מנהל ההשקעות הראשי של הפניקס מעריך: מה צפוי אחרי המלחמה ומה יקרה בוול סטריט?

מנהל השקעות ראשי בקבוצת הפניקס פיננסים, חגי שרייבר, העריך בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי מדינת ישראל תתחיל להתאושש בתקופה הקרובה, אך שקצב ההתאוששות יהיה מתון • לדבריו, "אני מקווה שהתקציבים יהיו מכווני צמיחה, ושלא ניקלע לכמה שנים אבודות"

חגי שרייבר, מנהל השקעות ראשי בקבוצת הפניקס פיננסים, דיבר על אתגרי המשק ועל השקעות במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס, בשיחה עם נתנאל אריאל, כתב שוק ההון.

ועידת ישראל לעסקים | "יש הזדמנות היסטורית בעידן של טראמפ. צריך לפגוע בגרעין האיראני"
ועידת ישראל לעסקים | מנכ"ל צ'ק פוינט גיל שויד: "רמת מתקפות הסייבר בעולם עלתה, והן גורמות להרבה יותר נזק"

יש אתגרים מאוד גדולים, צמיחה אינפלציה השקעות וכו'. איך אתם רואים את המצב?
"אם אני צריך לבחור תרחיש, אני לוקח את של בנק ישראל, מצד אחד צמיחה יותר נמוכה אך הצרכן יותר חזק. חוזרים למצב יותר נורמלי והתאוששות יותר מהירה, גם בהשקעות של זרים ומקומיים וגם בייבוא. המספר עצמו של צמיחה מסתיר מאחוריו הרבה דברים, חשוב להסתכל על מרכיבי התוצר.

"התחזיות שלנו - אנחנו מאמינים שתהיה התאוששות, אבל היא תהיה מתונה. חלק גדול מהאמצעים שהשתמשו בהם במלחמה כמו עזרה לאנשים וההתגייסות של המילואימניקים - כל הדברים האלה יכולים לבוא לידי ביטוי בשנה הבא כשהשכר יישחק, והמע"מ יעלה - ולכן אנחנו מאמינים שההתאוששות תהיה מתונה יותר.

"מאמינים שנראה את ההתאוששות, שוק ההון מגלם את זה, ראינו מה קרה בחודשים האחרונים, שוק ההון תמיד מקדים את המציאות. אבל אני חושב שזה צריך להיות גם בהפחתת הוצאות של המדינה".

איך ייראו השנים הבאות? נניח 2027?
"אני לא רוצה להיתפס לקלישאות אבל אנחנו מקווים שההתאוששות תצבור תאוצה, שהתקציבים יהיו מכווני צמיחה, ושלא ניקלע לכמה שנים אבודות".

"העוגה העולמית לא תמצה את הפוטנציאל"

בוא נדבר על העולם. השווקים עולים גם אצל נשיא רפובליקני וגם דמוקרטי. איך ישפיע?
"אני זוכר היטב את הלילה שטראמפ נבחר לראשונה, זה היה אחד הימים המוצלחים בשווקים. הפעם ויתרנו על שלב הירידות. טראמפ לא צפוי, זה יכניס רעשים, הוא מדבר על העלאת מכסים, הפחתת מסים על חברות אמריקאיות. הוא מאמין גדול ב-America first. לימדו אותנו שהגלובליזציה, ההתמחות בסחר העולמי מביאים להגדלת העוגה, אז או שנזרוק את הכל לפח או שנאמין שהעוגה העולמית פגיעה.

"זה התחיל בקורונה עם הפגיעה בשרשרת הייצור והמשיך עם מלחמות הסחר. העוגה העולמית לא תמצה את הפוטנציאל. אמריקה מספיק חזקה לנצל את זה לטובתה, וזה מה שהשווקים מראים. המניות הקטנות ייהנו מפחות רגולציה, גם הסקטור הפיננסי. יש גם סקטורים שסבלו, סקטור הבריאות נפגע בשל הצפי לירידה בהוצאות הממשלה. אז יש מרוויחים ומפסידים, העוגה כולה תישאר במקום או צמיחה מתונה".

בעולם מורכב כזה, איזה שינוי אתם עושים לקראת 2025?
"בגדול אנחנו אוניה שלא משנה את הכיוון בצורה קיצונית מהיום למחר, אלא הרבה שינויים קטנים בתוך הסקטורים. מה שכן אנחנו רואים, בעולמות החוב מרווחי האשראי בארץ ובעולם, אג"ח בדירוג גבוה או נמוך - המרווחים מאוד מצומצמים, מה שגורם לנו להעביר כספים או לאג"ח ממשלתי או לרכיבים הלא סחירים של החוב ששם יש פיצוי יותר משמעותי על הוויתור על הסחירות.

"כגוף שמנהל כסף לטווח ארוך אנחנו יכולים לוותר על הנזילות ולקבל תוספת תשואה".

איפה אתם על הסקאלה בין סיכון לצד הסולידי?
"היינו השנה בערך 2% פחות מניות לעומת הממוצע. אני שמח שהייתה לנו שנה מצוינת בתשואות למרות שהשווקים בעולם עלו בצורה מאוד משמעותית והיינו עם פחות מניות מהממוצע ויותר נכסים לא סחירים שבשנים כאלה קשה להם להשיג תשואה כמו נאסד"ק. עבודה סיזיפית כמו נמלים קטנות בתיקים שלנו - עשתה את העבודה".

"צרפת בבעיה של גירעון וחוסר יכולת לטפל בפנסיות"

במדינות בעולם הגירעון עולה. אולי יש חשש שמדינות יתקשו להחזיר חוב?
"זה משהו שמתחילים לדבר עליו, גם בגלל שאירופה סובלת מההאטה בסין ואולי מאותו קיטוב גלובלי שרואים. אני חושב שבסופו של דבר אנחנו הולכים לשנה שהנושא הזה יעלה בה על הפרק. ראינו את האג"ח של צרפת עם תשואה זהה לשל יוון, ושל פורטוגל נמוכה משתיהן - מי היה מאמין לזה ב-2011? צרפת בבעיה של גירעון וחוסר יכולת לטפל בפנסיות".

זה יתעצם?
"בנקים מרכזיים יודעים להתמודד עם זה. רואים כמה בנק מרכזי אירופי חשוב ליציבות ואיך הוא השיג בפעם הקודמת".

היו שינויים השנה בחברות שהיו ללא גרעין שליטה והפכו להיות עם גרעיני שליטה. אתם הייתם מאוד מעורבים בתהליכים. יש מכנה משותף?
"המנכ"ל שלנו היה פה בבוקר והבטיח - הפניקס תעמוד ועומדת בסטנדרטים של ממשל תאגידי ושקיפות. בכל מקרה המצב שונה, יש מקומות שהיה צורך בשינוי ניהולי, מקומות עם צורך בהסדר חוב, לחזק את גרעין השליטה. כל מקרה לגופו. זה נכון זה נראה לפעמים - מוסדיים מכרו וכ"ו, אבל הדברים מלווים בהרבה מחשבה, הרבה מו"מ, בניית מודלים, חומות סיניות. אנחנו היינו ועדיין בעלי המניות הכי גדולים אחרי אמיר בשופרסל, וגאים בכך".

אתה לא חושש מבעלי שליטה דומיננטים?
"כל עוד הם עושים את העבודה לכלל בעלי המניות, לא".

עסקאות מתחת לרדאר שעשיתם?
"הדברים שדיברת עליהם. עסקת הדואר תפסה הרבה מאוד כותרות השנה, עסקה לא טריוויאלית לגוף מוסדי, היו לנו הרבה לבטים אם ללכת - זו עסקת טרנאראונד - להפוך חברה ממשלתית לעסקית. ראינו את הנחישות והיכולות של השותפים שלנו והחלטנו ללכת על זה. בשנה הבאה נתחיל אולי לראות את הניצנים. זה היה הדבר הכי ייחודי השנה.

"יש עוד כמה דברים בקנה שאולי נשמע עד סוף השנה. בעולמות הנדל"ן החלטנו לתקוף את הנושא של נדל"ן למגורים בעסקאות. להיכנס לשותפות עם היזמים בפרויקטים בשלב שהפרויקט נכנס לליווי פיננסי. רכיבי הסיכון יורדים בשלב הזה. אפשר לקבל תשואות דו-ספרתיות שמפצות מאוד יפה על הסיכון. עשינו עם אאורה בהיקף של מעל חצי מיליארד שקל במצטבר. התקדמנו עם עוד שתי חברות".

*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים והפניקס. בחסות: אל על, בזק, נספרסו, וולט, דל, ההסתדרות הרפואית בישראל, אנרג'יאן, קק"ל, בלקרוק, פלייטיקה, מטא, שטראוס, קבוצת בז"ן ו-MSCI; ובהשתתפות: מקורות, נמל אשדוד ורשות החדשנות.