שגריר גרמניה בראיון מיוחד: "הקרב של ישראל על דעת הקהל בכמה מדינות באירופה אבוד"

"ביטחון ישראל הוא חלק מהזהות הלאומית שלנו - מדובר בעמוד תווך במדיניות החוץ של גרמניה", אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס שגריר גרמניה בישראל, שטפן זייברט • לדבריו, "אסור לנו לשכוח מי היה התוקף ומי הנתקף ב-7.10, וחלק מהעבודה שלי היא להזכיר זאת"

שטפן זייברט, שגריר גרמניה בישראל, אמר כי אין אמברגו גרמני על נשק לישראל, כפי שניתן להבין מנתוני היצוא הגדולים של נשק ויצוא ביטחוני למדינה מאז ה-7 באוקטובר. זייברט אמר בראיון עם כתב גלובס אסף אוני הבוקר (ג') בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, כי "גרמניה בודקת כל בקשה ליצוא נשק בכל מקרה לגופו, ושאלות של זכויות אדם תמיד יהיו חלק מזה".

ועידת ישראל לעסקים | "יש הזדמנות היסטורית בעידן של טראמפ. צריך לפגוע בגרעין האיראני"
ועידת ישראל לעסקים | מנכ"ל צ'ק פוינט גיל שויד: "רמת מתקפות הסייבר בעולם עלתה, והן גורמות להרבה יותר נזק"

"לא ניתן צ'ק פתוח לאף מדינה, וגם לא לישראל. אבל כשהדבר מגיע לישראל בגבולות 1967 - זה משהו שתוכלו לסמוך עליו תמיד. צריך לשאול את השאלה איך המלחמה בעזה עדיין נמשכת אחרי 14 חודשים, ובנושא הזה חייבים להמשיך ולדבר. הפסקת האש בלבנון מפיחות בי תקווה שגם בעזה הפסקת אש אפשרית, אבל כמובן שאפשר להבין את הספקנות של תושבי קריית שמונה והדבר עומד לפתחה של הקהיליה הבינלאומית שהפעם זה יהיה אחרת, ושגם יוניפיל תצטרך להשתנות".

זייברט התייחס לתמיכה הבלתי מותנית של גרמניה בישראל כחלק ממדיניות החוץ של גרמניה ואמר כי "ביטחון ישראל הוא חלק מהזהות הלאומית שלנו - מדובר בעמוד תווך במדיניות החוץ של גרמניה. לא תמיד זוכרים זאת, אבל אנחנו גם מחויבים לטענה הצודקת של הפלסטינים למדינה משלהם. ישראל אמנם נוסדה מתוך כורח היסטורי וגם כחלק מצדק היסטורי, אבל כשהיא קמה - היא עשתה זאת דרך רוח של שלום עם שכניה ועם כל אזרחיה, ולכך אנחנו מחויבים. ראינו שב-7.10 היה ניסיון ברור לערער על הקיום של המדינה - סינוואר רצה להצית כאן כמה חזיתות שפועלות באופן מאוחד, ובגרמניה הבינו זאת.

"נתוני יצוא הנשק מגרמניה לישראל לא מספרים את הסיפור המלא"

גרמניה הפכה לאחת מספקיות הנשק והתחמושת הגדולות לישראל בשנים האחרונות וב-2023 רשמה שיא עם כ-30% מכלל הנזק שמסופק לישראל, שנייה רק לארה"ב שאחראית על אספקת 69% מכלל הנשק לישראל. היצוא הביטחוני מגרמניה לישראל גדל פי 10 מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל.

"נתוני היצוא לא מספרים את הסיפור המלא", אומר זייברט. "צוללת אחת שעולה הון תועפות לפה או לשם יכולה לעוות את הנתונים, ובשנים שבהן אין צוללת אלא כלי נשק קטנים יותר תראה נתונים אחרים. אז המספרים לא אומרים את כל האמת, אבל תמיכה בישראל באמצעות יצוא ביטחוני היא התגלמות הערבות שלנו לביטחון שלכם. כאמור, כל יצוא כזה נבדק אינדיבידואלית לגבי מהות הייעוד שלו ואל המול החוק הבינלאומי".

זייברט, ששימש בעבר כדובר ממשלת גרמניה בתקופתה של אנגלה מרקל כקנצלרית, התייחס לדעת הקהל האירופאית שנוטה בכללה לרעת ישראל: "כואב לי להגיד את זה, אבל הקרב של ישראל על דעת הקהל בכמה מדינות באירופה הוא אבוד. זה לא המצב בגרמניה אבל יש אתגרים רבים לעמדה הישראלית, וחשוב שישראל תתמודד עם זה. אירופה היא מקום חשוב לעשות בו עסקים, אבל יש בה הרבה אנשים עם אפס הבנה לגבי מורכבויות של המזרח התיכון. חשוב לדבר לא רק למקבלי ההחלטות, אלא גם לציבור בכללו - יש נטייה לפטור את הנושא בכך ש"כולם אנטישמיים" - יש אנטישמיים אבל ודאי שלא כולם.

"אסור לנו לשכוח מי היה התוקף ומי הנתקף ב-7.10, וחלק מהעבודה שלי היא להזכיר זאת. אבל אחרי שאמרתי את זה - כולנו חיים בעולם של מדיה. אנשים רואים את התמונות מעזה בטלוויזיה וכשאתה גר בגרמניה אתה רואה את הסבל ואת תנאי המגורים הגרועים של העזתיים כל יום בחדשות. בישראל רק חלק קטן מהמדיה מדווח על כך - בגרמניה זה ככה כל היום. האם 14 חודשים לאחר שהמלחמה החלה - האם מגיע לאנשים האלה לגור בתנאים כאלה והאם זה עוזר לחמאס לנצח? מורכב למצוא את התשובה הנכונה, אבל חשוב לשאול את השאלות.

"כמובן שאנשים בגרמניה רוצים שישראל תהיה בטוחה מהחמאס - אבל האם מה שקורה כעת הוא הדבר הנכון שיקרה? גם בנושא החטופים, אין יום שאני לא מדבר על תריסר החטופים בעלי האזרחות הגרמנית בעזה - אבל מה נעשה עבורם והאם הנושא נמצא בראש סדר העדיפויות? אין לי תשובה נכונה לכל הנושאים הללו אבל אלה שאלות ששווה לשאול".

"רוצה לראות את כל 101 החטופים בבית"

על החטופים בעלי האזרחות הגרמנית, אמר זייברט: "ליבי איתם, כי אני מכיר את המשפחות שלהם, אבל הרצון שלי הוא לראות את כל 101 החטופים משוחררים. אני לא חושב שפעולה חד-צדדית שלנו או של כל צד אחר תוביל לתוצאה הנכונה. אנחנו נפגשים עם גורמים פוליטיים ודיפלומטים בכל הצדדים".

זייברט נשאל על עסקת הנשק הגדולה במדינה עם התעשייה האווירית ומשרד הביטחון, לפיה גרמניה תקבל את מערכת חץ 3. "טילים ישראליים יגנו על אדמת גרמניה שמונים שנה לאחר השואה", שאל הכתב אסף אוני. "זו מחווה סימבולית וחשובה מאוד", ענה זייברט. "מעולם לא חשבנו שנצטרך את זה - אבל המתקפה הפושעת והפראית של רוסיה (על אוקראינה - א.ג) שינתה את התפיסה שלנו לגבי הביטחון שלנו, ועכשיו אנחנו מבינים שזה יהיה מאוד יעיל".

*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים והפניקס. בחסות: אל על, בזק, נספרסו, וולט, דל, ההסתדרות הרפואית בישראל, אנרג'יאן, קק"ל, בלקרוק, פלייטיקה, מטא, שטראוס, קבוצת בז"ן ו-MSCI; ובהשתתפות: מקורות, נמל אשדוד ורשות החדשנות.