תרחיש קיצון: מה יקרה לשוק האנרגיה אם המשטר האיראני ייקלע לטלטלה

הציר השיעי במזרח התיכון ספג שורת מכות עם נפילת משטר אסד והפגיעה בחיזבאללה • כעת, המשטר האיראני נותר חשוף מתמיד, תוך שהוא סובל ממשבר כלכלי קשה שצפוי להחמיר עם חזרתו של טראמפ • עד כמה האייתולות בסכנה, ומהן ההשלכות האפשריות על שוק האנרגיה

המנהיג הרוחני של איראן, עלי חמינאי / צילום: Reuters, IMAGO
המנהיג הרוחני של איראן, עלי חמינאי / צילום: Reuters, IMAGO

אחרי נפילתו של אסד ועל רקע חולשתם של ארגוני הטרור חיזבאללה וחמאס, איראן נותרה חשופה וללא ארגוני פרוקסי משמעותיים. המשמעות היא שמגדל הטרור שבנתה במשך שנים התפורר לנגד עיניה בחודשים האחרונים. כעת איראן מודאגת, מבית ומחוץ ברמה הכלכלית. מה יכול לזעזע את אמות הסיפים באיראן וכיצד תושפע הכלכלה העולמית?

דוח חדש מגלה: עד כמה החות'ים באמת פגעו בישראל?
ארכי-טרוריסט שעל ראשו פרס של 10 מיליון דולר: הכירו את האיש שהשתלט על סוריה   
איראן היא בין המדינות החזקות ביותר בשוק האנרגיה עם עתודות גז ונפט עצומות. עם זאת, היא לא בהכרח יכולה לממש את הפוטנציאל, כפי שמסביר ד"ר מאיר ג'בדנפר מבית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן: "אחרי הסנקציות של ארה"ב על איראן, המדינה היחידה שאיראן יכולה למכור לה היא סין, וגם היא מבקשת דיסקאונט על הנפט האיראני. איראן מאבדת כסף מזה". לדבריו, הסינים אינם תלויים אנרגטית ביצוא האיראני, אך לעומת זאת איראן בהחלט תלוייה בסינים.

הבעיות הכלכליות של איראן אינן נגמרות רק בשווקים בעולם, אלא מגיעות גם מבית. לדברי ד"ר ג'בדנפר, איראן סובלת גם ממשבר אנרגיה פנימי. "למרות שלאיראנים יש משאבי טבע עצומים, הם סובלים ממשבר, והתשתיות הלא משודרגות שלהם פוגעות ביכולת להפיק נפט וגז. החורף הקר באזור מתקרב והאזרחים עלולים לסבול ממחסור באנרגיה". המצב הזה מדאיג מאוד את הממשל באיראן, שאינו מעוניין מיציאת אזרחים לרחובות בהפגנה נגד המחסור בדלק, הוא מסביר.

ד"ר יואל גוז'נסקי, חוקר בכיר במכון INSS, מחזק את הטענה. "איראן במשבר כלכלי מתמשך, המצב שם מאוד קשה, בשל הסנקציות וניהול מאוד גרוע. כמו כן, ישנה בצורת וערך המטבע צנח".

מוקדם להספיד?

בני סבטי, חוקר איראן ב-INSS, מצנן את הציפיות כי הטלטלה תגיע בקרוב למשטר האייתולות. "איראן והציר השיעי עדיין לא נפלו, הם כבר כעת מנסים להחיות מחדש את הציר. צריך להיכנס לפרופורציות בנוגע למצבה הפוליטי".

סבטי מדגיש כי צריך לזכור שאיראן היא מדינה עשירה ואין להספיד אותה. עם זאת, מצבה הכלכלי הידרדר בשל מימון הטרור, "הכספים שהיא העבירה לארגוני טרור משפיעים על האזרחים. איראן היא כעת מדינת נפט שאין לה מספיק נפט לתחנות כוח ולמכוניות. בתי הזיקוק מאוד ישנים ולא מעודכנים טכנולוגית. ואין מזומן בגלל הסנקציות".

גם להערכת ג'בדנפר, הסיכויים לנפילת המשטר נמוכים. "אין אופוזיציה חזקה באיראן ואין מורדים כפי שהיו בסוריה. כמו כן, המשטר שם אכזרי מאוד ולכן קשה לראות שתהיה הפיכה". עם זאת, הוא מסביר כי התקוממויות עממיות, ע"י האזרחים הלא מרוצים, כמו במקרה של משבר אנרגיה, הן בהחלט אופציה אפשרית באיראן. לדברי ג'בדנפר, הפגנות אלו בהחלט מדאיגות את המשטר.

התרחיש הקיצון

מה יקרה אם תרחיש הקיצון יתממש והשלטון ברפובליקה האסלאמית יפול? להערכת גוז'נסקי מה-INSS, "אם תהיה הפיכה, היא יכולה להשפיע על המחירים ולהביא לפגיעה ביצוא הנפט של איראן לסין". בנוגע לשוק האנרגיה העולמי וההשלכות עליו, הוא טוען כי זה תלוי במידה רבה ביום שאחרי האייתולות. להערכתו, משטר דמוקרטי ומתון יותר יוכל להסיר את הסנקציות מעל איראן ולהחזיר את הפעילות העסקית במדינה, להגביר את יצוא הנפט שלה למדינות העולם ולהוריד מחירים. תרחיש פסימי כמו משטר דיקטטורי וקיצוני אחר עלול להביא להחמרת המצב.

ד"ר ג'בדנפר סבור אחרת. לדעתו, אפילו אם תתרחש הפיכה, שוק האנרגיה העולמי לא צפוי לספוג מכה. "מאז פריצת מלחמת אוקראינה-רוסיה, מדינות אירופה אינן חשופות לזעזועים באזור. מדינות אירופה פחות תלויות במדינה ספציפית לסיפוק צורכי האנרגיה שלהן, והן מקבלות נפט מארה"ב וגז מקטאר".

מורדים סורים בדמשק / צילום: ap, Leo Corre
 מורדים סורים בדמשק / צילום: ap, Leo Corre

נערכים לחזרת טראמפ

בחודש הבא ולאחר הפסקה של ארבע שנים, יחזור לבית הלבן דונלד טראמפ. עבור הרפובליקה האסלאמית מדובר ככל הנראה במכה נוספת. "איראן מאוד חוששת מטראמפ ולפי דיווחים אף ניסתה להתנקש בו", אומר גוז'נסקי.

לדבריו, ישנם שני תרחישים עיקריים על הפרק. הראשון הוא "שאיראן תרוץ לגרעין כמוצא אחרון להגן על עצמה". התרחיש הנגדי הוא שדווקא תחת טראמפ תתגמש איראן ותחתור להסכם גרעין חדש. לדבריו, "בהסכם עם טראמפ יש הרבה יתרונות לאיראן לרבות הפשרת נכסים שהוקפאו, העברות כספים והורדת סנקציות".

סבטי פחות אופטימי ומעריך כי הסכם גרעין לא באופק. "טראמפ מדבר על עסקה אבל הוא רואה שאיראן נמצאת במצב קשה. לכן, הוא יפעל ללחוץ יותר באמצעות סנקציות, לפני שיגיע לעסקה מעמדת כוח".