שתי המניות הלוהטות של השנה נכנסות לנאסד"ק 100. לאחת צופים זינוק של 50%, ולשנייה צניחה

אחרי שזינקו במאות אחוזים מתחילת השנה, פלנטיר ומיקרוסטרטג'י נכנסות למדד נאסד"ק 100 • בזמן שהאנליסטים מתמחרים עלייה במניה מוטת הביטקוין, המחיר של פלנטיר, מזהירים המומחים, עלול להתנקם בה • מהצד השני של המדד, נפלטה המניה שהתחילה את השנה בזינוק מסחרר, וסיימה אותה במשבר

מנכ''ל פלנטיר, קארפ ומנכ''ל מיקרוסטרטג'י, סיילור / צילום: ap, J. Scott Applewhite, Rebecca Blackwell
מנכ''ל פלנטיר, קארפ ומנכ''ל מיקרוסטרטג'י, סיילור / צילום: ap, J. Scott Applewhite, Rebecca Blackwell

מדד נאסד"ק 100 נמצא ברמות שיא כל הזמנים ובשוק כבר נערכים לעדכון השנתי במדד הטכנולוגיה הפופולרי בעולם. שלוש מניות לוהטות צפויות להיכנס בעדכון הנוכחי: פלנטיר, מיקרוסטרטג'י ואקסון. שלושתן זינקו מתחילת השנה בשיעורים תלת־ספרתיים, אך פלנטיר ומיקרוסטרטג'י הפכו לשתיים מהמניות המדוברות של השנה. בזכות מנכ"לים צבעוניים וסקטורים חמים, השתיים קיבצו עדת מעריצים והייפ ברשת. החל מ־23 בדצמבר, הן ייכנסו במקום סופר מיקרו קומפיוטר, מודרנה ואילומנה.

ההסכם עם מובילאיי שהקפיץ את הישראלית בנאסד"ק ב-28% 
אנליסט בראש, אלטשולר נדחק לתחתית הטבלה: מה עשה הכסף שלכם בנובמבר? 

החילופים במדד עשויים לשקף שינוי טעמים של המשקיעים גם ברמת הסקטורים והתעשיות: AI, ביטחון וביטקוין - IN, בריאות - OUT. פלנטיר היא חברה המספקת שירותי AI ללקוחות מהתחום הביטחוני, מיקרוסטרטג'י ידועה בעיקר בהשקעתה בביטקוין ששובר שיאים מאז בחירתו המחודשת של הנשיא טראמפ, ו־Axon מפתחת טכנולוגיה ומוצרים צבאיים. מנגד, מודרנה שפיתחה חיסון לקורונה זינקה לשיאים בתקופת המגפה אך נחלשה מאז, וגם אילומינה שיוצאת מהמדד מגיעה מסקטור הבריאות. ה"מודחת" השלישית, סופר מיקרו קומפיוטר הייתה מניה לוהטת בשוק עד שהגיעה לסף קריסה על רקע שערורייה חשבונאית.

מתחילת שנת 2024, מניית פלנטיר  זינקה בכ־360%, מניית Axon  עלתה ב־150% ומניית מיקרוסטרטג'י  קפצה בכמעט 500%. לעומת זאת, המניות שיוצאות מהמדד מציגות תשואות מעורבות: מודרנה  איבדה 58% מתחילת השנה, ואילו סופר מיקרו קמפיוטר  ואילומינה  רשמו תשואות חיוביות, אך נמוכות ביחס לעליית המדד עצמו שטיפס מתחילת השנה בשיעור של 29.4%. בחודש שעבר צורפה למדד נאסד"ק 100 חברת האדטק (טכנולוגיית הפרסום) AppLovin , העוסקת בתחום הפרסום במובייל, וזאת אחרי שהמניה זינקה עד אז ביותר מ־3,000% מתחילת השנה.

פלנטיר: תחזיות לתיקון במניה

פלנטיר החלה להיסחר בנאסד"ק לפני כארבע שנים, לפי שווי של 20 מיליארד דולר. כיום, היא כבר בשווי של 173 מיליארד דולר. לאחרונה החברה נכנסה למדד S&P 500 וכעת היא משלימה את החדירה למדדים הפופולריים בעולם עם כניסה לנאסד"ק 100. פלנטיר הוקמה בשנת 2003 על-ידי המנכ"ל אלכס קארפ יחד עם פיטר ת'יל, שהיה מייסד פייפאל. שם החברה מבוסס על כדור בדולח בסדרה "שר הטבעות". היא מפתחת תוכנות לניתוח ביג דאטה ועובדת עם סוכנויות מודיעין ועם צבאות ברחבי העולם, בעיקר צבא ארה"ב, כשיש לה גם פעילות צומחת בשוק האזרחי.

מניית פלנטיר נחשבת לחביבת המשקיעים, ולמרות עלייה בהחזקות המשקיעים המוסדיים במניה (שצפויה להמשיך לגדול עם כניסתה למדד), חלק גדול מהמשקיעים בה הם משקיעים פרטיים (ריטייל) המהווים קרוב למחצית מהמחזיקים בה. בוול סטריט ג'ורנל כתבו לאחרונה על פלנטיר שלמרות שאינה מותג צרכני, היא פיתחה "בסיס מעריצים נלהב" בקרב משקיעים חובבים, שמחליפים ביניהם ניתוחים על המניה ברשתות החברתיות.

בין הסיבות לפופולריות הגדולה שלה הוא המייסד. אלכס קארפ. מיליארדר צבעוני, יהודי ובן לאמא אפרו־אמריקאית, היפר-אקטיבי ודיסלקט. הוא תומך ישראל נלהב, מה שלדבריו עלה לו בעזיבה של עובדים. "יש לנו עמדה פרו־מערבית שטוענת שדרך החיים המערבית היא נעלה", אמר קארפ בראיון באוגוסט האחרון לניו יורק טיימס. "מעניין לגלות שזה נחשב לעמדה רדיקלית. אני לא חושב כך. אם אתם מאמינים שצריך להיות יותר נחמדים לאיראן, רוסיה וסין, אז פלנטיר לא תמצא חן בעינכם. אנחנו לא מתנצלים על האמונות שלנו. אני לא מתנצל על כך שאנחנו נותנים את המוצר שלנו לאוקראינה או ישראל ומדינות אחרות".

לפי נתוני וול סטריט ג'ורנל, רוב האנליסטים נייטרליים בנוגע למניה. מתוך 21 אנליסטים שמסקרים אותה, 11 מחזיקים בהמלצות "החזק", 3 חיוביים ו־7 שליליים. מחיר היעד הממוצע למניה הוא 42.36 דולר, בעוד שמניית פלנטיר נסחרת כיום במחיר גבוה בהרבה, של למעלה מ־76 דולר.

אז האם המניה בדרך לתיקון? האנליסט דן איבס מ־Wedbush ממליץ עליה ב"תשואת יתר", (אם כי מניית החברה עקפה גם את מחיר היעד בו הוא נוקב, 75 דולר). הוא צוטט לאחרונה כשאמר שפלנטיר נמצאת בעמדה טובה להפוך ל"אורקל הבאה" ב־2025. לדבריו, פלטפורמת ה־AI שלה היא כוח שמשנה את תפעול הארגונים המשתמשים בה.

בג'פריס ההמלצה למניה הופחתה לאחרונה מ"החזק" ל"תשואת חסר". כלכלני ג'פריס ציינו עוד קודם לכן (כשההמלצה הייתה "החזק") כי "פלנטיר היא המניה הכי יקרה בין מניות התוכנה שאנחנו מסקרים", אך הוסיפו גם שמבנה ההחזקות הייחודי של פלנטיר (כלומר, ריבוי משקיעי ריטייל) יכול לגרום למניה להמשיך להיסחר על בסיס ההתלהבות מ־AI.

מיקרוסטרטג'י: חברת הביטקוין תזנק בעוד 50%?

מיקרוסטרטג'י, שייוסדה ע"י מייקל סיילור, המשמש היום שיו"ר, הייתה חברת תוכנה לשוק הארגוני, אך בשנת 2020 ביצעה שינוי אסטרטגי כשהפכה בפועל להשקעה מנייתית שמהווה חשיפה למטבע הביטקוין. החברה רכשה עוד ועוד ביטקוין בשנים האחרונות ובכך הפכה למעין חברת החזקות ביטקוין, וכשמחיר הביטקוין נוסק ושובר שיאים - לאחרונה עקף לראשונה את רף ה־100 אלף דולר - מניית מיקרוסטרטג'י הופכת בעיני המשקיעים ליותר ויותר אטרקטיבית.

נכון לסוף הרבעון השלישי מיקרוסטרטג'י החזיקה 252 אלף מטבעות ביטקוין, בשווי נוכחי של 25.7 מיליארד דולר. עלות רכישתם לאורך השנים הייתה כ־9.9 מיליארד דולר. כאמור, בחירתו המחודשת של טראמפ לנשיאות הציתה התלהבות בהקשר של המטבע הדיגיטלי, על רקע הציפיות שממשל טראמפ יהיה אוהד יותר והרגולציה תהיה נוחה יותר. בנק ההשקעות האמריקאי Bernstein הותיר את המלצת "תשואת יתר" על המניה, במחיר יעד של 600 דולר, פרמיה של 46.8% על מחיר המניה בנאסד"ק. לפי כלכלני ברנסטין, החברה צפויה ליהנות מכניסתה למדד נאסד"ק 100 כשלהערכתם, הכניסה למדד תוביל להגדלת החשיפה תחילה ברכישות חד פעמיות (כהתאמה לכניסתה למדד) ואז באופן קבוע בזכות הכללתה בתעודות סל.

לפי נתוני וול סטריט ג'ורנל, רוב האנליסטים מחזיקים בעמדות חיוביות בנוגע למניית מיקרוסטרטג'י - מתוך 11, 10 חיוביים ואחד שלילי, כאשר מחיר היעד הממוצע בו הם נוקבים קרוב ל־550 דולר, המשקף פרמיה של 34.5% על מחיר המניה הנוכחי בנאסד"ק.

סופר מיקרו קומפיוטר: המניה הלוהטת שהתרסקה

אחת היוצאות מהמדד היא כאמור סופר מיקרו קומפיוטר. לכאורה, היא לא הייתה אמורה להגיע למצב כזה - כחברה מתחום ה־AI, שאורזת את המעבדים הגרפיים של אנבידיה בארונות שרתים, מנייתה "התגלתה" על ידי המשקיעים וטסה ביותר מ־1,000% תוך שנה עד חודש מרץ האחרון ואז, היא נכנסה למדד S&P 500.

דווקא הכניסה למדד הובילה לשינוי מגמה: תחילה, המניה נחלשה על רקע דיווחים פיננסים מאכזבים, ואז הגיע דוח של חברת המחקר המתמחה בהשקעות שורט, הינדנבורג, ובו טענות קשות על רישום הכנסות באופן שאינו משקף את המציאות ועל עסקים עם גורמים קשורים. בהמשך, נפתחה חקירה רשמית בנושא, רואי החשבון שלה התפטרו והחברה מתמודדת עם סכנת מחיקה ממסחר מהנאסד"ק בשל הבעיות החשבונאיות שלה. מאז השיא במרץ האחרון, המניה התרסקה בכ־70%.