יעל גלטמן לוין, ראש ענף ייעוץ פנסיוני במערך הייעוץ של בנק לאומי, עונה על שאלת השבוע
בעוד פחות מחודש מסתיימת השנה האזרחית וזו למעשה ההזדמנות האחרונה לנצל את הטבות המס שמגיעות לכם על ההשקעות והחסכונות שלהם. בין אם מדובר בקרן הפנסיה שלכם, בקופת גמל או בקרן השתלמות, ייתכן שאתם זכאים להטבות מס משמעותיות. יעל גלטמן לוין, ראש ענף ייעוץ פנסיוני במערך הייעוץ של בנק לאומי, מסבירה כי "מצד אחד אנחנו מחויבים על פי חוק לחסוך לחיסכון פנסיוני, ומצד שני בגין ההפקדות שאנו מבצעים המדינה מעניקה הטבות מס מסוגים שונים".
● שאלת השבוע | שימו לב לטבע: הסקטור שיכול להפוך ב-2025 להפתעת השנה
● שאלת השבוע | מהו מח"מ ואיך הוא משפיע על הכסף שלכם?
מהן תקרות הפקדה ולמי הן רלוונטיות?
גלטמן מסבירה כי "הטבות המס על ההפקדות ניתנות למעסיק, לשכיר ולעצמאי. העובד ישלם פחות מס, בין אם בדרך של זיכוי ממס או בכך שהרווחים בגין הפקדות אלו יהיו פטורים ממס ואילו מהצד של המעסיק, המדינה מעודדת את ההפקדות לקופות הגמל וקרנות ההשתלמות, שמוכרות למעסיק כהוצאה. גם העצמאי ישלם פחות מס בין אם בדרך של ניכוי המקטין את ההכנסה שחייבת במס וזיכוי ממס, או בכך שהרווחים בגין הפקדות אלו יהיו פטורים ממס.
"יש פה מגוון של הטבות מס שהמדינה מספקת ויש להן שווי כספי ולכן המדינה מגבילה את שווי הטבות המס באמצעות תקרת הפקדות שנתיות. יש לציין שמדי שנה תקרות ההפקדה מתעדכנות, וכל עוד ההפקדות הינן במסגרת תקרת ההפקדה המותרת, ניתן ליהנות מהטבות המס". בקופת גמל תקרת ההפקדה השנתית (לעצמאי) לניכוי מההכנסה ולזיכוי מס בהתאם מגיעה להכנסה חודשית של 19,400 שקל או 232,800 שקל בשנה, ובקרנות ההשתלמות מדובר על סכום של 15,712 שקלים.
"ניצול הטבות המס בגין ההפקדות מוגבלות לשנה קלנדרית המסתיימת ב־31.12", מבהירה גלטמן לוין, "ולכן חשוב לבדוק אם ניצלת את תקרת ההפקדות".
קרנות ההשתלמות מול קופות הגמל, איך עובדות ההטבות?
קרן השתלמות הפכה לאחד מאפיקי החיסכון הפופולריים. כסף שנחסך דרכה ומושקע בשוק ההון, הופך לפטור ממס רווחי הון בתוך 6 שנים. ובנוסף היא מעניקה הטבות מס למעסיקים. "זה לא חסכון פנסיוני ארוך טווח", אומרת גלטמן לוין, "אבל הוא כן נכלל כמוצר פנסיוני עם הטבות מס גם לשכירים וגם לעצמאים. בנושא הטבות המס של סוף שנה - אצל השכירים זה די מובנה. המעסיק בד"כ מבצע את ההפקדה מידי חודש והוא דואג לכך שהעובד מפריש את החלק שלו מהשכר. ולכן, לא נדרשת פעולה אקטיבית מהשכיר כדי להשלים הפקדות. אצל מעסיקים יותר קטנים, המעסיק עשוי לפעמים לבצע את ההפקדה בסוף השנה ולכן חשוב לעקוב.
"החוק אומר שהמעסיק יכול להפקיד עד 7.5% מהשכר ברוטו, והעובד יפקיד 2.5%. התקרה היא שכר של 15,712 שקל לחודש (לצורך הטבת המס). עבור המעסיק הפקדה עד לתקרה נחשבת כהוצאה. העובד יודע שעד לתקרה הזו הרווחים יהיו פטורים ממס רווחי הון.
"במקרה של עצמאי, התקרה מחושבת לפי הכנסה שנתית של עד 293,397 שקל. אלה הכנסות שמהן אפשר להפקיד עד 4.5% וליהנות מניכוי שמקטין את רמת ההכנסה שחייבת במס. כלומר מדובר בהפקדה מרבית של 13,202 שקל בשנה שרלוונטית עבור חבות המס של העצמאי בעסק. אולם, ללא קשר לכך, העצמאי יכול להפקיד עד 20,520 שקל לשנה ועל הסכום הזה ליהנות מפטור ממס על הרווחים, כלומר הוא לא יידרש לשלם על הרווחים בהשקעה הזו 25% מס רווחי הון. גם אם לעצמאי אין הכנסות כלל, או הכנסות קטנות מהתקרה שציינו, הוא יכול להגדיל את ההפקדה לקרן ההשתלמות עד 20.5 אלף שקלים וליהנות מפטור ממס רווחי הון".
ומה לגבי שכירים? להם יותר רלוונטיות ההטבות בקופות הגמל. "מבחינת השכיר, מנגנון ההפרשות לקופת גמל או קרן פנסיה לצורך העניין, דומה לקרן ההשתלמות. זה תלוי בהסכם של השכיר מול המעסיק על ההפרשות לתגמולים ולפיצויים. עבור המעסיק ההפקדה מוכרת כהוצאה, העובד זכאי לזיכוי ממס עד לתקרה שקבועה בחוק וישנה תקרה להפרשות פטורות ממס בנושא של פיצויים והפקדות.
ככלל, ישנה אוכלוסייה מאוד רחבה שיכולה לקבל את הטבות המס שנובעות מההפקדות לקרן השתלמות או קופת גמל. כמובן שישנן סוגיות של ייעוץ מס ולכן כדאי להתייעץ עם גורם מקצועי. "יש לבדוק אם נעשו הפקדות מסודרות במהלך השנה. אם לא נעשו, אז כמובן יש לפנות למעסיק. במקרה של עצמאי מומלץ להשלים את ההפקדות (עד לתקרות המס)", מסכמת גלטמן־לוין.
***גילוי מלא: שאלת השבוע הוא פרויקט מערכתי הנעשה בשיתוף מומחי בנק לאומי. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי המתחשב בצרכיו ובנתוניו של כל אדם
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.