורכישת השליטה בחברת סחר הרכב יורודרייב. ברקע: החרפה משמעותית בתקנות הסביבתיות באירופה, החל משנה הבאה. דלק רכב מחזיקה כיום בזיכיון של יצרנית רכב סינית אחת - NIO, שלה נתח שוק קטן יחסית בארץ.
בשורה נוספת לחברה היא הודעת משרד האוצר היום כי שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הנחה את גורמי המקצוע במשרד האוצר לבלום את העלייה החדה במס הקנייה על רכבים חשמליים, שהייתה צפויה בתחילת ינואר. כך, במקום שיעלה מ-35% ל-83%, כעת מס הקנייה יעמוד על 45%.
10:46
לאחר שנפתח במגמה שלילית, המסחר בת"א עובר כעת לעליות - מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ומדד ת"א 90 ב-0.4%. מדדי הנדל"ן מושכים את הבורסה למעלה עם עליות של כ-1% במדד הנדל"ן, מדד נדל"ן מניב ישראל ומדד הבנייה.
בולטות בעלייה מניות שיכון ובינוי , קבוצת אקרשטיין ואזורים .
מדד ת"א בנייה הוביל בתחילת השבוע הנוכחי את העליות בבורסת תל אביב, והשלים זינוק של 40% מתחילת השנה, הרבה מעבר ל עליית מדד הדגל של הבורסה, ת"א 35 (כ-23%). העלייה החדה במדד הענפי משקפת את האופטימיות הגוברת של משקיעים, באשר לביצועים העתידיים של חברות הבנייה למגורים המובילות שנסחרות בבורסה בת"א, אופטימיות שניתן לשאוב גם מהדוחות החזקים שפרסמו לרבעון השלישי של השנה.
מהדוחות הכספיים של 8 חברות בנייה מהבולטות במשק, עולה כי הללו מכרו 1,378 דירות ברבעון, זינוק של 56% ביחס למקבילו אשתקד. השיפור במכירות ניכר בנתוני החודשים ינואר-ספטמבר שבהם מכרו אותן חברות 4,212 דירות, עלייה של כ-120% ביחס לתקופה המקבילה. באותה תקופה, נזכיר, נרשם קיפאון בענף בשל המאבק סביב הרפורמה המשפטית טרם פרוץ המלחמה.
10:21
המסחר בתל אביב עבר כעת לירידות - מדד ת"א 35 יורד ב-0.2% ומדד ת"א 90 ב-0.6%. מדד הבנקים ב-0.3%.
אל על יורדת בכ-2%. מאז הדיווחים על הפסקת האש בצפון מניית אל על ירדה ביותר מ־20% ומחקה מעל 575 מיליון שקל בתוך שבוע. נתוני הבורסה מגלים מימוש רווחים מהיר של קרנות גידור.
דניאל אלון, שותף מנהל בקרנות הגידור ראם של אי.בי.אי, אומר כי "משקיעים מתוחכמים קנו את המניה בתחילת הלחימה. כשהתחילה המלחמה, אל על הוציאה אזהרת רווח, ואחרי תקופה קצרה - החליפה את האזהרה השלילית בחיובית, למעשה בבת אחת היא הבינה שהמלחמה טובה לה. היו אנשים חכמים שקנו את המניה עוד לפני, אבל גם מי שקנה אחרי עשה הרבה מאוד כסף עד ערב הפסקת האש. "כל מי שקנה בתקופה הזאת עשה מעל 100% על הכסף תוך שנה. מי שקנה בשערים הנמוכים נשאר בהשקעה עד פרסום הפסקת האש, ואז בבת אחת יצא מהטרייד. אלה משקיעים שאין להם זיקה לעולם התעופה, וברגע שהסיפור נגמר - זרקו את כל הסחורה".
10:04
המסחר בתל אביב נפתח הבוקר בירידות קלות - מדד ת"א 35 ומדד ת"א 90 יורדים ב-0.1%, הבנקים ב-0.2%.
איי.סי.אל הודיעה הבוקר על חתימה על הסכמי מסגרת לשנים 2025-2027 לאספקת אשלג ללקוחות בסין. הסכמי המסגרת כוללים אספקת אשלג בהיקף מצטבר של 2.5 מיליון טון, עם אופציות הדדיות לאספקה נוספת של 960 אלף טון במהלך תקופת שלוש השנים. המחירים לכמויות שיסופקו על פי הסכמי המסגרת ייקבעו בהתאם למחירי האשלג המקובלים בשוק הסיני במועד האספקה הרלוונטי.
09:27
עסקת ענק: מנורה מבטחים תהפוך לשותפה של ג'י סיטי בארבעה נכסים בישראל תמורת כחצי מיליארד שקל. בהמשך לדיווח לפני כשבועיים, ג'י סיטי מוכרת 50% מזכויותיה בארבעה מנכסי החברה בישראל לחברת הביטוח מנורה מבטחים, בתמורה לכ-487 מיליון שקל. מדובר בנכסים ג'י צמרת, ג'י מיקדו, ג'י כוכב הצפון וג'י סביון - והם נמכרים בהתאם לשווים בספרי החברה נכון ל-30 בספטמבר 2024. העסקה כפופה לאישור הממונה על התחרות.
במסגרת העסקה, התקשרו הצדדים בהסכם ניהול, על פיו ג'י סיטי תמשיך לנהל את הנכסים הנמכרים בתמורה לדמי ניהול כמקובל בשוק. החברה תהיה זכאית לתגמולים נוספים במקרה של עבודות שדרוג והרחבה, או תוספת זכויות בחלק מהנכסים הנמכרים.
עסקה זו נעשית במסגרת התוכנית האסטרטגית של החברה להכנסת שותפים אסטרטגיים לנכסיה הבשלים ולהמשך הורדת המינוף והגדלת נזילותה. החברה ממשיכה בתהליך יציאתה מצ'כיה ופועלת להשלמת העסקה המשמעותית למכירת הנכס היחיד שנותר לה במדינה.
08:42
הבוקר השקל מתחזק בכ-0.25% מול הדולר ונסחר ב-3.53 שקלים לדולר וב-3.82 שקלים לאירו.
התחזקות השקל מול הדולר היא בניגוד למגמה בעולם הבוקר - הדולר מתחזק מול המטבעות הזרים בעקבות הצהרה חדשה של דונלד טראמפ כי לא יאפשר למדינות BRICS לעקוף את הדולר בסחר ביניהן תוך שימוש במטבע אחר, אחרת מאיים טראמפ להטיל עליהן מס של 100%. "הרעיון שמדינות ה-BRICS מנסות להתרחק מהדולר בזמן שאנחנו עומדים מהצד וצופים נגמר", כתב טראמפ בפלטפורמת המדיה החברתית שלו Truth Social.
08:00
חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב
1. שוק המניות
המגמה החיובית בשוק ההון המקומי צפוייה להימשך היום.
אתמול יום המסחר בתל אביב ננעל בעליות שערים חדות. מדד ת"א 35 עלה ב-1.5% ות"א 90 הוסיף לערכו 2.4%. מדד הבנייה זינק בכ-4% ומדד הבנקים בכ-2.6%.
מי שבלטו במדד ת"א 125 היו מניות הבנקים והחברות הדואליות הגדולות בזכות ארביטראז' חיובי ולאחר יום שישי של עליות שערים בארה"ב. מניות הנדל"ן הגדולות תרמו לעליות השערים הנאות היום, בהם קרסו נדל"ן ושיכון ובינוי שעלו במעל 6%, כמו כן בלטו תדיראן גרופ ובית שמש שהתאוששה לאחר הירידות החדות בימים האחרונים.
מניית עין שלישית זינקה ב-13.5% לאחר שדיווחה כי היא נמצאת בתהליכי התקשרות מתקדמים במספר הזמנות בהיקף כולל של כ-15 מיליון שקל עם לקוחות בארץ ובחו"ל.
מניית רני צים זינקה ב-14%, לאחר שהחברה דיווחה אתמול כי קבוצת חג'ג' תרכוש 25% ממניות רני צים מרכזי קניות לפי שווי של 520 מיליון שקל. בקבוצת חג'ג' מזהים בעסקה הנוכחית מחיר אטרקטיבי, השווי לפיו מתבצעת העסקה נמוך משמעותית מההון העצמי של רני צים מרכזי קניות שעמד על כ-800 מיליון שקל בסוף הרבעון השלישי.
מניית אורביט עלתה בכ-4%, לאחר שהחברה, העוסקת בייצור ושיווק מוצרי אלקטרוניקה לתחומי התקשורת והתעופה, קיבלה הזמנה ממשרד הביטחון הישראלי לאספקת מערכות תקשורת מתקדמות בהיקף של כ-9.8 מיליון דולר.
● בדיקת גלובס | מוכרים יותר דירות, בעיקר בפריפריה: "2025 תהיה שנת שיא בנדל"ן"
נתון נוסף שמצביע על האופטימיות בשוק הוא חזרתם של המשקיעים הקטנים לשוק: מנתוני הבורסה עולה כי הציבור הישראלי הגדיל החודש את החשיפה שלו למניות בת"א וביצע רכישות נטו בסך כ-1.4 מיליארד שקל, זאת לאחר רכישות בהיקף של כ-0.6 מיליארד שקל בחודש הקודם. משקיעי חוץ שבו לרכוש מניות בת"א, וביצעו רכישות נטו בסך כ-1.2 מיליארד שקל החודש, זאת לאחר מכירות נטו בסכום של כ-500 מיליון שקל בחודש הקודם. דווקא המוסדיים מימשו רווחים ומכרו נטו מניות בסכום של כ-2.4 מיליארד שקל, זאת לאחר מכירות נטו בסך של כ-300 מיליון שקל בחודש הקודם.
● ניתוח | וול סטריט ותל אביב שוברות שיאים והחוסכים הישראלים בדרך לשנה פנומנלית
בשנים האחרונות משקיעים ישראלים נוהרים למדדים בינלאומיים, ובמיוחד למדד S&P 500 האמריקאי, מתוך תפיסה שהוא מספק תשואות גבוהות יותר לאורך זמן. ואמנם בנובמבר עלה מדד S&P 500 ב-5.7% לעומת 2.6% של מדד ת"א 35 ומתחילת השנה S&P 500 עלה ב-26% לעומת 23% במדד המקומי.האם זה נכון שהשוק המקומי, ובפרט מדד ת"א 35, נחות ביחס למדדים האמריקאיים?
במחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט בחנו את הביצועים לאורך תקופות של בין 20 ל-30 שנה וגילו "שמדד ת"א 35 אינו בהכרח נחות ממדד S&P 500 ואף הניב במספר תקופות שדגמנו תשואות עודפות. הדגימה שביצענו התבססה על תשואות חודשיות, כל תחילת חודש עד סוף נובמבר ונמצאו עשרות מקרים בהם מדד ת"א 35 הציג תשואה שנתית ממוצעת גבוהה יותר מ-S&P 500".
למשל, "בתקופה בין 1998 ל-2024, התשואה הממוצעת השנתית של ת"א 35 8.12%, לעומת 6.91% ב-S&P 500. פירוש מעשי של התשואות הממוצעות - אם בשנת 1998 היינו משקיעים שקל אחד בת"א 35, היום אותו שקל היה שווה 6.74 שקלים. לעומת זאת, שקל שהושקע ב-S&P 500 היה שווה היום 4.12 שקלים בלבד (במחירים נומינליים). אם נוסיף את השפעת ירידת שער הדולר שירד בתקופה כ-13%, ההשקעה ב-S&P 500 הניבה רק 3.58 שקלים - כמעט מחצית מהרווחים שהניבה ההשקעה בת"א 35. בנוסף לכך, גם התנודתיות של ת"א 35 הייתה פחותה". תנודתיות פחותה היא בהגדרה, סיכון נמוך יותר.
המסקנות בבנק דיסוקנט הן ש"בטווח הארוך, מדד ת"א 35 אינו בהכרח נחות מה-S&P 500 - ואף עשוי להציג ביצועים עודפים עם תנודתיות פחותה. פיזור השקעות הוא הכרחי, שילוב בין נכסים מקומיים ובינלאומיים, אג"ח ומניות, מסייע להקטנת תנודתיות בתיק ההשקעות".
● הפסיקה שמשנה את הכללים עבור עשרות חברות ישראליות שנסחרות בנאסד"ק
שבוע המסחר באסיה נפתח היום בעליות - ניקיי עולה ב-0.8%, שנחאי והנג סנג ב-1% וב-0.3% בהתאמה, קוספי נסחר ללא שינוי.
העליות, בעיקר בסין נובעות מנתונים מעודדים שפורסמו הבוקר - פעילות הייצור בסין התרחבה בחודש נובמבר, כאשר מדד מנהלי הרכש עלה ל-50.3, הנתון הגבוה ביותר מאז יוני, והוא נובע מעלייה בתפוקה ובהזמנות חדשות, שמשקפות את ההשפעות החיוביות של צעדי תמרוץ ממשלתיים.
החוזים העתידיים בוול סטריט מצביעים על ירידות של 0.2% במדדים המובילים.
בוול סטריט מקווים שהמסחר בדצמבר שיפתח היום יהיה טוב לפחות כמו החודש שהסתיים בשישי האחרון והיה הטוב ביותר השנה. הסנטימנט החיובי נתמך על ידי המינויים המסתמנים של ממשל טראמפ, בעיקר זה הצפוי של שר האוצר - סקוט בסנט, מנהל קרן גידור ותיק. בנוסף, הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה תרמה גם היא לאווירה החיובית בשווקים, עד כדי כך שהמשקיעים התעלמו כמעט מהכרזת הטלת מכסים חדשים על מקסיקו, קנדה וסין. הארוע המרכזי בשוק השבוע יתרחש בעצם בסופו - דוח התעסוקה החודשי בארה"ב.
בסיכום שבועי במדדי המניות, מדד ה-S&P 500 עלה ב-1.1% כאשר ביום שישי שבר את שיא כל הזמנים בפעם ה-53 מתחילת השנה. מדד הנאסד"ק עלה גם הוא ב-1.1% והדאו-ג'ונס עלה ב-1.4%, אף זה לשיא חדש.
● WSJ | ביטקוין על סטרואידים: המשקיעים הקטנים שעשו פי 5 על הכסף בפחות משנה
עונת הדוחות כמעט והגיעה לסיומה כאשר כ-97% חברות ממדד ה- S&P 500 דיווחו את תוצאותיהן לרבעון השלישי.
עידן דויטש, מנהל השקעות חו"ל, פעילים ניהול תיקי השקעות ציין בסקירתו ש"טרם עונת הדוחות תחזיות האנליסטים צפו צמיחה ברווחים של 8% אך בצל חשש מהאטה בכלכלה העולמית והתחזקות של הדולר, התחזיות ירדו ל-5.3%. עד כה החברות דיווחו על צמיחה של 8.16% ברווחים ו-5.08% בהכנסות, מעל צפי האנליסטים".
"אבל הצמיחה לא הצליחה להתרחב מעבר ל-7 החברות הגדולות שהציגו צמיחה ברווחיות של 31% לעומת ירידה ברווחיות של 1.3% ביתר החברות במדד S&P500 . גם אצל 7 הגדולות מדובר בהאטה לעומת הצמיחה ברבעון השני (כ-56%). הצמיחה שלהן צפויה להאט בהמשך ולכן חובת ההוכחה לשנה הבאה תתמקד גם בחברות הבינוניות והקטנות".
"8 סקטורים מתוך 11 במדד S&P 500 תרמו לצמיחה ברווחים ברבעון הנוכחי בהובלת סקטור הטכנולוגיה והתקשורת, מהצד השני בלטו לשלילה סקטור האנרגיה והתעשייה שממשיך להפגין חולשה. במבט לרבעון הבא, ענף הבנקים צפוי לתרום בצורה משמעותית לצמיחה ברווחים. יש לציין כי המגזר הפיננסי הציג ביצועי יתר לעומת ה-S&P 500 מאז ה-5 לנובמבר בצל ציפיות להקלות רגולטריות מהמדיניות של ממשל טראמפ אשר צפויה לתרום לרווחיות במגזר הבנקאי".
2. שוקי האג"ח
בשוק החוב המקומי תשואות הפדיון על האג"ח הממשלתיות ירדו אתמול. התשואה ל-10 שנים ירדה ב-4 נקודות בסיס ועמדה על 4.49%. התשואה לשנתיים ירדה ב-7 נקודות בסיס לרמה של 4.2%. מתן שטרית, כלכלן ראשי בהפניקס, ציין בסקירתו השבועית כי "לפי שוק הריביות, המשקיעים חזרו לתמחר הפחתת ריבית כבר בחודש מאי הקרוב, בהסתברות של כ-50%, ובמצטבר עד סוף 2025 מתמחרים כשתי הפחתות ריבית".
בשבוע האחרון נרשמה ירידה גם בתשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב. תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים ירדה לרמה של 4.17% מ-4.41%, התשואה לחמש שנים ירדה ל-4.03% מ-4.30% והתשואה לשנתיים ירדה ל-4.11% מ-4.37%.
כלכלני הפועלים מציינים שהסיבה לירידה היא ש"הציפיות להפחתות ריבית בשנה הקרובה, כפי שהן נגזרות משוק ההון, עלו מעט בשבוע האחרון. השוק צופה כעת הפחתת ריבית בדצמבר בהסתברות של 66% (לעומת 53% לפני שבוע). גם הציפיות להפחתת ריבית בשנה הבאה עלו והשוק צופה כעת שעד סוף שנת 2025 ירשמו במצטבר בין שלוש לארבע הפחתות ריבית של 0.25%, כך שהריבית תרד מרמה של 4.75% היום לרמה שבין 3.75%-4.0% בסוף 2025".
3. שוקי הסחורות והמטבעות
בשוק המט"ח, השקל התחזק קלות ביום שישי מול המטבעות הזרים. ברמה השבועית השקל התחזק על רקע חתימת הסכם הפסקת האש: הדולר ירד בכ-2% ביחס לשקל השבוע, והאירו ירד בכ-0.4% מול המטבע המקומי. הבוקר השקל מתחזק בכ-0.25% מול הדולר ונסחר ב-3.53 שקלים לדולר וב-3.82 שקלים לאירו.
כלכלני לידר שוקי הון כתבו בסקירתם ש"השקל כבר הגיב בציפייה להפסקת אש עם ייסוף של 2.8% מול סל המטבעות בשבועיים האחרונים. עדיין הנטייה שלנו הינה להניח ייסוף מתון בשקל, אך מטעמי זהירות הנחנו יציבות. קשה לדעת איך יתפתחו התהליכים החברתיים והפוליטיים ובאיזו מידה נחזור לתסיסה החברתית אשר אפיינה את שנת 2023 עד המלחמה".
לעומתם, הבנקים הזרים אופטימיים הרבה יותר ובבנק השוויצרי UBS מעריכים בתרחיש הבסיס כי השקל יתחזק בתוך חצי שנה ב-15 אגורות לפחות אל מול המטבע האמריקאי.
גם בבנק ההשקעות גולדמן זאקס הציגו תחזיוות חיוביות, בעיקר לשקל. בדוח העוסק בשוק המט"ח העולמי ציינו כי "ההתפתחויות הגאו-פוליטיות במזרח התיכון ממשיכות להיות הגורם המרכזי המשפיע על שער החליפין דולר-שקל. ההכרזה על הסכם הפסקת האש בלבנון השבוע הציבה את השקל כאחד המטבעות המובילים בביצועיהם".
בגולדמן סאקס מעריכים כי לשקל יש עוד לאן להתחזק, וטוענים כי "הוא אינו יקר עדיין". הדוח מציין כי "היסודות המקרו-כלכליים מצביעים על פוטנציאל להתחזקות נוספת של השקל, אם פרמיית הסיכון הספציפית לישראל תמשיך לרדת". התחזית של הבנק מצביעה על היתכנות להתחזקות השקל עד לרמה של 3.3 שקלים לדולר - כ-35 אגורות פחות מהרמה הנוכחית.
מחירי הנפט עולים מעט הבוקר. נפט אמריקאי WTI נסחר ב-68.4 דולר לחבית ונפט מסוג ברנט ב-72.2 דולר לחבית. הסכם הפסקת האש כבר הביא לירידה במחירי הנפט בעולם ונדמה שגורמי המאקרו יתמכו בהמשך מגמה, כולל מדיניותו של טראמפ לעידוד הפקת אנרגיה מזהמת (בניגוד לביידן).
4. מאקרו
כלכלני בנק הפועלים ציינו בסקירתם השבועית ש"השווקים גילמו מבעוד מועד, במידה כזו או אחרת, את הסכם הפסקת האש שנכנס לתוקפו ביום רביעי. כניסת ההסכם לתוקף עדיין נתנה דחיפה נוספת כלפי מטה לפרמיות סיכון המדינה. חברות דירוג האשראי פיץ' ומודי'ס פרסמו כל אחת התייחסות להסכם הפסקת האש. פער התפיסה בין החברות הוא גדול. פיץ' מדרגת את סיכון המדינה ברמה של A , שהוא גבוה מהדירוג של מודי'ס, ועדיין הפרסום שלהם היה חיובי יותר. שתי החברות הותירו את תחזית הדירוג השלילית, אך פיץ' הבהירה שהלחצים להפחתת דירוג פחתו. מודיס' הדגישה בהודעה את גורמי הסיכון הפוליטיים והחברתיים שעדיין קיימים. המצב הפיסקאלי נותר גורם סיכון מבחינת שתי חברות הדירוג".
"בהנחה שהסכם הפסקת האש יחזיק מים ונראה רגיעה הדרגתית גם בחזיתות נוספות, שעון החול עד לביטול תחזית הדירוג השלילית יתחיל לעבוד. המצב הפיסקאלי לבדו לא מצדיק דירוג אשראי נמוך, בעיקר כמו זה שמעניקה לישראל מודי'ס (Baa1). גורמי סיכון כמו שינויים במערכת המשפט והמצב החברתי, אינם לגמרי חדשים, והפחתות הדירוג האחרונות היו בעיקר על רקע הסיכונים הגיאופוליטיים".
בארה"ב, פרוטוקול החלטת הריבית שפורסם בשבוע שעבר מצביע על כך שחברי הפד מאמצים גישה מאוזנת וזהירה יותר בכל הנוגע לתכנון הפחתות הריבית העתידיות. עתה המשקיעים מעריכים סבירות של 66% להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה ב-18 בדצמבר. בנוסף, התחזיות לשנת 2025 מתמחרות רמת ריבית של כ-3.5%, מה שמשקף צפי לכמעט 4 הפחתות ריבית במהלך השנה הבאה.
הארוע המרכזי השבוע יהיה דוח התעסוקה של נובמבר שיתפרסם בשישי. יהיו גם בנאומים של חברי הפד, כולל יו"ר הפד ג'רום פאוול. בנוסף, צפויים להתפרסם מספר המשרות הפנויות ומדדי מנהלי הרכש של ISM בתעשייה ובשירותים.
5. תחזית
בסקירת המאקרו של יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון הם מעריכים מחדש את
ההשלכות על סביבת האינפלציה במבט על השנה הקרובה וצופים אינפלציה של 2.5% שנה קדימה.
"לגבי רמת הביקושים במשק והצריכה הפרטית - בעוד מספר חודשים ייפסקו מרבית התמיכות הממשלתיות עבור מפוני הצפון. תהליך דומה יתרחש עם מפוני הדרום, כמובן רק כאשר ניתן יהיה לחזור למבנים ראויים למגורים. צמצום ניכר בהעברות הממשלתיות יביא להתמתנות הביקוש וגם יגדיל את מספר מחפשי העבודה במשק. קצב עליית השכר יתמתן. שוק עבודה פחות הדוק, עם גידול במספר מחפשי העבודה יקטין את הלחץ לעליית שכר במשק".
"חלק מהמגבלות בצד ההיצע יוסרו. גם אם לא מדובר על השפעה מיידית, מרבית חברות התעופה יחזרו לפעול בישראל, מה שיוריד את מחירי הטיסות אשר עלו ב11% השנה. אנו מניחים ירידה של 6% שנה קדימה במחירי הטיסות. מגבלות נוספות כגון בתחום התפוקה החקלאית בצפון יוסרו. צפוי גידול הדרגתי בפועלים הזרים. יחד עם זאת, צמצום ביבוא מטורקיה לא ישתנה במהירות, מה שמייקר את תשומות הבנייה ומוצרים נוספים. בעיית החות'ים לא נפתרה ומחירי ההובלה הימית עדיין גבוהים".
"לא צפויה תופעה גורפת של 'ביקוש כבוש' (למעט בנסיעות לחו"ל), כפי שהיה ביציאה מהקורונה. המשך הלחימה בעזה ומצב רוח לאומי ירוד לא יתמכו בתופעה של 'consumption binge'. בחודשים האחרונים מסתמן קיפאון בצריכה (לפי הרכישות בכרטיסי אשראי)".